Betöltés

Milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként? Nézzünk néhány speciális esetet!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-01-29

Lakáshitelt általában akkor igényelünk, ha banki hitel segítségével kívánunk lakóingatlant vásárolni vagy építeni, esetleg meglévő lakóházunkat vagy lakásunkat szeretnénk bővíteni, felújítani, illetőleg korszerűsíteni. Kérdésként azonban felmerülhet, hogy hiteligénylés során milyen további ingatlanok fogadhatók el fedezetként.

A jelzáloghitelek egyik legfőbb pillére, hogy ingatlant kell felajánlanunk a banknak biztosítékként. Fedezetként csak Magyarország területén lévő, magánszemély tulajdonában levő per-, teher- és igénymentes, önállóan forgalomképes ingatlan szolgálhat, melynek műszaki állapota végleges és tulajdonviszonyai rendezettek

A fedezet típusa szerint általában az alábbi ingatlanok fogadhatók el fedezetként:

 • Családi ház, sorház, ikerház
 • Társasházi lakás
 • Hétvégi ház, üdülő
 • Vegyes funkciójú ingatlan, abban az esetben, ha a lakófunkció alkotja a nagyobb részt
 • Építési telek
 • Termőföld
 • Garázs (kiegészítő fedezetként)

Nehezebb a helyzet akkor, ha üzleti típusú, vagy vegyes funkcióval ellátott ingatlanról van szó. Ezeket ugyanis nem minden bank fogadja el hitelfedezetként.

A vegyes funkciójú ingatlan azt jelenti, hogy az ingatlannak lakó és üzleti funkciója egyaránt van. Ilyen ingatlant akkor hiteleznek a bankok, ha az ingatlan lakórésze nagyobb, mint az üzlet. Például, ha valaki fodrászüzletet alakított ki a házban és ezt át is minősítette, akkor befogadható fedezetként.

A garázzsal annyiban más a helyzet, mint egyéb ingatlanok esetében, hogy önállóan nem fogadható el fedezetként. Ha azonban lakóingatlan mellé kerül sor a bevonására, akkor vehető fel rá hitel. A garázzsal szemben támasztott további feltétel, hogy önálló helyrajzi számon kell lennie.

Kisebb településeken sokszor találkozhatunk vegyes falazatú (tégla+vályog) házakkal. Szerencsére vannak bankok, ahol nincs szerkezeti megkötés. Az viszont itt is fontos, hogy legyen érvényes lakásbiztosításunk.

A zártkertek adásvétele 2014 május 1-től alapvetően megváltozott, mivel ettől kezdve minden tekintetben a termőfölddel esnek egy kategóriába. A zártkertek esetében általában kisebb értékű ingatlanokról van szó, de eladásuk annyi nehézséggel jár és olyan hosszadalmas, hogy sokan kétszer is meggondolják, hogy megvegyék-e. Már az adásvételi szerződés megkötése is egyedi kategória, mivel csak biztonsági elemekkel ellátott papír alapú „földátruházási biztonsági okmányon” (biztonsági okmány vízjellel, vegyi védelemmel ellátott papírlap) készülhet, amihez kizárólag a földhivatalokban lehet hozzájutni.

Zártkertet olyan belföldi természetes személy vásárolhat, aki nem minősül földművesnek és a birtokában álló földterület a megszerezni kívánt földterülettel együtt nem haladja meg az 1 hektárt. Erről a tényről a vevőnek nyilatkoznia kell az adásvételi szerződésben, vagy a szerződés mellékletét képező külön okiratban. (Amennyiben földműves vásárol ilyen telket, ő 300 hektárig szerezhet tulajdonjogot.)

Ugyanazt a hónapokig tartó procedúrát kell lefolytatnunk, mintha szántóföldet adnánk/vennénk.

Az alábbi kalkulátor kitöltésével megtudhatod, hogy milyen lakáshitelt tudsz igénybe venni ma:

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Miért? Mert a földforgalmi törvény értelmében elővásárlási jog illeti meg az államot, az önkormányzatot, valamint a szomszédot is. A megírt szerződést a jegyző kifüggeszti 60 napra. Ha senki nem él az elővásárlási jogával, a szerződést átküldik az illetékes szakigazgatási hivatalhoz.

