Miben körözzük le háromszorosan Ausztriát?

 • 2014.05.22.
 • szerző: bankmonitor

Előszeretettel hasonlítjuk a magyar hitelkamatokat a környező országokban elérhetőhöz és szomorkodunk. Van azonban egy olyan terület, ahol magasan lekörözzük a legfejlettebb szomszédunkat is, ahol az elérhető pénzügyi előny többszöröse az osztrák szintnek; ez a lakástakarék. Nemzetközi kitekintés, meglepő pénzügyi különbségekkel.

Amiben fölényesen verjük az osztrákokat

Ma hazánkban a 4,1 millió háztartásból alig 20%, mindössze 800 ezer rendelkezik
lakástakarék szerződéssel. Ezen arány Ausztriában közel két és félszer nagyobb. Érdemes összehasonlítani, hogy egy 70-80 éves lakástakarék múlttal és Európában is élenjáró szerződésszámmal rendelkező országban hogyan néz ki a lakástakarékok pénzügyi ajánlata. Több hozamot kínálnak? Magasabb az
állami támogatás? Mi az, ami miatt a lakosság lényegesen szélesebb körben dönt a konstrukció mellett? 

Kezdjük a legvégén. Ha megtakarítunk 20 ezer Ft-ot havonta és azt
lakástakarék-pénztárba helyezzük mekkora összeget kapunk a lejáratkor Magyarországon és Ausztriában? 

 
LTPabra0120140522.jpg

A különbség látványos: a 6 éves megtakarítási időszak végén Ausztriában 1,6 millió Ft-ot, Magyarországon közel 2 millió Ft-ot kapunk, ami 21%-os differencia javunkra. (Bár a
lakástakarék hazánkban elérhető már 4 éves futamidőre is, Ausztriában fix 6 év a futamidő.)

Megtakarítóként a motivációt a legtöbb esetben a bankbetéti kamathoz viszonyítva elérhető többlet hozam adja. Felettébb kíváncsiak voltunk tehát, hogy mekkora hozamtöbblet érhető el a két országban. Mint az alábbi ábrán látható Ausztriában már a bankbetét felett 2,2%-os éves többlet is elegendő, hogy tömegeket mozgasson meg, míg Magyarországon 6,8%-os – azaz az osztrák szint háromszorosánál több – éves hozamtöbblet is csak mérsékelt lelkesedést vált ki. A hazánkban elérhető legrövidebb futamidő, a 4 éves szerződés bankbetéthez viszonyított hozamtöbblete akár meghaladhatja éves szinten a 10%-ot is, mely az osztrák mérték közel ötszöröse!

 
LTPabra0220140522.jpg

Fentiekből jól látható, hogy a hazánkban elérhető
lakástakarék ajánlat igencsak gáláns és pénzügyileg abszolút élvonalbeli. Ha csupán a pénzügyi racionalitásból indulunk ki, akkor a magyar lakástakarék szerződések számának rohamosan közelíteni kellene az osztrákot. Természetesen a két ország fejlettsége nagymértékben eltér, így a hazai lakosság megtakarítási képessége is lényegesen alacsonyabb. Az már természetesen egy más kérdés, hogy a magyarok hagyományosan rövid távú pénzügyi szemlélete (a lakossági megtakarítások 70%-a egy éves, vagy még rövidebb befektetésekben található),  milyen fékező erővel hat. 

Ha érdekel a lakástakarék és szeretnél többet megtudni, vagy segítséget kérsz a legjobb választáshoz, add meg adataidat és a Bankmonitor szekértője felhív. 

Lakástakarék kalkulátor

Lakástakarék
 • Havi X Ft befizetés
 • Y év-en keresztül
 • Z Ft (lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
 • ebből Q Ft állami támogatás
 • I % éves hozam (EBKM)

 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

1 Hozzászólás

 • Bandi 2016-08-03 17:11:25 - Válasz

  Tisztelt Szerző,

  szép csak a kamotkat mutatni de a pénzhez hozzá is kéne jutni nem csak a számla egyenleget lobogtatni a lakás eladók orra előtt.
  érdemes lenne a kiutalási időszakokat is összevetni.
  2x fizet aki gyorsan fizet , régi magyar mondás.
  a magyar 90 nap igen bank barát. Ausztria vagy Németo hogy áll ebben ?

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  És kell a zsír

  Zurrapa iberica, zsírban lesütött iberico sertéshús, ilyen hegyekben áll a város igazi központjában, a piacon, Malagában. Ki gondolta volna, hogy ez egy klasszikus andalúz étel,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.