Minden részlet egy helyen az új CSOK-ról!

2018. 03. 01. szerző: bankmonitor.hu

A családosok és gyermeket tervezők számára a várva várt hír megérkezett, az előzetes tervekhez képest egy hónapos csúszással, de 2018. március 15-től a családok otthonteremtési kedvezménye (közismert nevén CSOK) egyszerűbb és gyorsabb lesz. A kormányrendelet módosításainak gyors áttekintése után a főbb könnyítéseket összeszedtük és értelmezéseinkkel együtt a következőkben közöljük. Mint látni is fogjuk, van belőlük bőven!

Számold ki kalkulátorunkkal, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

Szaladgálás helyett elég lesz nyilatkozni

Egy sor dokumentumot kellett eddig az igényléshez összegyűjteni, ami a tapasztalatok szerint megnehezítette az igénylést. Március közepétől elegendő lesz büntetőjogi felelősség tudatában nyilatkozatot tenni, hogy teljesíti az igénylő a feltételeket. Így is sok marad a papírmunka, de legalább nem kell egyesével mindegyik igazolás beszerzésével pepecselni, csak a főbb információkat kell majd feltüntetni.

Nagyon leegyszerűsítve elég lesz a CSOK-igénylésnél a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-jogviszony igazolása, az adásvételi szerződés (esetleg építési napló), és egy nyilatkozat az egyéb körülményekről.

Nyilatkozni kell például arról dokumentum bemutatása helyett, hogy:

 • csak olyan személy után igényel CSOK-ot, akinek a nevére eddig kedvezményt nem vett igénybe,
 • fennálló házasságról,
 • a közös háztartásban élést, valamint élettársak esetén ennek időtartamát,
 • azon gyermekekről, akik után a kedvezményt igénybe veszi,
 • örökbefogadás, bírósági vagy hatósági határozat következtében a háztartásba került gyermekről,
 • büntetlen előéletről,
 • köztartozás-mentességről.

Csak a tb-jogviszonyról kell külön okiratot hozni

Fontos újítás, hogy gyakorlatilag az összes dokumentum közül egyetlen egyet kell okirattal is igazolni és nem elég a nyilatkozat, ez pedig a féléves (180 napos) tb-jogviszony. Az viszont kivételként bekerült a jogszabályba, hogy ha az igénylők egyike középfokú nevelési-oktatási intézménybe vagy felsőoktatásba jár, akkor elég erről csak nyilatkozatot tenni. Vagyis az intézménytől sem kell ilyen igazolást kérni.

Szintén kivétel, hogy ha az igénylők közül legalább az egyik félnek külföldi munkaviszonya volt, akkor nála elegendő az igazolás a külföldi tb-jogviszonyról, valamint annak vállalása nyilatkozatban, hogy a CSOK szerződés megkötését követően 180 napon belül munkát vállal itthon.

Mindez azok számára lehet kedvező, akik azt tervezik, hogy hazajönnek és itthon vállalnak tartósabban munkát. Számukra nem gond, hogy még nincs is akár itthon munkájuk, elegendő lesz csak azt bevállalni, hogy fél éven belül szereznek munkát.

Ügyintézési határidő rövidül

Eddig nem volt leírva, hogy a CSOK-igénylésnek mikorra kell lezajlania, de ez márciustól változik. A lényeg, hogy az igénylés benyújtásáról a bank igazolást ad ki és feltünteti benne, hogy a benyújtáshoz képest lakásvásárlásnál 30 napja, míg építésnél 60 napja van dönteni. Ez kitolódhat, ha a banknak az elbíráláshoz még több dokumentumra szüksége van. Amíg ezeket a dokumentumokat be nem nyújtják, addig nem ketyeg tovább az elbíráláshoz felhasználható idő.

Új számítás kezdődik, ha már kaptál támogatást

A hatályos jogszabályok alapján, ha már kaptunk korábban vissza nem térítendő támogatást, akkor a frissen igényelt CSOK összegét ezzel csökkenteni kell. Ez okozhatott némi nehézséget, amiért most egy könnyítés is belekerült a kormányrendeletbe, amit egy példán keresztül mutatnánk be.

Egy pár korábban 2 gyermekkel igényelt régi szocpolt, amire kapott 2,4 millió forint támogatást. Azóta született még 3 gyermekük és felvennék a CSOK-ot új lakásra. A hatályos szabályok szerint 10 millió forint lenne a támogatási összeg, amiből viszont le kell vonni a korábban kapott 2,4 milliót. Vagyis 7,6 millió forintot kaphatnának valójában.

Az új szabályok szerint viszont megtehetik azt, mert számukra kedvezőbb, hogy eltekintenek a korábbi 2 gyermek után kapott támogatástól a számításban. Ezáltal a 3 gyermek után járó teljes 10 millió forintos összegre jogosultak lesznek. Ha jobban megnézzük, akkor ez azok számára jelent nagy segítséget, akik a korábbi igényléshez képest jóval nagyobb családot alapítottak és új otthonba költöznének.

Van ingatlanod? Jöhet a CSOK

Nem volt egyszerű az élete eddig annak, aki meglévő ingatlan mellé vett volna egy lakást, méghozzá részben CSOK-ból. A szabályok szerint csak az új építésűeknél nem volt korlát, a használt lakásnál egy másik ingatlanban nem lehetett 50%-nál nagyobb részesedése az igénylőnek. A jövőben viszont ezt a részt kitörlik a kormányrendeletből, vagyis az új és a használt lakások esetében is megengedhető lesz más ingatlan tulajdon.

Megkezdett bővítésre is lehet igényelni

Sokan vannak, akik nem tudnak nagyobb házat venni, számukra opció a bővítés. Jó hír, hogy a jövőben már megkezdett bővítésre is igénybe lehet venni a CSOK-ot. Sőt, míg eddig a bővítési költségvetés 50%-át állta a CSOK legfeljebb, addig most már a teljes költségvetést ki lehet belőle fizetni.

180 napunk van az adásvételi szerződés után

Eddig úgy szólt a szabály, hogy az adásvételi szerződés aláírásához képest 120 napon belül el kellett indítani a CSOK-igénylést. Ezt a határidőt kitolták 60 hónappal, így 180 nap lesz erre. Megjegyeznénk, hogy a bank a CSOK összegét az eladónak fizetheti ki, vagyis ennek figyelembe vételével kell a vételár részleteket is kiszámolni.

Nézd meg a kalkulátorunkkal, hogy mekkora CSOK-ra vagy jogosult!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
 • A bonyolult kérdésekre is kapsz választ
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A CSOK 10+10 hitelbe adóstárs is bevonható

Apróságnak tűnhet, de mégsem az, hogy ha legalább 3 vagy több gyermekre veszünk fel CSOK-ot, akkor a CSOK 10+10 keretében adható kedvezményes hitelhez olyan adóstársat is be lehet vonni, aki egyébként a támogatásban nem részesül. Ezzel többek között azoknak a többgyermekes, de egyszülős családokat lehet támogatni, ahol az igénylőnek egyedül nem tudja teljesíteni a kedvezményes hitel felvételét. Pedig ez a hitel most a legjobb kondíciókkal érhető el, az állami kamattámogatás miatt végig 3%-os kamatot kell csak kifizetni cserébe.

A kamattámogatott hitelnél eltörlik a 6 hónapos szabályt

A CSOK 10+10-nél a kamattámogatásnak volt egy fontos feltétele eddig. Azt mondták ki, hogy a hitel folyósítása a CSOK-igénylés benyújtásához képest 6 hónapnál tovább nem húzódhat az igénylőnek felróható okból. Ha ez mégis bekövetkezett volna, akkor a kamattámogatásra való jogosultság elveszik. Ez a jövőben kikerül a rendeletből, így ez sem jelent többé akadályt.

Adó-visszatérítés szabályai változnak

Szélesedik az a kör, aki építés esetén adó-visszatérítést kaphat, ugyanis a friss szabályok alapján az öregségi nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkaphatják ezt a kedvezményt. További lényegi módosítás, hogy az áfa-visszatérítést mindenki megkaphatja, aki 27%-os áfakulcsos számlát nyújt be. A limit továbbra is maximálisan 5 millió forint lesz építkezés esetén.

Az adóhatóság is vizsgálódni fog

Valóban nagy könnyítés, hogy nem kell minden egyes dokumentumot benyújtani, hanem elegendő lesz több nyilatkozatot tenni. Azonban ez nem jelenti önmagában azt, hogy visszaélhetnénk a rendszerrel. Eddig csak a járási hivatal vizsgálhatta, hogy jogszerűen vették-e fel a CSOK-ot, viszont most már az adóhatóság is meg fogja ezt tenni.

Az egyik fő elvárás a CSOK-tól, hogy 10 évig életvitelszerűen az igénylő szülőknek és a gyermekeknek, akik után igénybe vették a CSOK-ot, a lakásban kell lakniuk. Ennek a határidőnek a végéig vizsgálódhat az adóhatóság. Ilyen szempontból semmiképpen sem éri meg az adminisztrációs könnyítést visszaélésre felhasználni, mert idővel úgyis kiderül a turpisság.

70 Hozzászólás

 1. András

  Kedves CSOK !
  Nekem elsősorban nem véleményem, hanem kérdésem lenne Önökhöz! Lassn két éve dolgozok magyarországon testnevelő tanárként, sajnos a fizetésemből nem tudok annyit összespórolni, hogy ingatlant tudnák vásárolni. A családom ukrajnába él a feleségem tanárként dolgozik magyar iskolába a gyerekek is magyar iskolába járnak, mindnyájunknak megvan a kettős magyar állampolgársága, anyakönyvi kivonatunk és a házasság levelünket is megkaptuk . Azt szeretném kérdezni, hogy mi igényelhetnénk -e a CSOKkot ?Válaszukat élőre is köszönőm.
  Tisztelettel :Andris

  2018.03.01.18:05

 2. Csorba Viktória

  Jónapot kíváncsi vagyok hogy vajon kivételezhető ha a telket veszem részletbe külön szerződéssel de a ház normál adásvételivel venném meg csokra részlet nélkül ugyhogy a nevemen lenne csak a telket fizetnem részletbe.

  2018.03.04.09:57

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Viktória,
   Ha arra gondol, hogy külön adásvétel keretében venné meg a telket, és külön a felépítményt, az csak akkor lehetséges, ha azok két külön helyrajzi számon vannak nyilvántartva. Erre az esetre nem tartalmaz szabályokat a CSOK jogszabály, úgyhogy ennek megítéléséhez a bankok, vagy a Magyar Államkincstár állásfoglalása szükséges. Javasoljuk, utóbbinál érdeklődjön, milyen lehetőségei vannak!

   2018.03.05.14:08

 3. Éva

  Érdeklődnék, hogy mekkora összegű CSOK-ra vagyunk jogosultak jogosultak vagyunk egyáltalán,ha 2 gyermekünk van,házastársak vagyunk, van a tulajdonomban egy lakás 1/1 tulajdonban,nem vettünk fel kedvezményt a gyerekek után és most egy használt családi házat szeretnénk vásárolni.A szerződést márc 15-e után szeretnénk kötni pont az új törvény miatt.Köszönöm válaszát4

  2018.03.05.18:55

 4. Éva

  Érdeklődnék, hogy jogosultak vagyunk-e a csokra március 15 után,ha igen mennyire,ha 2 gyermekünk van, nem igényeltünk még kedvezményt a gyerekek után,használt családi házat szeretnénk vásárolni.A szerződést március 15 után kötnénk.Válaszát előre is köszönöm

  2018.03.05.18:59

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Éva,

   A szabályok szerint 2 gyermek esetén használt lakás vásárlásra 1,43 millió forintot tudnak igényelni, amennyiben megfelelnek a feltételeknek is (részben a fenti cikk is érintette őket).

   2018.03.06.08:43

 5. Illéné Toppan Aniko

  En videken vennek tanyat a fiame az email cim.Ő mar nagykoru .Ozvegy vagyok.Kozalkalmazottkent dolgozom.Es van egy kiskorú gyermekem Aki 12eves.Milyen lehetőségeim vannak.Kedves csok várom a valasz arre az imail cimre

  2018.03.06.10:12

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Anikó!

   Amennyiben a tanyán megfelelő lakóház besorolású ingatlan van, akkor igényelhető CSOK a megvásárlásához (a lakóépületre vonatkozó feltételeknek is teljesülnie kell). A nagykorú gyermekre is kaphat támogatást, ha nem idősebb, mint 25 év, és a családdal él (a beköltözés után elköltözhet). A két gyermekre használt lakás esetén 1,43 millió forintot tudna igényelni, ha az egyéb feltételeknek is megfelel.

   2018.03.06.11:05

 6. Laci

  Érdeklődnék a CSOK- hoz tartozó Áfa-visszatérítéssel kapcsolatosan.
  Saját tulajdonban lévő lakást szeretnénk bővíteni (2 gyerek után felvett CSOK) és érdekelne, hogy ebben az esetben is lehetőség van-e az áfa visszaigénylésére. Ez csak az anyagköltségre kiállított számlákra, vagy a munkadíj jellegű benyújtott számlára is vonatkozik?
  A választ előre is köszönöm!

  2018.03.06.10:35

 7. Csaba

  Három gyermekem van. A legidősebb 23 éves, egy háztartásban élünk. Bővítéses CSOK igénylésnél számíthatok a 3 gyermek után járó összegre?

  2018.03.06.11:48

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Csaba!

   Ha az egyéb feltételeknek megfelelnek, a leírtak alapján jogosultak lehetnek a bővítés esetén járó 2,2 millió forintra.

   2018.03.06.12:31

 8. Győző Zoltán

  Egyedül nevelek négy gyermeket és közmunkás vagyok, használt lakás szeretnék venni én jogosult vagyok-e a CSOK-ra. Előre is köszönöm válaszát.

  2018.03.06.13:37

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Zoltán,
   Használt lakásra jogosult lehet a CSOK-ra, amennyiben az egyéb feltételeknek is megfelel.

   2018.03.07.16:54

 9. siolaci

  Üdvözlöm az olvasót!
  Érdeklődök, hogy 2,2 milliós bővítésre jogosultság esetén az ÁFA visszatérítés lehetséges-e és ha igen mi módon történik azaz itt is 5 milliós határ érvényes, természetesen nagy költségvetés esetén.
  Várva választ, üdv P.L

  2018.03.06.17:20

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Siolaci,
   Bővítés esetén nem igényelhető adó-visszatérítési támogatás. Ez a kedvezmény csak építés esetén járhat az építési költség megfizetéséhez, illetve a telekvásárláshoz, mindkét esetben a 27%-os áfa tartalom, de összesen maximum 5 millió Ft erejéig.

   2018.03.07.16:44

 10. Imre

  Tisztelt Szakértő!
  Én azzal kapcsolatban érdeklődnék hogy a 10 milliós támogatás igényelhető-e készház építésre illetve hogy az a szabályozás él-e még hogy a csok nem lehet több a költség 50% ánál? 2 gyerkőcünk van szeretnénk 3-at is! Mind ketten dolgozunk! Köszönettel:
  Imre.

  2018.03.06.19:39

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Imre,
   A 10 millió Ft-os CSOK vagy újonnan épült lakás, lakóház megvásárlására, vagy építésre igényelhető. Az 50%-os korlát bővítés esetén van, amely nem összekeverendő az építéssel. Ezt a korlátot 2018. március 15-től eltörlik.

   2018.03.07.16:41

 11. Madi

  Érdeklődnék, hogy CSOK igénylésnél az építési engedély kiadásának dátuma meghatározó -e a jogosultság elbírálásánál ? Folyamatban levő új ház építés esetében, amelyre még nincs használatbavételi engedély kiadva.
  Válaszát köszönöm.

  2018.03.06.23:11

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Madi!

   CSOK-ot már építés alatt álló társasházi lakás megfinanszírozására is lehet igényelni. Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy a CSOK-ot csak abban az esetben folyósítja a bank, ha az ingatlan már átadásra került, vagyis rendelkezik használatba vételi engedéllyel (rendelkezik már helyrajzi számmal is).

   2018.03.07.08:54

 12. Evelin

  Érdeklődöm, hogy egyedülállóként , 3 kiskorú , nevelésbe vett ( nem örökbefogadott ), határozattal ( határozatlan időre) nálam elhelyezett gyerekre van-e lehetőség valamilyen kedvezmény igénybe vételére? Most kívánok használt magánházat vásárolni, áprilisi adásvétellel. Nevelőszülőként dolgozom 4. éve. A legidősebb gyermeket 4. éve , a másik kettőt 3. éve nevelem.
  Köszönöm szépen a válaszát !

  2018.03.06.23:37

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Evelin,
   A Családi Otthonteremtési Kedvezményt csak vér szerinti, vagy örökbefogadott gyermek után lehet igényelni.

   2018.03.07.16:37

 13. Madi

  Amiről szó van, az egy építés alatt álló magánház, nem társasház. Helyrajzi számmal rendelkezik, de használatba vételi engedéllyel nem. Az elkészültségi fokozat annyi, hogy tető alatt van és a nyílászárók be vannak rakva, mindez magánerőből, teljesen hitelmentesen ! Három élő gyermek van ! Eddig arra hivatkozva utasították el a CSOK iránti kérelmet, hogy az építési engedély kiadásának dátuma 2008. előtti, de ez 2010-ben megújításra került, de állítólag ez nem vehető figyelembe.
  Válaszát köszönöm.

  2018.03.07.15:24

  1. bankmonitor.hu

   Főszabályként 2008. július 1-je után kiadott építési engedéllyel rendelkező ingatlan fogadható el.

   2018.03.07.16:58

 14. Ilona

  Érdeklődöm, ha valaki eddig az Ausztriában dolgozó férje jogán volt bejelentve egészségbiztosításra és most Magyarországon van bejelentett jogviszonya, neki beszámít-e a külföldi előzmény?
  Másik kérdés: ha a külföldi jogviszonyt követően magyar munkahelyre bejelentenek valakit, azt kell-e igazolni utólag, illetve meddig ellenőrizhetik ezen jogviszony meglétét?
  Válaszát köszönöm!

  2018.03.08.12:29

 15. Laci

  Érdeklődni szeretnék, hogy egy használt ingatlan vásárlásához igénybe vehetem-e a CSOK támogatást 1 gyermekre, ha egy meglévő ingatlan eladása is megtörtént. Milyen feltételek vonatkoznak az ingatlan eladás – vétel opcióra? Köszönettel: Laci

  2018.03.13.09:40

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Laci,

   A támogatás igénybe vehető, viszont a szabályok szerint az 5 éven belül eladott ingatlan vételárát teljes mértékben be kell forgatni a frissen vásárolt lakás árába.

   2018.03.13.10:52

 16. Eszter

  A 25-ös paragrafust elfelejtették hatályon kívül helyezni, szóval nem törölték el a hitelbírálati díjat, pedig ezt is hangoztatták, ti is írtatok róla itt: link to bankmonitor.hu
  Én ezt azért hangsúlyoznám, mert ma majdnem ráborítottam az asztalt az ügyintézőre: “hogy mi az, hogy 30ezer? Hisz azt már március 15-től nem kell fizetni akkor se, ha nem veszek fel hozzá hitelt!” Pedig de…

  2018.03.20.19:47

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Eszter,

   Korábban valóban szó volt a hitelbírálati díj eltörléséről (ezért írtuk mi is meg), de a március 15-én életbe lépő verzióba végül ez nem került bele.

   2018.03.21.08:23

 17. Kata

  Az épitkezés kb.90% ban kész, igénybe vehetem még az áfa visszatérítést 5 millió forintig? Számlák adottak hozzá. Sajnos eddig nem vettem igénybe.

  2018.03.21.01:08

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Kata,
   Ez esetben kizárólag a befejezéshez szükséges munkálatok, szolgáltatások után kiállított számlák áfa tartalmát kaphatja meg.

   2018.03.21.08:53

 18. Viktoria

  Üdvözlöm aval. A kérdésel fordulok önhöz hogy 3 honapja 2 gyermekes családnak atam el a volt ingatlanom ami. 1430000 ft volt a napokban ki nézzük a ház amit csok ra vennénk a a papirok rendben vanak az ügyvénél is voltunk most aval a kérdésel fordulok önhöz a beleforgatott öszegröl Nem kértem igazolást a banknál az utalásrol csak a adásvételiben van le irva a bank Nem fogja igy visza dobni a papírokat Köszönöm a válaszát

  2018.03.28.16:25

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Viktória,

   Az igénylési folyamat során elegendő az adásvételi szerződést bemutatni a banknak.

   2018.03.29.14:29

 19. Rafaiszné Jantó Anikó

  Kérdéssel fordulnék Önökhöz.

  Családi házunkat 2012-ben kezdtük el építeni, szabad felhasználású hitel felvételével, melyre 2015. évben megkaptuk a lakhatási engedélyt, 2015. decembere óta ott is élünk.
  2016-ban megszületett első gyermekünk.
  A házunk a jogszabályoknak megfelelően lakható, hiszen a lakhatási engedélyt is megkaptuk…viszont a fürdőszoba, illetve gyermekszoba azóta sem készült el.
  A kérdésem az lenne, hogy a meglévő ingatlanunk befejezéséhez van-e lehetőség a csok igénybevételére gyermekünk után vagy ebben az esetben, (mivel a csok “megszületése” előtt ingatlanhoz jutottunk) elesünk mindennemű támogatástól?
  Köszönettel
  Anikó

  2018.04.05.18:23

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Anikó!
   Az Önök esetében valamilyen aktuális lakáscél szükséges, amelyre hivatkozva igényelhetnék a támogatást, pl. a ház bővítése. Mivel kaptak használatbavételi engedélyt, a befejezésre nem tudnak hivatkozni. Az utólagos CSOK szabályairól nemrégiben írtunk.

   2018.04.09.16:49

 20. Anikó

  Üdvözlöm.Érdeklődnék,hogy egyedülállóként két gyermekre, 1éves köz foglalkoztatottként igénybe vehetek CSOK támogatást?

  2018.04.09.14:11

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Anikó!
   Amennyiben a CSOK feltételeinek megfelel, használt lakásra, vagy bővítésre igényelhető a támogatás.

   2018.04.09.16:30

 21. Erika

  Üdvözletem! Érdeklődni szeretnék, hogy olyan lehetséges -e, hogy egyes adatok esetében (pl: erkölcsi bizonyítvány) a nyilatkozat lehetőségét választom, de egyes adat esetében(pl: köztartozás-mentesség) igazolási kérelmet nyújtok be?? Vagy választanom kell, hogy az összes adatról nyilatkozom vagy mindenről igazolást kérek? Tisztelettel: Erika

  2018.04.10.08:25

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Erika,

   Választania kell, hogy nyilatkozik, vagy igazolást nyújt be az adatairól.

   2018.04.12.08:15

 22. Gábor

  Üdvözlöm.Èrdeklödnék ,hogy családi házunk építését 2016-ban kezdtük meg ,vettünk fel hitelt , de sajnos akkor még nem tudtuk igénybe venni sem a CSOK-ot sem az Àfa visszatérítést ,mert páromnak és nekem is külföldi TB jogviszonya volt. Valamint akkor igénylést sem adtunk be , mivel ,
  a banki ügyintézö azt mondta ,hogy ezt bármikor igényelhetjük közben is . A ház jelen pillanatban kb 80% os készültségi fokon áll és most a TB jogviszony részünkröl megoldott lenne , mert újra Magyarországon fogunk dolgozni. A kérdés az lenne ,hogy be tudjuk nyújtani az Àfa visszaigénylést így utólag még, a számláink természetesen rendelkezésre állnak. Köszönöm.

  2018.04.12.07:34

 23. Margo

  A témával kapcsolatban már kaptam önöktől (sajnos nem kedvező) választ, egy másik családtagom problémáját is megkérdezném, kérem legyenek szívesek válaszolni. 2017. októberében vásároltak családi házat, az egyik fél nevén ingatlan volt/van, ami miatt nem igényelhettek CSOk-ot. Március 15-én illetve még most is benne vannak a 180 napba, viszont az ingatlan értéke vevő felé már rendezve van, kb illetve hitel formájában. 1 gyermekük van, valamint útban van a második baba is augusztusban fog megszületni. A banknál szóban elutasították a kérelmüket. Csak abban az esetben vehetnék igénybe, ha bővítenék az ingatlant.De lehet, hogy mi értelmezzük rosszul a tv. módosítást? Köszönöm.

  2018.04.17.11:07

 24. Cleo

  Érdeklődnék, ha gyermekek után 2000-ben szocpolt kaptunk, akkor most a különbözetet igényelhetjük-e?
  Előre is köszönöm válaszát.

  2018.04.18.10:11

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Cleo!
   Ha megfelelnek minden feltételnek, akkor igényelhető.

   2018.04.19.08:31

 25. Andrea

  Érdeklődni szeretnék, hogyha aktív bar listán vagyunk kaphatunk-e csok-ot, ha hitelt nem szeretnénk mellé?

  2018.04.23.14:03

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Andrea!
   Igen, a CSOK esetében nem vizsgálják a bar listát.

   2018.04.23.16:36

 26. M Tünde

  Érdeklődni szeretnék hogy hàzrész vásárlásra igénybe vehető a CSOK?A férjem és huga közösen tulajdonosai a lakásnak amelyben csak mi lakunk 2 gyerekkel.Kéri hogy fizessük ki…Mik a lehetőségeink?

  2018.04.26.13:17

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Tünde,

   Sajnos közeli hozzátartozótól való lakásvásárlásra (férje testvérének a kivásárlása) a CSOK nem fordítható.

   2018.05.02.15:10

 27. Ádám

  Érdeklődöm, ha a CSOk felvételét követően megváltoznak a feltételek, hogyan kell számolni pontosan a visszafizetést? A banki alapkamat ötszöröse a “büntetőkamat”, ez tiszta. Ezerféle ok miatt pl az igénylő elköltözik a lakásból vagy mégsem vállal be további gyereket, holott ezt ígérte a felvételkor stb stb… Pontosan hogyan kell számolni a visszafizetést, mettől meddigi időszakra és milyen százallékkal? Köszönöm

  2018.04.30.11:15

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Ádám,

   A büntetőkamatot az igénylés időpontjától kell számolni, addig az időpontig amikor nem sikerült a vállalást teljesíteni (például 10 év alatt a 3 gyermekre vonatkozó elvárást). A Ptk. alapján a késedelmi kamatot pedig mindig a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat ötszöröse jelenti (tehát évente féléves időszakokra számolják a késedelmi kamatot). Jelenleg 0,9%-nak az ötszörösét, vagyis 4,5%-ot szükséges alapul venni.

   2018.05.02.15:56

 28. Bredán Renàta

  Tisztelt Cím!

  Mi idén vettünk egy használt házat hitellel.
  2 meglévő gyermekünkre igényeltük a Csok- ot.
  Úton van a 3. gyerkőc.Kērdésem ha utólag igényeljük a Csok- ot rá, akkor nem a különbözetet kapjuk meg? Ugye 2 gyerek 1.430.000, 3 gyerek 2.200.000, nem 830.000 tudunk akkor igényelni?
  Köszönettel
  Reni

  2018.05.02.14:33

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Renáta!
   Nem. Külön kell választani azt az esetet, amikor valaki később, egy másik lakáshoz veszi igénybe a támogatást, és azt, amikor ugyanahhoz a lakáshoz kérik a támogatást egy utóbb született gyermekre. Ez az utóbbi eset érvényes Önökre, és ilyenkor gyermekenként 400 000 Ft igényelhető akkor, ha van még kifizetetlen rész (pl. építésnél), vagy van fennálló lakáshitel, amelyet a CSOK-kal együtt vettek fel ehhez a lakáshoz.

   2018.05.03.16:20

 29. Reni

  Illetve 770 eft, bocsánat rosszul szamoltam hirtelen.

  2018.05.02.14:58

 30. Ádám

  Köszönöm szépen válaszukat. Egy kis pontosítást szeretnék még ebben a témában kérni. Tehát, ha a CSOK-ot felvevő pár pl a felvételt követő 2. évben úgy dönt, mégsem vállal be több gyereket, akkor ezt bejelentik és a bejelentés időpontjáig számolják a kamatokat? Logikusan így képzelhető el.

  2018.05.03.19:27

  1. bankmonitor.hu

   A rendelet pontosan nem tér ki arra az esetre, ha valaki időközben döntene úgy, hogy nem teljesíti a vállalást (a rendelet arra utal, ha valaki kicsúszik a megszabott időből). Ilyen esetben a járási hivatalhoz fordulhat a bejelentéssel, és várhatóan a bejelentésig számolt büntetőkamatokat kell megfizetni.

   2018.05.08.10:38

 31. Kata

  Üdvözletem!
  Érdeklődnék, hogy, ha korábban igénybevettük 3 gyerekre a fél szocpolt, később született egy negyedik is, akkor most használt lakásvásárlásra mennyit kaphatunk?
  Köszönettel:
  Kata

  2018.05.04.17:58

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Kata!
   Két lehetősége van:
   1. Most négy gyermekre veszi igénybe, és a 4 gyermekre járó összegből kivonja a korábban kapott támogatást.
   2. Most csak a negyedik gyermekre, azaz egy gyermekre veszi igénybe.
   Azt választhatja, amelyik a magasabb összeg.

   2018.05.15.09:22

 32. Ada

  Tisztelt cím!

  Új CSOK kapcsán érdeklődnék. 4gyermekes család vagyunk. Első gyermekünkre 14 évvel ezelőtt vettünk fel 800E ft-ot, akkoriban még szocpolt, kis lakásunk miatt csak egy gyermekre lehetett. Meg is született első gyermekünk 13 évvel ezelőtt, jóvá is írták ezt az összeget. 4 évvel később született második gyermekünk, de csak 2015-ben költöztünk egy nagyobb használt lakásba, így második gyermekünkre 3évvel ezelőtt igényeltünk 660e ft-ot. Az elmúlt 3évben született még 2 gyermekünk, így úgy döntöttünk házba költöznénk. Úgy számoltuk, hogy jár 10.000e-800e-660e, azaz 8.540e ft. Időközben jött a törvény módosítás, 2018.03.15-én, hogy korábbi igénybe vett szocpol esetén, azt figyelmen kívül hagyva, igényelhető a CSOK. Mi ezt úgy értelmeztük, hogy első gyermekünkre már megkaptuk, jóváírták a 800e ft-ot, másodikra kapott 660e-et vissza kellett fizetnünk azaz letétbe kellett helyeznünk, még van kettő akikre egyáltalán nem is igényeltünk, tehát mi azt gondoltuk, hogy akkor jár 10.000e-660e ami még igényelhető. Azaz a 800e-t nem kell levonni. Ma pedig közölték velünk a bankban, hogy nem jól értelmezzük, le kell vonni a 800e-t is. Csak ha vállalnánk ötödiket akkor él ez a módosítás mi esetünkben. Konkrétan harmadik gyermekünk kapcsán is ugyanaz a régi törvény él mint így néggyel. Ez így nem igazán logikus. Ha mi a második esetében 3évvel ezelőtt nem kérjük a 660e-et, akkor mivel csak egyre vettük volna egyáltalán 14évvel ezelőtt igénybe, azt a 800e ft-ot, akkor most járna a 10.000e ft? Mi mivel igénybe vettük a 660e ft-ot 3éve, akkor már a 800e-t is le kell vonni? Ha igen, miért? Válaszát előre is Köszönjük! Üdvözlettel: Ada

  2018.05.08.14:45

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Ada,

   A CSOK március 15-től életbe lépett változása szerint arra van mód arra, hogy figyelmen kívül hagyhatja azokat a gyermekeket az igénylésnél, aki után már korábban kapott támogatást. Ez viszont azt jelenti, hogy 2 gyermeke után igényelheti az új lakásra járó CSOK támogatást, vagyis 2,6 millió forint járna. A korábban 2 gyermek után igényelt támogatás miatt velük nem számolhat.
   Az Önök által felvázolt eset korábban is létezett a CSOK rendszerben, viszont összekeverték a két számítási módot. Valóban megkaphatják a CSOK teljes, 10 millió forintos összegét, viszont minden korábban kapott támogatást ki kell abból vonni.
   Ebben a témában több cikket is írtunk, itt informálódhat: korábban szocpolt igénylőkre vonatkozó információk, illetve utólagos CSOK igénylés tudnivalói.

   2018.05.10.15:04

 33. erika

  Jonapot!
  Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz hogy van a tulajdonomban egy használt lakás Ami másfél szobás és nem vagyunk össze házasodva a páromal 1gyermekünk van de be vállalnánk még 2! Az lenne a kérdés hogy igy igényelhetö e a csok?

  2018.05.08.22:56

 34. botond

  Jónapot
  En azt szeretném kérdezni hogy mi a páromal nem vgyunk házasok de van 1 gyerekünk be szeretnénk vállalni még 2a csok igenyléséhez de mivel nem vagyunk házasok es van egy ingatlan a párom neven nem tudjuk hogy mik a lehetöségeink kaphatnék egy kis infot
  Elöre is köszönöm

  2018.05.08.23:05

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Botond,

   Házasság nélkül a meglévő gyermekük után tudják igénybe venni a támogatást, megelőlegező CSOK-ot nem kapnak a tervezett 2 gyermekre (vagyis a 3 gyermek után járó támogatás nem jár). A meglévő ingatlantulajdon nem okozhat problémát, viszont a vásárolni kívánt ingatlanban mindkettőjüknek tulajdont kell szereznie.

   2018.05.09.14:43

 35. Laszlo

  Tisztelt Bankmonitor! A CSOK kormanyrendelet 59 paragrafus 10 pontjaval kapcsolatban erdeklodnek (CSOK atvitele masik lakasra). Felvettem a 3 gyerek utan jaro 10M vissza nem teritendo tamogatast uj lakas vasarlasra 2018 elejen, elkeszult a lakas, de elkepzelheto hogy 1 ev mulva masik helyre koltozunk, es ott vennenk masik lakast. Ha jol ertem, a mar meglevo CSOK-os lakas eladasat megelozo egy evben is megszerezheto az uj ingatlan, majd a meglevo eladasakor ha a feltelek fennalnak, akkor a kormanyhivatal atrakja a jelzalogjogot? Az ujabb megszerzett lakasnak ujnak kell lennie vagy lehet hasznalt is (ha 1-2 even beluli az ujabb vasarlas)? Eladhato az eredeti CSOK-os lakas rokonnak is (szulo)?

  Koszonom valaszukat elore is!

  Udv
  Laszlo

  2018.05.11.22:58

  1. bankmonitor.hu

   Kedves László,
   Igen, 1 éven belül szerzett másik lakás esetén átjegyezhető a CSOK összege, viszont a mi értelmezésünk alapján annak is új lakásnak kell lennie. Ezt azért érdemes egyeztetni a járási hivatalnál, esetleg az államkincstárnál. Az eladásra vonatkozóan nincs korlátozás a vevő személyét illetően.

   2018.05.15.10:02

 36. Andi

  Üdvözlöm!
  Olyan kérdésem lenne, hogy egy használt két szintes ház esetében elegendő-e az alsó szinten elhelyezett cserépkályha fűtés szempontjából a helyszíni szemle idejére. A gáz visszakötése folyamatban van. Konyhában csaptelepek nincsenek felszerelve jelenleg, viszont a fürdőszobában igen, ez is elegendő a szemle idejére? Valamint a burkolat mennyire befolyásolja a pozitív elbírálást, tehát mi akár elkezdhetnénk azt felújítani (régi taposót felszedni), a közműveket ugye az nem érintené.
  Köszönöm!
  Üdv.

  2018.05.13.10:09

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Andi,
   Nem javasoljuk, hogy a szemle előtt bármilyen előkészítő munkát elkezdjenek a felújításhoz, mert az mind befolyásolja az eredményt. A fűtési módra vonatkozóan nincs konkrét előírás, a jogszabály csak “egyedi fűtési módot” követel meg.

   2018.05.15.10:21

 37. susannaracz@citromail.hu

  Varom gyors valaszukat !

  2018.05.15.16:09

 38. Tímea

  Üdvözlöm.
  Egy gyermekünk van bevállaljuk a másodikat az igy kapott csok beszámitható-e önerőnek. Vagy csak az egy gyermekre járó.
  Köszönöm válaszát

  2018.05.15.16:37

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Tímea,

   A gyakorlat alapján a vállalt gyermek, vagyis a megelőlegező CSOK támogatási összege nem számítható be önerőként.

   2018.05.15.16:49

 39. Nikolett

  Tisztelt Szakértő!

  Mélévő családiház bővítésésttervezzük.Az ingatlan a férjem tulajdonában van ill. van egy lakás nevén.1 gyermekünk van.Kérdésem az lenne, hogy így jogosltak lennénk-e Csok-ra,a Csokhozépítési napló kellene-e, valamint ugyanazon számlákat fellehtene a használni fundamentához és Csokhoz is?

  Köszönöm válaszát

  2018.05.15.19:05

 40. Balázs

  Üdvözlöm!
  Használt lakás vásárlására igényelnénk a CSOK-ot két gyermekre.
  Helyszíni szemlénél gázóra nélkül elfogadják-e a kiépített központi fűtést (gázkazán, bojler, radiátoros rendszer van) Gázóra visszaszerelése folyamatban.
  Köszönöm!

  2018.05.16.11:53

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

10 millió 40 év felett a CSOK-kal? A válasz igen!

2018. 05. 22.

„2000-ben meglévő 3 gyermekünkre felvettük a szocpolt (2,2 millió forintot). Gyermekeink 1993, 1996, 2000 és 2012-ben születtek (a legidősebb novemberben tölti be a 25 évét). Az első két gyermek főiskola...

Nem érdemes esésre várni a lakáspiacon!

2018. 05. 20.

Az ingatlanárak az elmúlt két évben a fővárosban 40%-kal, míg országos szinten 24%-kal is feljebb kerültek. Ilyen körülmények között egyre nehezebb is ingatlanhoz jutni, hiszen az átlagbérekből kiindulva, a lokációtól...

Heti termés: minden célra más lakástakarék jó?

Mennyi CSOK-kal kalkulálhatsz, adott célra melyik lakástakarék a legjobb, és hogyan férhetsz hozzá az egyes megtakarításokhoz. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten, és most összefoglaljuk a lényeget! Használd hitelkalkulátorunk az...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.