loading

Mikor nem tudod maximálisan kihasználni a felújítási támogatást a számlák miatt?

A lakásfelújítási támogatás egy remek lehetőség otthonod korszerűsítésére. A maximális összeg kihasználásához nem elég a támogatás feltételeire figyelned,  a benyújtott számlákat is szem előtt kell tartanod. A Bankmonitor szakértői 5 élethelyzetet mutatnak, amikor a számlák, költségvetés miatt nem tudod kimaxolni a támogatást.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A lakásfelújítási támogatás a legalább egy gyermeket nevelő szülők számára jelenthet segítséget a család lakóhelyéül szolgáló ingatlan felújításakor. Az elérhető összeg a teljes költségvetés fele lehet, de nem haladhatja meg a 3 millió forintot. A támogatás a munkálatok befejezését – és kifizetését – követően utólag igényelhető a benyújtott számlák alapján.

A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű, a Bankmonitor szakértői összeszedtek néhány élethelyzetet, amikor a vártnál kevesebb támogatásra lehetsz jogosult. Sőt olyan is előfordulhat, hogy egyáltalán nem térít vissza pénzt az állam!

1. Lecseréled a beépített konyhabútort – az anyagköltség jóval magasabb a munkadíjnál

Egy konyhabútor lecserélésére alapvetően felhasználható a támogatás, hiszen a jogszabály alapján beépített bútorok cseréje és beépítése elfogadható.

A konyhabútor ára elérheti akár az 500 ezer forintot is, a beszerelési munkadíja ennél jóval alacsonyabb, 100 ezer forint körül lehet. Vagyis a felújításért 600 ezer forintot kellene kifizetned. Ebből azonban legfeljebb 200 ezer forintot tudnál visszaigényelni felújítási támogatásként.

A költségvetés fele ugyan 300 ezer forint lenne, de a visszaigényelhető támogatás összegében 50-50 százalékos arányban kell szerepelnie a munkadíjnak és az anyagköltségnek. Vagyis a 100 ezer forintos munkadíj mellé jelen helyzetben legfeljebb további 100 ezer forint anyagköltséget tudsz visszaigényelni. Ehhez persze további feltétel, hogy a teljes költségvetés elérje a 400 ezer forintot, ezt a feltételt azonban jelen helyzetben teljesíted.

2. Saját magad végzed a munkálatokat

Jelentős összeget spórolhatsz azzal, ha te magad végzed el a házkörüli teendőket. Ez igaz lehet a kisebb felújítási munkálatokra is: kifestheted a lakásod, de akár a laminált parkettát is kicserélheted te magad. Ezzel ugyan megspórolhatod a mesterembernek járó munkadíjat, viszont elesel a felújítási támogatástól.

Hiába van ugyanis számlád az anyagköltségekről – festékről, fóliáról, parkettáról – munkadíjat nem fizettél ki senkinek, illetve nem kötöttél vállalkozási szerződést egy mesteremberrel sem, pedig ez utóbbi is feltétel. A támogatás összegének legalább 50 százalékát kell kitennie a munkadíjnak, vagyis, ha az 0 forint, akkor sajnos az anyagköltségekből sem tudsz egyetlen forintot sem visszaigényelni.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi hitel.
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

3. Már idén megvásároltad az alapanyagot

A felújítási támogatásra a 2020. december 31-ét követően megkezdett felújítási munkálatok esetén lehetsz jogosult. Ez azt is jelenti, hogy a benyújtott számlákat is 2021-ben kellett kiállítani. Vagyis az idén megvásárolt alapanyagokat nem lehet figyelembe venni a támogatás összegének meghatározásakor.

Mi a helyzet akkor, ha a felújítás költségvetése 1 millió forint – ennek fele anyagköltség, fele munkadíj -, azonban a szükséges anyagokból még idén bevásárolsz egy kedvező akciót kihasználva, mondjuk 300 ezer Ft értékben. Ebben a helyzetben csak 350 ezer forint támogatásra leszel jogosult. (Ugyan a költségvetés 1 millió forint, de ebből csak 700 ezer forint a 2021-ben megfizetett rész, aminek a fele lehet a támogatás.)

4. Jön a baba, emiatt babaszobát alakítanál ki a lakásban

Ha baba érkezik, akkor általában az egyik első dolgod a babaszoba kialakítása a lakásban. Az ehhez kapcsolódó felújítási munkálatokra is igényelheted a felújítási támogatást, az sem jelent gondot, ha az első gyermeketeket várjátok éppen. (A várandósság 12. hetét betöltött baba ugyanis már megfelel a felújítási támogatás gyermekre vonatkozó feltételének.)

Szükség lesz új bútorokra és festésre is. Tegyük fel, hogy a festés munkadíja összesen 150 ezer forint, az anyagköltség pedig további 100 ezer forint. A megvásárolt bútorok – szekrény, komód, pelenkázó, kiságy – ára 250 ezer forint lenne. Azaz összesen 500 ezer forintot költöttél a felújításra.

Ennek a fele 250 ezer forint lenne, ezt azonban nem biztos, hogy utólag vissza is kapod. A bútorok esetében ugyanis csak a beépíthető bútorok és gépek – például a konyhai bútorok – anyag- és beszerelési költségei után lehetsz jogosult a támogatásra.

Ha most sima – nem beépíthető – bútorokat vásároltál, akkor azok után nem kaphatsz támogatást. Marad a festés 250 ezer forintos költsége, amely után összesen 125 ezer forint támogatásra lehetsz jogosult.

5. Több dolgot is felújítasz, amelynek egy részét magad végzed el

Elképzelhető, hogy több dolgot is felújítanál, a támogatást viszont egyben vennéd igénybe. (Ez teljesen logikus is, hiszen a felújítási támogatást csak egyszer lehet igényelni.)

Megcsináltatnád házad kerítését, erre a munkára pedig egy vállalkozóval kötnél szerződést. A teljes költség 1,2 millió forint lenne, melyből 500 ezer forint az anyagköltség és 700 ezer forint a munkadíj. Emellett kifestenéd a lakást is, a festék, a fólia és egyéb szükséges eszközök beszerzésére pedig 100 ezer forintot költenél, viszont ezt te magad végeznéd el, ezzel a munkával nem bíznál meg külön szakembert.

Eszerint lenne összesen 600 ezer forint anyagszámlád és 700 ezer forint munkadíjad. Ugyanakkor összesen két külön munkálatot végeznél el, melyek közül csak az egyikről lenne vállalkozási szerződésed. Ez a tény pedig befolyásolhatja a támogatás összegét is, ugyanis a jogszabály az alábbiakat tartalmazza:

„A támogatás a jelen rendelet hatálybalépését követően megkötött vállalkozási szerződés alapján megkezdett, a lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően igényelhető.”

A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint mivel nincs vállalkozási szerződés a festésről, ezért az ahhoz kapcsolódó költségek nem is vehetők figyelembe a felújítási támogatásnál. Vagyis összesen 600 ezer forint támogatást kaphatsz a fenti munkálatok után. (Ha figyelembe lehetne venni a festés anyagköltségét is, akkor pedig 650 ezer forint támogatásra lehetnél jogosult.)

Természetesen még nem ismert minden részlet, akár újabb értelmező állásfoglalások módosíthatnak a fent leírtakon. A Bankmonitor szakértői ettől függetlenül azt javasolják, hogy mindenki alaposan gondolja át, mit szeretne a lakásán korszerűsíteni, amennyiben otthonfelújítási támogatást is igényelne rá. Ez abban az esetben különösen fontos, ha személyi kölcsönből, vagy épp lakáshitelből finanszíroznák meg a munkálatokat. Roppant kellemetlen ugyanis, ha utólag derül csak ki, nem vagy jogosult az általad kért támogatási összegre – vagy egyáltalán nem kaphatsz –, amiatt ugyanis teljesen felborulhat a családi költségvetés.

A cikk eredeti változata a Pénzcentrum oldalán jelent meg 2020.12.07-én.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Doiölökigklpl klukiokkoio quioriaso

  Nem érted? Én sem. Mert halandzsául van. A finn Suomen World Vision alapítvány, amely elsősorban a gyerekszegénység ellen küzd világszerte, olyan kampányt indított, amelyben érthetetlen,...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Drágul a Coca-Cola, a Pepsi is követi

  A Coca-Cola vezérigazgatója bejelentette, hogy hamarosan magasabb áron fogják kínálni a termékeiket. A Pepsi is hasonló lépésekre készül. Az italgyártó vállalat az árucikkek előállítási költségeinek növekedésével indokolta a döntést. Noha ez a lépés kedvezően fog hatni a Coca-Cola haszonkulcsára, a pénzügyi gondokkal küzdő vásárlók fogyasztása csökkenhet emiatt.Elég nagy nyomás van rajtunk, hogy a 2022-re elvárt számokat teljesítsük, így muszáj drágábban...