Betöltés

Mi történik, ha nem fizetem a lakástakarékot?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-02-23

A lakástakarékok előnyeit nem kell sokszor elismételni ahhoz, hogy belássuk, milyen kedvező lehetőséget kínálnak lakáscéljaink megvalósítására: 4 év alatt akár 14% feletti hozam, amely köszönhető a 30%-os, évi maximum 72 000 Ft-os állami támogatásnak. De mi van, ha a 4 év alatt úgy alakul, hogy nem tudjuk végig fizetni a havi megtakarítást, vagy átmeneti nehézségeink adódnak? Odavész a befizetett pénz? Elveszik az állami támogatás? Felmondható egyáltalán a szerződés? Fontos és gyakori kérdések…

Több olvasói megkeresés is érkezett már hozzánk azzal kapcsolatban, hogy tényleg jó dolog ez a lakástakarék, de mi történik, ha meg szeretnénk szüntetni a szerződést? Ennek bizonytalansága okán nem mindenki mer belevágni a szerződés megkötésébe, így hasznos lehet a kételkedőknek a szerződés megszüntetésének lehetőségére vonatkozó szabályozás tisztázása.

A befizetett összeg nem vész el

A lakástakarék szerződés az ügyfél által bármikor megszüntethető, a felmondási idő legfeljebb 3 hónap. A lakás-takarékpénztár a felmondási idő lejártáig köteles a befizetett betét és a betéti kamatok összegét kiutalni. Ez esetben persze állami támogatás nem jár, így nem is kell lakáscélú felhasználást igazolnunk. Van lehetőség azonnali hatállyal is felmondani a szerződést, ez esetben gyorsított eljárásban utalják ki az összeget, amelynek díja a kifizetésre kerülő megtakarítás 3%-a.

Az állami támogatás 4 év után nem vész el

Ha a szerződést 4 év után szeretnénk felmondani, függetlenül attól, hogy egy hosszabb lakástakarékot kötöttünk, nem csak a befizetett összeget és a betéti kamatot, de az állami támogatást is megkapjuk! Ennek természetesen feltétele a lakáscélú felhasználás, amit igazolnunk kell a lakás-takarékpénztár felé. Ha nem igazolunk lakáscélt, a befizetett betét és a betéti kamatok összegét kapjuk meg.

Rendszertelen befizetés

A lakástakarék szerződés megkötésekor előre rögzített a szerződés szerinti havi megtakarítás összege és a megtakarítási időszak futamideje. A befizetések rendszerességét és összegét a pénztárak az adott év során ellenőrzik. Ennek következtében, ha nem a szerződésben rögzített részletekben és rendszerességgel történik a befizetés, az adott megtakarítási év harmadik és negyedik negyedévében nem lehet több a jóváírt állami támogatás összege az egyébként járó támogatás 25-25%-ánál. Ez esetben tehát nem mondják fel a szerződést, de jelentős összegtől eshetünk el!

Szüneteltetés

Ha átmenetileg szüneteltetnék a befizetést, a Fundamenta-Lakáskassza például erre biztosít lehetőséget. Náluk fizetési nehézségek esetén a megtakarítási időszak alatt egy alkalommal, legfeljebb 1 évre kérhetjük a fizetési haladékot. Ezen kívül minden szolgáltatónál van lehetőségünk a havi betét összegének csökkentését kérni, ami szerződésmódosítással jár. Ennek díja minimális, 2 000 Ft.

Ne tartson vissza tehát, ha a jövővel kapcsolatban vannak aggályaid! Mind a csökkentésre, mind a megszüntetésre kínálnak lehetőséget és a befizetett pénz nem vész el!

A kereséshez használd lakástakarék kalkulátorunkat!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Abban az esetben, ha akció keretében kötöttünk lakás-takarékpénztári szerződést és így nem, vagy csak részben kellett megfizetnünk a szerződéskötési díjat, figyeljünk fokozottan, mert a vállalt feltételek felrúgása esetén utólag vissza kell azt fizetnünk.

A lakás-takarékpénztár is felmondhatja a szerződést?

Igen. A pénztárnak is megvan erre a lehetősége, amennyiben a szerződés megkötését követő hat hónapon belül a megtakarítási idő nem kezdődik el. A megtakarítási időszak akkor kezdődik, amikor az első havi betét összege elszámolásra került. DE!!! Az első befizetésekből a számlanyitási/szerződéskötési díjat és a számlavezetési díjat számolják el, így nagyon fontos, hogy induláskor befizetésre kell kerüljön az első megtakarítás + a számlanyitási díj + a számlavezetési díj összege!

