Betöltés

Mindenki sokat keresett, aki az elmúlt egy évben megtakarított. Megmutatjuk pontosan mennyit!

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 02. 14.

A ma megjelent 0%-os inflációs adatot vetettük össze a különböző megtakarítási formák elmúlt egy éves hozamával. Az eredmény döbbenetes. 5,5 – 27,5% közötti vagyonnövekedést ért el az, aki egy évvel ezelőtt megtakarítás, befektetés mellett döntött. Kockázatmentesen bankbetétekkel el lehetett elérni 5,5%-os kamatot, amit a mostani inflációs környezetben nem csökkentett az pénzromlás. Bár a jövő ennyire nem fényes, de soha nem késő elkezdeni a megtakarítást, befektetést, bemutatjuk, hol, milyen lehetőségek vannak.

Bár a mostani 0%-os infláció nem mentes az olyan egyszeri tételektől, mint a rezsicsökkentés, de az alapvetően most is igaz, hogy az alacsony infláció pozitív hatással van megtakarítási kedvünkre: a csökkenő infláció „nem eszi meg” megtakarításaink kamatait. Azaz nagyobb rész marad a kamatoknak az infláció felett. Egy szóval növekszik az úgynevezett reálkamat.

bankmonitor_event_banner_cikkbe_jav.jpg

Nézzük, hogy ténylegesen mekkora hozamot érhettél el az elmúlt 1 évben!

hozamok20140214.jpg

A jegybanki alapkamat csökkentés 2012 augusztusban vette kezdetét, amikor még jócskán találtunk a bankok betéti ajánlatai között 8-9%-os éves kamatot biztosító lehetőséget. A 2013 év kezdetére ezek már eltűntek, de a mai inflációs adat fényében pénzünk kockáztatása nélkül 5,5%-os hozamot érhettünk el! Ugyanúgy kockázatmentesen 12,8%-ot értek el, akik a lakástakarék-pénztárak termékeit választották. Megkötés ilyen esetekben annyi, hogy ingatlan célra kell fordítaniuk a 4. év után a megtakarításaikat.

A nem célhoz kötött befektetések között figyelemreméltó a kötvényalapok teljesítménye. Mérsékelt kockázatvállalás mellett lényegesen magasabb hozamokra tehettünk szert, mint a betéteknél, de még a nagyobb kockázattal járó vegyes (kiegyensúlyozott) alapok teljesítményét is sikerült a kötvényalapoknak legyűrniük.

Reméljük, hogy senkiben sem maradt kétely, hogy az alacsony inflációs környezet (a nyugat-európai szinthez képest az elmúlt egy évben még látványosan magasabb kamatokkal párosulva) kifejezetten kedvez a takarékoskodásnak. Természetesen, akik most kötnek le betétet, vagy helyezik el pénzüket befektetési alapokban, azoknak a legérdekesebb adat a várható infláció. A kilátások kedvezőek, a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése alapján az infláció 2014-ben is a jegybank középtávú célja (3%) alatt maradhat.

Hol érdemes infláció feletti hozamot keresni a jövőre nézve?

A bankbetétekben elérhető, a következő egy évben várható inflációval kalkulált vagyonnövekedés (reálhozam) már lényegesen mérsékeltebb, mint az elmúlt egy évben volt, így nem véletlen, hogy a lakosság jelentős része a befektetési alapok felé fordult. Ha a bankbetét alternatívájaként befektetési alapban gondolkozol, akkor egyértelműen nem a pénzpiaci alapokat érdemes megvizsgálnod, mivel ezek hozama igazodni fog a betétek kamatához. Betétekhez viszonyított többlet hozamot sajnos csak némi kockázat vállalás mellett érhetsz el. Érdemes megvizsgálnod a vegyes és abszolút hozamú alapok által kínált lehetőségeket, melyet az alábbi kereső használatával tehetsz meg (azoknak, akik még nem tapasztaltak az alapok világában, javasoljuk korábbi,
befektetési alapokról szóló írásunkat).

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Akiknek nem gond a lakáscél 

A lakástakarék egy rendszeres megtakarítási lehetőség. Havi befizetésekhez nem csak kamatot kapunk, de az állam is hozzáteszi a befizetett összeg 30%-át pluszban, aminek következtében az EBKM-ünk a 10%-ot jelentősen meghaladja. Amikor lejár a megtakarítási időszak, a befizetett összeg, az állami támogatás és a kamatok mellé akár hitelt is felvehetünk kedvező kamatok mellett. Természetesen a hitel nem kötelező, csak a lakáscél igazolása, ami lehet hiteltörlesztés, felújítás, korszerűsítés, vagy akár beépített bútor is.

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

2018. 07. 12.

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

Vidéken többet ér a pénzünk, hát még a lakástakarékunk

2018. 07. 10.

Az ingatlanárak országszerte jelentős emelkedésen vannak túl, az ingatlanok iránti vásárlói éhség viszont ettől még nem múlt el. Ellenben egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy saját megtakarításból vásároljanak, az esetek...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.