Mi történik, ha nem fizetem a lakástakarékot?

 • 2014.02.23.
 • szerző: bankmonitor

A lakástakarékok előnyeit nem kell sokszor elismételni ahhoz, hogy belássuk, milyen kedvező lehetőséget kínálnak lakáscéljaink megvalósítására: 4 év alatt akár 14% feletti hozam, amely köszönhető a 30%-os, évi maximum 72 000 Ft-os állami támogatásnak. De mi van, ha a 4 év alatt úgy alakul, hogy nem tudjuk végig fizetni a havi megtakarítást, vagy átmeneti nehézségeink adódnak? Odavész a befizetett pénz? Elveszik az állami támogatás? Felmondható egyáltalán a szerződés? Fontos és gyakori kérdések…

Több olvasói megkeresés is érkezett már hozzánk azzal kapcsolatban, hogy tényleg jó dolog ez a lakástakarék, de mi történik, ha meg szeretnénk szüntetni a szerződést? Ennek bizonytalansága okán nem mindenki mer belevágni a szerződés megkötésébe, így hasznos lehet a kételkedőknek a szerződés megszüntetésének lehetőségére vonatkozó szabályozás tisztázása.

A befizetett összeg nem vész el

A lakástakarék szerződés az ügyfél által
bármikor megszüntethető, a felmondási idő legfeljebb 3 hónap. A lakás-takarékpénztár a felmondási idő lejártáig köteles a befizetett betét és a betéti kamatok összegét kiutalni. Ez esetben persze állami támogatás nem jár, így nem is kell lakáscélú felhasználást igazolnunk. Van lehetőség azonnali hatállyal is felmondani a szerződést, ez esetben gyorsított eljárásban utalják ki az összeget, amelynek díja a kifizetésre kerülő megtakarítás 3%-a.

Az állami támogatás 4 év után nem vész el

Ha a szerződést 4 év után szeretnénk felmondani, függetlenül attól, hogy egy hosszabb lakástakarékot kötöttünk, nem csak a befizetett összeget és a betéti kamatot, de az állami támogatást is megkapjuk! Ennek természetesen feltétele a lakáscélú felhasználás, amit igazolnunk kell a lakás-takarékpénztár felé. Ha nem igazolunk lakáscélt, a befizetett betét és a betéti kamatok összegét kapjuk meg.

Rendszertelen befizetés

A lakástakarék szerződés megkötésekor előre rögzített a szerződés szerinti havi megtakarítás összege és a megtakarítási időszak futamideje. A befizetések rendszerességét és összegét a pénztárak az adott év során ellenőrzik. Ennek következtében, ha nem a szerződésben rögzített részletekben és rendszerességgel történik a befizetés, az adott megtakarítási év harmadik és negyedik negyedévében nem lehet több a jóváírt állami támogatás összege az egyébként járó támogatás 25-25%-ánál. Ez esetben tehát nem mondják fel a szerződést, de jelentős összegtől eshetünk el!

Szüneteltetés

Ha átmenetileg szüneteltetnék a befizetést, a Fundamenta-Lakáskassza például erre biztosít lehetőséget. Náluk fizetési nehézségek esetén a megtakarítási időszak alatt egy alkalommal, legfeljebb 1 évre kérhetjük a fizetési haladékot. Ezen kívül minden szolgáltatónál van lehetőségünk a havi betét összegének csökkentését kérni, ami szerződésmódosítással jár. Ennek díja minimális, 2 000 Ft.

Ne tartson vissza tehát, ha a jövővel kapcsolatban vannak aggályaid! Mind a csökkentésre, mind a megszüntetésre kínálnak lehetőséget és a befizetett pénz nem vész el!

A kereséshez használd lakástakarék kalkulátorunkat!


Lakástakarék kalkulátor

Lakástakarék
 • Havi X Ft befizetés
 • Y év-en keresztül
 • Z Ft (lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
 • ebből Q Ft állami támogatás
 • I % éves hozam (EBKM)

 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Abban az esetben, ha
akció keretében kötöttünk lakás-takarékpénztári szerződést és így nem, vagy csak részben kellett megfizetnünk a szerződéskötési díjat, figyeljünk fokozottan, mert a vállalt feltételek felrúgása esetén utólag
vissza kell azt fizetnünk.

A lakás-takarékpénztár is felmondhatja a szerződést?

Igen. A pénztárnak is megvan erre a lehetősége,
amennyiben a szerződés megkötését követő hat hónapon belül a megtakarítási idő nem kezdődik el. A megtakarítási időszak akkor kezdődik, amikor az első havi betét összege elszámolásra került. DE!!! Az első befizetésekből a számlanyitási/szerződéskötési díjat és a számlavezetési díjat számolják el, így
nagyon fontos, hogy induláskor befizetésre kell kerüljön az első megtakarítás + a számlanyitási díj + a számlavezetési díj összege!

A lakás-takarékpénztárak további, előzőtől eltérő esetekben is felmondhatja a szerződésünket, például ha:

Aegon Lakástakarék

 • a megtakarítási idő alatt a számlán nyilvántartott betét összege legalább 6 havi betét összegével kevesebb a már esedékessé vált havi betétek összegénél,
 • a számlán nyilvántartott összeg – az állami támogatás és annak kamatai nélkül! – a megtakarítási idő 7. hónapjától kezdődően bármikor kevesebb, mint 2 000 Ft,

Erste Lakástakarék

 • az ügyfél több, mint 6 havi megtakarítási összeg befizetésével elmarad,
 • az ügyfél legalább 90 napos fizetési késedelme áll fenn bármilyen (pl. számlavezetési) díj tekintetében,

Fundamenta-Lakáskassza

 • a szerződéskötést követő 120 napon belül a számlanyitási díj teljes megfizetése nem történt meg,
 • az ügyfél több, mint 4 havi megtakarítási összeg befizetésével elmarad,
 • a megtakarítási idő az egy évet meghaladta és egyenlege nem éri el a 2 000 Ft-ot,

OTP Lakástakarék

 • a számlanyitási díj elszámolása a szerződés hatálybalépését követő 3. hónap végéig nem lehetséges,
 • a számlavezetési díj hátralék eléri vagy meghaladja a befizetett betétek és az arra járó kamat összegét.

A fenti esetekben is visszakapjuk a befizetett megtakarításainkat és a betéti kamatot, amelyből az elmaradt és jogosan felszámított díjakat (számlavezetési díj) vonják csak le.

bankmonitor_event_banner_cikkbe_jav.jpgMaradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

7 Hozzászólás

 • Hegedűs Szaniszló 2017-02-03 08:18:39 - Válasz

  Tisztelt Hölgyem /Uram
  A felmondott lakástakarék és azt követően kiutalt összeg után kell adót (pl. EHO t) fizetni? Köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel Hegedűs Szaniszló

  • bankmonitor.hu 2017-02-03 13:34:43 - Válasz

   Kedves Szaniszló,

   Felmondás esetén sem terheli az összeget adó.

 • Ilona 2017-04-04 19:58:30 - Válasz

  Jo napot! Kérdésem az lenne hogy az Otp lakástakarékkunk van havi rendszeres fizetéssel kártyárol vonják most sajnos nem ép állunk jol és lehet most nem fogna tudni levonni ebben az esetben késöbb vonják vagy megszüntetik a takarékot?
  Elöre is köszönöm !

 • Mia 2017-05-15 21:06:57 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor! Négy hónapja kötöttem egy Lakástakarékpénztárt, melyhez csoportos beszedés volt megjelölve. De nem vontak semmit, se a szerződéskötés díját, se a havi megtakarítást! Így küldtem egy levelet, melyben postai utalványon kértem a befizetést. Nem jött rá hetekig válasz, így felmondtam a szerződést! Jelenleg ma hívtak, hogy fizessem be a szerződéskötés díját, a szerződésmódosítás, és a felmondás díját! A kérdésem az lenne mi ilyenkor a teendőm? Ha már nem akarom ezt a megtakarítást? Nem akarok fizetni! Mi következménye lehet ennek az egésznek? Válaszukat köszönöm! Mia

 • Isti 2017-06-05 16:08:57 - Válasz

  Ha az Erstenel nyitok Egyotthon 0149-et 48 hónapra, de a 4 év után nem tudom felhasználni az összeget, fizethetem tovább a lakástakarékot? Kapok rá állami támogatást?

 • Szenográdi Réka 2018-03-02 20:33:47 - Válasz

  Üdv! az a kérdésem, hogy ha 10 évre kötöttem otp lakástakarékot, de nem fizetném tovább a minimális 4 évnél, de szeretném majd az állami támogatást a jövőben, akkor az opció-e, hogy nem módosítom a 10 éves szerződést, hanem szimplán nem fizetek / felfüggesztéssel élek, és a 10. év végén kérhetek kiutalást állami támogatással együtt, amikor már lakáscél is megvalósul?
  Ma egy Fundamentás üzletkötő azt mondta, ez így lehetséges…
  Köszönöm a választ!

  • bankmonitor.hu 2018-03-05 08:31:41 - Válasz

   Kedves Szenográdi Réka,

   Igen, a 4 évre vonatkozó befizetést és állami támogatást megkapja ez esetben is.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.