Betöltés

Miben körözzük le háromszorosan Ausztriát?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-05-22

Előszeretettel hasonlítjuk a magyar hitelkamatokat a környező országokban elérhetőhöz és szomorkodunk. Van azonban egy olyan terület, ahol magasan lekörözzük a legfejlettebb szomszédunkat is, ahol az elérhető pénzügyi előny többszöröse az osztrák szintnek; ez a lakástakarék. Nemzetközi kitekintés, meglepő pénzügyi különbségekkel.

Amiben fölényesen verjük az osztrákokat

Ma hazánkban a 4,1 millió háztartásból alig 20%, mindössze 800 ezer rendelkezik lakástakarék szerződéssel. Ezen arány Ausztriában közel két és félszer nagyobb. Érdemes összehasonlítani, hogy egy 70-80 éves lakástakarék múlttal és Európában is élenjáró szerződésszámmal rendelkező országban hogyan néz ki a lakástakarékok pénzügyi ajánlata. Több hozamot kínálnak? Magasabb az állami támogatás? Mi az, ami miatt a lakosság lényegesen szélesebb körben dönt a konstrukció mellett?

Kezdjük a legvégén. Ha megtakarítunk 20 ezer Ft-ot havonta és azt lakástakarék-pénztárba helyezzük mekkora összeget kapunk a lejáratkor Magyarországon és Ausztriában?

6-éves lakástakarék-pénztár megtakarítás után elérhető összeg

A különbség látványos: a 6 éves megtakarítási időszak végén Ausztriában 1,6 millió Ft-ot, Magyarországon közel 2 millió Ft-ot kapunk, ami 21%-os differencia javunkra. (Bár a 
lakástakarék hazánkban elérhető már 4 éves futamidőre is
, Ausztriában fix 6 év a futamidő.)

Megtakarítóként a motivációt a legtöbb esetben a bankbetéti kamathoz viszonyítva elérhető többlet hozam adja. Felettébb kíváncsiak voltunk tehát, hogy mekkora hozamtöbblet érhető el a két országban. Mint az alábbi ábrán látható Ausztriában már a bankbetét felett 2,2%-os éves többlet is elegendő, hogy tömegeket mozgasson meg, míg Magyarországon 6,8%-os – azaz az osztrák szint háromszorosánál több – éves hozamtöbblet is csak mérsékelt lelkesedést vált ki. A hazánkban elérhető legrövidebb futamidő, a 4 éves szerződés bankbetéthez viszonyított hozamtöbblete akár meghaladhatja éves szinten a 10%-ot is, mely az osztrák mérték közel ötszöröse!

Bankbetéttel és lakástakarékkal elérhető hozam összehasonlítása

Fentiekből jól látható, hogy a hazánkban elérhető lakástakarék ajánlat igencsak gáláns és pénzügyileg abszolút élvonalbeli. Ha csupán a pénzügyi racionalitásból indulunk ki, akkor a magyar lakástakarék szerződések számának rohamosan közelíteni kellene az osztrákot. Természetesen a két ország fejlettsége nagymértékben eltér, így a hazai lakosság megtakarítási képessége is lényegesen alacsonyabb. Az már természetesen egy más kérdés, hogy a magyarok hagyományosan rövid távú pénzügyi szemlélete (a lakossági megtakarítások 70%-a egy éves, vagy még rövidebb befektetésekben található),  milyen fékező erővel hat.

Ha érdekel a lakástakarék és szeretnél többet megtudni, vagy segítséget kérsz a legjobb választáshoz, add meg adataidat és a Bankmonitor szekértője felhív.

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

1 Hozzászólás

 1. Bandi

  Tisztelt Szerző,

  szép csak a kamotkat mutatni de a pénzhez hozzá is kéne jutni nem csak a számla egyenleget lobogtatni a lakás eladók orra előtt.
  érdemes lenne a kiutalási időszakokat is összevetni.
  2x fizet aki gyorsan fizet , régi magyar mondás.
  a magyar 90 nap igen bank barát. Ausztria vagy Németo hogy áll ebben ?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Blogajánló

 • alapblog

  Infokommunikációs kockázatok és mellékhatások

  Az amerikai részvényindexek ismét célba vették korábbi csúcsaikat, az idei évi intenzív emelkedés következtében néhány százaléknyi távolságra tartózkodnak attól. A technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq 100...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.