Mi a buktató, ha kiskorúnak kötsz lakástakarékot?

2016. 09. 16. szerző: bankmonitor.hu

Mivel a lakástakarék után járó 30%-os állami támogatás egyszerre csak egy szerződésedre jár, sok családban vonják be a megtakarításhoz a gyermekeket is. Ugyanis többszörözhető a kedvezmény, amennyiben eltérő családtagoknak kötsz szerződést, és a megtakarítás lejáratakor költhetitek egy lakásra a családon belüli lakástakarékokat. De hogyan történik a felhasználás, ha kiskorú a kedvezményezett?

A lakástakarékkal kihasználható 30%-os (maximum évi 72 ezer forintos) állami támogatás csak akkor jár, ha az összegyűjtött pénzt minimum 4 év után valamilyen lakáscélra fordítod. Egyszerre csak egy szerződésre kaphatsz támogatást, azonban köthetsz a családtagjaidra is ilyen megtakarítást (csak közeli hozzátartozókra!).

Ha gyermeked a kedvezményezettje a lakástakarékodnak, és ő még kiskorú lesz a lejáratkor is, több kérdés is felmerülhet a felhasználáskor:

Szükséges-e a gyámhivatal bevonása a megtakarítás elköltéséhez?

Nem. A megkérdezett lakástakarékok is megerősítették, hogy nem szükséges a gyámhivatal beleegyezése, mivel a kiskorú törvényes gyámja önállóan rendelkezhet felette. Még tulajdont sem kell szereznie a kiskorúnak, tehát nem feltétlen kell az ő lakására költeni, családon belül a kiskorú bármelyik közeli hozzátartozójának a lakáscélja elfogadható. Megjegyeznénk, hogy az állami támogatások odaítélésekor a bonyolító pénzintézet a felelős, így a lakástakarékok ettől függetlenül dönthetnek úgy, hogy mégis kérik a gyámhivatali véleményt…

Alábbi kalkulátorral azt is megnézheted, több szerződés esetén (havi 20 ezer Ft megtakarítás felett) mennyit tudtok összegyűjteni a családban!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ha kiskorú a kedvezményezett, felvehető-e a lakástakarék lakáskölcsöne?

Ebben már nincsenek azonos állásponton a lakástakarékok. Amennyiben a megtakarítási idő végén (vagy hamarabb áthidaló kölcsön formájában) igénybe szeretnéd venni a lakáskölcsön részt is,

 • egyes lakástakarékoknál gond nélkül megteheted, mivel a kiskorú helyett a szülő dönt a felhasználásról, így a lakáskölcsönnek is a szülő lesz az adósa, és a gyermeket nem kell bevonni,
 • de létezik olyan lakástakarék, amelyiknél elesel a lakáskölcsöntől a kiskorú kedvezményezett miatt, azaz csak a megtakarítást használhatjátok fel, a lakáskölcsönt nem.

Amennyiben az adott lakástakaréknál kiskorúval működik a lakáskölcsön is, és a kiskorú tulajdonában lévő ingatlanra vennéd fel a kölcsönt, úgy a gyámhivatalt be kell vonni az ingatlan jelzáloggal való megterhelése miatt!

Ha kiskorúnak kötöd a lakástakarékot, de a felhasználáskor már nagykorú lesz, ki dönt a felhasználásról, és hogy működik a lakáskölcsön?

A megtakarítási időszak alatt, tehát amíg a befizetéseket teljesíted, te rendelkezel a teljes összeg felett, akkor is, ha kedvezményezett van a szerződésen (legyen akár kiskorú, akár nagykorú). Ez azt jelenti, hogy letörölheted a kedvezményezettet, újat jelölhetsz meg, és megszüntetheted a szerződést is az ő hozzájárulása nélkül.

Viszont amikor már lejárt a megtakarítás és kiutalásra kerül, akkor már csak a kedvezményezett dönthet arról, mire használja azt fel, és hogy kéri-e a lakáskölcsönt. Amennyiben a kedvezményezett ekkorra már nagykorú, egyedül őt kérdezik meg a felhasználáskor, a szülőnek nincs beleszólása.

De! Ha nem csak a megtakarítást, hanem a lakáskölcsönt is igényli, bizonyos lakástakarékok kötelezően bevonják adóstársnak a szerződő szülőt is, akkor is, ha a kiutaláskor már nagykorú a kedvezményezett. Azaz ebben sem azonos a lakástakarékok gyakorlata.

Összességében az mondható el, hogy igen rugalmas a felhasználás, és bonyodalmak leginkább csak a lakáskölcsön igénylése esetén adódhatnak. Azonban nem kötelező a lakástakarék lakáskölcsönét igényelni, felhasználhatod a megtakarítási részt banki lakáshitellel is, amennyiben az egyszerűbb.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

4 Hozzászólás

 1. Bandi

  Kedves Szerző,
  a szomszédos országokban milyen hosszú a kiutalási időszak lejárt LTP esetén ?
  nálunk 90 nap ami igen sok.
  köszönettel

  2016.09.17.12:11

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Bandi! Köszönöm, hogy emlékeztetett :). Sikerült egyeztetni néhány külföldi pénztárral. A kiutalási időszak pár hét.

   2016.09.19.07:28

 2. Bandi

  kedves Szerző,

  sajnos igaz amit ír ! de nálunk még mindig a bankoknak kedvez a törvény.
  mikor lehetne már ezt is végre helyére tenni és még versenyképesebbé válna
  az LTP-ben kezelt megtakarítás ?
  3 hónapot 10 ből 1-2 eladó tud várni, hisz ő is menne tovább, vagy hitel törlesztene stb.
  Digitális felgyorsult világban élünk , de egy lomha rendszer alatt ! Kinek jó ez ?

  2016.09.19.15:17

 3. smartee

  Van egy legális trükk.Igaz én felújításra használtam fel. fél órás ordítozás után árulták.el. a lejárat előtt 3 hónappal fel kell mondani, de vigyázni,hogy kitöltsd az állami támogatás idejét,mert ha nnem akkor az utólső év támogatását elbukod. Szóval figyelni a napokra. Nekem sikerült,

  2016.09.21.13:06

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Heti termés: minden célra más lakástakarék jó?

2018. 05. 20.

Mennyi CSOK-kal kalkulálhatsz, adott célra melyik lakástakarék a legjobb, és hogyan férhetsz hozzá az egyes megtakarításokhoz. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten, és most összefoglaljuk a lényeget! Használd hitelkalkulátorunk az...

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

2018. 05. 14.

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért...

Blogajánló

 • alapblog

  Észt tervek

  Csökkentsük az állami alkalmazottak számát 50%-kal, a köztársasági elnököt csak egy ciklusra lehessen megválasztani, legyen még függetlenebb a bíróság. 28 ismert észt üzletember összeállt és...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.