loading

Minden, amit tudnod kell az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeiről!

2020-tól az önkéntes nyugdíjpénztárak is közzéteszik a teljes költség mutatót (TKM). Ez abban segít, hogy az érdeklődők könnyen összehasonlíthassák egymással a különböző szolgáltatók költségeit. Megnéztük, mit jelent pontosan a TKM fogalma, és mely pénztárak kínálják a legjobb ajánlatokat!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Egészen 2019-ig nem létezett olyan mutató, amely az önkéntes nyugdíjpénztárak (ÖNYP) minden költségét magában foglalta volna. Emiatt döntési helyzetben nehéz volt összehasonlítani a különböző szolgáltatók ajánlatait. Azonban az MNB iránymutatásának köszönhetően 2020-tól a nyugdíjpénztárak költségei is teljes mértékben átláthatóvá váltak.

Milyen költségei vannak egy ÖNYP-nek?

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések három kategóriára oszlanak:

 • likviditási tartalékra,
 • működési tartalékra és
 • fedezeti tartalékra.

A likviditási és működési tartalék egy elvonást jelent, melyet a pénztár közvetlenül terhel a befizetőre. A gyakorlatban a pénztárak előszeretettel alkalmaznak valamilyen sávos költségterhelést: minél több pénz érkezik be, annál kedvezőbbek a feltételek. A fedezeti tartalék azt a részt jelenti, amely megmarad a pénztártag számláján, és befektetésre kerül. A befektetések során további költség merülhet fel: ezt vagyonarányos költségnek nevezzük. Ezeken kívül a pénztárak felszámíthatnak belépési és kilépési díjakat is, melyek nagyságáról külön érdemes tájékozódni.

Mennyi költséggel jár egy ÖNYP-megtakarítás?

Az önkéntes nyugdíjpénztárakról szóló törvény szigorúan szabályozza a pénztárak működését és költségeit! Előírja például, hogy évi 10 000 forintos összeghatárig a befizetés legalább 90%-ának a fedezeti tartalékba kell kerülnie. Az évi 10 000 forintot meghaladó részből pedig minimum 94%-ot kell jóváírni a tag számláján. A pénztár által közvetlenül levont költségek tehát az éves befizetések 6%-át tehetik ki, leszámítva az első tízezer forintot. A pontos értékeket a pénztárak nyilvánosan elérhető alapszabálya tartalmazza. Az éves vagyonkezelési költségre is van előírás: ez nem haladhatja meg az átlagos befektetett vagyon 0,8%-át. (Ha mégis magasabb lenne ennél, azt a befektetés komplexitása és az abból fakadó magasabb várható hozam indokolhatja.)

Te kihasználod a 20%-os állami támogatást? Számold ki, mennyi pénzt gyűjthetnél össze így!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Hogyan mérték az ÖNYP-k költségeit korábban?

A teljes költség mutató (TKM) megjelenése előtt az önkéntes nyugdíjpénztárak az úgynevezett „díjterhelési mutatót” alkalmazták. A díjterhelési mutató csak a tagi vagy munkáltatói befizetésekből közvetlenül a pénztár által levont költségeket foglalta magában. Ilyenek például a működési vagy likviditási tartalék. Ugyanakkor a díjterhelési mutató nem szerepeltette a befektetések révén keletkező vagyonkezelési díjakat. Ebből következik, hogy (az elérhető portfóliók számától függetlenül) elegendő volt pénztáranként egyetlen díjterhelési mutatót meghatározni.

Mit mutat a TKM?

2020-tól kezdve a Magyar Nemzeti Bank iránymutatásai szerint a nyugdíjpénztáraknak is közzé kell tenniük a teljes költség mutatót (TKM). Ez egy százalékos érték, és arra szolgál, hogy egyetlen számértékben kimutassa egy megtakarítás összes költségét. Azt fejezi ki, hogy mekkora hozamveszteség éri a megtakarítót a felmerülő díjak okán. Ha például 1%-os TKM látszik valahol, az arra utal, hogy az adott befektetés költségei évente 1 százalékponttal csökkentik az elért hozamot. Az ÖNYP-k általában 3-5 portfóliót kínálnak, és ezeket eltérő költségek terhelhetik. Éppen ezért a TKM-et minden portfólióra külön-külön kell megadni.

Mennyire pontos a TKM?

