loading

Hogyan működnek a nyugdíjcélú megtakarítások mögötti befektetések?

A nyugdíjmegtakarítások mögött minden esetben befektetések találhatók. Ezért, aki nyugdíjcélú előtakarékosságban gondolkodik, annak érdemes szem előtt tartania a befektetésekkel kapcsolatos szempontokat is. Összefoglaljuk, hogy jelenleg milyen lehetőségek közül lehet választani, illetve ezek milyen előnyökkel és hátrányokkal járhatnak.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Egy nyugdíjmegtakarítás lényege, hogy az előtakarékoskodó rendszeresen (például havonta) pénzt tesz félre, és ezek az összegek befektetésre kerülnek. Ezáltal az évtizedek alatt fel lehet építeni egy akkora portfóliót, amely plusz jövedelmet biztosíthat majd a várható állami nyugdíjon felül. A nyugdíjcélú megtakarításoknak több formája is létezik, és az ügyfelek mindegyik esetben más befektetési lehetőségek közül választhatnak. Éppen ezért fontos tisztában lenni az egyes típusok adottságaival, és ezek alapján kiválasztani az optimális megoldást. A helyes döntés mindig az adott élethelyzettől függ: ennek egyik legfontosabb elemét a befektetési igények jelentik.

Milyen nyugdíjcélú megtakarítások léteznek?

Jelenleg 3 különböző, államilag támogatott megtakarítási forma elérhető a piacon: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj-előtakarékossági számla. Közös ezekben, hogy minden évben 20%-os SZJA-visszatérítés igényelhető az adott évi saját befizetések után. Az állam ezzel a támogatással szeretné ösztönözni a mai aktív lakosság öngondoskodását.

Az alábbi táblázat azt foglalja össze, hogy melyik esetben milyen mozgástér áll rendelkezésre, milyen fokú szakértelem szükséges a befektetésekhez, és milyen további szolgáltatások érhetők el a megtakarítás mellé.

A nyugdíjcélú megtakarítások mögött rejlő befektetési lehetőségek

Önkéntes nyugdíjpénztár:

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) tekinthető befektetési szempontból a legegyszerűbb formának. Ennél a típusnál általában 3-5 portfólió elérhető, melyek között biztonságosabbak és kockázatosabbak is szerepelnek. Az ügyfélnek mindössze ki kell választania azt a portfóliót, amelyik szimpatikus számára, és a pénztár intézi a tényleges befektetéseket. Fontos, hogy aki magasabb hozamra vágyik, annak itt is vállalnia kell az ezzel járó plusz kockázatot.

Érdemes szem előtt tartani továbbá a befektetések költségeit is, hiszen minél alacsonyabb költségek mellett történik a befektetés, annál magasabb valódi hozamot lehet elérni azonos kockázat mellett. Az önkéntes nyugdíjpénztárakról elmondható, hogy általában kedvező költségek mellett működnek.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Nyugdíjbiztosítás:

A nyugdíjbiztosítások esetében egy fokkal nagyobb mozgástér áll a megtakarítók rendelkezésére. A biztosító által meghatározott befektetési alapok közül gyakorlatilag szabadon lehet válogatni. Ezáltal mindenki összeállíthatja a saját egyedi portfólióját, az általa legmegfelelőbbnek tartott arányokkal. Továbbá a nyugdíjbiztosítások mellé számos kiegészítő is elérhető: például lehet kérni árfolyamvédelmi szolgáltatást a veszteségek megelőzésének érdekében, vagy céldátum-szolgáltatást, amely a kockázatkezelésben nyújthat segítséget.

A költségekre ugyanakkor érdemes kiemelt figyelmet fordítani, mert egy nem jól kiválasztott termék költségei akár az elérhető hozam jelentős részét is felemészthetik. Különösen igaz ez abban az esetben, ha valaki viszonylag rövid futamidőre kötne ilyen szerződést (tehát ha közel jár a nyugdíjkorhatárhoz).

Nyugdíj-előtakarékossági számla:

A legszélesebb befektetési lehetőségeket egyértelműen a nyugdíj-előtakarékossági számla kínálja a megtakarítóknak. Ennél a konstrukciónál elérhetők Magyarországon és az EGT-térségen belül állampapírok, egyedi részvények és kötvények, illetve befektetési alapok is. A NYESZ hátránya azonban, hogy az ügyfél itt semmilyen segítséget nem kap a szolgáltatótól, így teljesen egyedül kell helytállnia a befektetések terén. Éppen ezért a NYESZ kizárólag azoknak javasolt, akik rendelkeznek a megtakarításuk kezeléséhez szükséges szakértelemmel, vagy hajlandók azt elsajátítani. A NYESZ nagy előnye ugyanakkor, hogy a különféle eszközökbe közvetlenül lehet befektetni, ezáltal nagyon sok költség megspórolható.

A legkedvezőbb nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor nyugdíj-kalkulátora.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás
Mikor lehet már késő elkezdeni félretenni a nyugdíjas évekre?

Ha szeretnél elindítani egy nyugdíjkiegészítő biztosítást annak érdekében, hogy az állami nyugdíjadat kipótold, három fontos kérdésre kell válaszolnod. Mekkora összegre lesz majd szükséged? Mikor akarod elkezdeni? Mennyit tudsz félretenni a...

Elbukhatjuk a nyugdíj-megtakarításunkat, ha elválunk?

Azon túl, hogy a válás szinte minden esetben komoly lelki sérüléseket okoz, a vagyonmegosztáson is túl kell esni. De előfordulhat vajon, hogy a válás során akár meglévő nyugdíj-megtakarításunkat is elveszítjük?...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Itt nyitja meg a negyedik hazai átvételi pontját az IKEA

  Győr, Veszprém és Hajdúdorog után már Szegeden is kézhez vehetik az interneten megrendelt termékeiket az IKEA vásárlói, miután a vállalat újabb átvételi pontot nyit a Csongrád megyei településen. Az érdeklődők április 14-től tudják erre az átvételi pontra kérni rendelésük kézbesítését, az első termékek pedig április 20-tól lesznek átvehetők. Az IKEA célja, hogy termékeik az ország déli régiójában is minél több...