Betöltés

Mikor érdemes személyi kölcsönt felvenni?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-09-07

Mindannyiunk életében adódhat olyan váratlan, nagyobb összegű kiadással járó esemény, amire nincs elég tartalékunk. Lehet ez egy váratlan betegség, beázás, vagy éppen egy halaszthatatlan utazás. Ezek bizony felboríthatják a családi költségvetést. Ilyenkor jó megoldás lehet a fedezet nélkül igényelhető személyi kölcsön.

A hitelre nem szükséges rosszként kell tekinteni, hiszen ha okosan és megtervezetten igényeljük, a javunkat szolgálja. Segít céljaink gyorsabb elérésében.

Mikor forduljunk a bankhoz személyi kölcsönért?

Személyi kölcsönt felvenni olyankor lehet jó megoldás, ha pár százezer, legfeljebb 1-2 millió forintra van szükségünk. Ez a hiteltípus fedezet nélkül igényelhető, ezért a bank számára nagyobb kockázatot jelent. Vagyis magasabb a kamata, ezáltal a teljes hiteldíj mutatója (THM), mint az ingatlanfedezetű hitelek esetében. A hitelt folyósító bank azonban igyekszik mérsékelni a kockázatát, így megnézi, ügyfele mennyit keres, mióta dolgozik jelenlegi munkahelyén.

Vizsgálják, hogy

 • mennyit keresünk,
 • mióta dolgozunk az adott munkahelyen,
 • mit mutat a bankszámlakivonatunk,
 • határidőre fizetjük-e a közüzemi díjakat, stb.

Ebből kifolyólag a személyi kölcsönök esetében alapszabály: Ha valakinek magas jövedelme van, ráadásul régóta dolgozik ugyanott, az bizony nagyobb eséllyel jut hitelhez. 

Százezer forint körüli jövedelemmel sem reménytelen azonban személyi kölcsönt igényelni, de azzal tisztában kell lenni, hogy ilyen esetben milliókra nem számíthatunk.

A jövedelem mellett az is fontos szempont a hitelbírálatnál, hogy mióta dolgozunk a jelenlegi munkahelyünkön. A pénzügyi szolgáltatók legtöbbje legalább 6, esetenként 12 hónapos folyamatos munkaviszonyt vár el személyi kölcsönt igénylő ügyfeleitől. Azonban, ha nem tudjuk kellően magas jövedelemmel alátámasztani a hiteligényünket, ne gondoljuk, hogy bármely bank milliókat fog jóváhagyni számunkra.

Drága? Ez relatív!

Adott egy élethelyzet, amit meg kell oldanunk. Saját forrásból nem tudjuk megtenni, ezért kölcsönt kell felvennünk. A személyi kölcsön segítségével az egy összegű kiadás nem egyszerre jelentkezik a család számára, hanem havonta, tervezhetően. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy csak olyan célra vegyünk fel személyi kölcsönt, amit feltétlenül meg kell valósítanunk. Egy beázást nyilván meg kell szüntetnünk, de az 5 cm-rel nagyobb képátmérőjű tv-t nem biztos, hogy hitelből kell megoldanunk.

Ehhez persze fel kell mérni a család bevételeit és kiadásait. Abban, hogy meddig nyújtózkodhatunk, a banki ügyintézők is segítségünkre vannak. A pénzintézetek ugyanis szigorú szabályok alapján határozzák meg, hogy adott jövedelem mellett mekkora törlesztőrészlettel engedik megterhelni a pénztárcánkat. Mindkét fél érdeke ez, hiszen a bank jól fizető ügyfelekre vágyik, mi pedig arra, hogy fejfájás nélkül, kiszámíthatóan tudjuk a részleteket fizetni.

Milyen kezdeti költséggel számoljunk?

Amikor hitelre van szükségünk, teljesen természetes, ha a legkevesebb induló költséggel szeretnénk megúszni. Nos, ez sem lehetetlen a Cofidisnél, CIB Banknál, FHB Banknál, OTP Banknál,  K&H Banknál és a Budapest Banknál.

Azon túl, hogy fent említett bankoknál nincs induló költség, esetenként még ajándékot is kaphatunk

Legyünk reálisak!

A személyi hitelek nagy előnye, hogy igen gyorsan a kívánt összeghez juthatunk. A teljes és hiánytalan dokumentáció benyújtását követően akár néhány órán belül a számlánkon lehet a kért összeg.

Az igénylést pedig még egyszerűbbé teheted, ha azt a Bankmonitor oldalán kezdeményezed.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Személyi kölcsön
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Fekete József Mario

  Ha lakáshitelt szeretnek felvenni de a teljes önerő nincs meg,ha veszek fel személyi kölcsönt az oneröhoz akkor kaphatok lakashitelt? Vagy a személyi kölcsönt vegye fel a párom?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Így lehet 30%-ot csinálni fél év alatt

2016. 06. 20.

Egy éve sokan világvégét vizionáltak, de aki képes volt hideg fejjel gondolkozni és időben lépni, az jól teljesítő befektetéseket vehetett meg potom pénzért. Az abszolút hozamú alapok között kiemelkedett az...

Blogajánló

 • alapblog

  Nem kell templom!

  Van elég, parkot akarunk! Jekatyerinburgban, Oroszország negyedik legnagyobb városában napok óta tüntetők ezrei, főleg fiatalok protestálnak, mert a város egyik közparkjába óriási katedrálist akarnak építeni,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.