Abszolút hozamú alap: tuti nyerő?

 • 2014.06.13.
 • szerző: bankmonitor

Az elmúlt időszak kisbefektetői piaca egyértelműen az abszolút alapoktól volt hangos. Sok magánbefektető választotta ezt a befektetési alaptípust, és sok alapkezelő indított újonnan ilyen besorolású alapot. Megnéztük az elmúlt egy éves teljesítményüket és meglepő eredményre jutottunk: az abszolút alapok csak 40%-a teljesítette túl a rövid állampapírok hozamát! A számok ismét azt bizonyítják, hogy jó hozamot kizárólag körültekintő választás révén lehet elérni.

Az
abszolút hozamú alapok gyakorlatilag bármibe fektethetnek, a kötvénytől kezdve a részvényeken át akár árupiaci ügyletekbe is. Ezért referenciaként nem valamelyik részvény, vagy kötvényindexet határoznak meg, hanem általában a kötvénypiaci hozamokat összesítő ZMAX és RMAX indexeket. Magyarra lefordítva a rövid magyar állampapírokat tervezik felülteljesíteni az ilyen alapok. És hogyan sikerült mindez? 

abszhozam20140613.jpg

Az élvonal 

Az elmúlt egy évben a 10 legjobban teljesítő alap átlagos hozama 11,47% volt. Összehasonlításképpen, ha egy évvel ezelőtt Kamatozó Kincstárjegybe fektettük volna a pénzünket 4,75%-ot értünk volna el. Tehát elmondható, hogy a legjobban teljesítő alapoknak jelentősen sikerült túltejesíteniük a céljukat. De hogyan állnak a többiek?

Az átlagos középmezőny

Az általunk vizsgált 48 alap többsége túlteljesítette a ZMAX indexet, de mindössze 42%-uk volt az RMAX index felett. A már említett Kamatozó Kincstárjegyet, pedig már kevesebb, mint 40%-uk tudta felülmúlni. A túlteljesítők átlagban 4,06%ponttal szárnyalták túl a Kamatozó Kincstárjegy hozamát. Ha viszont leszámítjuk a 10 legjobb alap teljesítményét, máris 1,1%pontnál járunk. Tehát, ha nem vesszük figyelembe a legjobb 10 alap teljesítményét, akkor a pozitív hozamot produkáló alapok elmúlt egy éves átlagos teljesítménye mindössze 5,85% volt. És mi a helyzet az alvégen?

A lemaradók

A 10 legrosszabb elmúlt egy éves teljesítményt nyújtó abszolút hozamú alapok közül, mindössze 1 volt pozitív tartományban. Így nem meglepő, hogy átlagosan majd 8%-ot veszítettek, akik ezeket az alapokat birtokolták.

Bankmonitor.hu tanácsai jó a választáshoz

Látható, hogy milyen fontos, hogy a megfelelő alappal rendelkeznünk. Nem elég találomra kiválasztani egy abszolút hozamú alapot (a múlt évben az abszolút hozamú alapok átlagos teljesítménye 3,1% volt). Ahhoz, hogy jól válasszunk, nem árt néhány hüvelykujj szabályt betartani:

 • Soha ne csak egy időszakot nézzünk, mindig több év teljesítményét vessük össze! Ebből következik, hogy javasolt évek óta a piacon lévő befektetési alapokat választani. Újonnan induló alapokba akkor fektessünk, ha az alap kezelője korábbi alapjaival már bizonyította rátermettségét.
 • Midig a piachoz viszonyítsunk! „10% hozam felett” Halljuk sokaktól a hozamelvárásukat. Ez alig pár éve még reális hozamcél volt.  Mára viszont egy elég optimista célkitűzés. Ilyen hozamokat hosszú távon a kockázatos részvényalapok tudnak nyújtani. Abszolút hozamú alapoknál reálisabb a 8%-os hozam elérése. Ha hozzátesszük, hogy most 3% a Kamatozó Kincstárjegy hozama máris megérthetjük, hogy mért csak ennyi a várakozás.

A kereséshez segítséget nyújtunk kalkulátorunkkal:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.01.31.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -0,87% 6,40% 5,29% 8,18% 1
  OTP Supra Alap 10,30% 9,81% 5,29% 16,57% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 9.46% 9,43% 6,36% 8,40% 3
  OTP Fundman Alap 19,46% 15,05% n.a. 8,23% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 4,27% 5,98% 5,19% 5,90% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 0,14% 15,22% 7,99% 6,50% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,11% 1,61% 4,76% 4,33% 7
  OTP Trend Alap 18,23% 10,20% 17,65% 14,60% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Évértékelő és demográfia

  Orbán Viktornak demográfiailag teljesen igaza volt évértékelőjében. A demográfia a nagyon hosszú távú gazdasági-társadalmi folyamatok egyik legfontosabb meghatározója, és ha már pályára állt, akkor nehéz...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.