Minimálbérre vagyok bejelentve – Mennyi lesz a nyugdíjam?

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 09. 03.

Alig havi 50 ezer forintos nyugdíjra számíthat az a középkorú adózó, aki világ életében minimálbérre volt bejelentve, vagy kényszervállalkozóként ekkora hivatalos jövedelem mellett tevékenykedett. A bizonytalan nyugdíjkilátásokat övező aggodalmak egyre inkább jellemzővé válnak a magasabb jövedelmű magyarokra is. Az Aegon friss felmérése szerint a jobban keresők negyede is azt gondolja, várhatóan nem boldogul majd családi támogatás nélkül a nyugdíjas éveiben, a válaszadók harmada pedig attól tart, hogy képtelen lesz kifizetni az egészségügyi ellátásának költségeit. Sokakat felkészületlenül ér az életszínvonal várható csökkenése, váratlan élethelyzetekre is csak keveseknek van vészforgatókönyve.

Tanácsos időben elkezdeni a spórolást

Érdemes időben előrelátóan tervezni és rendszeresen félretenni a nyugdíjas évekre, aki nem így tesz, az jelentős életszínvonal romlásra számíthat. Tanácsos minél korábban elindítani egy nyugdíjcélú megtakarítást – akár már pályakezdőként -, mivel nem mindegy, hogy 10 év alatt vagy 30 év alatt kell összegyűjteni a kívánt életszínvonal fenntartásához szükséges összeget.
A második negyedév végi jegybanki statisztikák szerint hazánkban jelenleg 1 millió 77 ezer tagja van az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, a kezelt vagyon 1 053 milliárd forintot tett ki. Ezek alapján könnyen kiszámítható, hogy akik már megkezdték a spórolást, azok átlagosan 977 ezer forinttal vannak beljebb a nyugdíjas évekre.

Csitul a „nekem úgysem lesz nyugdíjam”, kevesebben nyafognak

„Magyarországon, ahogy az öregedő fejlett társadalmakban mindenhol, egyre sürgetőbb a nyugdíjcélú megtakarítások kialakítása, ezért fontos előrelépés, hogy ügyfeleink között kezd háttérbe szorulni a „nekem úgysem lesz nyugdíjam” mentalitás. Nyugdíjra még a magasabb jövedelmi kategóriába tartozó ügyfelek is szívesen tesznek félre, mivel vonzó az állam által garantált 20%-os adójóváírás” – mondta Hiller Szabolcs, az Aegon Magyarország vezető tanácsadója.
A Prémium Üzletágban a nyugdíjbiztosítások átlagos éves díja 480 ezer forint volt az első félévben. Az üzletág az első félév végén összesen közel 2500 szerződést kezelt, ami csaknem 40%-kal haladja meg az év végi záróállományt. A kezelt vagyon 3,8 milliárd forintra nőtt, ez több mint 43%-os növekedés a tavaly decemberihez képest.

A nyugdíjcélú megtakarítások mellett számos egyéb lehetőség van a spórolásra. A Bankmonitoron összevetheted a legjobb lakáscélú megtakarításokat, befektetési lehetőségeket, bankbetéteket, megtekintheted, hogy milyen állampapírok közül válogathatsz.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Kispénz kisnyugi, nagypénz nagynyugi? Az évi négymillió felett keresők is aggódnak

A felmérés rámutat, hogy a magasabb jövedelmű (évi 4 milliónál többet kereső) magyarok sem készülnek fel kellőképpen az idősebb korukra. A válaszadók negyede úgy gondolja, hogy családi támogatásra szorul, a résztvevők harmada pedig úgy véli, hogy nem tudja majd előteremteni az egészségügyi ellátásának költségeit. A nyugdíjfelkészültséget, vagy felkészületlenséget jellemzi, hogy vészhelyzetre a magas keresetű magyarok kétharmadának nincs terve.

Bár az átlagos magyarnak negatívumok jutnak eszébe a nyugdíjas évekről (bizonytalanság, aggodalom), a jövedelem növekedésével javul a nyugdíjba vonulás megítélése. A magasabb jövedelműek már inkább pozitív gondolatokat kötnek a nyugdíjas évekhez (pihenés, nyugalom), és kevesebbszer jut eszükbe a bizonytalanság – mindazonáltal ők is tartanak a nyugdíjazástól.

A jó anyagi helyzetben lévőknek is csak a negyede bízik abban, hogy kényelmes életet élhet, ugyanakkor a közepes jövedelműeknél már 57%-os a pesszimisták aránya (az optimistáké csupán 14%). A magas jövedelműek nagyobb része arra számít, hogy nem lesz képes az általa kényelmesnek tartott színvonalon élni a nyugdíjas évek után.

Nincs vészforgatókönyvünk a váratlan élethelyzetekre

A magyarok jó része egyáltalán nem rendelkezik pontos elképzelésekkel, tervekkel a jövőről. A nyugdíjba vonuláshoz szükséges anyagiakról és megtakarításokról írott tervvel a felkészültebbnek számító magyar magasabb jövedelműeknek is mindössze a 8%-a rendelkezik, 20%-uknak semmilyen elképzelése nincs arról, hogy mi lesz vele idős korában. Pedig ahogy arról a Bankmonitor nemrégiben beszámolt, a tudatos tervezéssel akár az is biztosítható lenne, hogy soha ne legyenek anyagi gondjaink

Balesetből vagy betegségből kifolyólag a munka elvesztésével járó vészhelyzettel is alig számolnak. A magasabb jövedelműek harmadának van egyáltalán elképzelése arról, hogy mit tenne ilyen helyzetben, míg az alacsonyabb keresetűek alig ötöde számol ezzel az élethelyzettel.

A felmérés szerint az átlagos magyar nyugdíjfelkészültségi-index 5,1%-os értékkel a világlista végén helyezkedik el. A magasabb jövedelműek körében mért 6,6% is csak épphogy eléri az átlagos német vagy amerikai szintet. A nyugdíjra való felkészültséget hat skálán (többek közt a személyes felelősségvállalást, a tudatosság szintjét, a pénzügyi tudatosságot, a nyugdíjtervezést, és a kieső jövedelem pótlását) mérő mutatóban azonban a 6-8 közötti eredmény csak átlagosnak minősül.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Vihar ide, vihar oda, a nyugdíjpénz jó helyen van!

2018. 06. 20.

Az év első fele alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai nem lesznek olyan kiválóak, mint az utóbbi években. Ennek oka, hogy a kötvények és a részvények felett is borús fellegek gyülekeznek....

Nyugdíj: az nyerte a legtöbbet, aki a legkevesebbet vesztette

2018. 06. 17.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai jobb, ha felkészülnek: a tavalyi bődületes 10% feletti teljesítmény után, idén sokkal szerényebb teljesítménnyel kell majd beérniük. Sőt, ha minden így marad, akkor veszteséget fognak elkönyvelni...

Elszáll a nyugdíjkorhatár, de több nyugdíjunk lesz?

2018. 06. 15.

Egy friss elemzés rendkívül erős megállapítást tett, eszerint olyan kemény helyzet elé állítja a társadalom öregedése a nyugdíjrendszert, hogy 2015 és 2050 között az OECD országokban átlagosan 8,4 évvel kellene...

A nyugdíj-kiegészítést a következő befektetések hozzák össze

2018. 06. 10.

Nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár és nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ). Ma ezek a dedikáltan nyugdíjcélú megtakarítások, amiket az állam is támogat 20%-os adójóváírással. De melyiknél mibe kerül a befizetett pénz? Végső soron milyen...

Blogajánló

  • alapblog

    180 ezer forint nettóért sem

    Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.