Fentiek miatt, ha zártkerti ingatlan lenne a kölcsön fedezete, a hitel bírálata egyedi elbírálást igényelhet, tehát a fedezet miatt el is utasíthatják a kérelmet.

Építési telek szintén elfogadható ingatlanfedezetes hitelek biztosítékául. A bankok általában előírják, hogy a telek ne legyen beépített. Telekvásárlásra csak piaci kamatozású hitel igényelhető. Állami kamattámogatású kölcsön, vissza nem térítendő állami támogatás, szocpol erre a célra nem vehető igénybe.

Előfordulhat, hogy félkész ingatlant szeretnénk megvenni. Ilyen esetben át kell íratnunk az építési engedélyt a nevünkre és építési hitelt igényelhetünk. Amennyiben építés alatti társasházban találtuk meg az álomingatlant, akkor legyünk nagyon körültekintőek. Egyeztessünk a kivitelezővel, hogy milyen finanszírozási időzítéssel adja el a lakást. A bankok csak akkor tudják megfinanszírozni egy ilyen lakás megvásárlását, ha már van külön helyrajzi száma és használatbavételi engedélye. Kivételt képez ez alól, ha a társasháznak van projektfinanszírozó bankja.

Lakáshitel igényléséhez a fedezetül bevonni kívánt ingatlan dokumentumait is mellékelni kell. Ez egyrészt 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap, amennyiben családi ház a fedezet, akkor térképmásolatra is szükség van. Szintén be kell nyújtani az ingatlan alaprajzát is. Ezek alapján történik az értékbecslés.

Természetesen hiteltípustól, banktól függően arra is van lehetőség, hogy nem azt az ingatlant ajánljuk fel fedezetnek, amit megvásárolunk, hanem egy másik, úgynevezett pótingatlant. Ilyenkor elsősorban a pótingatlannak kell megfelelni a banki feltételeknek.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

27 Hozzászólás

 1. Palotaim

  Tisztelt Bankmonitor Szakemberei!
  A hozzászólásom nem kapcsolódik pontosan az adott véleményhez. Még nem olvastam olyan esetről, amikor az adósok és a jelzálogkötelezettek nem azonos személyek. Sok olyan eset van, amikor a szülő élete munkáját kockáratéve segít gyermakének hitelhez jutni. Amennyiben az adósok nem törlesztenek pontosan, az idős szülők fizetik a tartozást, hiszen az ő házuk kerül kalapács alá. Szeretném, ha a jelzálogkötelezetteket, amennyiben nem azonosak az adósokkal, ugyanúgy tájékoztatnák, írásban a történésekről, mint az adósokat. Legalább ennyi jogot a jelzálogkötelezettek is kapjanak.
  Köszönettel: Palotai Mátyásné.

 2. mejmej

  Üdvözlöm!Kérem, ha valaki tudja melyik bank ad vegyes falazatra hitelt ossza meg velem. Köszönöm!,Üdvözlöm!Kérem valaki csak egy bankot mondjon aki ad hitelt vegyes falazatú házra!!!!!!

  1. Lencsés Monika

 3. bankmonitor.hu

  @mejmej : létezik bank, ahol befogadható a vegyes falazatú lakóház. Azonban, hogy ez valóban megfelelő fedezet egy hitel mögé, az egyéb tényezőktől is függ. Vizsgálni kell ezen felül a jövedelmet is.

 4. Tünde

  Üdvözlöm!
  Zártkerti ingatlant szeretnék vásárolni. Azt tudom, hogy erre hitelt nem lehet felvenni. Azt szeretném megkérdezni,hogy a hitel fedezetére a tulajdonunkban lévő másik ingatlan fel lehet-e ajánlani?

  Tisztelettel: Barnáné Szakáli Tünde

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Tünde! Amennyiben az a másik ingatlan lakás, vagy családi ház minden további nélkül vehetnek fel rá hitelt. Kalkulátorunkkal számolhat és le is adhatja érdeklődését. Biztosan több kérdése is lenne.

