Betöltés
loading

Milyen költségei vannak egy lakáshitel igénylésének?

Nem mindig a kamat, havi törlesztőrészlet a legfontosabb egy lakáshitel igénylésekor. Van az igényléshez és a hitelbírálathoz kapcsolódóan ugyanis számos olyan egyszeri költség, amely jelentősen befolyásolhatja a döntésünket. Sőt, ezek közül nem mindegyiket tartalmazza a THM sem. Összeszedtük, mennyit kell kifizetnünk egy lakáshitel igénylésekor a különböző bankoknál.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A legtöbben ma már nagyon helyesen a THM – teljes hiteldíj-mutató – alapján választanak maguknak lakáshitelt, ez a mutató ugyanis kifejezi egy kölcsön éves költségét. A THM-ben azonban nincs benne az összes kiadás, például a tartozáselismerő okirat díja sem – a közjegyzői okirat költsége az utóbbi időben bizonyos esetekben jelentősen megemelkedett -, emiatt érdemes bizonyos élethelyzetekben a THM mellett más szempontokat is mérlegelni a döntés során.

Mennyit kell fizetni a lakáshitel igénylése során?

Egy lakáshitel igénylésének költsége egy 15 millió forintos kölcsönnél – a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorának becslése alapján – 16 500 és 178 000 forint között lehet. Az összeg nem pontos, ugyanis egyes díjak nagysága csak az igénylés során derül ki. A tartozáselismerő okirat elkészítésének költsége, a hitelbírálat és a folyósítás díja általában nagyon különböző az egyes bankoknál, míg például a közjegyzői okirat elkészítésének díja, a földhivatali ügyintézés költsége, az értékbecslés díja független a pénzintézetektől.

Jó tudni, hogy a bankok sok esetben utólag – a folyósítást követően – visszatérítik számunkra a díjak egy részét. A díj elengedésének, visszatérítésének azonban többnyire feltétele is van, például több bank nyújt jelentős kedvezményeket csak azért, ha a Bankmonitoron keresztül igényled a hitelt!

Ráadásul egy lakás megvásárlásakor számos egyéb, közvetett költség is felmerülhet ezen felül:

  • Megpróbáljuk a lehető legtöbb saját erőt – önerőt – a vásárlásra fordítani, ezzel csökkentve a szükséges hitelösszeg nagyságát.
  • Ki kell fizetnünk az ügyvédet,
  • a vásárlást követően a vagyonszerzési illetéket is.
  • Emellett az új lakáson is mindig alakítunk valamit (festés, új bútorok, kert…).

Ha pedig valamire többet kell költenünk, akkor máris elcsúszhat pár hónappal az egész költségvetésünk. Emiatt kiemelten fontos, hogy mire és mennyit költünk a lakásvásárlás, a hiteligénylés során.

A futamidő alatti egyszeri költségek is döntőek lehetnek  

Sokak fejében határozott terv van a hitel sorsát – feltételek módosítása, előtörlesztés – illetően már igényléskor. Ebben az esetben azonban érdemes lehet számolni a változtatás, módosítás mentével és annak költségével is.

Például sokan várnak nagyobb összeget a közeljövőben – lejáró lakástakarék szerződésből, lakás eladásból eredően -, melyből részben vagy egészben előtörlesztenék hitelük. Ebben az esetben azonban már az igényléskor fontos szempont lehet az előtörlesztési díj mértéke, az esetleges díjkedvezmények és azok feltételei.

Jelenleg a lakáshitelek előtörlesztési díja jellemzően 1,5-2% – Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) esetében 1% -, ami több százezer forintos kiadás lehet egy 10-15 millió forintos hitel előtörlesztésekor. Szerencsére röbb pénzintézet kínál kedvezményes előtörlesztési lehetőséget bizonyos feltételek teljesítése esetén (például meghatározott közvetítői körön keresztül igényeltük a kölcsönt, vagy eltelt már a futamidőből meghatározott idő), így ezt is figyelembe kell venni a döntés során. Különösen akkor, ha már igényléskor tudjuk, hogy a futamidő alatt be szeretnénk törleszteni majd a kölcsönünkbe egy nagyobb összeget.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor használatával összehasonlíthatók a különböző ajánlatok. Ráadásul nem csak a THM-t, törlesztőrészletet tudjuk megnézni, megismerhetjük az egyes kölcsönök induló költségeit, különböző díjait is.

Azonban nem érdemes csak ezen díj alapján dönteni, mert a terveink könnyen keresztülhúzhatja valami. Például, ha nem tudjuk előtörleszteni kölcsönünk, akkor ott maradhat egy drágább konstrukció a nyakunkon. Éppen ezért mindenképpen érdemes szakértőhöz fordulni, aki a saját élethelyzetünknek leginkább megfelelő megoldást megkeresi,  és aki elmondja a lehetséges kockázatokat, buktatókat is.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
ingatlanbefektetés

A CSOK hitellel többet lehet megtakarítani, mint a támogatással?

Lakásvásárlás, építkezés előtt sokan kalkulálnak a gyermekek után járó CSOK támogatással, viszont kevesebben ismerik a támogatáshoz kapcsolódó CSOK hitelt, amely egy kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású konstrukció. Érdemes azonban ezt...

Mennyiért vehetünk fel most lakáshitelt?

A kijárási korlátozások feloldása után ismét erőre kapott az ingatlanpiac: szakértők szerint most megjelentek a keresleti oldalon mindazok, akik eddig kivártak a lakásvásárlással. Ennek apropóján megnéztük, hogy jelenleg milyen feltételekkel...

Blogajánló
  • alapblog Öngyilkos Robin Hoodok

    Jellemzően a „férfi agyakban termelődő hormonok csatája zajlik a tőkepiacokon”. Az elmúlt években több kísérletünk eredménye tanúsítja, hogy – a nőkkel ellentétben – a férfiak,... The post Öngyilkos Robin Hoodok appeared first on alapblog.