Miből fizesd a dráguló alapanyagot? Egyetlen ábrán ehhez a legfontosabb adatok!

Miből fizesd a dráguló alapanyagot? Egyetlen ábrán ehhez a legfontosabb adatok!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-12
 

Az alapanyagok drágulása egyre kritikusabb problémát jelentenek a vállalkozások számára. Mindeközben érdemben emelkedtek ugyan a finanszírozási költségek is, de ennek üteme messze elmarad az egyéb területen tapasztalt tempótól. Adott esetben tehát továbbra is célszerű lehet megfontolni egy jól megválasztott, rugalmas fogóeszközhitel igénybevételét – a kölcsön költségeivel együtt is olcsóbb lehet ez a megoldás, mint halogatni a beszerzést. 

Az elmúlt másfél évben szinte minden a vállalkozások működéséhez szükséges alapanyag gyorsuló ütemben drágult. Az ipari belföldi értékesítési árak az idén áprilisban már 42,6 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel korábban. A mezőgazdasági és a külkereskedelmi behozatali áraknál  márciusban (ezek az eddig közölt legfrissebb adatok) 37,4, illetve 26,3 százalékos emelkedést mért a Központi Statisztikai Hivatal.

Mindeközben az 1-5 év közötti futamidejű (tehát tipikusan forgóeszközök vásárlására igényelhető) hitelek átlagkamata a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint áprilisig 7,7 százalékra kúszott fel. Igen, ez is elképesztően magas, különösen ahhoz képest, hogy a megelőző hetekben, még 2,5 százalékos fix kamattal is lehetett ilyen forráshoz jutni. Feltéve persze, ha megfelelt a cég a támogatott Széchenyi Kártya Program GO! konstrukciók feltételeinek. Ez utóbbira vonatkozóan azonban a befogadási határidőkön túl vagyunk már, és egyelőre nem tudni, hogy lesz-e folytatás.

Hirdetés

Hirdetés

Még csak követik a piacot a kamatemelések

Az ábrán az is egyértelműen látszik ugyanakkor, hogy az adott futamidőhöz kapcsolható áprilisi átlagkamat még mindig jóval alacsonyabb a 9,5 százalékos szintén áprilisi inflációnál (azóta tudjuk, hogy májusban a fogyasztói árak emelkedése tovább gyorsult, elérve a 10,7 százalékot). Nincs továbbá túl messze az ezeknél a hiteleknél irányadó Bubor értékektől sem: az egy havi Budapesti Bankközi Hitelkamatláb (Bubor) áprilisban 6,20-6,48, a három havi 6,48-6,76, az éves 7,01-7,48 százalék között mozgott. (Június 10-én a Bubor fixingek sorrendben 6,79, 7,06, 7,74 százalékon jártak már.)

Az árak és kamatok mozgását így együtt figyelve már messze nem biztos, hogy egy cég részéről az az optimális döntés, ha forrás hiányában nem tölti fel készleteit a zavartalan működéshez szükséges mértékben. Korábban konkrét példán is vizsgáltuk már, hogy milyen hatása lehet vállalkozásunk nyereségére, ha a nem megfelelő készlettartás miatt visszaesik a forgalom. Bemutatva, hogy a profitvesztés adott esetben többszöröse lehet egy jól megválasztott banki hitel teljes költségének.

Most arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az alapanyagárak emelkedése – ahogy az az előbbi görbén világosan látszik – akár nagyon rövid idő alatt elvihet egy akkora összeget, mint amennyi egy a cégünk finanszírozási szükségleteihez optimálisan illeszkedő forgóeszközhitel több havi, akár teljes évre kifizetett költsége lehet.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.

Hitelből most, vagy drágábban később?

A görbén ábrázolt átlagértékek mögött az egyes árucikkek tényleges drágulásában persze hatalmasak lehetnek a különbségek. Ügyfélkörünkben van olyan vállalkozás, amely már csak néhány napra érvényes árajánlatot kap beszállítóitól, egyes termékeknél időszakonként havi szinten kétszámjegyű árváltozást tapasztalt. Az olyan esetek is egyre gyakoribbak ugyanakkor, amikor új beszerzési csatornák felfedezésekor kivételesen jó vásárlási lehetőségek adódnak.

Azt, hogy vállalkozásodat mennyire érinti az alapanyagok áremelkedése a konkrétumok ismerete nélkül nem tudjuk Ahogy arra sem tudunk válaszolni, hogy a jelenlegi üzleti környezetedben működésed hogyan optimalizálható.

  • A dráguláson túl vannak-e esetlegesen ellátási gondjaid (egyre több vállalkozásnak van – erre a cikk végén még visszatérünk).
  • Milyen egyéb problémákkal küzdesz gazdálkodásod során.
  • Mennyire tudod például áthárítani fogyasztóidra az áremelkedést, illetve az egyéb költségnövekedést?
  • Kell-e számolnod forgalmad piaci viszonyokkal összefüggő esésével, vagy
  • épp olyan piacon működsz, ahol még bővülésre is van esély, esetlegesen
  • célszerű lenne más mixet kialakítani termékeiden belül.

Ha azonban mindehhez plusz forrás bevonására van szükséged, nos, abban a Bankmonitor szakértői tudnak segíteni.

Milyen feltételekkel juthatsz jelenleg hitelhez?

Egy normál eredménytermelő képességgel rendelkező kis-, közepes vállalkozásnak – abban az esetben, ha alaposan körülnéz a piacon, és megtalálja a legjobb ajánlatokat – még jelenleg is elérhető forgóeszközhitel piaci alapon 8-10 százalék között. (A pénzromlás mértéke, az aktuális inflációhoz közeli értéken tehát.) De nem ritkák a piacon a Bubor plusz 4-5 (tehát 11-12) százalék közötti induló kamattal vagy még ennel is drágább hitelek sem.

Fontos
A bankok hitelezési gyakorlata nagyon eltérő. Nem csak a kamat nagyságában, hanem abban is, hogy egy adott szektorban működő cégnek mennyi kölcsönt adnak, illetve hitelezik-e egyáltalán az ott tevékenykedő vállalkozásokat. Gyakran találkozunk olyan esetekkel, amikor egy cég hitelkérelmét az egyik bank elutasítja, egy másik pénzintézet viszont a kért összegnél többet is adna, jobb kamat és egyéb díjak mellett.

Egy 50 millió forintos, 3 éves futamidejű hitel kamatköltsége 8 százalékos kamattal számolva 6,405 millió forint. A havi törlesztőrészlet 1,567 millió. Ugyanezek az adatok abban az esetben, ha csak 12 százalékos kamattal sikerül kölcsönhöz jutni 9,786 millió, illetve 1,661 millió forint.

A két hitel költségei közötti különbség 3,381 millió forint 3 évre. Havonta százaezer forinttal több marad a kasszában az olcsóbb hitellel. Ráadásul itt csak a kamatokkal számoltunk, nem vettünk figyelembe az egyéb költségeket, amelyek a hitelekhez kapcsolódhatnak, és amelyek összességében jelentősen növelhetik a költségeket egy ekkora kölcsönnél.

Ötlet
A vállalkozások számára igénybe vehető hitelek összehasonlítása a piac megfelelő ismerete nélkül rendkívül bonyolult és időigényes. A választáshoz érdemes ezért olyan szakértőt bevonni, akinek a teljes piacra rálátása van. A Bankmonitor tanácsadói a céged igényeit felmérve segítenek az optimális módozat, a legjobb ajánlatot nyújtó bank kiválasztásában.

Javulásra utaló jelek egyelőre nem látszanak

A vállalkozásoknak jelenleg nem csak az árak emelkedésével, hanem egyre több területen alapanyaghiánnyal is számolniuk kell. Ez a probléma a járvány alatt jelent meg, majd az orosz-ukrán konfliktus kitörése után tovább súlyosbodott.

Az idén az első negyedév végén már majdnem ugyanannyi cégnek jelentett problémát az alapanyellátás biztosítása, mint a munkaerőhiány a K&H kkv bizalmi index kutatása szerint. (A harmadik legtöbb kihívást okozó tényező az árfolyamváltozás volt ekkor.)

Miközben 2020 első negyedévében még csupán a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások 4 százaléka jelezte, hogy az akadozó ellátási láncok nehezítik gazdálkodásukat, 2022 első negyedévére már 26 százalékra nőtt ezeknek a cégeknek az aránya. A kereskedőknél még kritikusabb a helyzet: 42 százaléka küzd anyaghiánnyal, az iparban, építőiparban pedig a vállalkozások 40 százaléka. Az agráriumban 16 százalék, a szolgáltatóknál pedig 12 százalék az ellátási nehézségekkel küzdő kkv-k aránya a kutatás alapján.

Hirdetés
Hirdetés