Betöltés

Mibe fektetettek a magyarok?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-06-17

Az MNB alapkamat csökkentések sorozata jelentősen átrendezte a lakossági befektetéseket. A magánkézben lévő állampapírok majdnem megduplázódtak, miközben a befektetési jegyek állománya is közel 60%-kal növekedett. Ez igen érzékenyen érintette a bankbetéteket, amik még így is a legnépszerűbb befektetési célpontok. A befektetési alapok közül viszont változatlanul az abszolút hozamú alapokba áramlott a legtöbb pénz.

MNB20140617.jpg

Az
MNB alapkamat 7%-os szintről indult csökkenésnek 2012 augusztusában. Azóta
elérte a mindenkori minimumát 2,4%-on. Ez természetesen tovagyűrűzött a
lekötött betétek kamatozására is. Mára a
3% feletti ajánlatok „kiemelkedően soknak” számítanak. Hiába tűnt el közben az infláció (aminek a tényleges hozam szempontjából kiemelt szerepe van), sokaknak az ilyen alacsony hozamszint egyszerűen már nem elég. Ők váltottak. De hova vándorolt a pénz?

lakossagimegtak20140617.jpg

Látható, hogy a
két legnépszerűbb lekötött betéti alternatíva az állampapírok és a befektetési alapok voltak. Ezek állománya meredeken emelkedett a kamatcsökkentésekkel párhuzamosan. Ám ne felejtsük el észrevenni, hogy míg a lekötött betétekből csak szűk 760 milliárd forint áramlott ki a kérdéses időszakban, addig a befektetési alapokba és az állampapírokba összesen 2.309 milliárd folyt be. Ez két dolgot jelenthet: vagy máshonnan is ide vándoroltak a pénzek, vagy a l
akosság megtakarításai összességében is nőttek. Jelen esetben ez utóbbiról van szó. Az MNB statisztikái szerint a háztartások vagyona több mint 10%-kal emelkedett 2012 harmadik negyedévétől 2014 első negyedévéig. Nézzünk egy kicsit a számok mögé!

Állampapírok

Az
állampapírok állománya közel megduplázódott a kérdéses időszakban. Ennek hátterében az
erős médiakommunikáció mellett az állampapírok által nyújtott kiemelkedő hozamok álltak. Ki tudna ellenállni egy 
4,7%-os Prémium Magyar Államkötvénynek, vagy egy
5,64%-ot fizető Bónusz Magyar Államkötvénynek? Meglepő, de sokan. Ugyanis az emberek többsége még mindig rövidtávon gondolkozik, akkor is, ha előre láthatóan évekig nincs szükségük a pénzre. Hiába nem terveznek nagyobb kiadást, általában egy évig látnak előre. Remélhetőleg a már említett új típusú állampapírok még nagyobb teret nyernek az emberek befektetései között.

Nem elégszel meg az állampapírok hozamával? Válassz egy hozzád való befektetési alapot kalkulátorunk segítségével! 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Befektetési alapok

Szinte minden befektetési alap kategória állománynövekedést könyvelhetett el a 2012 szeptemberétől 2014 áprilisáig tartó időszakban. Természetesen
a prímet az abszolút hozamú alapok viszik, amelyekben már 3,5 szeres összeg található az időszak elejéhez képest. Ez szinte magyarázatra sem szorul: korábbi cikkeinkben (pl.
Abszolút hozamú alap: tuti nyerő?) már fejtegettük a miérteket. Viszont érdekes, hogy hiába van több éves csúcson a részvénypiacok többsége, a
részvényalapokban kezelt vagyon némileg csökkent (-3,46%). Ezzel ellentétben a
vegyes alapokban található pénz több mint 236%-kal nőtt. Ezek növekedésének kulcsa hasonló, mint a kötvényalapok növekedéséé. 

A
kamatcsökkenések ugyanis igen jó hatással voltak a kötvényalapokra. (Leegyszerűsítve, ha a kamat csökken, akkor a kötvények árfolyama nő.) Ennek eredményeként igen szép teljesítmények szerepeltek a kötvényalapok mellett. (Ne felejtsük el, ebből szép számmal profitáltak az abszolút hozamú alapok is.) Így nem meglepő a
kötvényalapokban lévő vagyon közel triplázódása sem. 

Szépen emelkedett az alapok alapjában lévő pénzek mennyisége is, illetve meglepetésként
újra elkezdtek emelkedni az ingatlanalapokban lévő összegek. Ez utóbbi talán nem is akkora meglepetés. Az ingatlanalapok alacsony hozamkörnyezetben tudnak igazán vonzóak lenni. Ráadásul kezd magára találni az ingatlan piac is a válság okozta sokkból. Hatalmas felfutásról még nem beszélhetünk, de úgy tűnik legalább már láttuk a gödör alját.

Látható, hogy
a lakosság pénzügyi tudatossága az alacsony kamatokkal fokozatosan nő. Hiszen kinek van kedve 2-3%-os bankbetétbe tartani a pénzét, ha magasabb hozamot is el lehet érni akár biztosan is!
Ám nem árt óvatosnak lenni. Ha eddig lekötött betétben tartottuk a pénzünk, semmiképpen sem javasolt közvetlenül részvény típusú befektetésre váltani. Lényeg a fokozatosság. Megismerjük az új lehetőségeket, hozzá szokunk az újfajta termékekhez, megértjük a működésük. És ha már mindez készség szintjén megy, bármibe belevághatunk!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.