Mikor nyerhetsz a lakástakarékkal kombinált hitelen?

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 08. 14.

A 30%-os állami támogatásnak köszönhetően a lakástakarék szerződésen elérhető hozam akár 14% fölé is tornászható. Ez a kiemelkedő befektetés lakáshitel törlesztésére is fordítható a lejáratkor. Ezt megtehetjük úgy is, hogy a lakáshitelhez kombináljuk a lakástakarék szerződésünket, ez a kombináció azonban nem minden esetben jelent nyerő megoldást!

Hogyan működik a konstrukció?

A lakáshitel felvételekor dönthetünk úgy, hogy
lakástakarékkal kombináljuk a hitelünket. Ez azt jelenti, hogy a hitel mellé egy lakástakarék szerződést is kötünk, amelyet a hitellel együtt folyamatosan fizetünk. A lakástakarék lejáratáig a havi fizetnivaló egyrészt a havi megtakarítás összege, másrészt a banki törlesztőrészlet, amely ez idő alatt tőkét nem tartalmaz (azaz fennálló banki tartozásunk nem csökken, csak a kamatokat, esetleges kezelési költséget fizetjük). A megtakarítás lejáratakor a lakástakarékban összegyűlt összeget a fennálló hitel tőketartozásának csökkentésére fordítják – másra ilyenkor nem is lehet –, és ezt követően, ha még maradt a bank felé hiteltartozásunk, akkor új törlesztőrészletet állapítanak meg. Ez az új részlet kamat mellett már tőkét is tartalmaz.

Mikor veszíthetünk egy „kombi hitellel”?

Egy lakástakarék havi pár ezer forinttól indítható. Így egy kombinált hitel esetén a lakástakarék ideje alatt elérhetünk jóval alacsonyabb törlesztőrészletet egy olyan hitelhez képest, amelyhez nem kötünk lakástakarékot. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy amíg a megtakarítás le nem jár, nincs tőketörlesztésünk, azaz a teljes felvett hitelösszeg után fizetjük a kamatokat. Ezen kívül minél kisebb a havi megtakarítás a lakáskasszába, annál kevesebbet tudunk majd a hitel betörlesztésbe fordítani. 

Így egy „rosszul” kombinált konstrukció azt eredményezi, hogy több összes visszafizetésünk keletkezik a bank felé, mintha kihagytuk volna a szerződésből a lakástakarékot. Ezen kívül a lakástakarék megtakarítási ideje alatt ugyan kevesebb a havi összes fizetnivaló, de a betörlesztést követően megemelkedik a törlesztőrészlet. 

abra1_20140814
Mire legyünk figyelemmel, ha lakástakarékkal kombinált hitelben gondolkodunk:

 • kérjünk kalkulációt ltp nélküli hitelre is és így vessük össze a két ajánlatot,
 • nézzük meg, milyen havi megtakarítással érhető el alacsonyabb összes visszafizetés egy ltp nélküli hitelhez képest,
 • nézzük meg, hogyan változik a törlesztőrészlet az ltp megtakarítás betörlesztését követően,
 • ne feledjük el, hogy a megtakarítás havi összege és a megtakarítási idő jelentősen befolyásolja a végeredményt!

Ha nem kombináljuk a hitelt, de mégis lakástakarékot kötünk mellé

Előnyre tehetünk szert abban az esetben, ha kötünk ugyan lakástakarék szerződést, de nem kombináljuk a hitelhez. Azaz a banki törlesztés mellett fizetési képességünket figyelembe véve önszorgalomból vállaljuk a takarékoskodást. A lakástakarék ebben az esetben is ugyanúgy beforgatható a lejáratkor a hitelünkbe, de a kombi hitelekkel szemben addig is törlesztünk tőkét a bank felé is. Ez egyben azt is jelenti, hogy tudunk havonta többet vállalni, mint amennyi a banki hiteltörlesztés önmagában. A jól megválasztott konstrukció kedvezőbb összes visszafizetést eredményez egy nem kombinált hitellel szemben, illetve mintha a hitelszerződéshez kapcsoltuk volna a megtakarítást. 

abra2_20140814A kombinált hitel tehát lehet előnyös, de járhat hátrányokkal is. Hogy kinek miben érdemes gondolkodnia, sok tényezőtől függ:

 • mennyit tudunk havonta hiteltörlesztésre, megtakarításra félretenni,
 • mekkora a hitelösszeg, 
 • milyen futamidőben gondolkodunk.

Csak ezek ismeretében lehet az egyes lehetőségeket összevetni és a legkedvezőbb konstrukciót kiválasztani.
Ha segítségre van szükséged, add meg adataidat és kollégánk visszahív!


Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

2018. 06. 17.

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Lakástakarék állandó jövedelem nélkül? Legyél résen!

2018. 06. 14.

„Jelenleg Angliában élek és dolgozok, ugyanakkor augusztusban költözök és szeretnék lakástakarékot kötni a félretett pénzemből. Értelemszerűen, ha hazaköltözök, akkor egy ideig nem lesz bejelentett munkám, mert van spórolt pénzem és...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.