Mire használják fel a fiatal párok a Babaváró hitelt?

Mire használják fel a fiatal párok a Babaváró hitelt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-07-24
 

Az MNB tegnap megjelent felméréséből kiderül mire fordítja a legtöbb pár a Babaváró hitelt. A felmérés alapja egy júniusi kérdőív, melyet 7 655 igénylő töltött ki. Akár tippként is szolgálhat az, hogy mások mire használták fel ezt a konstrukciót, a Bankmonitor szakértői pedig bemutatják miért is lehet előnyös, ha a legnépszerűbb célokra fordítod Te is a kapott összeget.

A Babaváró hitel egy szabadon felhasználható, ingatlanfedezet nélküli hitelkonstrukció, melyhez a futamidő alatt született gyermekek után kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat. Éppen ezért a kölcsön roppant népszerű a fiatal párok körében, az igénylések száma még a koronavírus járvány idején sem esett vissza jelentősen.

Mit finanszíroznak az igénylők az „ingyen” pénzből?

A Babaváró szabad felhasználású kölcsön, éppen ezért a párok arra fordítják a kapott összeget, amire csak szeretnék. Az MNB reprezentatív felmérése azonban kitért arra is, hogy a legtöbb igénylő milyen célra venné fel ezt a kedvezményes hitelt.

A Babaváró hitelek célja

Egy ilyen kedvező feltételekkel rendelkező konstrukciót bármire is használ a fiatal pár szinte biztos, hogy jól jár. Mégis lehet pár felhasználási mód, amikor még a kedvező kondíciókon felül is elérhetünk valami extra előnyt. Tipikusan ez a helyzet akkor, amikor lakáscélra fordítaná az igénylő az összeget.

1. Lakásvásárlás

Az igénylők 44%-a legalább részben lakásvásárlásra fordítaná a kölcsönt. Ez a kedvező kondíciók mellett azért is előnyös, mert a vásárláshoz szükséges minimális saját megtakarítás jelentős mértékben csökkenthető a Babaváró igénylésével.

Jelenleg lakáshitelt a bankok a jogszabály alapján a vételárnak maximum a 80%-ig nyújthatnak, sőt a valós banki gyakorlat ennél jellemzően szigorúbb is:  a vételárnak legalább a 30%-át saját megtakarításból kell biztosítania a vevőnek.  A Babaváróhoz nem szükséges ingatlanfedezet, éppen ezért ezen konstrukciónak csak a negyede számít ingatlant terhelő kölcsönnek lakáscélú felhasználás esetén, így a Babaváró igénylése miatt kevesebb tényleges önerőre lenne szükség egy lakásvásárláshoz.

De mit is jelentene ez a gyakorlatban:

Vegyünk példaként egy 40 millió forint értékű lakást, melynek 70%-ig nyújt lakáshitelt egy bank. Ez azt jelenti, hogy alapesetben a vásárláshoz legalább 12 millió forint saját megtakarítást kellene felhasználni, mivel maximum 28 millió forint hitelt nyújtana a pénzintézet. Ha 10 millió forint Babaváró hitelt is igényel a vevő, akkor abból 2,5 millió csökkenti a felvehető lakáshitel összegét, azaz összesen 25,5 millió forint lakáskölcsönt lehetne igényelni, ami mellé még ott lenne a 10 millió forint Babaváró hitel is. Vagyis elég lenne a vásárláshoz akár 4,5 millió forint saját megtakarítás is. Persze mindehhez szükséges egy megfelelő jövedelem, ami elbírja a hitelek havi törlesztőrészletét.

2. Lakásfelújítás

A lakásfelújításnál – a párok 41%-a erre fordítaná az összeget –  teljesen hasonló helyzet, mint vásárlásnál: az ingatlan felújítás előtti értékének maximum a 70%-ig adna hitelt egy pénzintézet, ami jellemzően elég is lehet egy felújításra, korszerűsítésre. Ha mégis kevés lenne a lakáshitel, akkor még mindig lehet Babaváró hitelt igényelni. Ráadásul ezt a konstrukciót az után is fel lehet venni, miután a munkálatokat elkezdtük. Egy felújítási célú lakáshitelnél már más a helyzet, ott a bankok elvárják, hogy igényléskor komfortos legyen az ingatlan: ha pedig a munkálatok során a fűtési rendszert szétszerelték, vagy a fürdőszobát „szétverték”, akkor már nem is teljesül ez az elvárás.

3. Kiváltás

A hitelkiváltás kiváló felhasználási módja – az igénylők 28%-a élne ezzel a lehetőséggel – lehet a Babaváró hitelnek. Ekkor ugyanis meglévő – sok esetben még magas kamattal felvett – lakáshitelt, személyi kölcsönt cserélnének le a kamatmentes Babaváró kölcsönre. Ezáltal a család költségvetése is javulhat, hiszen a hitelekre havonta kifizetendő összeg jelentősen csökkenhet.

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy nem minden bank nyújt hitelkiváltási célra Babaváró hitelt, ennek a speciális megoldásnak ugyanis az a nagy előnye, hogy a lecserélendő, kiváltandó hitelek törlesztőrészletét nem veszik figyelembe az új kölcsön igénylése során. Ez nagy segítség lehet azok számára, akiknek a jövedelme várhatóan már nem bírná el az új hitel törlesztőrészletét a meglévő fizetési kötelezettségeken felül.

Természetesen a többi pénzintézet Babaváró hitelét is fel lehet használni a meglévő kölcsönök lejárat előtti kifizetésére, előtörlesztésére. Ugyanakkor a szabad célú Babaváró hiteleknél a meglévő hitelek havi terheivel is számol a bank az adható hitelösszeg meghatározása során.

4. Autóvásárlás

Az érdeklődők ötöde autóvásárlásra is felhasználná a Babaváró hitelt. Ha nincs elegendő saját forrásunk, akkor ez a kamatmentes konstrukció jóval kedvezőbb megoldás lehet, mint a lízing, vagy épp egy személyi kölcsön.

Nem mindegy azonban az sem, hogy mekkora összegre lenne szükség, Babaváró hitelt csupán egyszer lehet igényelni, éppen ezért érdemes kihasználni a maximális összeget. Amennyiben autóvásárlásra nem kell 10 millió forint és nincs más célja a párnak, akkor érdemes lehet elhalasztani a Babaváró igénylést, a gépkocsi vásárláshoz szükséges forrást pedig máshonnan előteremteni: erre jó megoldás lehet akár egy autóhitel is.

Hirdetés

Hirdetés

Gyorsan megkapják az igénylők a hitelösszeget

Jelasity Radovánnak, a Bankszövetség elnökének az MTI-n megjelent nyilatkozata alapján az igénylők még a jogszabályban rögzített határidő előtt – 10 munkanapon belül szükséges elbírálni a kölcsönöket -, átlagosan 3-6 nap alatt megkapják az összeget.

Amennyiben a gyorsaság kiemelten fontos számodra, akkor az ERSTE Online Babaváró Hitelt érdemes választanod – melyet kizárólag a Bankmonitoron keresztül tudsz igényelni -, a pénzintézet ugyanis 2 nap alatt elbírálja kérelmedet és pozitív döntés esetén jellemzően a dokumentumok beadásától számítva 3 nap alatt a számládon meg is jelenik a hitelösszeg.

Ráadásul mindezt otthonról, online elintézheted: a bankfiókba – a jóváhagyást követően – csak a szerződést aláríni kell bemenned.

Derítsd ki, hogy jogosult vagy-e
GYORSÍTOTT ONLINE
babaváró hitelre

Akár 210 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

 

Hirdetés
1
Hirdetés