 5. Andi

  Üdvözlöm!
  Mi családi házat szeretnénk vásárolni. De fedezetnek sajnos nincs olyan ház amit tudnánk mondani mert azon is hitel van. Lehet olyan amikor a bank nem fogadja el fedezetnek azt a házat amit megszeretnék vásárolni?
  Köszönöm

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Andi! Az, hogy milyen ingatlan fogadható el fedezetként bankonként eltérő. Szakértő kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot és a konkrét esetet át tudják beszélni.

 6. Kriszta

  Üdvözlöm!
  Használt lakást szeretnénk vásárolni. A “kinézett” ingatlan vegyes falazatú (nem vályog). CSOK-ot szeretnénk igénybe venni 2 meglévő és 1 vállalt gyermek után (ez lenne az önerőnk is).
  Kérdésem, hogy van-e olyan bank, aki elfogadja a CSOK teljes összegét önerőnek? (Illetve még sok minden más is, de ez lenne a legfontosabb).
  Köszönöm!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Krisztina! Vegyes falazatú ingatlant 1-2 bank fogad csak el. Az ingatlanra maximálisan kihelyzhető hitel, illetve hogy a CSOK mikorlehet önerő, nagyon sok mindentől függ. Kérjük kalkulátorunk segítségével adja le érdelődését es kollégánk visszahívja.

 7. Németh Tamás

  Tiszteletem!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy van olyan pénzintézet, mely akár szabad felhasználású jelzáloghitel fedezetéül elfogad olyan lakást, melynek még nincs meg a használatba vételi engedélye? (Jogilag nem tudom minek minősül ez a lakás, mivel teljes mértékben kész, használatra alkalmas, összkomfortos, de a társasház még nem rendelkezik a végleges használatba vételi engedéllyel ezért a lakástakarék betét ezen irányú felhasználását az OTP elutasította, pontosabban nem utalnak amíg a lakhatási engedély nem kerül bemutatásra.)
  Előre is köszönöm szépen a válaszát.
  Üdvözlettel,

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Tamás! Szabad felhasználású hitelt csak és kizárólag jogerős hazsnálatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlanra tud igényelni. Épülő félben lévő házra építési hitelt tud felvenni.

 8. Bea

  Üdvözlöm!
  Segítségét szeretném kérni. Találtunk egy félkész ingatlant (falak, tető, ablakok részben vannak- fűtés víz stb nincs kiépítve a házban) Szeretnénk megvásárolni hitel felvételével, de az ingatlanos hölgy azt mondta hogy erre a házra a bank nem enged hitelt felvenni. Ezt nem egészen értem? Hogy lehet ez?

 9. Péter

  Üdvözlöm!
  Abba szeretnék segítséget kérni hogy szabad felhasználású hitelt kaphatok a megvásárolni kívánt ingatlanra? Ugy hogy még nincs a nevemen?

 10. Zsigmond Pálné

  T Cím!

  Egyedülálló nyugdíjas vagyok. Hallottam egy olyan lehetőségről, hogy a ház amelyben tulajdonos vagyok átveszi egy bank, havi bizonyos összeget folyósítva és életem végéig benne lakhatom s utána átmegy a bank tulajdonába.
  Várom köszönettel válaszukat, hogy valóban van-e ilyen lehetőség.

 11. Tünde

  Üdvözlet!
  Segítséget szeretnék kérni!
  Használt lakást szeretnénk venni, és lenne is fedezetnek egy ingatlat! De a meg vásárolni kivánt lakás vegyes falazatú! Erre kaphatnánk hitelt?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Tünde,
   Igen, vegyes falazatú ingatlant is finanszíroznak egyes bankok, ha megfelelő lesz az értékbecslés eredménye. Jellemzően azt vizsgálják, hogy a fő falak téglából legyenek, valamint megfelelő legyen az alapzata is. Ezen kívül persze még számos dolognak meg kell felelnie, hogy elfogadható legyen fedezetnek, így ez az értékbecslés során dől el.

 12. Balázs

  Jónapot kívánok! Pár hónapja vettem egy házat személyihitelből,az ingatlan elég rossz állapotban van,lakáshitelt nem tudok rá igényelni. Az lenne a kérdésem hogy az én helyzetemnek melyik a megfelelő hitel

 13. Anita

  Kedves bankmonitor!

