Betöltés

Mi a buktató, ha kiskorúnak kötsz lakástakarékot?

szerző: Nagy Ildikó
2016-09-16

Mivel a lakástakarék után járó 30%-os állami támogatás egyszerre csak egy szerződésedre jár, sok családban vonják be a megtakarításhoz a gyermekeket is. Ugyanis többszörözhető a kedvezmény, amennyiben eltérő családtagoknak kötsz szerződést, és a megtakarítás lejáratakor költhetitek egy lakásra a családon belüli lakástakarékokat. De hogyan történik a felhasználás, ha kiskorú a kedvezményezett?

A lakástakarékkal kihasználható 30%-os (maximum évi 72 ezer forintos) állami támogatás csak akkor jár, ha az összegyűjtött pénzt minimum 4 év után valamilyen lakáscélra fordítod. Egyszerre csak egy szerződésre kaphatsz támogatást, azonban köthetsz a családtagjaidra is ilyen megtakarítást (csak közeli hozzátartozókra!).

Ha gyermeked a kedvezményezettje a lakástakarékodnak, és ő még kiskorú lesz a lejáratkor is, több kérdés is felmerülhet a felhasználáskor:

Szükséges-e a gyámhivatal bevonása a megtakarítás elköltéséhez?

Nem. A megkérdezett lakástakarékok is megerősítették, hogy nem szükséges a gyámhivatal beleegyezése, mivel a kiskorú törvényes gyámja önállóan rendelkezhet felette. Még tulajdont sem kell szereznie a kiskorúnak, tehát nem feltétlen kell az ő lakására költeni, családon belül a kiskorú bármelyik közeli hozzátartozójának a lakáscélja elfogadható. Megjegyeznénk, hogy az állami támogatások odaítélésekor a bonyolító pénzintézet a felelős, így a lakástakarékok ettől függetlenül dönthetnek úgy, hogy mégis kérik a gyámhivatali véleményt…

Alábbi kalkulátorral azt is megnézheted, több szerződés esetén (havi 20 ezer Ft megtakarítás felett) mennyit tudtok összegyűjteni a családban!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ha kiskorú a kedvezményezett, felvehető-e a lakástakarék lakáskölcsöne?

Ebben már nincsenek azonos állásponton a lakástakarékok. Amennyiben a megtakarítási idő végén (vagy hamarabb áthidaló kölcsön formájában) igénybe szeretnéd venni a lakáskölcsön részt is,

 • egyes lakástakarékoknál gond nélkül megteheted, mivel a kiskorú helyett a szülő dönt a felhasználásról, így a lakáskölcsönnek is a szülő lesz az adósa, és a gyermeket nem kell bevonni,
 • de létezik olyan lakástakarék, amelyiknél elesel a lakáskölcsöntől a kiskorú kedvezményezett miatt, azaz csak a megtakarítást használhatjátok fel, a lakáskölcsönt nem.

Amennyiben az adott lakástakaréknál kiskorúval működik a lakáskölcsön is, és a kiskorú tulajdonában lévő ingatlanra vennéd fel a kölcsönt, úgy a gyámhivatalt be kell vonni az ingatlan jelzáloggal való megterhelése miatt!

Ha kiskorúnak kötöd a lakástakarékot, de a felhasználáskor már nagykorú lesz, ki dönt a felhasználásról, és hogy működik a lakáskölcsön?

A megtakarítási időszak alatt, tehát amíg a befizetéseket teljesíted, te rendelkezel a teljes összeg felett, akkor is, ha kedvezményezett van a szerződésen (legyen akár kiskorú, akár nagykorú). Ez azt jelenti, hogy letörölheted a kedvezményezettet, újat jelölhetsz meg, és megszüntetheted a szerződést is az ő hozzájárulása nélkül.

Viszont amikor már lejárt a megtakarítás és kiutalásra kerül, akkor már csak a kedvezményezett dönthet arról, mire használja azt fel, és hogy kéri-e a lakáskölcsönt. Amennyiben a kedvezményezett ekkorra már nagykorú, egyedül őt kérdezik meg a felhasználáskor, a szülőnek nincs beleszólása.

De! Ha nem csak a megtakarítást, hanem a lakáskölcsönt is igényli, bizonyos lakástakarékok kötelezően bevonják adóstársnak a szerződő szülőt is, akkor is, ha a kiutaláskor már nagykorú a kedvezményezett. Azaz ebben sem azonos a lakástakarékok gyakorlata.

