loading

Milyen hozamot várhatunk el reálisan egy nyugdíjcélú megtakarítástól?

A hosszú távú megtakarítások esetében kulcsfontosságú kérdés, hogy a befektetők milyen hozamokra számíthatnak. Az elmúlt 12 év igen kedvező eredményeket hozott, ezért a hozamokra vonatkozó elvárások némileg eltávolodtak a realitástól. Megnéztük, hogy jelenleg mit lehet reálisnak tekinteni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

A 2008-as gazdasági válság óta nagyon kedvező hangulat uralkodott a befektetési piacokon. Gyakran lehetett elérni akár évi 10%-os hozamot is, ami kiemelkedően jó eredménynek számít. Az elmúlt időszak sikerei erősen befolyásolták a befektetők jövőre vonatkozó várakozásait. Egyes kutatások szerint a koronavírus által okozott világválság ellenére a megtakarítók meglehetősen optimisták maradtak.

Egy világszintű felmérés kimutatta, hogy a következő 5 évre az eddigiekhez hasonlóan magas hozamokat várnak a megtakarítók. A legnagyobb nyereségre az Y-generáció (18-37 éves korosztály) számít: az ő köreikben évi 12% körül mozog az általános várakozás. Náluk némileg megfontoltabb az X-generáció (38-50 év), de még ők is 11%-os éves hozamra számítanak az előttünk álló 5 évben. A legidősebb korosztály pedig náluk is mérsékeltebb egy kicsivel: szerintük évi 10% körüli hozam várható 2025-ig.

Mi számít reális hozamelvárásnak?

Befektetőként az egyik legfontosabb kiindulópont az, hogy reális hozamelvárásokat fogalmazzunk meg a megtakarításainkra vonatkozóan. Különösen igaz ez a hosszú távú – például nyugdíjcélú – befektetések esetén, ugyanis sem a túl alacsony, sem a túl magas hozamelvárás nem kifizetődő. Éppen ezért most megnéztük, hogy mi számít reális hozamnak több évtizedes időtávon, ha valaki nyugdíj-előtakarékosságban gondolkodik.

Az MNB jóvoltából nagyon részletes adatok állnak rendelkezésre az önkéntes nyugdíjpénztárak elmúlt 15 évének eredményeiről. Az ábrán látható számok a nyílt (mindenki számára elérhető) ÖNYP-portfóliók adott évi hozamainak átlagát mutatják. Ezek alapján évi 6,2%-os nettó hozamot érhetett el az, aki 2005-ben elindított egy nyugdíjcélú megtakarítást.

Látható, hogy az elmúlt 15 évben voltak jó és rossz évek egyaránt. Ez már kellően hosszú időtáv ahhoz, hogy következtetéseket lehessen levonni az adatokból. Eszerint évi 6%-os átlagos nettó hozam valószínűleg a jövőben is elérhető lesz. De itt hozzá kell tennünk, hogy ez az összes portfólió átlagát mutatja, tehát a részvénytúlsúlyos befektetések ennél akár jóval magasabb hozamot is kínálhatnak.

Mire elegendő évi 6,2%-os hozam?

Különböző mértékű havi befizetésekkel akár egészen komoly összegeket is fel lehet halmozni az évek során. Az alábbi ábrán az látható, hogy mekkora összeg gyűlne össze 30 év alatt (azaz pl. 35 és 65 éves kor között), ha valaki 6,2%-os nominális hozamot tud elérni a futamidő során.

Természetesen fontos kérdés az infláció is: ezt a problémát az indexálással lehet kivédeni. Az indexálás a havonta megtakarított összegek évről évre történő növelését jelenti. Ez egy további segítséget adhat a megfelelő hozam eléréséhez, ezért érdemes a mértékét helyesen megválasztani. Ebből a szempontból nagy előnye a nyugdíjcélú megtakarításoknak, hogy az állam 20%-os támogatást is adhat a befizetések után.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Mi lehet a helyes befektetői hozzáállás?

Nem szabad tehát elkövetni azt a hibát, hogy irreálisan magas hozamot várunk a befektetéseinktől. Ez akár a megtakarítási kedv elvesztéséhez is vezethet, holott a kitűzött célok elérésének egyik legfőbb feltétele a havi rendszerességű megtakarítás. Akik a hozamok esetleges csökkenése miatt inkább nem is tesznek félre pénzt, ők eltávolodhatnak a saját pénzügyi céljaiktól.

Éppen ezért a hozamelvárásaink megfogalmazásakor maradjunk mindig a gazdasági realitások talaján. A jelenlegi körülményekből kiindulva nem biztos, hogy az előttünk álló időszakban is tarthatóak lesznek az utóbbi évek eredményei. Sokkal reálisabb képet mutatnak a hosszú távú adatok, ezért a hozamelvárásokat ezek alapján érdemes meghatározni. Az esetleges alacsonyabb hozamszint ellenére mindig érdemes folytatni a havi szintű megtakarítást, hiszen a kitűzött célok csak így lesznek elérhetőek.

A legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor nyugdíj-kalkulátora.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás
Mikor lehet már késő elkezdeni félretenni a nyugdíjas évekre?

Ha szeretnél elindítani egy nyugdíjkiegészítő biztosítást annak érdekében, hogy az állami nyugdíjadat kipótold, három fontos kérdésre kell válaszolnod. Mekkora összegre lesz majd szükséged? Mikor akarod elkezdeni? Mennyit tudsz félretenni a...

Elbukhatjuk a nyugdíj-megtakarításunkat, ha elválunk?

Azon túl, hogy a válás szinte minden esetben komoly lelki sérüléseket okoz, a vagyonmegosztáson is túl kell esni. De előfordulhat vajon, hogy a válás során akár meglévő nyugdíj-megtakarításunkat is elveszítjük?...

Hiába vártuk, mégsem lesz Nyugdíjkötvény! De mi van helyette?

Az állami vezetők régóta beszéltek egy új típusú nyugdíjcélú megtakarítási forma bevezetéséről. Most kiderült, hogy végül mégsem lesz Nyugdíjkötvény. Ezért összegyűjtöttük, milyen lehetőségeik maradtak azoknak, akik mégis szeretnének takarékoskodni idős...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Ha megvan a 3,5 millió beoltott, a jövő hét közepén nyithatnak a teraszok

  Orván Viktor a közösségi oldalán ismertette a tervezett nyitási intézkedéseket. A vendéglősökre vonatkozó részt kiemeltük. Az újranyitás következő lépéseként, amikor 3,5 millió ember megkapja az első oltását a koronavírus ellen, ki lehet nyitni a vendéglátóhelyek teraszait– mondta a kormányfő. A miniszterelnök úgy számol, hogy a 3,5 milliós számig jövő szerdára vagy csütörtökre juthatunk el.A vendéglátósok teraszdíját eltörlik – tette hozzá....