Betöltés

Milyen lakásra elég az átlagbér Magyarország különböző részein?

szerző: Argyelán József
2019-10-16

A kedvezmények nélküli havi nettó átlagbér 239 043 forint volt 2019 első félévében. Ettől azonban jelentősen eltérhetnek a fizetések az ország különböző régióiban. De nem csak a fizetések, hanem a lakásárak között is óriási a különbség az ország egyes területein. Ugyan Budapesten a legdrágábbak az ingatlanok, de nem ott kell a legtöbbet dolgoznunk ahhoz, hogy meg tudjuk venni álmaink otthonát.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az átlagbér és annak időbeni változása egy nagyon hasznos mutató. Ugyanakkor roppant csalóka is, amit talán a KSH adatai támasztanak alá leginkább. Ugyanis 2019 eső félévében csupán a fővárosban és két további megyében haladta meg a nettó átlagbér az országos átlagot. Sőt, a legrosszabb helyzetben lévő szabolcsiak átlagosan közel nettó 140 ezer forinttal keresnek kevesebbet, mint a budapestiek. Éppen ezért érdemes régiónként, megyénként külön vizsgálódnunk, amikor az átlagbér vásárlóerejét szeretnénk meghatározni.

Mennyi idő alatt tudnánk félretenni a jövedelmemből egy lakás vételárát?

Ha lakást szeretnének vásárolni azonban nem csak a jövedelmünk fontos, hanem az is, hogy mennyibe kerül a kiszemelt ingatlan. Nem meglepő módon a házak vételára is jelentősen eltér a ország egyes területein.

Az MNB Lakáspiaci jelentése alapján 2019 első negyedévében a legmagasabb négyzetméterárú új építésű ingatlanok Budapesten voltak. Ha a jövedelmeket is figyelembe vesszük, akkor viszont már meglepő eredményre juthatunk: a fővárosban egy négyzetméterért átlagosan 2,8 hónapot szükséges dolgoznunk, de például Veszprém megyében 3,8, míg Somogy megyében 3,7 hónapnyi átlagjövedelem szükséges hozzá. Ezt azt jelenti, hogy egy 50 m2-es lakásért Budapesten átlagosan 11,6 évet, míg Veszprém megyében 15,8 évet kellene dolgoznunk – azt feltételezve, hogy a teljes fizetésünk a lakás megvásárlására félre tudjuk tenni.

Mennyi lakáshitelt tudnánk felvenni és ez milyen lakásra lenne elég?

Ez igen hosszú idő, éppen ezért jelenleg sokan csak lakáshitel igénybevételével tudják a kiszemelt ingatlant megvenni. Vagyis nagyon fontos kérdés, hogy a fizetésünkből mennyi kölcsönt tudnánk felvenni. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával kiválasztottuk a legkedvezőbb THM (teljes hiteldíj mutató) értékű kölcsönt – 10 éves kamatperiódus, 20 éves futamidő és havi nettó 300 000 forint jövedelem beállítása mellett -, melynek kamata 3,62%. Megvizsgáltuk, hogy ebből a konstrukcióból mekkora hitelösszeget lehetne felvenni a különböző megyékben – azt feltételve, hogy a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) értéke 40%, és az igénylőnek nincsen más hitele. (A JTM azt mutatja meg, hogy a havi jövedelem mekkora része fordítható hiteltörlesztésre.)

A bankok jelenleg a vételárnak általában maximum 70 százalékát finanszírozzák meg, vagyis minimum 30% saját megtakarítást is fel kell használnunk a vásárláshoz. Természetesen Budapesten lehet megvenni a legdrágább, 29,2 millió forint értékű lakást az átlagbérből. Szabolcsban viszont még egy 16 milliós ingatlant se tudnánk megfinanszírozni átlagos fizetésből.

Az ár azonban nem minden, a budapesti lakás vétel ára ugyanis csupán egy 34 m2-es új építésű lakásra lenne elég, Győr-Moson-Sopron megyében pedig már egy 58 m2-es lakást is meg tudnánk venni hitelből és saját megtakarításunkból.

Megéri kiköltözni egy budapestinek?

Sokat pontosít a képen a megyénkénti bontás, ugyanakkor sok esetben még ez sem ad pontos képet. Veszprém megye és Somogy megye kiemelkedően magas árai például nagy mértékben a Balaton közelségének köszönhetők. Az ottani beruházások és magas ingatlanárak ugyanis erősen eltolják az egész megye átlagát felfelé.

Budapest és Pest megye árainak jelentős eltérése is csalóka lehet. Pusztán az átlagok alapján ugyanis sok pesti számára tűnhet nagyon vonzónak kiköltözni egy Budapest melletti településre. A fővároshoz közeli városok ingatlanárai azonban jóval a Pest megyei átlag felett vannak – természetesen nem érik el a fővárosi lakásárakat -, így egy vidéki lakás pénzügyi előnyei nem olyan jelentősek, mint azt a fentiekből gondolnánk. Természetesen vannak jóval olcsóbb Pest megyei települések is, azok azonban nincsenek Budapest közvetlen vonzáskörzetében.

A szükséges önerő (saját megtakarítás) is korlátja lehet egy vásárlásnak

A vásárláshoz elvárt 30 százalékos saját megtakarítás is jelentős – 5-9 millió forint –, ezt sok magyar akkor sem tudja előteremteni, ha egyébként hitelének törlesztőrészletét a jövedelme elbírná. Saját megtakarításunk azonban kiegészíthetjük CSOK kedvezménnyel (családi otthonvédelmi kedvezmény), mely meglévő vagy vállalt gyermekeink után járó lakáscélú támogatás, vagy esetlegesen Babaváró hitellel. Ezek a támogatások nyújthatnak további segítséget abban, hogy megvásárolhasd álmaid otthonát.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Adókedvezmény helyett

  Japánban teljesen szokatlanul, a környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy gyerekszabadságra megy, és erre buzdítja apai örömök elé néző kollégáit. Az ügy szimbolikus, mert a fejlett világban... The post Adókedvezmény helyett appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.