Betöltés

Személyi kölcsön: a kamat mellett ezekre is figyelj

szerző: Bankmonitor.hu
2015-09-22

Bármelyikünk kerülhet olyan váratlan élethelyzetbe, amikor hirtelen pénzre van szüksége és nem számíthatunk baráti, vagy szülői támogatásra. Ilyenkor nagy segítség lehet a személyi kölcsön. A kölcsönigényléskor azonban érdemes nagyon körültekintően eljárni és az alábbi dolgokra fokozott figyelmet fordítani! Milyen induló költségekkel kell számolni? Mennyi idő alatt jutunk a pénzhez? Több más hasonló kérdést járunk alább körbe.

Alaposan gondoljuk át, mekkora összegű havi törlesztő részletet tudunk különösebb nehézség nélkül vállalni. Vegyük számításba azt a helyzetet is, ha esetleg bevételeink ideiglenesen elmaradnak, vagy lecsökkennek.

Válasszunk ésszerű futamidőt!

Amennyiben egy alacsonyabb havi törlesztőt nagyobb biztonsággal tudunk fizetni, megéri akár a hosszabb futamidőt is választani, hogy ne jelentsen akkora terhet a havi kiadás a családi kasszában. A későbbiekben bármikor lesz lehetőségünk előtörlesztésre.

Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakértő segítéségét! Legyen ez banki tanácsadó, vagy független pénzügyi szakértő.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Személyi kölcsön
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Figyeljünk az egyszeri, induló költségekre is!

Tapasztalatunk, hogy nem mindig a legolcsóbb (azaz a legalacsonyabb kamattal rendelkező hitel) a legjobb. Gondoljunk csak bele, felveszünk egy bizonyos kölcsönösszeget – nyilván, mert ekkora összegre van szükségünk – majd a számlánkon akár több tízezer forinttal kevesebbet írnak jóvá. Ha ezt is figyelembe vesszük, már korántsem biztos, hogy a legolcsóbb konstrukció mellett kell letenni a voksunkat. A kölcsönfelvételhez kapcsolódhatnak olyan egyszeri díjak, amelyek összességében jóval megnövelhetik a hitelfelvétel költségeit.

Ne csak a kamatot figyeljük!

A THM-alapú összehasonlítás és az induló költségek mellett érdemes arra is gondolni, hogy mennyire tartjuk megbízhatónak, stabilnak a kölcsönt nyújtó bankot. Fontos szempont lehet továbbá az is egy váratlan helyzetben, hogy milyen gyorsan juthatunk hozzá a pénzhez.

A személyi kölcsön felvétele viszonylag gyors folyamat. Vannak olyan bankok, ahol a kölcsönszerződés megkötése után akár néhány órán belül a számlánkon lehet a pénz. Az OTP Bank például egyedülálló módon vállal garanciát arra, hogy a szerződéskötést követően 1 órán belül megtörténik a folyósítás. Amennyiben nem, úgy a bank 10.000 forint értékű vásárlási utalványt ad az ügyfélnek.

Érdemes előre tájékozódni, hogy milyen dokumentumokra van szükség, és amit csak lehet, szerezzünk be. Jelentősen felgyorsíthatjuk ugyanis ezzel a folyamatot.

Akciók

Ma már elmondható, hogy a bankok versenyeznek az ügyfelekért. Éppen ezért, sok helyen találkozunk egyszeri akciókkal, vagy folyamatos kedvezményekkel.

Általánosságban elmondható, hogy minél több követelménynek felelünk meg, annál jobb kondíciójú hitelt kaphatunk. Hiszen minél jobb adósnak tűnik valaki, a bank annál inkább hisz abban, hogy a kölcsönt vissza is tudja fizetni az ügyfél.

A reklámok általában nem tartalmazzák az összes, a hitel igénylése szempontjából fontos feltételt, amelyek alapvetően befolyásolják, hogy megkapjuk-e a hitelt vagy sem.

Az egyes akcióknak köszönhetően többségében alacsonyabb kamattal vagy kezdeti költséggel juthatunk hozzá a felvenni kívánt hitelhez, azonban mindig figyeljünk az apró betűs részekre. Könnyen előfordulhat, hogy induló költséget számít fel a bank, vagy munkabérünket kell a választott bankhoz érkeztetni, esetleg csekken is fizethetjük a havi törlesztőrészletet, de ezért már plusz költséget számítanak fel.

Hol és milyen kedvezményeket érhetünk el?

Bontsuk két részre a kérdést és nézzük meg az egyszeri, illetve a folyamatos kedvezményeket.
Egyszeri kedvezményt a bankok az induló költségekből tudnak adni. Ilyen a szerződéskötési díj, egyszeri kezelési költség. Ezeket a fenti táblázatban foglaltuk össze. Folyamatos kamatkedvezményt is elérhetünk, ha például munkabérünket az adott bankhoz irányítjuk, vagy vállaljuk az online szerződéskötést. Akad olyan bank is, ahol amennyiben szerződésszerűen teljesítünk, az év végén pénzvisszatérítésben részesülünk.
Ha fentiek figyelembevételével járunk el, megelőzhetők az esetleges kellemetlenségek és a kölcsön segítségével valóban megvalósíthatjuk a céljainkat úgy, hogy a havi teher vállalható marad.

Biztosak lehetünk-e a dolgunkban?

Azt, hogy valaki megkapja-e a kért kölcsönösszeget, előre nem lehet teljes biztonsággal megmondani. Személyi kölcsönök esetében a bank nem tud túl sok mindenre támaszkodni. Mit lát a bank? Munkáltató, munkabér, KHR nyilvántartás, bankszámla. A bank megvizsgálja az adós (illetve az esetleges adóstársak, kezesek) anyagi helyzetét. Hitelbírálatkor fontos szempont az igénylő(k) életkora, mióta dolgozik az aktuális munkahelyen, időben fizeti-e a közüzemi számláit. Biztosat a bank is csak a minősítést követően fog tudni mondani.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

1 000 000 Ft személyi kölcsön ajánlataink 3 éves futamidőre
K&H Bank
K&H forint személyi kölcsön
33210
Havi törlesztő
0.13793
THM
1212820
Teljes visszafizetés
Budapest Bank
Budapest Bank Online Hűség hitel
33914
Havi törlesztő
0.13892
THM
1220904
Teljes visszafizetés
Cetelem Bank
Cetelem Saját Ritmus szabad felhasználású kölcsön
33646
Havi törlesztő
0.14485
THM
1221250
Teljes visszafizetés

A fent kalkulációk 150 000 Ft-os havi fizetés, 12 hónapos munkaviszony és jövedelemérkeztetés figyelembe vételével készültek.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Így lehet 30%-ot csinálni fél év alatt

2016. 06. 20.

Egy éve sokan világvégét vizionáltak, de aki képes volt hideg fejjel gondolkozni és időben lépni, az jól teljesítő befektetéseket vehetett meg potom pénzért. Az abszolút hozamú alapok között kiemelkedett az...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.