Milyen hitelkamatot várhat a céged a banktól?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-12-15 Frissítve: 2021-10-08
 

Ha 4,5%-nál magasabb kamatozással rendelkezik a céges hiteled, akkor átlagnál többet fizetsz a banknak. Pontosan mennyi az átlag vállalkozó által fizetett kamat és mikor érdemes elgondolkozni azon, hogy faragni tudsz a hitelköltségeidből? Ha most áll céged hitelfelvétel előtt, akkor mihez érdemes viszonyítanod a bank által adott kamatajánlatot?

300 millió Forint alatti hiteleknél

Az Euró hitelek esetében az átlagos kamat nagyság 3,41% körül alakult, míg a Forint hitelek esetében 4,46% kamat mellett juthattak a vállalkozások 2015 III. negyedévében hitelhez – áll az MNB napokban megjelentetett kiadványában.

300 millió Forint feletti hiteleknél

A kamatköltségek természetesen kedvezőbbek, de érdekes módon az Euró és Forint hitelek közötti különbség a korábbiakhoz képest jóval alacsonyabbnak bizonyult. Euró hitelt már átlagosan 2,19%, míg Forint hitelt 2,24% kamatköltség mellett lehetett igényelni ebben a nagyságrendben.

A fenti kamatköltségek magyarázataként tegyük hozzá, hogy az tartalmazza az alapkamatot (BUBOR vagy EURIBOR) és a kamatfelárat egyaránt. Az elmúlt időkhöz viszonyított alacsony átlagos, az Euró kamatokhoz közelítő kamatszint a Forint alacsony alapkamatának is betudható. Emellett az MNB által a kis- és középvállalatok részére meghirdetett 2,5%-os fix kamatozású hitelek hatása is jelentős mértékű.

Ha céged alacsonyabb kamatköltség mellett jutott hitelhez, jól jártatok. Azonban ha nem, érdemes elgondolkoznod azon, hogy szeretnéd-e azt kiváltani jobb feltételek mellett.

Mikor érdemes elgondolkoznod azon, hogy meglévő hiteled kiváltsd?

Ha 2-3 éve vetted fel hiteled

  • a hitelfelvétel óta növekedett a profit szinted (a beruházás elkezdett termelni, melynek látható eredménye van),
  • a vállalkozásod stabil és jó pénzügyi számokkal rendelkezik.

Ilyen esetben kedvező tárgyalási pozícióból tudsz már tárgyalni akár a jelenlegi hitelező bankodnál, de akár egy újabb banknál is, ahol refinanszíroztatni tudod meglévő hiteled. Fontos tudni, hogy az elmúlt két évben jelentősen enyhültek a bankok hitelezési feltételei. Ebből azt az igen egyszerű következtetést tudjuk levonni, hogy a 2-3 évvel ezelőtt hitelhez jutó cégek ma még kedvezőbb feltételek mellett hitelezhetők, így az alacsonyabb kamatszint melletti refinanszírozás reális alternatíva (megfelelő profitabilitás mellett).

A realitás talaján maradva meg kell jegyeznünk, hogy a konkrét hitel kamatszint minden esetben a vállalkozás banki kockázati minősítésétől függ. Ez a minősítés elsősorban a profit, a saját tőke és a fedezetek tükrében vizsgálja a hitelezhetőséget.

Ha még csak most gondolkozol a hitelfelvételen, legyen az átlag kamatszint a kiindulási pont. Ha 4% feletti kamatköltség mellett kínálnak cégednek hitelt, azt nagyon meg kell vizsgálnod, esetleg szakértő tanácsát kikérned  azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudod javítani a feltételeket. Hitelfelvétel előtt érdemes tudni, hogy melyek a bankok által támasztott legfontosabb követelmények, hogyan tudod befolyásolni céged hitelképességét.

Ha szeretnéd megtudni, hogy vállalkozásod mennyi hitelhez juthat, a Bankmonitor hitel kalkulátorával most azt is megtudhatod, nem kell hozzá mást tenned, csak vállalkozásod főbb pénzügyi számait itt megadni:

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés