Betöltés
loading

Milyen lakásra elég az átlagbér támogatásokkal és anélkül?

A nettó átlagbér 2019 áprilisában 246 800 forint volt. Az ingatlanárak emelkedése miatt egyre égetőbb kérdéssé válik mennyi hitelre lennénk jogosultak ezzel a jövedelemmel és az milyen lakás megvásárlására lenne elég? Ha a szóba jöhető támogatásokkal is kalkulálunk, akkor akár 2,7 millió forinttal több összeget kaphatunk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakásárak emelkedésével egyre fontosabb, hogy mekkora hitelösszegre lehetünk jogosultak. Sokaknak már csak „álom” a saját otthon, mert nem képesek előteremteni a szükséges önerőt, vagy a jövedelmük nem bírja el az igényelni kívánt hitel törlesztőrészletét.

Megvizsgáltuk az átlagkeresetből – ennek nagysága 2019 áprilisában nettó 246 800 forint volt -milyen lakás lehetne vásárolni jelenleg Magyarországon. Az eltérő élethelyzetben lévő családok azonban különböző hitelek, támogatások közül választhatnak, a paletta pedig még szélesebbé vált 2019 júliusától. Most két eltérő háztartás példáján keresztül szeretnénk bemutatni mire is lehetne elég a nettó átlagbér.

  • Házaspár egy meglévő gyermekkel, mellé vállalnák még egy baba születését. A család teljes jövedelme megegyezik az egy főre jutó nettó átlagjövedelemmel (az egyik fél otthon van a gyermekkel, jövedelmével emiatt nem számolnánk)
  • Átlagos jövedelemmel rendelkező fiatal egyedülálló igénylő

Eltérő élethelyzetben más hitel lehet a nyerő

A fiatal egyedülálló nem tud igényelni semmilyen támogatást, kedvezményes kamatozású hitelt. Piaci vásárlási kölcsönt tud felvenni,  melyből a 10 éves kamatperiódusú konstrukciót választottuk. Ennél terhelhetik meg a legnagyobb törlesztőrészlettel a jövedelmünket a bankok az MNB rendelete alapján.

A házaspárnak már több lehetősége van, döntésében a legfontosabb szempont az, hogy mekkora összeget kell visszafizetni az adott kölcsönre, azaz mekkora a kamat nagysága. Ez alapján az alábbi sorrendben igényli meg a hiteleket:

  • Babaváró hitel (kamatmentes konstrukció)
  • CSOK hitel (kedvező fix 3%-os kamatú lakáshitel)
  • Piaci kamatozású lakáshitel (10 éves kamatperiódus)

Természetesen a pár is csak annyi hitelt tud felvenni, amennyi a jövedelmébe belefér. Elképzelhető, hogy nem lesz már jogosult mindhárom hiteltípusra.

A fiatal pár 19 millió Ft hitelösszegre lehet jogosult, míg az egyedülálló igénylő ennél 2,7 millió forinttal kevesebb összeget tudna felvenni. Mindkét esetben 40%-ig engedtük a jövedelem terhelhetőségét – ennyi lehet maximum a törlesztőrészletek összege -, ez ugyan szigorúbb az MNB rendeletnél, de tapasztalatunk szerint közelebb áll a valós banki gyakorlathoz.

Ezt az összeget még befolyásolhatja, hogy jelenleg mennyi hitelünk van, hiszen azok törlesztőrészletét a bankok figyelembe veszik, amikor az adható összeget kalkulálják. Sőt meglévő hitelkereteink – folyószámlahitel, hitelkártya – nagyságának 5%-át is törlesztőrészletként kezelik függetlenül attól, hogy ténylegesen kihasználtuk-e a keretünk, vagy sem. Ha úgy érezzük nem biztos, hogy elbírja jövedelmünk a felvenni kívánt hitelösszeget, akkor érdemes lehet a kisösszegű áruhiteleinket, hitelkereteinket lezárni az igénylés előtt. Ha meglévő hiteleink törlesztőrészletét 10 ezer forinttal csökkentjük – ezzel egyenértékű egy 200 ezer forintos hitelkeret lezárása -, akkor akár 1,5 millió forinttal több lakáshitelt kaphatunk.

Mekkora lakásra lehet elég ez a hitelösszeg?

Ez az a kérdés, ami mindenkit foglalkoztat. A jelenlegi magas ingatlanárak mellet a bankok nagyságendileg az ingatlan vételárának 70%-át finanszíroznák meg hitelből, a maradék 30%-ot önerőből kellene biztosítanunk. A házaspár önerőként saját megtakarítása mellett a CSOK-ot (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) is felhasználja.

A házaspár így egy 27 milliós, az egyedülálló vásárló pedig egy 23 milliós használt lakást tudna vásárolni. A párnak a CSOK miatt egy legalább 50 négyzetméteres lakást kell keresnie. A Duna House Barométer négyzetméteráraival számolva Pesten a fiatal egyedülálló egy 35 négyzetméter alapterületű átlagos lakást tudna vásárolni, míg a házaspár csak akkor tudna lakáshoz jutni, ha egy átlagnál valamivel rosszabb minőségű ingatlant keresne, vagy további saját megtakarítást fordítana a vásárlásra. Egy átlagos házaspár jövedelme is magasabb lehet, hiszen mi most az egy főre jutó átlagbérrel számoltunk az Ő esetükben is.

Amennyiben kíváncsi vagy mekkora hitelösszegre lennél jogosult használd a Bankmonitor „Mennyi Lakáshitelt Kaphatok?” kalkulátorát, amely néhány adat megadását követően megmutatja a lehetőségeid.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Buborékok találkoznak

    A Qualcomm az a chipgyártó, amely a 2000-es technológiai lufi egyik sztárpapírja volt, nőttek a bevétel és profit sorai, de hát az egy év alatt huszonhatszorozó... The post Buborékok találkoznak appeared first on alapblog.