Milliókat nyerhetünk, ha jól időzítjük a babaváró hitel igénylését!

Milliókat nyerhetünk, ha jól időzítjük a babaváró hitel igénylését!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-21
 

A fiatal házaspárok nagy része akkor igényli a babavárót, amikor már úton van a baba. Érthető, hiszen így még csak el sem kell kezdeni a törlesztést, és persze a baba érkezésével járó kockázat is lenullázható. De valóban ez a megoldás jelenti a legnagyobb pénzügyi előnyt? Nem feltétlenül!

A babaváró hitelt igénylő párok közük sokan biztosra mennek, vagyis akkor igénylik a támogatott hitelt, amikor már úton van a baba. Nagy előnye, hogy ebben az esetben a hitel törlesztése azonnal felfüggeszthető 3 évre, így még csak el sem kell kezdeni fizetni a részleteket. Ha pedig a szüneteltetés alatt érkezik a második gyerek, akkor a moratórium három éve újraindul, a fennálló tőketartozás 30 százalékát pedig elengedik. Amennyiben a harmadik csemete ismét 3 éven belül jön, akkor a hitel lenullázódik, mégpedig úgy, hogy a család abból egyetlen forintot sem fizetett vissza a bank részére.

Egy ilyen forgatókönyv szerint a babaváró már ténylegesen nem hitelként, hanem vissza nem térítendő támogatásként funkciónál, azaz így használhatók ki leginkább a benne rejlő lehetőségek. Persze ha „csak” a kamatmentesség jön össze, mert egy gyereket szeretne a pár, az is óriási pénzügyi előny, hiszen a fix személyi kölcsönök kamata jelenleg 11% körül kezdődik, de jelzáloghitelt sem nagyon lehet 8-10% alatti kamattal találni. Ez pedig azt jelenti, hogy egy 10 millió forint összegű hitelre személyi kölcsönnél minimum 6,5 millió forintot kell kamatként kifizetni 10 év alatt, míg jelzáloghitelnél 4,6-5,6 millió forint ugyanez, attól függően, hogy lakáscélú vagy szabad felhasználású a kölcsön.

Hirdetés

Hirdetés

Egyre kevesebbet ér a babaváró hitel összege

A jelenlegi inflációs környezetben azonban egyáltalán nem biztos, érdemes a terhességig várni a babaváró igénylésével, hiszen a felvehető összeg vásárlóértéke dinamikusan csökken. Ha például 2022-ben végül 15% lesz az éves infláció mértéke, akkor egy 10 millió forintos babaváró már csak 8,5 milliót fog érni év végén a 12 hónappal korábbi állapothoz képest. Még elszomorítóbb a helyzet akkor, ha mondjuk 3 éves távlatot nézünk, illetve 10%-os átlagos éves inflációval számolunk, hiszen így végül 7,29 millió forint lesz az eredetileg 10 millió forint összegű Babaváró vásárlóértéke.

Jó tudni
Ám nem csak emiatt célszerű nem várni sokáig, hanem azért is, mert egyelőre a babaváró 2022 végéig igényelhető, és bár a Kormány bejelentette a hosszabbítást, cikkünk írásakor erről még nem született jogszabály. Azt sem tudni, hogy ha hosszabbítanak is, milyen távra, a jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzetben pedig semmilyen garancia sincs arra, hogy 3 év múlva a jelenlegi feltételekkel elérhető lesz a konstrukció.

Babaváróból megtakarítás

Másrészről akkor sem feltétlenül érdemes várni az igényléssel a baba érkezéséig, ha a megtakarításunkat növelnénk a babaváró összegével. Vegyünk például egy párt, akik már házasok, megfelelnek a babaváró személyi és banki feltételeinek, így akár azonnal megigényelhetnék a hitelt. Ha ők most felvesznek 10 millió forintot, amit utána állampapírba fektetnek, akkor a PMÁP-pal vagy a Bónusz Magyar Állampapírral kb. 4 millió hozamot tehetnek zsebre 3 évvel később. Eközben az első 5 évben mindenképpen kamatmentes babaváróra kicsivel kevesebb mint 1,7 millió forintot kell törleszteniük 3 év alatt. Vagyis három év múlva az addig kifizetett törlesztőrészleteket levonva 12,3 millió forintjuk lesz, míg, ha várnak a baba érkezéséig, akkor a legjobb esetben is csak 10 millió Ft áll majd a rendelkezésünkre.

A kockázatokról se feledkezzünk meg

Természetesen nem feledkezhetünk meg a babaváró hitel kockázatairól sem. Válás esetén például akkor is megszűnik a hátralévő időre a kamattámogatás, ha egyébként született már gyerek. Ha nincs gyerek, akkor az addig igénybe vett támogatási összeget is vissza kell fizetni 120 napon belül, mégpedig egy összegben. Ez utóbbi történik akkor is, ha nem születik az első öt évben baba, ez a kockázat azonban lenullázható azzal, ha pár a várandóság ideje alatt igényli a kölcsönt.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés