Betöltés

Mi a buktató, ha kiskorúnak kötsz lakástakarékot?

szerző: Nagy Ildikó
2016-09-16

Mivel a lakástakarék után járó 30%-os állami támogatás egyszerre csak egy szerződésedre jár, sok családban vonják be a megtakarításhoz a gyermekeket is. Ugyanis többszörözhető a kedvezmény, amennyiben eltérő családtagoknak kötsz szerződést, és a megtakarítás lejáratakor költhetitek egy lakásra a családon belüli lakástakarékokat. De hogyan történik a felhasználás, ha kiskorú a kedvezményezett?

A lakástakarékkal kihasználható 30%-os (maximum évi 72 ezer forintos) állami támogatás csak akkor jár, ha az összegyűjtött pénzt minimum 4 év után valamilyen lakáscélra fordítod. Egyszerre csak egy szerződésre kaphatsz támogatást, azonban köthetsz a családtagjaidra is ilyen megtakarítást (csak közeli hozzátartozókra!).

Ha gyermeked a kedvezményezettje a lakástakarékodnak, és ő még kiskorú lesz a lejáratkor is, több kérdés is felmerülhet a felhasználáskor:

Szükséges-e a gyámhivatal bevonása a megtakarítás elköltéséhez?

Nem. A megkérdezett lakástakarékok is megerősítették, hogy nem szükséges a gyámhivatal beleegyezése, mivel a kiskorú törvényes gyámja önállóan rendelkezhet felette. Még tulajdont sem kell szereznie a kiskorúnak, tehát nem feltétlen kell az ő lakására költeni, családon belül a kiskorú bármelyik közeli hozzátartozójának a lakáscélja elfogadható. Megjegyeznénk, hogy az állami támogatások odaítélésekor a bonyolító pénzintézet a felelős, így a lakástakarékok ettől függetlenül dönthetnek úgy, hogy mégis kérik a gyámhivatali véleményt…

Alábbi kalkulátorral azt is megnézheted, több szerződés esetén (havi 20 ezer Ft megtakarítás felett) mennyit tudtok összegyűjteni a családban!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Ha kiskorú a kedvezményezett, felvehető-e a lakástakarék lakáskölcsöne?

Ebben már nincsenek azonos állásponton a lakástakarékok. Amennyiben a megtakarítási idő végén (vagy hamarabb áthidaló kölcsön formájában) igénybe szeretnéd venni a lakáskölcsön részt is,

 • egyes lakástakarékoknál gond nélkül megteheted, mivel a kiskorú helyett a szülő dönt a felhasználásról, így a lakáskölcsönnek is a szülő lesz az adósa, és a gyermeket nem kell bevonni,
 • de létezik olyan lakástakarék, amelyiknél elesel a lakáskölcsöntől a kiskorú kedvezményezett miatt, azaz csak a megtakarítást használhatjátok fel, a lakáskölcsönt nem.

Amennyiben az adott lakástakaréknál kiskorúval működik a lakáskölcsön is, és a kiskorú tulajdonában lévő ingatlanra vennéd fel a kölcsönt, úgy a gyámhivatalt be kell vonni az ingatlan jelzáloggal való megterhelése miatt!

Ha kiskorúnak kötöd a lakástakarékot, de a felhasználáskor már nagykorú lesz, ki dönt a felhasználásról, és hogy működik a lakáskölcsön?

A megtakarítási időszak alatt, tehát amíg a befizetéseket teljesíted, te rendelkezel a teljes összeg felett, akkor is, ha kedvezményezett van a szerződésen (legyen akár kiskorú, akár nagykorú). Ez azt jelenti, hogy letörölheted a kedvezményezettet, újat jelölhetsz meg, és megszüntetheted a szerződést is az ő hozzájárulása nélkül.

Viszont amikor már lejárt a megtakarítás és kiutalásra kerül, akkor már csak a kedvezményezett dönthet arról, mire használja azt fel, és hogy kéri-e a lakáskölcsönt. Amennyiben a kedvezményezett ekkorra már nagykorú, egyedül őt kérdezik meg a felhasználáskor, a szülőnek nincs beleszólása.

De! Ha nem csak a megtakarítást, hanem a lakáskölcsönt is igényli, bizonyos lakástakarékok kötelezően bevonják adóstársnak a szerződő szülőt is, akkor is, ha a kiutaláskor már nagykorú a kedvezményezett. Azaz ebben sem azonos a lakástakarékok gyakorlata.

