Betöltés
loading

Hogyan működnek a nyugdíjcélú megtakarítások mögötti befektetések?

A nyugdíjmegtakarítások mögött minden esetben befektetések találhatók. Ezért, aki nyugdíjcélú előtakarékosságban gondolkodik, annak érdemes szem előtt tartania a befektetésekkel kapcsolatos szempontokat is. Összefoglaljuk, hogy jelenleg milyen lehetőségek közül lehet választani, illetve ezek milyen előnyökkel és hátrányokkal járhatnak.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Egy nyugdíjmegtakarítás lényege, hogy az előtakarékoskodó rendszeresen (például havonta) pénzt tesz félre, és ezek az összegek befektetésre kerülnek. Ezáltal az évtizedek alatt fel lehet építeni egy akkora portfóliót, amely plusz jövedelmet biztosíthat majd a várható állami nyugdíjon felül. A nyugdíjcélú megtakarításoknak több formája is létezik, és az ügyfelek mindegyik esetben más befektetési lehetőségek közül választhatnak. Éppen ezért fontos tisztában lenni az egyes típusok adottságaival, és ezek alapján kiválasztani az optimális megoldást. A helyes döntés mindig az adott élethelyzettől függ: ennek egyik legfontosabb elemét a befektetési igények jelentik.

Milyen nyugdíjcélú megtakarítások léteznek?

Jelenleg 3 különböző, államilag támogatott megtakarítási forma elérhető a piacon: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj-előtakarékossági számla. Közös ezekben, hogy minden évben 20%-os SZJA-visszatérítés igényelhető az adott évi saját befizetések után. Az állam ezzel a támogatással szeretné ösztönözni a mai aktív lakosság öngondoskodását.

Az alábbi táblázat azt foglalja össze, hogy melyik esetben milyen mozgástér áll rendelkezésre, milyen fokú szakértelem szükséges a befektetésekhez, és milyen további szolgáltatások érhetők el a megtakarítás mellé.

A nyugdíjcélú megtakarítások mögött rejlő befektetési lehetőségek

Önkéntes nyugdíjpénztár:

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) tekinthető befektetési szempontból a legegyszerűbb formának. Ennél a típusnál általában 3-5 portfólió elérhető, melyek között biztonságosabbak és kockázatosabbak is szerepelnek. Az ügyfélnek mindössze ki kell választania azt a portfóliót, amelyik szimpatikus számára, és a pénztár intézi a tényleges befektetéseket. Fontos, hogy aki magasabb hozamra vágyik, annak itt is vállalnia kell az ezzel járó plusz kockázatot.

Érdemes szem előtt tartani továbbá a befektetések költségeit is, hiszen minél alacsonyabb költségek mellett történik a befektetés, annál magasabb valódi hozamot lehet elérni azonos kockázat mellett. Az önkéntes nyugdíjpénztárakról elmondható, hogy általában kedvező költségek mellett működnek.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Nyugdíjbiztosítás:

A nyugdíjbiztosítások esetében egy fokkal nagyobb mozgástér áll a megtakarítók rendelkezésére. A biztosító által meghatározott befektetési alapok közül gyakorlatilag szabadon lehet válogatni. Ezáltal mindenki összeállíthatja a saját egyedi portfólióját, az általa legmegfelelőbbnek tartott arányokkal. Továbbá a nyugdíjbiztosítások mellé számos kiegészítő is elérhető: például lehet kérni árfolyamvédelmi szolgáltatást a veszteségek megelőzésének érdekében, vagy céldátum-szolgáltatást, amely a kockázatkezelésben nyújthat segítséget.

A költségekre ugyanakkor érdemes kiemelt figyelmet fordítani, mert egy nem jól kiválasztott termék költségei akár az elérhető hozam jelentős részét is felemészthetik. Különösen igaz ez abban az esetben, ha valaki viszonylag rövid futamidőre kötne ilyen szerződést (tehát ha közel jár a nyugdíjkorhatárhoz).

Nyugdíj-előtakarékossági számla:

A legszélesebb befektetési lehetőségeket egyértelműen a nyugdíj-előtakarékossági számla kínálja a megtakarítóknak. Ennél a konstrukciónál elérhetők Magyarországon és az EGT-térségen belül állampapírok, egyedi részvények és kötvények, illetve befektetési alapok is. A NYESZ hátránya azonban, hogy az ügyfél itt semmilyen segítséget nem kap a szolgáltatótól, így teljesen egyedül kell helytállnia a befektetések terén. Éppen ezért a NYESZ kizárólag azoknak javasolt, akik rendelkeznek a megtakarításuk kezeléséhez szükséges szakértelemmel, vagy hajlandók azt elsajátítani. A NYESZ nagy előnye ugyanakkor, hogy a különféle eszközökbe közvetlenül lehet befektetni, ezáltal nagyon sok költség megspórolható.

A legkedvezőbb nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor nyugdíj-kalkulátora.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Minden, amit a nyugdíjbiztosításokról tudni érdemes!

A nyugdíjbiztosítás az egyik legelterjedtebb nyugdíjcélú megtakarítási forma. A közvélekedésben mégis számos tévhit kering velük kapcsolatban. Ebből a cikkből kiderül, mire való és hogyan működik egy nyugdíjbiztosítás, milyen előnyei és...

Hogyan lehet visszaigényelni akár 280 000 forint SZJA-t?

Az államilag támogatott megtakarítási formák sokak számára ismerősek lehetnek. Ezek lényege, hogy 20%-os SZJA-visszatérítés jár a saját befizetésekre, akár évi 280 000 forint összegben! Most kiderül, kik jogosultak ilyen jellegű...

nyugdíjasok

42 000 forintos nyugdíjuk lesz a katás vállalkozóknak!

2021-től várhatóan jelentősen szigorodnak a kata-adózás feltételei, ezért manapság sokat hallani erről az adónemről. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy mennyi állami nyugdíjra számíthatnak azok a vállalkozók, akik ezt a...

Blogajánló
 • alapblog Donald Trump csodás ajándék volt a világ „erős embereinek”

  Mi lesz velük, ha elveszik tőlük az ajándékot? Rosszat vagy inkább nagyon rosszat hozhat az úgynevezett populista autoriter rezsimek számára, ha Donald Trump távozni kényszerül... The post Donald Trump csodás ajándék volt a világ „erős embereinek” appeared first on alapblog.

 • KonyhaKontrolling Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés?

  Szerintem lassan mindenkinek volt már dolga „pénzügyi tanácsadóval”, aki azt ígéri, hogy 20 év múlva gazdag lesz. De akkor miért is nem vagyunk még gazdagok? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. A mai bejegyzés célja nem egy iparág, vagy egyes emberek megélhetésének lehúzása. Arra keresem a választ, hogy Tovább olvasom "Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés?" → The post Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés? appeared first on KonyhaKontrolling.