Betöltés
loading

5 legfontosabb dolog, amit a céges folyószámlahitelről tudnod kell

Mit kell tudnunk a céges folyószámlahitelről, mire való? Mekkora összegben, mikortól és milyen feltételek mellett juthat cégem hozzá? Mi a legjobb ajánlat jelenleg a piacon?  Az 5 legfontosabb dolog következik, amit a céges folyószámlahitelről tudnod kell.

Mire való a folyószámlahitel?

Röviden megfogalmazva, a hétköznapi likviditási problémák kezelésére. Gyakori probléma a vállalkozások mindennapjaiban, hogy bevételeik és kiadásaik nem a megfelelő időzítéssel érkeznek a számlára. Ha nincs megfelelő tartalék a számlánkon, fennáll a veszélye, hogy fizetésünkkel késedelembe esünk. A folyószámlahitel rövidtávú áthidaló tartalékot képezhet vállalkozásunk mindennapi pénzügyeiben.

Ott van például a rendszeresen fix időben fizetendő bér és járulék kérdése: alkalmazottainknak fontos, hogy időben tudjunk fizetni még akkor is, ha vevőnk csak késve tudja teljesíteni tartozását felénk.

Időszakos, áthidaló jellegéből kifolyóan, ha egészségesen használjuk folyószámlahitel keretünket, akkor az nincs mindig 100%-on kihasználva. Kifeszített, állandó kihasználtság esetén valószínűleg cégednek más fajta hitelre (is) – például forgóeszközhitel – szüksége lehet.

Mekkora összegben kaphat céged folyószámlahitelt?

 A bankok a folyószámlahitel-keret nagyságát a cég elmúlt éveinek árbevétele alapján határozza meg. Általában cégünk éves árbevételének 20%-ában gondolkozhatunk, ez azonban biztosítékként felajánlott fedezettől – adunk-e ingatlan fedezetet a hitel mögé vagy sem, – pénzügyi múlttól – hány éve tevékenykedik vállalkozásunk függően 10% – 25% között mozoghat.

Abban az esetben például, ha csak egy lezárt éves pénzügyi múlttal rendelkezünk, az árbevétel 10%-ánál nagyobb hitelkeretet nehezen tudnak a bankok elképzelni, sok esetben számszerűen – 10 millió forint nagyságban – limitálják is ilyenkor az induló hitelkeret nagyságát, amit később termeszeseten emelni tudnak.

Az sem mindegy, hogy melyik banknál kérjük a keretet, nagy különbségek mutatkoznak a hitelezési hajlandóságban a különböző bankok között.

 Mikortól érhető el céged számára a folyószámlahitel?

Elengedhetetlen a pénzügyi múlt! Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy vállalkozásunknak legalább egy év végi lezárt beszámolóval rendelkeznie kell (mérleg és eredménykimutatás).

Vannak bankok, ahol nem is elég pusztán a lezárt év, ragaszkodnak ahhoz, hogy teljes lezárt évvel is rendelkezzen a társaság, azaz beszámolója január 1-tő l december 31-ig tartó időszakra vonatkozzon. Ha cégünket csak februárban alapítottuk, akkor ezen bankoknál sajnos várnunk kell egy évet, mire belépünk a hitelezhető körébe. Induló vállalkozások számára a hitelhez jutás jóval nagyobb kihívást jelent.

Milyen feltételek mellett nyithat céged folyószámlahitel-keretet?

A tulajdonosi kézfizető kezesség vállalás alapfeltétel. Ez sok tulajdonos számára elrettentő lehet, nem eszik azonban olyan forrón a kását. Problémás helyzetben a bankok sokkal inkább törekednek az alternatív megoldások felkutatására az ügyfél számára – pl. törlesztés átütemezés formájában, mintsem bedöntsék az ügyfelet. A banknak is jobban megéri az, ha inkább több idő alatt törleszti vissza az ügyfél a kihelyezett pénzt, mint egy évekig tartó pereskedést követően részben, vagy talán egészben megtérülni.

Ne kezeljük tehát tabuként a tulajdonosi készfizető kezességvállalást. Természetesen, ha egy beruházásba belefogunk mi magunknak is hinnünk kell annak sikerességében. Ha ez kétséges, inkább tervezzünk újra.

Az elengedhetetlen pénzügyi múlt mellett – amiről az előző fejezetben már beszéltünk – fontos az is, hogy tudunk-e ingatlanfedezetet felajánlani.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitelnél azonban elegendő, ha a cég tulajdonos több, mint 50%-os tulajdonában van bármilyen ingatlan, ezt ebben az esetben a bank nem terheli meg jelzálogjoggal, csak a meglét a fontos, így az sem jelent problémát, ha azt az ingatlant egyébként más hitel kapcsán – lakossági jelzáloghitel – más bank már megterhelte.

A legtöbb banknál kötelező biztosítéki elem a Hitelgarancia igénybevétele. Az állam mögöttes készfizető kezességvállalása a saját erőből felajánlható biztosítékok erősségét növeli, ezáltal segítve a cégeket a hitelhez jutáshoz.

Mi a legjobb céges folyószámlahitel ajánlat a piacon?

 A piacon jelenleg egyetlen támogatott folyószámlahitel konstrukció érhető el, a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel.

A jelenleg  3,15%-os kamatozás mellett igényelhető Széchenyi Kártya Folyószámlahitel  500 ezer forinttól 50 millió forintos nagyságig vehető igénybe. (Az árazás mellett ne felejtkezzünk meg arról a korábban említett előnyéről sem, hogy itt nem szükséges ingatlan fedezetet biztosítani a hitel mögé…)

Ahhoz, hogy vállalkozásunkkal egyáltalán részt vehessünk a Széchenyi Hitelprogramban legalább egy teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznünk kell. 2017-ben tehát akkor igényelhetünk Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt, ha vállalkozásunkat 2015 előtt, de legkésőbb 2016. január 1-én alapítottuk.

Nézd meg Széchenyi Kártya Folyószámlahitel kalkulátorunk segítségével itt, hogy vállalkozásod kapta-e támogatott Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt, és ha igen, mekkora összegben:

Széchenyi Kártya Kalkulátor
Szechenyi Kártya
Kaphat-e céged
Széchenyi kártyát?
Elérhető kedvezményes éves kamat:
0,16%
AGRÁR SZÉCHENYI KÁRTYA
3,16%
SZÉCHENYI FOLYÓSZÁMLA HITEL
 • Akár 100 millió forint!
 • Az egész országban elérhető
Ft
Agrár támogatásokkal kalkulált
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Rendelkezel tehermentes magán/céges ingatlanfedezettel?
Tulajdonosi körhöz köthető más hitelképes vállalkozás?
Tulajdonosi kezességvállalás biztosítékként felajánlható?
Utolsó lezárt pénzügyi év üzemi/adózott eredménye negatív?
Utolsó lezárt pénzügyi év saját tőkéje negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégnek lejárt hiteltartozása?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Van a cég kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők/magánszemély készfizető kezesek szerepelnek a KHR/BAR listán?
Tulajdonosi és ügyvezető körben van cégvezetéstől eltiltott személy?
Volt inkasszó a vállalkozás számláján az elmúlt 36 hónapban?
Van a cégednek átütemezett köztartozása? (pl. NAV részletfizetés)
Tulajdonosi kezességvállalás biztosítékként felajánlható?
Tulajdonosok/kezesek tulajdonában van ingatlan (min 1/2 tulajdoni hányad?)
A vállalkozás adózás utáni jövedelme negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Mint magánszemély, illetve a készfizető kezes szerepel a KHR/BAR listán?
Volt inkasszó a vállalkozás számláján az elmúlt 36 hónapban?
Van a cégednek átütemezett köztartozása? (pl. NAV részletfizetés)
Magánszemély készfizető kezes biztosítékként felajánlható?
Tulajdonosok/kezesek tulajdonában van ingatlan? (min 1/2 tulajdoni hányad)
Tervezel termőföld vásárlást a jövőben?
Agrár támogatásaidat szoktad faktoráltatni (pl. MVH)?
Rendelkezel elnyert pályázattal, amihez esetleg plusz finanszírozás szükséges?
Sajnáljuk, de céged a megadott adatok alapján jelenleg nem hitelképes.
Az adatok alapján feltételeinek megfelelsz!
Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:
 • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
 • Milyen futamidő mellett?
 • Mi a különbség a bankok között?
 • Hogyan kerüld el a buktatókat?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Az adatok alapján feltételeinek céged sajnos nem felel meg, viszont más típusú hitel nyújtható.
Kérlek, add meg adataidat, hogy megtudd:
 • Milyen hitelre vagy jogosult?
 • Mekkora összegre?
 • Milyen feltételek mellett?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Add meg adataidat, segítünk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Örkény István: A borék (1948), részlet

  Örkény István: A borék (1948), részlet. Játszódik egy katonai kórházban Budapesten, 30-as évek. Várhegyi kórházparancsnok, Tordai őrmester   VÁRHEGYI Mi van itt, Tordai? Maga mondja... The post Örkény István: A borék (1948), részlet appeared first on alapblog.