Emelkedtek a közjegyzői díjak, de nem mindenkinek!

Emelkedtek a közjegyzői díjak, de nem mindenkinek!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-07-03 Frissítve: 2019-07-04
 

A közjegyzői munkadíj mértéke – ha az eljárás ügyértéke megállapítható – 200 millió forintig valamennyi ügyértéksávban szerződések esetén 4500 forinttal, nem peres eljárások esetén pedig 2250 forinttal emelkedett július 1-től. Ha az ügyérték nem állapítható meg, a munkadíjat órabérben kell számítani: az egy óráért felszámítandó munkadíj 5500 forintra nő. Vannak azonban kedvezmények az ingatlan adásvételi szerződések terén. Csokorba szedtük ezeket.

A közjegyzői okirat szokásos munkadíjának mindössze 30 százalékát kell megfizetniük azoknak, akik július 1-jét követően lakáscélú jelzáloghitelhez a bank által megkövetelt, egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesznek. A kedvezmény érvényesítéséhez a közjegyző rendelkezésére kell bocsátani az okirat írásbeli tervezetét szerkeszthető formában – ezt tipikusan a hitelintézet készíti -, és fontos, hogy a közjegyzőnek ne kelljen benne érdemi tartalmi változtatást végeznie.

A közjegyzői díj még alacsonyabb lehet, ha a hitelintézet minél rövidebbre fogja a kötelezettségvállaló nyilatkozat tervezetének szövegét, ha elektronikusan is elfogadja a közjegyzői okirat hiteles kiadmányát, valamint ha az okiratot a közjegyző irodájában írják alá.

Az új lakások építéséhez és vásárlásához igénybe vehető, államilag támogatott lakáscélú hiteleknél – például a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó lakáshitel esetén – lesz a legkedvezőbb a közjegyző díja, amely ebben az esetben a szokásos díj harminc százalékát sem éri el. Fontos ugyanakkor, hogy a július 1-től elérhető, használt lakások vásárlására igénybe vehető csok hitel esetében nincs kedvezmény, vagyis a teljes közjegyzői díjat meg kell fizetni. 

A nagycsaládosoknak – amennyiben közjegyzővel készíttetik az ingatlan-adásvételi szerződést – a szokásos munkadíj háromnegyedét, az első lakásukat vásárló 35 év alatti fiataloknak pedig – ha a lakás értéke nem haladja meg az illetéktörvény szerinti értéket – a szerződés elkészítéséért járó munkadíj felét kell kifizetniük.

Jó tudnod, hogy a bankok előszeretettel vállalják át a lakáshitelek egyszeri díjait bizonyos esetekben, ami 50-80 ezer Ft-os kedvezményt is jelenthet a számodra. Ezeket a kedvezményeket a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával könnyen megnézheted, hiszen a program nem hitelkamat, hanem THM (teljes hiteldíj mutató) szerint állítja sorrendbe a banki ajánlatokat, ez pedig az egyszeri, induló költségeket is tartalmazza.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Hirdetés