A lakás-takarékpénztárak további, előzőtől eltérő esetekben is felmondhatja a szerződésünket, például ha:

Aegon Lakástakarék

 • a megtakarítási idő alatt a számlán nyilvántartott betét összege legalább 6 havi betét összegével kevesebb a már esedékessé vált havi betétek összegénél,
 • a számlán nyilvántartott összeg – az állami támogatás és annak kamatai nélkül! – a megtakarítási idő 7. hónapjától kezdődően bármikor kevesebb, mint 2 000 Ft,

Erste Lakástakarék

 • az ügyfél több, mint 6 havi megtakarítási összeg befizetésével elmarad,
 • az ügyfél legalább 90 napos fizetési késedelme áll fenn bármilyen (pl. számlavezetési) díj tekintetében,

Fundamenta-Lakáskassza

 • a szerződéskötést követő 120 napon belül a számlanyitási díj teljes megfizetése nem történt meg,
 • az ügyfél több, mint 4 havi megtakarítási összeg befizetésével elmarad,
 • a megtakarítási idő az egy évet meghaladta és egyenlege nem éri el a 2 000 Ft-ot,

OTP Lakástakarék

 • a számlanyitási díj elszámolása a szerződés hatálybalépését követő 3. hónap végéig nem lehetséges,
 • a számlavezetési díj hátralék eléri vagy meghaladja a befizetett betétek és az arra járó kamat összegét.

A fenti esetekben is visszakapjuk a befizetett megtakarításainkat és a betéti kamatot, amelyből az elmaradt és jogosan felszámított díjakat (számlavezetési díj) vonják csak le.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb lakástakarékot, használd lakástakarék kalkulátorunkat, vagy látogass el otp lakástakarék, fundamenta lakástakarék, erste lakástakarék vagy aegon lakástakarék oldalainkra!

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

31 Hozzászólás

 1. Hegedűs Szaniszló

  Tisztelt Hölgyem /Uram
  A felmondott lakástakarék és azt követően kiutalt összeg után kell adót (pl. EHO t) fizetni? Köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel Hegedűs Szaniszló

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Szaniszló,

   Felmondás esetén sem terheli az összeget adó.

 2. Ilona

  Jo napot! Kérdésem az lenne hogy az Otp lakástakarékkunk van havi rendszeres fizetéssel kártyárol vonják most sajnos nem ép állunk jol és lehet most nem fogna tudni levonni ebben az esetben késöbb vonják vagy megszüntetik a takarékot?
  Elöre is köszönöm !

 3. Mia

  Tisztelt Bankmonitor! Négy hónapja kötöttem egy Lakástakarékpénztárt, melyhez csoportos beszedés volt megjelölve. De nem vontak semmit, se a szerződéskötés díját, se a havi megtakarítást! Így küldtem egy levelet, melyben postai utalványon kértem a befizetést. Nem jött rá hetekig válasz, így felmondtam a szerződést! Jelenleg ma hívtak, hogy fizessem be a szerződéskötés díját, a szerződésmódosítás, és a felmondás díját! A kérdésem az lenne mi ilyenkor a teendőm? Ha már nem akarom ezt a megtakarítást? Nem akarok fizetni! Mi következménye lehet ennek az egésznek? Válaszukat köszönöm! Mia

 4. Isti

  Ha az Erstenel nyitok Egyotthon 0149-et 48 hónapra, de a 4 év után nem tudom felhasználni az összeget, fizethetem tovább a lakástakarékot? Kapok rá állami támogatást?

 5. Szenográdi Réka

  Üdv! az a kérdésem, hogy ha 10 évre kötöttem otp lakástakarékot, de nem fizetném tovább a minimális 4 évnél, de szeretném majd az állami támogatást a jövőben, akkor az opció-e, hogy nem módosítom a 10 éves szerződést, hanem szimplán nem fizetek / felfüggesztéssel élek, és a 10. év végén kérhetek kiutalást állami támogatással együtt, amikor már lakáscél is megvalósul?
  Ma egy Fundamentás üzletkötő azt mondta, ez így lehetséges…
  Köszönöm a választ!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Szenográdi Réka,

   Igen, a 4 évre vonatkozó befizetést és állami támogatást megkapja ez esetben is.

