Betöltés

Mikor kötelező adóstársként beszállni a hitelbe?

szerző: Bankmonitor
2018-06-07

 „Érdeklődni szeretnék, mivel CSOK-ot tervezünk felvenni használt lakás vásárlás céljából. Én jelenleg próbaidős vagyok a munkahelyemen. Van-e lehetőség arra, hogy adóstárs nélkül a férjem vegyen fel lakáshitelt? Esetleg, hogy mint adóstárs próbaidősként szerepeljek a hitelben, vagy az előzetes hitelbírálatot úgy készítse el a bank, hogy még próbaidő alatt állok? A lényeg, hogy szeretném megtudni biztosan, hogy legkésőbb a próbaidő lejártakor kaphatunk-e lakáshitelt.” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklőjétől érkezett, most pedig a választ is megadjuk rá!

A kalkulátorunk megmondja, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

A kérdés alapján arra lehet következtetni, hogy egy fiatal házaspárról van szó, akik éppen a gyermekvállalás előtt állnak, vagy már meglévő gyermekük után vennék igénybe a CSOK-ot. Azt elöljáróban is érdemes tudni, hogy használt lakás esetén 600 ezer – 2,75 millió forint közötti támogatási összegre számíthatnak, attól függően, hogy hány gyermek után szeretnék igényelni a támogatást.

Persze a CSOK feltételeit mindenképp szükséges teljesíteni az igényléshez. Ugyanakkor itt például a próbaidőt nem nézik (a KHR listán való szerepelést sem vizsgálják), az a fontos, hogy az elvárt TB jogviszonyt az igénylő házaspár közül valamelyik fél tudja igazolni.

Ellenőrizd kalkulátorunkkal, hogy megfelelsz-e a CSOK igénylési feltételeinek!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ugyanakkor a lakáshitel esetében már más lesz a helyzet, itt ugyanis kizáró tényező, ha valaki próbaidő, vagy felmondási idő alatt áll (munkaviszony tekintetében legalább 3-9 hónapot várnak el). Ráadásul, amennyiben házaspárról van szó, attól függetlenül, hogy az egyik fél veszi fel a hitelt, a másiknak még adóstársként kötelezően szerepelnie kell az ügyletben (kivéve, ha vagyonközösségi megállapodás született a házastársak között).

Azonban a feleség szerepelhet ún. technikai adóstársként a hitelben, és ilyenkor az ő jövedelme nem számít, tehát nem is kell megfelelnie a hitelbírálat feltételeinek sem. Persze azt ne feledjük, hogy a hitel visszafizetéséért ugyanúgy felelős, mint az adós. De a hitelfelvételnek gyakorlatilag ekkor sincs akadálya.

Viszont ebben az esetben a hitelbírálat során az fog számítani, hogy a férj mekkora jövedelmet tud majd a bank felé igazolni (a másik oldalról persze az ingatlan paraméterei is fontosak). Az előzetes hitelbírálatot is ennek megfelelően tudja a bank elkészíteni a részükre. Azt sajnos előre nem tudja megmondani a pénzintézet, hogy mi lenne, ha lejárna a próbaidő, hiszen csak az aktuális állapotból tud kiindulni. Ugyanakkor az előzetes hitelbírálat ekkor is támpontot adhat, hogy elegendő lehet-e a férj jövedelme és az egyéb paraméterek alapján várható hitelösszeg a lakásvásárláshoz. (Ráadásul nem kis előny, hogy az előbírálati ajánlat a lakáskeresést is megkönnyíti.)

A másik lehetőség valóban az, hogy megvárják a próbaidő leteltét, hiszen ekkor már a bank is konkrétumokat tud mondani. Természetesen ilyenkor a kettőjük jövedelme már együttesen kerülhet figyelembe vételre a hitelfelvételkor, így a feleség a hitelképességet is javítja. Ez alapján nagyobb hitelösszegre is számíthatnának, ráadásul kedvezőbb kondíciókat is kaphatnak.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mibe fektess havi 50-60 ezer forintot, ha van lakáshiteled?

2018. 12. 12.

Félre tudsz tenni a havi munkabéredből, és betörlesztenéd a lakáshiteledbe? Az előtörlesztés jó megoldás, de mutatunk két másik lehetőséget is! Ha futamidő végéig fix kamatozású, de legalábbis 5-10 éves kamatperiódusú...

Mindenki elfelejtette, hogy a hitelfelvétel veszélyes is lehet?

2018. 12. 11.

10 évvel a hazai lakosság jelentős részét durván megégető hitelválság kirobbanása után újra csúcson van a magánszemélyek hitelfelvétele, és a növekedés 2019-ben is szinte biztosan folytatódik. Mi történt? Mindenki elfelejtette,...

Blogajánló

 • alapblog

  Armstrong és az Uber

  Gondolom, még a profi kerékpársport iránt nem érdeklődő olvasónk is hallott már Lance Armstrong-ról. Armstrong először a rákból való felgyógyulásáról, majd az ezt követő fantasztikus...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.