Összességében az mondható el, hogy igen rugalmas a felhasználás, és bonyodalmak leginkább csak a lakáskölcsön igénylése esetén adódhatnak. Azonban nem kötelező a lakástakarék lakáskölcsönét igényelni, felhasználhatod a megtakarítási részt banki lakáshitellel is, amennyiben az egyszerűbb.

10 Hozzászólás

 1. Bandi

  Kedves Szerző,
  a szomszédos országokban milyen hosszú a kiutalási időszak lejárt LTP esetén ?
  nálunk 90 nap ami igen sok.
  köszönettel

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Bandi! Köszönöm, hogy emlékeztetett :). Sikerült egyeztetni néhány külföldi pénztárral. A kiutalási időszak pár hét.

 2. Bandi

  kedves Szerző,

  sajnos igaz amit ír ! de nálunk még mindig a bankoknak kedvez a törvény.
  mikor lehetne már ezt is végre helyére tenni és még versenyképesebbé válna
  az LTP-ben kezelt megtakarítás ?
  3 hónapot 10 ből 1-2 eladó tud várni, hisz ő is menne tovább, vagy hitel törlesztene stb.
  Digitális felgyorsult világban élünk , de egy lomha rendszer alatt ! Kinek jó ez ?

 3. smartee

  Van egy legális trükk.Igaz én felújításra használtam fel. fél órás ordítozás után árulták.el. a lejárat előtt 3 hónappal fel kell mondani, de vigyázni,hogy kitöltsd az állami támogatás idejét,mert ha nnem akkor az utólső év támogatását elbukod. Szóval figyelni a napokra. Nekem sikerült,

 4. mészáros edit

  Üdvözlöm!
  engem az érdekelne, hogy joga van-e a gyermekem apjának megkötni a gyerekekre, mint kedvezményezettre a lakástakarék szerződést a beleegyezésem nélkül úgy, hogy elváltunk, és velem laknak a gyerekek ( a szülői felügyelet közös, de nálam helyezte el őket a bíróság). szerettem volna kötni rájuk, de így már én nem köthetek. minden egyéb a gyerekekkel kapcsolatos állami támogatást is én kapok utánuk, az hogy lehet, hogy a lakástakarékot nem csak én igényelhetem, hanem az elvált szülő is, aki saját lakáscéljaira fogja felhasználni, de a gyerekek nem vele laknak.
  köszönöm a választ

  1. Sándorfi Balázs

   Sajnos ez egy erősen jogi tartalmú kérdés…

 5. KRISZTA

  Üdvözlöm.azutan érdeklődnek hogy ha azonnali áthidaló kölcsönnel veszem fel a kiskorú gyermekek nevére szóló megtakarítást és hitelt ,amikor a gyermek nagykorúvá válik közben akkor bevonódik e a hitel ügyletbe?magyarån mondva adôstarsa válik menet közben?illetve ha gyermek nagykorúvá valik az en javamra is lemondhat hogy en legyek a hitel adósa es nem kivan szerepeli a hitel ügyletbe?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Kriszta,
   Ennek gyakorlata lakástakarékonként eltérő. Van olyan ltp, ahol kiskorú kedvezményezettel nem vehető fel azonnali áthidaló, míg más helyeken kötelező adóstárs lesz a kiskorú, illetve előfordul olyan gyakorlat is, hogy egyáltalán nem szerepel a hitelben, később sem. Érdemes ezt a kérdést a saját lakástakaréknál egyeztetni. Ha nagykorúvá válik a gyermek, lejáratkor szabadon dönt a felhasználáskor, azaz úgy is dönthet, hogy valamelyik közeli hozzátartozójának ajánlja fel a megtakarítást.

 6. Gigi

  T CÍM!
  Èrdeklődnèk, hogy van egy Erste lakàstakarèkunk, úgy hogy a szerződő az èdesanyàm ès èn a kedvezmènyezett.
  Szeretnèm felhasznàlni a lakàsunkba, amiben nincs tulajdonjogom, a pàromè és hàzasok sem vagyunk.Ez lehetsèges így, vagy ha a kedvezmènyezett a kiskorú gyermekünk lenne úgy felhasznàlhatjuk?

  1. Singer Zoltán

   Kedves Gigi!

   Csak abban az esetben használhatná fel, ha az Ön nevére, az édesanyja nevére vagy a gyermeke nevére szólnának a SZÁMLÁK!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 ok, ami miatt sokan buknak a lakástakarékon

Ha valaki azon 140 ezer ember közé tartozik, akiknek még éppen sikerült megcsípniük állami támogatással egy vagy több lakás-takarékpénztári szerződést, akkor szerencsésnek érezheti magát! És igaza is van, mert a...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.