  Azt szeretném kérdezni, hogy ha van egy ingatlanom és szeretnék vásárolni még egyet, és az első tejesen rendben van (tul.viszonyok rendezettek, nincs rajta hitel stb.) akkor a meglévő ingatlan fedezetként helyettesítheti az önerőt? Hiszen ez is vagyon, csak éppen nem bankó formában. Mert a meglévő ingatlanunk pont olyan értéket képvisel ami a szükséges önerőt fedezhetné, és meg is oldódna a jelenlegi önerő előteremtési problémánk.

  köszönöm előre is a választ!

  üdv, Anita

 14. Szabolcs

  Kedves Bankmonitor!
  4555 Leveleken (nagyközség) szeretnék családi házat vásárolni, 5 milliós ingalant maximum hány %-ig lehet behitelezni, tehát mennyi hitelt vehetek föl rá maximum?

  Üdv,
  Szabolcs

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Szabolcs,

   Legfeljebb az ingatlan értékének 80%-áig ad hitelt a bank, de a konkrét érték függ az értékbecsléstől és a hitelképességi vizsgálat eredményétől is. Itt olvashat röviden utána.

 15. Magdolna

  Erdeklodni szeretnek,hogy melyik bank fogadja el az egyeb futés/pl.szobakban mozdithato olajradiator van!/a nappali -konyhareszen pedig gázkandallo,mely nagy teljesitményu,ontottvasbol van/jol tárolja a hot/A ház komfortosnak van nyilvánitva az ertekbecslo altal…ugyanis minden egyeb megfelel az elvárásoknak…./kiépitett csatornarendszer,ivoviz-gáz,áram….a ház teglábol épult a 90-es években,korbeszigetelt,festett vakolatu.A jovedelem sem akadálya a hitelfelvételnek a házaspárnak kb.600 ezer.Nincsenek BÁR-listán….semmilyen egyéb hiteluk sincs….és mégis elutasitotta a Bp.Bank a hitelfelvételt…csupán a futés-miatt!Amit természetesen,ha sikerul hitelhez jutniuk….es létrejon az adásvétel/az onerot is kifizettek a tulajdonosnak!/….elso lepesben beepitesre kerul a padlo…ill.kozponti gázfutesrendszer.Az ingatlan érteke:16800000….12,60000,-lenne a hitel!Koszonom,ha segitséget kaphatnank problémankra.Udvozlettel

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Magdolna!
   Az ilyen típusú problémákra nem lehet egyértelműen bankot javasolni, azaz nincs banklista arra vonatkozóan, hogy hol fogadható el ez a típusú fűtés. Ezt minden bankkal egyedileg kell egyeztetni.

 16. Magdolna

  Helyesbitek:a hitel érteke:12.600000 ft.

 17. Adrienn

  Kedves Bankmonitor,

  Gyálon vásároltunk ingatlant, és arra szeretnénk felvenni szabad felhasználású jelzáloghitelt. Viszont a belmagasság átlagosan 235 cm. A bank kifogásolja a magasságot. Van erre valamilyen szabályozás, jogszabály, hogy így nem adható hitel?

  köszönöm

  Adrienn

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Adrienn!
   A bank sajnos dönthet úgy, hogy egy adott ingatlant nem fogad el fedezetként még akkor sem, ha egyébként az épület az általános követelményeknek megfelel. Ilyen esetben meg kell próbálni más banknál is egyeztetni a lehetőségeket.

 18. Adrienn

  Köszönöm szépen, akkor keresünk másik megoldást

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

5 dolog, ami miatt könnyebben kaphat hitelt a céged

Minden céget csábítanak a kedvező vállalkozói finanszírozási lehetőségek, az újfent elérhető 2,5%-os kamatú Növekedési Hitel és az akár 0%-os Széchenyi hitelek pedig igazi kihagyhatatlan ajánlatnak számítanak mostanság. Kérdés azonban, hogy...

Blogajánló

 • alapblog

  Irányt váltott a FED?

  Tegnap este az amerikai FED nem emelte az irányadó kamatlábat, maradt a 2,25-2,50%-os sáv. A kamatdöntést nem okozott különösebb meglepetést. A Világgazdaság napilap a mai...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.