Minden részlet egy helyen az új CSOK-ról!

 • 2018.03.01.
 • szerző: bankmonitor.hu

A családosok és gyermeket tervezők számára a várva várt hír megérkezett, az előzetes tervekhez képest egy hónapos csúszással, de 2018. március 15-től a családok otthonteremtési kedvezménye (közismert nevén CSOK) egyszerűbb és gyorsabb lesz. A kormányrendelet módosításainak gyors áttekintése után a főbb könnyítéseket összeszedtük és értelmezéseinkkel együtt a következőkben közöljük. Mint látni is fogjuk, van belőlük bőven!

Számold ki kalkulátorunkkal, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

Szaladgálás helyett elég lesz nyilatkozni

Egy sor dokumentumot kellett eddig az igényléshez összegyűjteni, ami a tapasztalatok szerint megnehezítette az igénylést. Március közepétől elegendő lesz büntetőjogi felelősség tudatában nyilatkozatot tenni, hogy teljesíti az igénylő a feltételeket. Így is sok marad a papírmunka, de legalább nem kell egyesével mindegyik igazolás beszerzésével pepecselni, csak a főbb információkat kell majd feltüntetni.

Nagyon leegyszerűsítve elég lesz a CSOK-igénylésnél a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-jogviszony igazolása, az adásvételi szerződés (esetleg építési napló), és egy nyilatkozat az egyéb körülményekről.

Nyilatkozni kell például arról dokumentum bemutatása helyett, hogy:

 • csak olyan személy után igényel CSOK-ot, akinek a nevére eddig kedvezményt nem vett igénybe,
 • fennálló házasságról,
 • a közös háztartásban élést, valamint élettársak esetén ennek időtartamát,
 • azon gyermekekről, akik után a kedvezményt igénybe veszi,
 • örökbefogadás, bírósági vagy hatósági határozat következtében a háztartásba került gyermekről,
 • büntetlen előéletről,
 • köztartozás-mentességről.

Csak a tb-jogviszonyról kell külön okiratot hozni

Fontos újítás, hogy gyakorlatilag az összes dokumentum közül egyetlen egyet kell okirattal is igazolni és nem elég a nyilatkozat, ez pedig a féléves (180 napos) tb-jogviszony. Az viszont kivételként bekerült a jogszabályba, hogy ha az igénylők egyike középfokú nevelési-oktatási intézménybe vagy felsőoktatásba jár, akkor elég erről csak nyilatkozatot tenni. Vagyis az intézménytől sem kell ilyen igazolást kérni.

Szintén kivétel, hogy ha az igénylők közül legalább az egyik félnek külföldi munkaviszonya volt, akkor nála elegendő az igazolás a külföldi tb-jogviszonyról, valamint annak vállalása nyilatkozatban, hogy a CSOK szerződés megkötését követően 180 napon belül munkát vállal itthon.

Mindez azok számára lehet kedvező, akik azt tervezik, hogy hazajönnek és itthon vállalnak tartósabban munkát. Számukra nem gond, hogy még nincs is akár itthon munkájuk, elegendő lesz csak azt bevállalni, hogy fél éven belül szereznek munkát.

Ügyintézési határidő rövidül

Eddig nem volt leírva, hogy a CSOK-igénylésnek mikorra kell lezajlania, de ez márciustól változik. A lényeg, hogy az igénylés benyújtásáról a bank igazolást ad ki és feltünteti benne, hogy a benyújtáshoz képest lakásvásárlásnál 30 napja, míg építésnél 60 napja van dönteni. Ez kitolódhat, ha a banknak az elbíráláshoz még több dokumentumra szüksége van. Amíg ezeket a dokumentumokat be nem nyújtják, addig nem ketyeg tovább az elbíráláshoz felhasználható idő.

Új számítás kezdődik, ha már kaptál támogatást

A hatályos jogszabályok alapján, ha már kaptunk korábban vissza nem térítendő támogatást, akkor a frissen igényelt CSOK összegét ezzel csökkenteni kell. Ez okozhatott némi nehézséget, amiért most egy könnyítés is belekerült a kormányrendeletbe, amit egy példán keresztül mutatnánk be.

Egy pár korábban 2 gyermekkel igényelt régi szocpolt, amire kapott 2,4 millió forint támogatást. Azóta született még 3 gyermekük és felvennék a CSOK-ot új lakásra. A hatályos szabályok szerint 10 millió forint lenne a támogatási összeg, amiből viszont le kell vonni a korábban kapott 2,4 milliót. Vagyis 7,6 millió forintot kaphatnának valójában.

Az új szabályok szerint viszont megtehetik azt, mert számukra kedvezőbb, hogy eltekintenek a korábbi 2 gyermek után kapott támogatástól a számításban. Ezáltal a 3 gyermek után járó teljes 10 millió forintos összegre jogosultak lesznek. Ha jobban megnézzük, akkor ez azok számára jelent nagy segítséget, akik a korábbi igényléshez képest jóval nagyobb családot alapítottak és új otthonba költöznének.

Van ingatlanod? Jöhet a CSOK

Nem volt egyszerű az élete eddig annak, aki meglévő ingatlan mellé vett volna egy lakást, méghozzá részben CSOK-ból. A szabályok szerint csak az új építésűeknél nem volt korlát, a használt lakásnál egy másik ingatlanban nem lehetett 50%-nál nagyobb részesedése az igénylőnek. A jövőben viszont ezt a részt kitörlik a kormányrendeletből, vagyis az új és a használt lakások esetében is megengedhető lesz más ingatlan tulajdon.

Megkezdett bővítésre is lehet igényelni

Sokan vannak, akik nem tudnak nagyobb házat venni, számukra opció a bővítés. Jó hír, hogy a jövőben már megkezdett bővítésre is igénybe lehet venni a CSOK-ot. Sőt, míg eddig a bővítési költségvetés 50%-át állta a CSOK legfeljebb, addig most már a teljes költségvetést ki lehet belőle fizetni.

180 napunk van az adásvételi szerződés után

Eddig úgy szólt a szabály, hogy az adásvételi szerződés aláírásához képest 120 napon belül el kellett indítani a CSOK-igénylést. Ezt a határidőt kitolták 60 hónappal, így 180 nap lesz erre. Megjegyeznénk, hogy a bank a CSOK összegét az eladónak fizetheti ki, vagyis ennek figyelembe vételével kell a vételár részleteket is kiszámolni.

Nézd meg a kalkulátorunkkal, hogy mekkora CSOK-ra vagy jogosult!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

2018. március 15-től érvényes kalkulátor.
Házasként igényled a támogatást?

Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:

Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.

Jó hírünk van!

A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.

Az általad felvehető állami támogatás összege:

A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük
add meg az alábbi adatokat!

Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?

Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!

Ft
Típus Összeg

A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:

Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
 • 24 órán belül megtudhatod, milyen lakáshitelt kaphatsz
 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
 • A bonyolult kérdésekre is kapsz választ

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A CSOK 10+10 hitelbe adóstárs is bevonható

Apróságnak tűnhet, de mégsem az, hogy ha legalább 3 vagy több gyermekre veszünk fel CSOK-ot, akkor a CSOK 10+10 keretében adható kedvezményes hitelhez olyan adóstársat is be lehet vonni, aki egyébként a támogatásban nem részesül. Ezzel többek között azoknak a többgyermekes, de egyszülős családokat lehet támogatni, ahol az igénylőnek egyedül nem tudja teljesíteni a kedvezményes hitel felvételét. Pedig ez a hitel most a legjobb kondíciókkal érhető el, az állami kamattámogatás miatt végig 3%-os kamatot kell csak kifizetni cserébe.

A kamattámogatott hitelnél eltörlik a 6 hónapos szabályt

A CSOK 10+10-nél a kamattámogatásnak volt egy fontos feltétele eddig. Azt mondták ki, hogy a hitel folyósítása a CSOK-igénylés benyújtásához képest 6 hónapnál tovább nem húzódhat az igénylőnek felróható okból. Ha ez mégis bekövetkezett volna, akkor a kamattámogatásra való jogosultság elveszik. Ez a jövőben kikerül a rendeletből, így ez sem jelent többé akadályt.

Adó-visszatérítés szabályai változnak

Szélesedik az a kör, aki építés esetén adó-visszatérítést kaphat, ugyanis a friss szabályok alapján az öregségi nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkaphatják ezt a kedvezményt. További lényegi módosítás, hogy az áfa-visszatérítést mindenki megkaphatja, aki 27%-os áfakulcsos számlát nyújt be. A limit továbbra is maximálisan 5 millió forint lesz építkezés esetén.

Az adóhatóság is vizsgálódni fog

Valóban nagy könnyítés, hogy nem kell minden egyes dokumentumot benyújtani, hanem elegendő lesz több nyilatkozatot tenni. Azonban ez nem jelenti önmagában azt, hogy visszaélhetnénk a rendszerrel. Eddig csak a járási hivatal vizsgálhatta, hogy jogszerűen vették-e fel a CSOK-ot, viszont most már az adóhatóság is meg fogja ezt tenni.

Az egyik fő elvárás a CSOK-tól, hogy 10 évig életvitelszerűen az igénylő szülőknek és a gyermekeknek, akik után igénybe vették a CSOK-ot, a lakásban kell lakniuk. Ennek a határidőnek a végéig vizsgálódhat az adóhatóság. Ilyen szempontból semmiképpen sem éri meg az adminisztrációs könnyítést visszaélésre felhasználni, mert idővel úgyis kiderül a turpisság.

27 Hozzászólás

 • András 2018-03-01 18:05:53 - Válasz

  Kedves CSOK !
  Nekem elsősorban nem véleményem, hanem kérdésem lenne Önökhöz! Lassn két éve dolgozok magyarországon testnevelő tanárként, sajnos a fizetésemből nem tudok annyit összespórolni, hogy ingatlant tudnák vásárolni. A családom ukrajnába él a feleségem tanárként dolgozik magyar iskolába a gyerekek is magyar iskolába járnak, mindnyájunknak megvan a kettős magyar állampolgársága, anyakönyvi kivonatunk és a házasság levelünket is megkaptuk . Azt szeretném kérdezni, hogy mi igényelhetnénk -e a CSOKkot ?Válaszukat élőre is köszönőm.
  Tisztelettel :Andris

 • Csorba Viktória 2018-03-04 09:57:54 - Válasz

  Jónapot kíváncsi vagyok hogy vajon kivételezhető ha a telket veszem részletbe külön szerződéssel de a ház normál adásvételivel venném meg csokra részlet nélkül ugyhogy a nevemen lenne csak a telket fizetnem részletbe.

  • bankmonitor.hu 2018-03-05 14:08:59 - Válasz

   Kedves Viktória,
   Ha arra gondol, hogy külön adásvétel keretében venné meg a telket, és külön a felépítményt, az csak akkor lehetséges, ha azok két külön helyrajzi számon vannak nyilvántartva. Erre az esetre nem tartalmaz szabályokat a CSOK jogszabály, úgyhogy ennek megítéléséhez a bankok, vagy a Magyar Államkincstár állásfoglalása szükséges. Javasoljuk, utóbbinál érdeklődjön, milyen lehetőségei vannak!

 • Éva 2018-03-05 18:55:37 - Válasz

  Érdeklődnék, hogy mekkora összegű CSOK-ra vagyunk jogosultak jogosultak vagyunk egyáltalán,ha 2 gyermekünk van,házastársak vagyunk, van a tulajdonomban egy lakás 1/1 tulajdonban,nem vettünk fel kedvezményt a gyerekek után és most egy használt családi házat szeretnénk vásárolni.A szerződést márc 15-e után szeretnénk kötni pont az új törvény miatt.Köszönöm válaszát4

 • Éva 2018-03-05 18:59:53 - Válasz

  Érdeklődnék, hogy jogosultak vagyunk-e a csokra március 15 után,ha igen mennyire,ha 2 gyermekünk van, nem igényeltünk még kedvezményt a gyerekek után,használt családi házat szeretnénk vásárolni.A szerződést március 15 után kötnénk.Válaszát előre is köszönöm

  • bankmonitor.hu 2018-03-06 08:43:39 - Válasz

   Kedves Éva,

   A szabályok szerint 2 gyermek esetén használt lakás vásárlásra 1,43 millió forintot tudnak igényelni, amennyiben megfelelnek a feltételeknek is (részben a fenti cikk is érintette őket).

 • Illéné Toppan Aniko 2018-03-06 10:12:59 - Válasz

  En videken vennek tanyat a fiame az email cim.Ő mar nagykoru .Ozvegy vagyok.Kozalkalmazottkent dolgozom.Es van egy kiskorú gyermekem Aki 12eves.Milyen lehetőségeim vannak.Kedves csok várom a valasz arre az imail cimre

  • bankmonitor.hu 2018-03-06 11:05:17 - Válasz

   Kedves Anikó!

   Amennyiben a tanyán megfelelő lakóház besorolású ingatlan van, akkor igényelhető CSOK a megvásárlásához (a lakóépületre vonatkozó feltételeknek is teljesülnie kell). A nagykorú gyermekre is kaphat támogatást, ha nem idősebb, mint 25 év, és a családdal él (a beköltözés után elköltözhet). A két gyermekre használt lakás esetén 1,43 millió forintot tudna igényelni, ha az egyéb feltételeknek is megfelel.

 • Laci 2018-03-06 10:35:09 - Válasz

  Érdeklődnék a CSOK- hoz tartozó Áfa-visszatérítéssel kapcsolatosan.
  Saját tulajdonban lévő lakást szeretnénk bővíteni (2 gyerek után felvett CSOK) és érdekelne, hogy ebben az esetben is lehetőség van-e az áfa visszaigénylésére. Ez csak az anyagköltségre kiállított számlákra, vagy a munkadíj jellegű benyújtott számlára is vonatkozik?
  A választ előre is köszönöm!

 • Csaba 2018-03-06 11:48:10 - Válasz

  Három gyermekem van. A legidősebb 23 éves, egy háztartásban élünk. Bővítéses CSOK igénylésnél számíthatok a 3 gyermek után járó összegre?

  • bankmonitor.hu 2018-03-06 12:31:36 - Válasz

   Kedves Csaba!

   Ha az egyéb feltételeknek megfelelnek, a leírtak alapján jogosultak lehetnek a bővítés esetén járó 2,2 millió forintra.

 • Győző Zoltán 2018-03-06 13:37:39 - Válasz

  Egyedül nevelek négy gyermeket és közmunkás vagyok, használt lakás szeretnék venni én jogosult vagyok-e a CSOK-ra. Előre is köszönöm válaszát.

  • bankmonitor.hu 2018-03-07 16:54:48 - Válasz

   Kedves Zoltán,
   Használt lakásra jogosult lehet a CSOK-ra, amennyiben az egyéb feltételeknek is megfelel.

 • siolaci 2018-03-06 17:20:21 - Válasz

  Üdvözlöm az olvasót!
  Érdeklődök, hogy 2,2 milliós bővítésre jogosultság esetén az ÁFA visszatérítés lehetséges-e és ha igen mi módon történik azaz itt is 5 milliós határ érvényes, természetesen nagy költségvetés esetén.
  Várva választ, üdv P.L

  • bankmonitor.hu 2018-03-07 16:44:49 - Válasz

   Kedves Siolaci,
   Bővítés esetén nem igényelhető adó-visszatérítési támogatás. Ez a kedvezmény csak építés esetén járhat az építési költség megfizetéséhez, illetve a telekvásárláshoz, mindkét esetben a 27%-os áfa tartalom, de összesen maximum 5 millió Ft erejéig.

 • Imre 2018-03-06 19:39:30 - Válasz

  Tisztelt Szakértő!
  Én azzal kapcsolatban érdeklődnék hogy a 10 milliós támogatás igényelhető-e készház építésre illetve hogy az a szabályozás él-e még hogy a csok nem lehet több a költség 50% ánál? 2 gyerkőcünk van szeretnénk 3-at is! Mind ketten dolgozunk! Köszönettel:
  Imre.

  • bankmonitor.hu 2018-03-07 16:41:48 - Válasz

   Kedves Imre,
   A 10 millió Ft-os CSOK vagy újonnan épült lakás, lakóház megvásárlására, vagy építésre igényelhető. Az 50%-os korlát bővítés esetén van, amely nem összekeverendő az építéssel. Ezt a korlátot 2018. március 15-től eltörlik.