 6. Szabolcs

  Van egy 8 éves LTP szerződésünk az OTP-nél, de lehet, hogy nem tudjuk megvárni, hogy leteljen a 8 év. Novemberben jár le és valószinüleg akkor lenne rá szükség. Ha jól értem a szabályokat, akkor az azonnali kiutalásért a kiutalandó összeg 3%-t kellene odaadjuk. A cikk alapján ha viszont felmondanánk a szerződést 8 év előtt 3 hónappal, mondjuk augusztusban, akkor nulla forint költséggel felhasználhatnánk az augusztusig összegyült pénzt, állami támogatást és kamatokat?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Szabolcs,

   A lakástakarék üzletszabályzatában látunk lehetőséget arra, hogy azokra a hónapokra is kérje az állami támogatást, amíg a befizetés megtörtént, ha ezt külön kérelmezi (jelen esetben augusztus végéig). Ennek külön díja nem merül fel, viszont a felmondás miatt, ha számlanyitási kedvezményt kapott, akkor az eredeti díjhoz viszonyított különbözetet meg kell fizetni.

 7. Kardos Emma

  Üdvözlö!
  Körülbelül 9 éve kötöttem a Fundamentánál egy lakáskassza megtakarítást. Pár hónapig fizettem csak,azóta elköltöztem a szüleimtől. Egy pár éve,minden évben küldik,hogy mennyi megtakarításom van.143.00 Ft van most rajta(persze kerekítve).A kérdésem az lenne,hogy ezt a pénzt én igénybe tudnám venni?Ha igen,akkor ebből mit vonnak le?
  Válaszát előre is köszönöm

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Emma!

   Bármikor kiveheti belőle a pénzt, a 3 hónapos kiutalási időszakot viszont meg kell várnia a kifizetéshez.

 8. Kardos Emma

  Elnézést! 143000 Ft

 9. Melinda

  Üdvözlöm!

  Lassan egy éve, hogy Fundamenta lakástakarék szerződést kötöttem, 32.000 számlanyitási díjat, illetve 4 havi megtakarítást rendeztem. Sajnos tovább nem tudtam fizetni. Visszakérhetem a befizetett összeget? Gondolom a számlanyitási díj nem jár vissza.

  Köszönöm!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Melinda,

   Bármikor igényelheti a befizetett összeget (állami támogatás nélkül), viszont a kiutalási időszakot meg kell várnia, ami az Ön esetében még 3 hónap. Sajnos a számlanyitási díj összegét nem fizeti vissza a lakástakarékpénztár.

 10. Milán

  Jónapot! 6-7 honapja nyitottam egy lakastakarek szerzodest, de az elso befizetes utan (20ezer ft) nem fizettem tovabb, igazabol el is feledkeztem rola. A minap felhivtak a banktol, hogy egy nagyjabol 50ezer fts tartozasom van felejuk. Ez valoban megtortnehet? Ha meg szeretnem szuntetni a szamlat akkor is ki kell ezt fizetnem?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Milán,

   A szerződés bármikor felmondható, ha nem szeretné a továbbiakban sem fizetni, akkor nem szükséges az elmaradt összeget befizetnie. A számlanyitáson kívül befizetett összeg is kikérhető, de ez esetben is él a 2 hónapos kiutalási idő.

 11. Korcz Zsófia

  Kedves Hölgyem/Uram!
  Párommal telket szeretnénk vásárolni, önerőnk nincs. A telek 4 millió forint lenne, 1 éve kötöttünk a Fundamentánál 4 évre szerzősést (havi 20 ezer Ft). Kérdésem az lenne, hogyan tudnánk megoldani, hogy legyen 4 millió forintunk, amiből megvesszük a telket? Áthidalóval esetleg? Válaszát előre is köszönjük!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Zsófia,

   Ha áthidaló kölcsön igényelnek, akkor akár a teljes szerződéses összeget igénybe tudják venni, tehát a megtakarítás és a hitel is jár. Viszont a hitelbírálatot egy banki hitelhez hasonló módon a lakástakarékpénztár is elvégzi, így az is lehetséges, hogy a teljes hitelösszeget nem adja oda.

 12. Lempochner Timea

  Tisztelt Cím!
  Erste lakástakarék pénztárat kötöttem amit másfél éve rendesen fizetek. Mi történik akkor ha a bank nem tudja levonni az aktuális havi ltp díját mert nincs elég pénz a számlán? Megpróbálja még egyszer vagy mit lehet tenni ilyen esetben?
  Köszönettel.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Tímea,

   Ha nincs a számlán pénz, akkor sikertelen lesz a beszedési megbízás, viszont az a banktól függ, hogy mennyi ideig várakoztatja a pénz levonását (ez általában néhány nap és akár külön díja is lehet). Amennyiben ez nem sikerül, akkor figyelni kell, hiszen lehetséges, hogy az elmulasztott befizetést automatikusan nem vonja le a bank.

