MNB alapkamat 0.90 % EKB alapkamat 0.00 % REGISZTRÁCIÓ

Abszolút hozamú alap: tuti nyerő?

 • 2014.06.13.
 • szerző: bankmonitor

Az elmúlt időszak kisbefektetői piaca egyértelműen az abszolút alapoktól volt hangos. Sok magánbefektető választotta ezt a befektetési alaptípust, és sok alapkezelő indított újonnan ilyen besorolású alapot. Megnéztük az elmúlt egy éves teljesítményüket és meglepő eredményre jutottunk: az abszolút alapok csak 40%-a teljesítette túl a rövid állampapírok hozamát! A számok ismét azt bizonyítják, hogy jó hozamot kizárólag körültekintő választás révén lehet elérni.

Az
abszolút hozamú alapok gyakorlatilag bármibe fektethetnek, a kötvénytől kezdve a részvényeken át akár árupiaci ügyletekbe is. Ezért referenciaként nem valamelyik részvény, vagy kötvényindexet határoznak meg, hanem általában a kötvénypiaci hozamokat összesítő ZMAX és RMAX indexeket. Magyarra lefordítva a rövid magyar állampapírokat tervezik felülteljesíteni az ilyen alapok. És hogyan sikerült mindez? 

abszhozam20140613.jpg

Az élvonal 

Az elmúlt egy évben a 10 legjobban teljesítő alap átlagos hozama 11,47% volt. Összehasonlításképpen, ha egy évvel ezelőtt Kamatozó Kincstárjegybe fektettük volna a pénzünket 4,75%-ot értünk volna el. Tehát elmondható, hogy a legjobban teljesítő alapoknak jelentősen sikerült túltejesíteniük a céljukat. De hogyan állnak a többiek?

Az átlagos középmezőny

Az általunk vizsgált 48 alap többsége túlteljesítette a ZMAX indexet, de mindössze 42%-uk volt az RMAX index felett. A már említett Kamatozó Kincstárjegyet, pedig már kevesebb, mint 40%-uk tudta felülmúlni. A túlteljesítők átlagban 4,06%ponttal szárnyalták túl a Kamatozó Kincstárjegy hozamát. Ha viszont leszámítjuk a 10 legjobb alap teljesítményét, máris 1,1%pontnál járunk. Tehát, ha nem vesszük figyelembe a legjobb 10 alap teljesítményét, akkor a pozitív hozamot produkáló alapok elmúlt egy éves átlagos teljesítménye mindössze 5,85% volt. És mi a helyzet az alvégen?

A lemaradók

A 10 legrosszabb elmúlt egy éves teljesítményt nyújtó abszolút hozamú alapok közül, mindössze 1 volt pozitív tartományban. Így nem meglepő, hogy átlagosan majd 8%-ot veszítettek, akik ezeket az alapokat birtokolták.

Bankmonitor.hu tanácsai jó a választáshoz

Látható, hogy milyen fontos, hogy a megfelelő alappal rendelkeznünk. Nem elég találomra kiválasztani egy abszolút hozamú alapot (a múlt évben az abszolút hozamú alapok átlagos teljesítménye 3,1% volt). Ahhoz, hogy jól válasszunk, nem árt néhány hüvelykujj szabályt betartani:

 • Soha ne csak egy időszakot nézzünk, mindig több év teljesítményét vessük össze! Ebből következik, hogy javasolt évek óta a piacon lévő befektetési alapokat választani. Újonnan induló alapokba akkor fektessünk, ha az alap kezelője korábbi alapjaival már bizonyította rátermettségét.
 • Midig a piachoz viszonyítsunk! „10% hozam felett” Halljuk sokaktól a hozamelvárásukat. Ez alig pár éve még reális hozamcél volt.  Mára viszont egy elég optimista célkitűzés. Ilyen hozamokat hosszú távon a kockázatos részvényalapok tudnak nyújtani. Abszolút hozamú alapoknál reálisabb a 8%-os hozam elérése. Ha hozzátesszük, hogy most 3% a Kamatozó Kincstárjegy hozama máris megérthetjük, hogy mért csak ennyi a várakozás.

A kereséshez segítséget nyújtunk kalkulátorunkkal:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2017.11.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 3,02% 5,00% 6,22% 8,64% 1
  OTP Supra Alap 14,53% 5,04% 6,40% 16,91% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -5,78% 4,01% 6,46% 14,23% 3
  OTP G10 Euró Alap -9,90% -9,34% -1,42% 5,50% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.05.15.
  4. 2008.01.09.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 3,62% 4,61% 5,69% 5,76% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 3,80% 13,93% 8,80% 6,94% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 2,53% 1,93% 5,92% 4,47% 7
  OTP Trend Alap 22,07% 12,34% 18,56% 14,53% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kitört a bitcoin-láz

  Lassan öt éve, 2013 márciusában mutattam be az Alapblogon öt részes sorozatban a bitcoint, melynek címe „Kitörőben a bitcoin-láz” volt. Azért választottam ezt a címet,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.