Betöltés
loading

Minden, amit a rövid távú céges hitelekről tudni érdemes

A rövidtávú finanszírozási igények megfelelő biztosítása legalább olyan meghatározó egy cég életében, mint a nagyobb fókuszban lévő beruházási hitelek. A rövidtávú hitelek vállalkozásunk napi működésének, fejlődésének zavartalanságát biztosítják, a beruházási hitelek pedig a növekedés és hatékonyság javítását. A beruházási hitelek felhasználási célja egyértelmű, a folyószámlahitelek és forgóeszközhitelek tekintetében viszont már nem olyan könnyű a helyzet. Mit, mikor mire?

A rövidtávú finanszírozási igényeket – tehát a nem beruházási célú hiteligényeket – alapvetően kétfajta hitel a folyószámlahitel és a forgóeszköz hitel tudja kiszolgálni.

A folyószámlahitel

1 éven belüli, átmeneti finanszírozási igények fedezésére a folyószámlahitel  alkalmas. Előbb kell alkalmazottaink bérét, bérjárulékát leutalnunk, mint ahogy vevőinktől az aktuális árbevétel befolyna. Áfa befizetésünk visszautalását a NAV valami oknál fogva a tervezettnél lassabban utalja vissza, … és még sorolhatnánk a hétköznapi példákat.

Ez a hitel keretformában állhat rendelkezésünkre, cégünk árbevételének 15-20%-os nagyságáig. Lehívásához nem kell megadnunk felhasználásának célját, bármikor, számla nélkül lehívható tehát. A hitelkeretet akkor használjuk rendeltetetésszerűen, ha annak kihasználtsága nem mindig 100%-os. Vannak időszakok amikor nem, vagy csak kisebb mértékben, és vannak olyan periódusok is, amikor viszont teljesen ki van használva a keret.

A piacon jelenleg több támogatott folyószámlahitel konstrukció is elérhető, a vállalkozók teljes körének elérhető Széchenyi Kártya, illetve az agrárszektor és kapcsolódó feldolgozó és kereskedelmi tevékenységű vállalkozások számára az Agrár Széchenyi Kártya .

A bankok nem szeretik az állandó 100%-os kihasználtságot. Ilyen esetben – sokszor joggal – feltételezik azt, hogy a hitelkeretet nem a rendeltetésének megfelelő céllal használja a vállalkozás. Gyakori hiba, amikor hosszabb megtérülésű beruházásokat finanszíroznak a cégek ezzel a hitellel.

A helyzet adja magát az adott pillanatban: a keret ott van, minden igazolás nélkül lehívható… A baj ebből csak akkor lehet, ha keretünket valamilyen okból fogva az évfordulókor lecsökkentik – pl: az előző évekhez képest tartósan alacsonyabb lett árbevételünk – és teljes kihasználtság esetén a különbözetet máshonnan kell azonnal előteremtenünk.

Kalkulátorunk segítségével nézd meg, hogy céged mekkora nagyágú folyószámla hitelkeretre alkalmas:

Mennyi hitelt kaphat céged?
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
BM logo white
Utolsó lezárt üzleti év eredménye pozitív?
Saját tőkéje pozitív a társaságnak?
Amennyiben negatív tudod-e rendelezni még a hiteligénylés előtt?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Van céged kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki vezetéstől eltiltott?
Volt 50%-nál nagyobb részben tulajdonos váltás az elmúlt fél évben?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
result-ko
Nincs jó hírünk
Sikeres kalkuláció!
A céged által maximálisan
50 millió
hitel vehető fel, a következő célra:
igénybevehető hitel
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A forgóeszköz hitel

Az 1- 5 éves futamidőre is igényelhető, vevő és készletfinanszírozásra szolgáló forgóeszköz hitel  esetében az, hogy mekkora a cégünk számára rendelkezésünkre bocsátott hitelkeret és mekkora az az az összeg, amit ténylegesen le tudunk hívni, a gyakorlatban nem mindig azonos.

Van olyan forgóeszköz hitel, amely a hitelfelvételkor hívható le, és az adott 1-5 éves futamidő alatt meghatározott törlesztő részletekben egyenletesen törlesztjük (amortizáljuk) hitelünket. Itt az igénylehető hitelösszeget alapvetően az átlagos készlet és a vevőállomány nagyság határozza meg. Általában az együttes érték 70-80%-ig finanszíroznak a bankok.

A forgóeszközhitelnem létezik „rulírozó” formája is azonban, ami hasonlóan a folyószámla hitelkerethez, a rendelkezére bocsátott keretnagyságon belül használható, a lehívott hitelösszeget visszatörlesztést követően újra lehívható, az adott futamidőn belül.

A hitelkeret kihasználtságát a bankok eltérő szigorral ellenőrzik:

  1. Szigorúan csak számla ellenében hívható le a hitel – itt a bankok a nettó számlaérték 70-80%-át folyósítják ki;
  2. Havi/negyedéves monitoring alapján ellenőrzi a bank a kihasználtság megfelelő szintjét (sokszor excel alapú számlakimutatás alapján). Ilyenkor, ha a lehívott összeg meghaladja a bank által megengedett határt, a banki kimutatást követően a bank felszólítására azonnal törlesztenünk kell a megengedett szintig;
  3. A gyakorlatban szabadon lehívható és használható a keret, itt a keretnagyág meghatározásánál érvényesülhet a nagyobb szigor.

Ha szeretnéd megtalálni céged számára legmegfelelőbb hitel típust, kérd a Bankmonitor szekértő kollegáinak segítségét, akik örömmel segítenek nemcsak a megfelelő hitel kiválasztásában, de annak megszervezésében is.

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan vehetsz fel lakáshitelt a válság közepén?

Pár hét leforgása alatt gyökeresen megváltozott a bankok hozzáállása a hiteligénylőkhöz. Mi és miért változott? És ami még ennél is fontosabb: a Bankmonitor gyakorlati tanácsai azoknak, akik most kívánnak lakáshitelt...

kalkuláció

Mennyibe kerül most egy szabad felhasználású jelzáloghitel?

A 2008-as válság előtt nagyon népszerűek voltak a szabad felhasználású jelzáloghitelek, amelyek az ingatlanfedezetnek köszönhetően a személyi kölcsönöknél alacsonyabb kamatú megoldást jelentettek. Megnéztük, hogy most mi a helyzet ezekkel. Alternatívái...

Blogajánló
  • alapblog Így lett az élelmiszerkereskedőből dollármilliárdos

    John Catsimatidis fél évesen vándorolt ki a szüleivel Görögországból az USA-ba, Harlembe, az egyetemről kiesve beszállt egy csemegeüzletbe – és mára az övé Manhattan legnagyobb élelmiszerkereskedő... The post Így lett az élelmiszerkereskedőből dollármilliárdos appeared first on alapblog.