 13. Wágner Beronika

  Tisztelt Cím!

  1. Szeretném megkérdezni, hogy a Fundamenta lakástakarék-pénztárnál is él-e az a lehetőség, hogy 1 hónapon belül elállhat az ügyfél a szerződéskötéstől? Van ennek díja? A számlakötési díj is visszajár? A 32 eFt az a számlakötési díí+1 havi díj?
  2. Az állami támogatás automatikusan jár, vagy csak a hozzá felvett hitel kamattámogatására lehet felhasználni?
  Köszönettel!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Veronika
   Nincs egy hónapos elállási lehetőség egyik lakástakaréknál sem. Ha befizetett a lakástakarékba, akkor a számlanyitási díj nem jár vissza, csak az azon felüli saját befizetés és betéti kamat. Az állami támogatást automatikusan jóváírják a számlán, de csak lakáscélú felhasználás esetén utalják ki.

 14. Mihály

  Tisztelt Hölgyem /Uram!
  10 évre kötöttem Erste lakástakarék-szerződést, és az érdekelne, hogy a 10 év lejárta előtt, de már a 4 év letelte után, például az 5. vagy a 6. évben, kedvezményes, államilag támogatott hitel felvételére van-e lehetőség? Vagy ez csak a 10 éves szerződés lejárta után lehetséges?
  Köszönettel.

  1. Sándorfi Balázs

   Van lehetőség és ez meglehetősen sokrétű az adott helyzetben. Szívesen segítünk konkrét számításokkal, amennyiben ezt igényli

 15. Juhász Imre

  olyan kérdésem lenne hogyha nincs fizetve a lakástakarék, iletve számlanyitási dij sem hogy lehet megszüntetni (fundamenta ltp) köszönöm előre is

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Imre,
   Vagy megvárja, amíg felmondja a lakástakarék a szerződését, vagy Ön mondja fel azt.

 16. Rita

  Azt szeretném megkérdezni, hogyha 80 ezer Ft elmaradásom van a lakástakarék befizetésében, és már emiatt kevesebb állami támogatást kaptam arra az évre vonatkozóan, akkor érdemes e pótolni ezt az összeget. Mi történik ha nem pótolom? Esetleg ez befolyásolja e a 4 éves lejárat idejét? Válaszát előre is köszönöm!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Rita,
   Ha pótolja, arra a részre akkor sem kap már állami támogatást. Jól gondolja, az elmaradás befolyásolja a kiutalás időpontját is. A lakástakarék pontosan meg tudja mondani, hogy jelen állás szerint mikor lenne kiutalható.

   1. Nagy Ildikó

    Még egy pontosítás: negyedéven belül lehet pótolni. Ha például január 1-jén indult egy megtakarítás, akkor március hónapban még be lehet fizetni az első három hónapot, és jár a teljes állami támogatás, utána viszont már veszteség éri.

 17. Márk

  Egy olyan kérdésem lenne, hogy október 16. kötött OTP lakástakarákot kötöttem, befizettem a 20ezer forint számlanyitási díjat + 20 ezer forint első befizetést. és a köv hónapban nem vontak le 20ezret. ez azért lehet mert az akkor ott befizetett 20ezer forintal a következő hónap lett letudva?
  Köszönöm a válaszát előre is!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Márk,
   Inkább a csoportos beszedési megbízással lehet gond, ugyanis annak a hónapnak az első napjával indul el a megtakarítási időszak, amelyik hónapban a számlanyitási díjat + 1 havi betétet + 1 havi számlavezetési díjat lekönyvelték. Tehát októberrel indulhatott a szerződése, azaz novemberben is kellene fizetni.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Változás az Aegon Lakástakarék ügyfeleinél!

2019. 10. 28.

Október 25-től az Erste Lakástakarék kezeli az Aegon Lakástakarék portfólióját. A mostani tranzakció eredményeként 57 ezer szerződés került át a társasághoz. Mostantól az átvett szerződések esetében már az Erste Lakástakarék...

Hitel + állampapír: 10% feletti éves hozam kockázatmentesen

2019. 10. 24.

Konkrét bizonyítás, hogyan érhetünk el 10% feletti éves hozamot (kamatot) kockázatmentesen egy szabadfelhasználású hitel és a szuperállampapír kombinálásával. Egy újabb aranyat érő pénzügyi megoldás a Bankmonitortól. És ami nagyon fontos,...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.