 • Madi 2018-03-06 23:11:57 - Válasz

  Érdeklődnék, hogy CSOK igénylésnél az építési engedély kiadásának dátuma meghatározó -e a jogosultság elbírálásánál ? Folyamatban levő új ház építés esetében, amelyre még nincs használatbavételi engedély kiadva.
  Válaszát köszönöm.

  • bankmonitor.hu 2018-03-07 08:54:32 - Válasz

   Kedves Madi!

   CSOK-ot már építés alatt álló társasházi lakás megfinanszírozására is lehet igényelni. Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy a CSOK-ot csak abban az esetben folyósítja a bank, ha az ingatlan már átadásra került, vagyis rendelkezik használatba vételi engedéllyel (rendelkezik már helyrajzi számmal is).

 • Evelin 2018-03-06 23:37:48 - Válasz

  Érdeklődöm, hogy egyedülállóként , 3 kiskorú , nevelésbe vett ( nem örökbefogadott ), határozattal ( határozatlan időre) nálam elhelyezett gyerekre van-e lehetőség valamilyen kedvezmény igénybe vételére? Most kívánok használt magánházat vásárolni, áprilisi adásvétellel. Nevelőszülőként dolgozom 4. éve. A legidősebb gyermeket 4. éve , a másik kettőt 3. éve nevelem.
  Köszönöm szépen a válaszát !

  • bankmonitor.hu 2018-03-07 16:37:38 - Válasz

   Kedves Evelin,
   A Családi Otthonteremtési Kedvezményt csak vér szerinti, vagy örökbefogadott gyermek után lehet igényelni.

 • Madi 2018-03-07 15:24:27 - Válasz

  Amiről szó van, az egy építés alatt álló magánház, nem társasház. Helyrajzi számmal rendelkezik, de használatba vételi engedéllyel nem. Az elkészültségi fokozat annyi, hogy tető alatt van és a nyílászárók be vannak rakva, mindez magánerőből, teljesen hitelmentesen ! Három élő gyermek van ! Eddig arra hivatkozva utasították el a CSOK iránti kérelmet, hogy az építési engedély kiadásának dátuma 2008. előtti, de ez 2010-ben megújításra került, de állítólag ez nem vehető figyelembe.
  Válaszát köszönöm.

  • bankmonitor.hu 2018-03-07 16:58:55 - Válasz

   Főszabályként 2008. július 1-je után kiadott építési engedéllyel rendelkező ingatlan fogadható el.

 • Ilona 2018-03-08 12:29:59 - Válasz

  Érdeklődöm, ha valaki eddig az Ausztriában dolgozó férje jogán volt bejelentve egészségbiztosításra és most Magyarországon van bejelentett jogviszonya, neki beszámít-e a külföldi előzmény?
  Másik kérdés: ha a külföldi jogviszonyt követően magyar munkahelyre bejelentenek valakit, azt kell-e igazolni utólag, illetve meddig ellenőrizhetik ezen jogviszony meglétét?
  Válaszát köszönöm!

 • Laci 2018-03-13 09:40:29 - Válasz

  Érdeklődni szeretnék, hogy egy használt ingatlan vásárlásához igénybe vehetem-e a CSOK támogatást 1 gyermekre, ha egy meglévő ingatlan eladása is megtörtént. Milyen feltételek vonatkoznak az ingatlan eladás – vétel opcióra? Köszönettel: Laci

  • bankmonitor.hu 2018-03-13 10:52:13 - Válasz

   Kedves Laci,

   A támogatás igénybe vehető, viszont a szabályok szerint az 5 éven belül eladott ingatlan vételárát teljes mértékben be kell forgatni a frissen vásárolt lakás árába.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Stuttgart kedvence – Porsche 911S (1970)

  Vannak formák, melyek hűen tükrözik egy-egy autótípus arculatát, e mellett a mai napig összetéveszthetetlenek. Ezek között az identitást meghatározó típusok között pedig vannak rokonlelkek is....

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.