Összességében az mondható el, hogy igen rugalmas a felhasználás, és bonyodalmak leginkább csak a lakáskölcsön igénylése esetén adódhatnak. Azonban nem kötelező a lakástakarék lakáskölcsönét igényelni, felhasználhatod a megtakarítási részt banki lakáshitellel is, amennyiben az egyszerűbb.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

8 Hozzászólás

 1. Bandi

  Kedves Szerző,
  a szomszédos országokban milyen hosszú a kiutalási időszak lejárt LTP esetén ?
  nálunk 90 nap ami igen sok.
  köszönettel

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Bandi! Köszönöm, hogy emlékeztetett :). Sikerült egyeztetni néhány külföldi pénztárral. A kiutalási időszak pár hét.

 2. Bandi

  kedves Szerző,

  sajnos igaz amit ír ! de nálunk még mindig a bankoknak kedvez a törvény.
  mikor lehetne már ezt is végre helyére tenni és még versenyképesebbé válna
  az LTP-ben kezelt megtakarítás ?
  3 hónapot 10 ből 1-2 eladó tud várni, hisz ő is menne tovább, vagy hitel törlesztene stb.
  Digitális felgyorsult világban élünk , de egy lomha rendszer alatt ! Kinek jó ez ?

 3. smartee

  Van egy legális trükk.Igaz én felújításra használtam fel. fél órás ordítozás után árulták.el. a lejárat előtt 3 hónappal fel kell mondani, de vigyázni,hogy kitöltsd az állami támogatás idejét,mert ha nnem akkor az utólső év támogatását elbukod. Szóval figyelni a napokra. Nekem sikerült,

 4. mészáros edit

  Üdvözlöm!
  engem az érdekelne, hogy joga van-e a gyermekem apjának megkötni a gyerekekre, mint kedvezményezettre a lakástakarék szerződést a beleegyezésem nélkül úgy, hogy elváltunk, és velem laknak a gyerekek ( a szülői felügyelet közös, de nálam helyezte el őket a bíróság). szerettem volna kötni rájuk, de így már én nem köthetek. minden egyéb a gyerekekkel kapcsolatos állami támogatást is én kapok utánuk, az hogy lehet, hogy a lakástakarékot nem csak én igényelhetem, hanem az elvált szülő is, aki saját lakáscéljaira fogja felhasználni, de a gyerekek nem vele laknak.
  köszönöm a választ

  1. Sándorfi Balázs

   Sajnos ez egy erősen jogi tartalmú kérdés…

 5. KRISZTA

  Üdvözlöm.azutan érdeklődnek hogy ha azonnali áthidaló kölcsönnel veszem fel a kiskorú gyermekek nevére szóló megtakarítást és hitelt ,amikor a gyermek nagykorúvá válik közben akkor bevonódik e a hitel ügyletbe?magyarån mondva adôstarsa válik menet közben?illetve ha gyermek nagykorúvá valik az en javamra is lemondhat hogy en legyek a hitel adósa es nem kivan szerepeli a hitel ügyletbe?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Kriszta,
   Ennek gyakorlata lakástakarékonként eltérő. Van olyan ltp, ahol kiskorú kedvezményezettel nem vehető fel azonnali áthidaló, míg más helyeken kötelező adóstárs lesz a kiskorú, illetve előfordul olyan gyakorlat is, hogy egyáltalán nem szerepel a hitelben, később sem. Érdemes ezt a kérdést a saját lakástakaréknál egyeztetni. Ha nagykorúvá válik a gyermek, lejáratkor szabadon dönt a felhasználáskor, azaz úgy is dönthet, hogy valamelyik közeli hozzátartozójának ajánlja fel a megtakarítást.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel

2018. 08. 13.

Sokszor előfordul, hogy a lakástakarékunk futamidejének vége nincs összhangban a felhasználás időpontjával. Akár hamarabb, akár később szeretnénk elkölteni a pénzt, mindkét esetre van megoldás. Egy 6 éves futamidejű lakástakarék példáján...

A hozam maximalizálása lakástakarékkal

2018. 08. 08.

Sokan szeretnének a lakástakarékokkal minél magasabb hozamot elérni. Ehhez az állami támogatás maximalizálására, minél rövidebb időtávra, ingyenes számlanyitásra és minél magasabb betéti kamatra van szükség. Megmutatjuk, melyik lakástakaréknál milyen lehetőségeink...

Mutatjuk az optimális lakáshitel receptjét

2018. 08. 07.

Mostanában nagyon gyakran eszünkbe jut a lakástéma. Az ingatlanárak elszabadultak, a hitelköltségek a mélypontjuk közelében tartózkodnak. Nagyon fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő, kiszámítható hitelt, és éljünk még az olcsó hitel...

Blogajánló

 • alapblog

  Önvezető forradalom

  Senki sem tud majd elugrani előle? Amikor gimnazisták voltunk és valakit nem akartunk, hogy velünk jöjjön az estébe, elég volt azt mondani neki, hogy a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.