Fontos, hogy a TKM-számítást egyetlen élethelyzetre alapozzák. A példában szereplő pénztári tag 10, 20, illetve 30 éven keresztül takarékoskodik, a havonta félretett összeg minden esetben 25 000 forint. A valójában tapasztalható költségek a TKM-érték alatt maradhatnak, ha valaki hosszabb időtávon, vagy magasabb havi összeggel takarékoskodik. Aki pedig alacsonyabb összegeket tesz félre, ő a TKM-ben bemutatottnál magasabb valódi költségeket is érzékelhet.

Milyen TKM-értékek vannak jelenleg a piacon?

Az alábbi ábra a nyílt ÖNYP-k portfólióinak átlagos TKM-értékeit mutatja meg.

Az ÖNYP-portfóliók átlagos TKM-értékei

Összességében elmondható, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak hosszú távra egy költséghatékony megtakarítási formát képviselnek. Ugyanakkor vannak számottevő különbségek az egyes szolgáltatók között. A legalacsonyabb és legmagasabb TKM-értékek közti eltérés csaknem 1 teljes százalékpont. Ez azért fontos, mert a költségek jelentősen befolyásolhatják egy befektetés teljesítményét. Az MNB ezzel kapcsolatosan bizakodását fejezte ki: szerintük az átláthatóságnak köszönhetően a jövőben még tovább fognak javulni az önkéntes nyugdíjpénztárak költségei!

Hogyan segíthet a TKM az érdeklődőknek?

A nyugdíjbiztosítások esetében a TKM már régóta használatos. Ennek nagy előnye, hogy az egyes módozatok költségei transzparensek és könnyedén összehasonlíthatók. A nyugdíjpénztári TKM bevezetésével ugyanezek az előnyök érvényesülhetnek az ÖNYP-piacon is. Az MNB szerint a pénztári tagok 99,9%-a már tudhatja, hogy az ő szolgáltatója milyen költségekkel dolgozik. Sőt, a nyugdíjcélú megtakarításban gondolkodók is megnézhetik, hogy milyen költségekre kell számítaniuk a futamidő során. Itt fontos megjegyezni, hogy az optimális nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztása igen komplex feladat. Például a költségek nem az egyetlen szempont: fontos szem előtt tartani az elérhető hozamokat is.

A legmegfelelőbb nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor kalkulátora.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás
Mikor lehet már késő elkezdeni félretenni a nyugdíjas évekre?

Ha szeretnél elindítani egy nyugdíjkiegészítő biztosítást annak érdekében, hogy az állami nyugdíjadat kipótold, három fontos kérdésre kell válaszolnod. Mekkora összegre lesz majd szükséged? Mikor akarod elkezdeni? Mennyit tudsz félretenni a...

Elbukhatjuk a nyugdíj-megtakarításunkat, ha elválunk?

Azon túl, hogy a válás szinte minden esetben komoly lelki sérüléseket okoz, a vagyonmegosztáson is túl kell esni. De előfordulhat vajon, hogy a válás során akár meglévő nyugdíj-megtakarításunkat is elveszítjük?...

Blogajánló
 • alapblog Mr. Wolf szép üzenete

  Mi az az ESG? Hova utazunk? A bróker érzelmei Harrari és Kahneman hülyézik A SPAC-huszárok bukdácsolása Többek közt ezekről beszéltünk e heti adásunkban. Kedves Olvasóink,...

 • KonyhaKontrolling Megélni minimálbérből?

   A mai bejegyzésben szeretném bemutatni a saját életszínvonalam összetételét. Ugyan valamivel magasabb életszínvonalon élek, mint a minimálbér, de a bejegyzésben arra is kitérek, hogy hol lehetne spórolni, hogy abba is beleférjek. Iratkozz fel a youtube csatornámra, ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat. (Valamint ha kicsit több időm van, akkor a bejegyzések is felkerülnek.) Azt gondolom, Tovább olvasom "Megélni minimálbérből?" →...

 • Haszon.hu A jövő héten részben visszatérhetünk a régi életünkhöz, ezzel a feltétellel

  Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban jelentette be, milyen enyhítésekre számíthatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, ha elérjük a négymillió beoltottat. A jövő hét közepén, szerdán-csütörtökön meglehet a négymillió beoltott is, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk, mondta a kormányfő.Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az...