Betöltés

Miért nem mindig a legolcsóbb hitel a legjobb?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-09-29

Ha már eldöntöttük, hogy hitelt kell felvennünk, ne essünk a legalacsonyabb törlesztőrészlet csapdájába. Mire kell még figyelnünk? Hogyan válasszunk a temérdek ajánlat közül? Aki megfontolt döntést szeretne hozni, sok szempontot kell figyelembe vennie a törlesztőrészleteken túl! Mutatjuk, melyek ezek.

Milyen esetben válasszuk a személyi kölcsönt?

Személyi kölcsönt felvenni akkor jó megoldás, ha hiteligényünk nem haladja meg az 1-2 millió forintot, illetve ha nem szeretnénk, vagy nincs lehetőségünk ingatlanfedezetet felajánlani a kölcsön mögé. Persze azt tudnunk kell, hogy – mivel ez a kölcsön fedezet nélkül igényelhető – a bank számára egy kockázatosabb termékről van szó. Magasabb a kamata, rövidebb a futamideje, ezáltal a havi törlesztőrészlete is, mint az ingatlanfedezetű hitelek esetében.

Logikus, hogy az ügyfelek a minél alacsonyabb havi törlesztőt keresik. Ezt nem lehet felróni senkinek.

Szeretnénk azonban felhívni a figyelmet arra is, hogy a törlesztőn túl is vannak szempontok, melyeket soha ne tévesszünk szem elől.

Kezdeti költség

Már megszoktuk, hogy minden kölcsön igényléshez kapcsolódik induló költség. Ez lehet hitelbírálati díj, vagy folyósítási jutalék, egyszeri kezelési költség, esetleg szerződéskötési díj. Szabadfelhasználású személyi kölcsön esetén ezeket a díjakat jellemzően levonják a jóváhagyott összegből. Ma már szerencsére a személyi kölcsönök esetében egyre több banknál találkozunk olyan konstrukcióval, ahol nem kell induló díjakkal számolnunk. 

Törlesztési számla

Sokan elégedettek vagyunk a számlavezető bankunkkal, esetleg egyéb okokból nem tudunk vagy nem akarunk bankot váltani. Több számlát pedig nem szeretnénk fenntartani. Azért azt tartsuk szem előtt, hogy esetenként a kölcsönt a folyósító bank csak a nála nyitott/vezetett bankszámlára utalja, továbbá a havi törlesztőrészletet is csak a saját számlájáról tudja levonni  Ha ez számunkra gondot jelent, jó tudni, hogy már ezen elvárásunknak is meg tud felelni jó néhány bank.

Jövedelemérkeztetés 

A jövedelmet nem muszáj a választott bankhoz utaltatni, azonban ha mégis ezt választjuk, akkor kamatkedvezményben részesülhetünk, ami esetenként eléri az évi 3%-ot is. Hiteligénylésnél a munkabérből, vagy nyugdíjból származó jövedelem alsó határa a mindenkori minimálbér (jelenleg 68.775 forint). Vannak azonban bankok, ahol a minimálisan előírt jövedelem ennél magasabb. 

Jelenleg azok a bankok, ahol nem szükséges érkeztetni a jövedelmünket: OTP Bank, MKB, Sberbank, CIB Bank, Raiffeisen Bank, FHB Bank, K&H Bank, Erste Bank, Citibank

Több bank, így az OTP Bank is, munkáltatói együttműködési program keretében a vele szerződésben álló cégek munkavállalói számára kamatkedvezményt biztosít az általa folyósított személyi kölcsönökből, továbbá a számlacsomagok esetén is kedvezményt biztosít a díjakból, amennyiben az ügyfél számlájára érkezik a munkabér, ezt is érdemes figyelembe venni. 

Csábító akciók 

Természetes, hogy az akciós ajánlatokat vesszük észre először. Van is belőlük szép számmal. 10 000 forint értékű vásárlási utalványt ad az OTP Bank, mindamellett, hogy nem számítja fel az induló költségeket sem. Ajándék tabletet kapunk a Raiffeisennél, valamint hitelösszeg függvényében 30, vagy 50 ezer forint értékű utazási utalványt ad a Citibank. 

Nézzük meg az egyéb díjakat is! Kell-e a szerződéskötésért, hitelbírálatért fizetnünk? Nagyobb hitelösszeg esetén a bank kérheti a szerződés közokiratba foglalását is, ami természetesen az ügyfél pénztárcáját terheli. Ezek a díjak egyébként nem minden banknál jelentkeznek. Emiatt is érdemes alaposan tájékozódni hitelfelvétel előtt. 

A legegyszerűbben kalkulátorunk segítségével találhatod meg a számodra megfelelő személyi kölcsönt.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Személyi kölcsön
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Biztonság, megbízhatóság 

Teljesen érthető, ha fenntartásaink vannak a hitelekkel szemben. Éppen ezért nagyon fontos tényező a döntés meghozatalakor a bizalom. Mennyire vagyunk elégedettek a bankunkkal? Mennyire felkészült szakmailag az ügyintéző? A kamaton és az induló költségeken túl nem mellékes az sem, hogy mennyire tartjuk megbízhatónak, stabilnak a kölcsönt nyújtó bankot. 

Mennyi idő alatt juthatunk a kölcsönhöz? 

A személyi kölcsön felvétele viszonylag gyors folyamat. Vannak olyan bankok, ahol a kölcsönszerződés megkötése után akár néhány órán belül a számlánkon lehet a pénz. Az OTP Bank például egyedülálló módon garanciát vállal arra, hogy a szerződéskötést követő 1 órán belül megtörténik a folyósítás. Amennyiben nem így történik, a Bank 10.000 forint értékű vásárlási utalványt ad az ügyfélnek.  

Mennyire biztos, hogy megkapjuk a hitelt? 

Az egyes bankok hitelezési képessége, hajlandósága jelentős eltéréseket mutathat. Nem lehet teljes biztonsággal megmondani, hogy megkapjuk-e a kért kölcsönösszeget. Miért? A válasz egyszerű. A bank nem lát túl sok mindent rólunk. Megnézi a munkáltatónkat, ellenőrzi a munkabérünket, lekérdezi adatainkat a KHR-ből és látja a bankszámlánkat. Megvizsgálja anyagi helyzetünket. Biztosat a bank is csak a minősítést követően fog tudni mondani. Az OTP Bank ügyfelei esetében az igénylők közel 80% megkapja a kért kölcsönt. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Így lehet 30%-ot csinálni fél év alatt

2016. 06. 20.

Egy éve sokan világvégét vizionáltak, de aki képes volt hideg fejjel gondolkozni és időben lépni, az jól teljesítő befektetéseket vehetett meg potom pénzért. Az abszolút hozamú alapok között kiemelkedett az...

Blogajánló

  • alapblog

    Hírcsokor

    1.Számomra a hét, sőt a hónap legfontosabb híre az, hogy Kínában esnek az autóeladások, 1992 óta először (negyedéves alapon). Illetve az okostelefon-eladások is esnek. Ez...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.