5 legfontosabb dolog, amit a céges folyószámlahitelről tudnod kell

5 legfontosabb dolog, amit a céges folyószámlahitelről tudnod kell
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-14 Frissítve: 2021-10-08
 

Mit kell tudnunk a céges folyószámlahitelről, mire való? Mekkora összegben, mikortól és milyen feltételek mellett juthat cégem hozzá? Mi a legjobb ajánlat jelenleg a piacon?  Az 5 legfontosabb dolog következik, amit a céges folyószámlahitelről tudnod kell.

Mire való a folyószámlahitel?

Röviden megfogalmazva, a hétköznapi likviditási problémák kezelésére. Gyakori probléma a vállalkozások mindennapjaiban, hogy bevételeik és kiadásaik nem a megfelelő időzítéssel érkeznek a számlára. Ha nincs megfelelő tartalék a számlánkon, fennáll a veszélye, hogy fizetésünkkel késedelembe esünk. A folyószámlahitel rövidtávú áthidaló tartalékot képezhet vállalkozásunk mindennapi pénzügyeiben.

Ott van például a rendszeresen fix időben fizetendő bér és járulék kérdése: alkalmazottainknak fontos, hogy időben tudjunk fizetni még akkor is, ha vevőnk csak késve tudja teljesíteni tartozását felénk.

Időszakos, áthidaló jellegéből kifolyóan, ha egészségesen használjuk folyószámlahitel keretünket, akkor az nincs mindig 100%-on kihasználva. Kifeszített, állandó kihasználtság esetén valószínűleg cégednek más fajta hitelre (is) – például forgóeszközhitel – szüksége lehet.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora összegben kaphat céged folyószámlahitelt?

 A bankok a folyószámlahitel-keret nagyságát a cég elmúlt éveinek árbevétele alapján határozza meg. Általában cégünk éves árbevételének 20%-ában gondolkozhatunk, ez azonban biztosítékként felajánlott fedezettől – adunk-e ingatlan fedezetet a hitel mögé vagy sem, – pénzügyi múlttól – hány éve tevékenykedik vállalkozásunk függően 10% – 25% között mozoghat.

Abban az esetben például, ha csak egy lezárt éves pénzügyi múlttal rendelkezünk, az árbevétel 10%-ánál nagyobb hitelkeretet nehezen tudnak a bankok elképzelni, sok esetben számszerűen – 10 millió forint nagyságban – limitálják is ilyenkor az induló hitelkeret nagyságát, amit később termeszeseten emelni tudnak.

Az sem mindegy, hogy melyik banknál kérjük a keretet, nagy különbségek mutatkoznak a hitelezési hajlandóságban a különböző bankok között.

 Mikortól érhető el céged számára a folyószámlahitel?

Elengedhetetlen a pénzügyi múlt! Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy vállalkozásunknak legalább egy év végi lezárt beszámolóval rendelkeznie kell (mérleg és eredménykimutatás).

Vannak bankok, ahol nem is elég pusztán a lezárt év, ragaszkodnak ahhoz, hogy teljes lezárt évvel is rendelkezzen a társaság, azaz beszámolója január 1-tő l december 31-ig tartó időszakra vonatkozzon. Ha cégünket csak februárban alapítottuk, akkor ezen bankoknál sajnos várnunk kell egy évet, mire belépünk a hitelezhető körébe. Induló vállalkozások számára a hitelhez jutás jóval nagyobb kihívást jelent.

Milyen feltételek mellett nyithat céged folyószámlahitel-keretet?

A tulajdonosi kézfizető kezesség vállalás alapfeltétel. Ez sok tulajdonos számára elrettentő lehet, nem eszik azonban olyan forrón a kását. Problémás helyzetben a bankok sokkal inkább törekednek az alternatív megoldások felkutatására az ügyfél számára – pl. törlesztés átütemezés formájában, mintsem bedöntsék az ügyfelet. A banknak is jobban megéri az, ha inkább több idő alatt törleszti vissza az ügyfél a kihelyezett pénzt, mint egy évekig tartó pereskedést követően részben, vagy talán egészben megtérülni.

Ne kezeljük tehát tabuként a tulajdonosi készfizető kezességvállalást. Természetesen, ha egy beruházásba belefogunk mi magunknak is hinnünk kell annak sikerességében. Ha ez kétséges, inkább tervezzünk újra.

Az elengedhetetlen pénzügyi múlt mellett – amiről az előző fejezetben már beszéltünk – fontos az is, hogy tudunk-e ingatlanfedezetet felajánlani.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitelnél azonban elegendő, ha a cég tulajdonos több, mint 50%-os tulajdonában van bármilyen ingatlan, ezt ebben az esetben a bank nem terheli meg jelzálogjoggal, csak a meglét a fontos, így az sem jelent problémát, ha azt az ingatlant egyébként más hitel kapcsán – lakossági jelzáloghitel – más bank már megterhelte.

A legtöbb banknál kötelező biztosítéki elem a Hitelgarancia igénybevétele. Az állam mögöttes készfizető kezességvállalása a saját erőből felajánlható biztosítékok erősségét növeli, ezáltal segítve a cégeket a hitelhez jutáshoz.

Mi a legjobb céges folyószámlahitel ajánlat a piacon?

 A piacon jelenleg egyetlen támogatott folyószámlahitel konstrukció érhető el, a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel.

A jelenleg  3,15%-os kamatozás mellett igényelhető Széchenyi Kártya Folyószámlahitel  500 ezer forinttól 50 millió forintos nagyságig vehető igénybe. (Az árazás mellett ne felejtkezzünk meg arról a korábban említett előnyéről sem, hogy itt nem szükséges ingatlan fedezetet biztosítani a hitel mögé…)

Ahhoz, hogy vállalkozásunkkal egyáltalán részt vehessünk a Széchenyi Hitelprogramban legalább egy teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznünk kell. 2017-ben tehát akkor igényelhetünk Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt, ha vállalkozásunkat 2015 előtt, de legkésőbb 2016. január 1-én alapítottuk.

Nézd meg Széchenyi Kártya Folyószámlahitel kalkulátorunk segítségével itt, hogy vállalkozásod kapta-e támogatott Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt, és ha igen, mekkora összegben:

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés