Milyen költségei vannak egy lakáshitel igénylésének?

Milyen költségei vannak egy lakáshitel igénylésének?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-05-27
 

Nem mindig a kamat, havi törlesztőrészlet a legfontosabb egy lakáshitel igénylésekor. Van az igényléshez és a hitelbírálathoz kapcsolódóan ugyanis számos olyan egyszeri költség, amely jelentősen befolyásolhatja a döntésünket. Sőt, ezek közül nem mindegyiket tartalmazza a THM sem. Összeszedtük, mennyit kell kifizetnünk egy lakáshitel igénylésekor a különböző bankoknál.

A legtöbben ma már nagyon helyesen a THM – teljes hiteldíj-mutató – alapján választanak maguknak lakáshitelt, ez a mutató ugyanis kifejezi egy kölcsön éves költségét. A THM-ben azonban nincs benne az összes kiadás, például a tartozáselismerő okirat díja sem – a közjegyzői okirat költsége az utóbbi időben bizonyos esetekben jelentősen megemelkedett -, emiatt érdemes bizonyos élethelyzetekben a THM mellett más szempontokat is mérlegelni a döntés során.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit kell fizetni a lakáshitel igénylése során?

Egy lakáshitel igénylésének költsége egy 15 millió forintos kölcsönnél – a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorának becslése alapján – 16 500 és 178 000 forint között lehet. Az összeg nem pontos, ugyanis egyes díjak nagysága csak az igénylés során derül ki. A tartozáselismerő okirat elkészítésének költsége, a hitelbírálat és a folyósítás díja általában nagyon különböző az egyes bankoknál, míg például a közjegyzői okirat elkészítésének díja, a földhivatali ügyintézés költsége, az értékbecslés díja független a pénzintézetektől.

Jó tudni, hogy a bankok sok esetben utólag – a folyósítást követően – visszatérítik számunkra a díjak egy részét. A díj elengedésének, visszatérítésének azonban többnyire feltétele is van, például több bank nyújt jelentős kedvezményeket csak azért, ha a Bankmonitoron keresztül igényled a hitelt!

Ráadásul egy lakás megvásárlásakor számos egyéb, közvetett költség is felmerülhet ezen felül:

  • Megpróbáljuk a lehető legtöbb saját erőt – önerőt – a vásárlásra fordítani, ezzel csökkentve a szükséges hitelösszeg nagyságát.
  • Ki kell fizetnünk az ügyvédet,
  • a vásárlást követően a vagyonszerzési illetéket is.
  • Emellett az új lakáson is mindig alakítunk valamit (festés, új bútorok, kert…).

Ha pedig valamire többet kell költenünk, akkor máris elcsúszhat pár hónappal az egész költségvetésünk. Emiatt kiemelten fontos, hogy mire és mennyit költünk a lakásvásárlás, a hiteligénylés során.

A futamidő alatti egyszeri költségek is döntőek lehetnek  

Sokak fejében határozott terv van a hitel sorsát – feltételek módosítása, előtörlesztés – illetően már igényléskor. Ebben az esetben azonban érdemes lehet számolni a változtatás, módosítás mentével és annak költségével is.

Például sokan várnak nagyobb összeget a közeljövőben – lejáró lakástakarék szerződésből, lakás eladásból eredően -, melyből részben vagy egészben előtörlesztenék hitelük. Ebben az esetben azonban már az igényléskor fontos szempont lehet az előtörlesztési díj mértéke, az esetleges díjkedvezmények és azok feltételei.

Jelenleg a lakáshitelek előtörlesztési díja jellemzően 1,5-2% – Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) esetében 1% -, ami több százezer forintos kiadás lehet egy 10-15 millió forintos hitel előtörlesztésekor. Szerencsére röbb pénzintézet kínál kedvezményes előtörlesztési lehetőséget bizonyos feltételek teljesítése esetén (például meghatározott közvetítői körön keresztül igényeltük a kölcsönt, vagy eltelt már a futamidőből meghatározott idő), így ezt is figyelembe kell venni a döntés során. Különösen akkor, ha már igényléskor tudjuk, hogy a futamidő alatt be szeretnénk törleszteni majd a kölcsönünkbe egy nagyobb összeget.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor használatával összehasonlíthatók a különböző ajánlatok. Ráadásul nem csak a THM-t, törlesztőrészletet tudjuk megnézni, megismerhetjük az egyes kölcsönök induló költségeit, különböző díjait is.

Azonban nem érdemes csak ezen díj alapján dönteni, mert a terveink könnyen keresztülhúzhatja valami. Például, ha nem tudjuk előtörleszteni kölcsönünk, akkor ott maradhat egy drágább konstrukció a nyakunkon. Éppen ezért mindenképpen érdemes szakértőhöz fordulni, aki a saját élethelyzetünknek leginkább megfelelő megoldást megkeresi,  és aki elmondja a lehetséges kockázatokat, buktatókat is.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés