Betöltés
loading

Mikor érdemes személyi kölcsönt felvenni?

Mindannyiunk életében adódhat olyan váratlan, nagyobb összegű kiadással járó esemény, amire nincs elég tartalékunk. Lehet ez egy váratlan betegség, beázás, vagy éppen egy halaszthatatlan utazás. Ezek bizony felboríthatják a családi költségvetést. Ilyenkor jó megoldás lehet a fedezet nélkül igényelhető személyi kölcsön.

A hitelre nem szükséges rosszként kell tekinteni, hiszen ha okosan és megtervezetten igényeljük, a javunkat szolgálja. Segít céljaink gyorsabb elérésében.

Mikor forduljunk a bankhoz személyi kölcsönért?

Személyi kölcsönt felvenni olyankor lehet jó megoldás, ha pár százezer, legfeljebb 1-2 millió forintra van szükségünk. Ez a hiteltípus fedezet nélkül igényelhető, ezért a bank számára nagyobb kockázatot jelent. Vagyis magasabb a kamata, ezáltal a teljes hiteldíj mutatója (THM), mint az ingatlanfedezetű hitelek esetében. A hitelt folyósító bank azonban igyekszik mérsékelni a kockázatát, így megnézi, ügyfele mennyit keres, mióta dolgozik jelenlegi munkahelyén.

Vizsgálják, hogy

  • mennyit keresünk,
  • mióta dolgozunk az adott munkahelyen,
  • mit mutat a bankszámlakivonatunk,
  • határidőre fizetjük-e a közüzemi díjakat, stb.

Ebből kifolyólag a személyi kölcsönök esetében alapszabály: Ha valakinek magas jövedelme van, ráadásul régóta dolgozik ugyanott, az bizony nagyobb eséllyel jut hitelhez. 

Százezer forint körüli jövedelemmel sem reménytelen azonban személyi kölcsönt igényelni, de azzal tisztában kell lenni, hogy ilyen esetben milliókra nem számíthatunk.

A jövedelem mellett az is fontos szempont a hitelbírálatnál, hogy mióta dolgozunk a jelenlegi munkahelyünkön. A pénzügyi szolgáltatók legtöbbje legalább 6, esetenként 12 hónapos folyamatos munkaviszonyt vár el személyi kölcsönt igénylő ügyfeleitől. Azonban, ha nem tudjuk kellően magas jövedelemmel alátámasztani a hiteligényünket, ne gondoljuk, hogy bármely bank milliókat fog jóváhagyni számunkra.

Drága? Ez relatív!

Adott egy élethelyzet, amit meg kell oldanunk. Saját forrásból nem tudjuk megtenni, ezért kölcsönt kell felvennünk. A személyi kölcsön segítségével az egy összegű kiadás nem egyszerre jelentkezik a család számára, hanem havonta, tervezhetően. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy csak olyan célra vegyünk fel személyi kölcsönt, amit feltétlenül meg kell valósítanunk. Egy beázást nyilván meg kell szüntetnünk, de az 5 cm-rel nagyobb képátmérőjű tv-t nem biztos, hogy hitelből kell megoldanunk.

Ehhez persze fel kell mérni a család bevételeit és kiadásait. Abban, hogy meddig nyújtózkodhatunk, a banki ügyintézők is segítségünkre vannak. A pénzintézetek ugyanis szigorú szabályok alapján határozzák meg, hogy adott jövedelem mellett mekkora törlesztőrészlettel engedik megterhelni a pénztárcánkat. Mindkét fél érdeke ez, hiszen a bank jól fizető ügyfelekre vágyik, mi pedig arra, hogy fejfájás nélkül, kiszámíthatóan tudjuk a részleteket fizetni.

Milyen kezdeti költséggel számoljunk?

Amikor hitelre van szükségünk, teljesen természetes, ha a legkevesebb induló költséggel szeretnénk megúszni. Nos, ez sem lehetetlen a Cofidisnél, CIB Banknál, FHB Banknál, OTP Banknál,  K&H Banknál és a Budapest Banknál.

Azon túl, hogy fent említett bankoknál nincs induló költség, esetenként még ajándékot is kaphatunk

Legyünk reálisak!

A személyi hitelek nagy előnye, hogy igen gyorsan a kívánt összeghez juthatunk. A teljes és hiánytalan dokumentáció benyújtását követően akár néhány órán belül a számlánkon lehet a kért összeg.

Az igénylést pedig még egyszerűbbé teheted, ha azt a Bankmonitor oldalán kezdeményezed.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Személyi kölcsön
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Személyi kölcsön az OTP Banknál? Mutatjuk a havi törlesztőket

Megmutatjuk, mekkora havi törlesztőkre számíthatunk akkor, ha Magyarország legnagyobb bankjánál, az OTP-nél veszünk fel személyi kölcsönt. A személyi kölcsönöket a szabad felhasználás és a gyors ügyintézés teszi igazán vonzóvá, emellett...

Mit tehet az, akinek nem ad Babaváró hitelt a bank?

Sokakat ért hidegzuhanyként az elmúlt hónapokban, hogy várakozásaik ellenére mégsem jogosultak az állami „ingyen hitelre”, a Babaváró támogatásra. Közülük mind többen választják alternatívaként a személyi kölcsönöket, amelyeknél nincs szükség ingatlanfedezetre,...

Blogajánló