Betöltés

Mire jó egy vállalkozásnak a pénzügyi terv?

szerző: Csányi Franciska
2018-01-30

Van egy jó ötletünk… vágjunk bele egy beruházásba, amiről úgy érzésre úgy gondoljuk, hogy tuti jó üzlet. Látjuk, hogy másoknak is megy, nekünk is megvan a saját elképzelésünk, hogy mivel lennénk mi többek és jobbak a másiknál… Azért felvetődnek bennünk kérdések: biztosan megéri a beruházás? Mennyi idő alatt termeli ki az ötlet a befektetést? Hoz-e annyi profitot, amivel elégedettek lennénk, vagy inkább fektessük másba a pénzünket? Nincs elég tőkém a beruházáshoz, tudok-e hitelt felvenni hozzá? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések megválaszolásában, a megalapozott döntésben jelenthet nagy segítséget egy átgondoltan összeállított pénzügyi terv. Segítünk, hogy neked is legyen.

Beruházás… hitel… bevétel… költség… profit… ki látja ezt át?

A pénzügyi terv nem más, mint egy számokat tartalmazó Excel tábla, amely viszont alapvető fontosságú minden sikeres vállalkozás életében. Függetlenül attól, hogy új beruházásban gondolkozik-e a tulajdonos és ehhez kapcsolódó hitelfelvételben, vagy „csak” a szokásos működést szeretné optimalizálni.

A pénzügyi terv megmutatja, hogy a tervezett (vagy épp már működő) tevékenység gazdaságos lesz-e, azaz termel-e profitot és ha igen, mennyit. Ha kevés a profit, milyen tényezőkkel – ár- és fogalom növelés, költségcsökkentés – tudunk azon javítani. Elbírja-e a beruházás, ha hitelt veszünk fel hozzá, kitermeli-e a hitel tőke és kamatfizetési kötelezettségét.

Szintén nagyon fontos, hogy látjuk belőle, mekkora az a minimális forgalom/árbevétel (adott költségszint mellett), illetve mi az a maximális költség nagyság, mely mellett (adott árbevétel szint mellett) már nyereséges vállalkozásunk. Ha tisztában vagyunk a kritikus pontokkal, a döntéssel sem lesz problémánk.

A tudatosság a hiteligénylésnél is a siker kulcsát jelenti!

Hiteligénylésnél a bankok szemében is pozitív, ha azt látja az ügyintéző, hogy nem csak a megérzéseinkre alapozva szeretnénk a beruházást megvalósítani, amihez hitelt igénylünk, hanem annak minden részletével tisztában vagyunk. … még a kritikus pontokkal is, hiszen így van esélyünk arra is, hogy felkészüljünk annak kezelésére. Arról nem is beszélve, hogy a bankok előbb vagy utóbb a hitelbírálat során úgyis kérni fogják tőlünk a terv elkészítését.

Hogyan lássunk hozzá a terv elkészítéséhez?

Nyugodtan… ne kapkodjunk, mindenképp szánjunk elegendő időt arra, hogy átgondoljuk az egyes tételeket. Előfordulhat, hogy egy-egy elképzelést a részletek kibontakozásával másképp fogunk látni, mint az elején, de a tervezésnek pont ez a lényege. Az elképzeléseinket minél jobban pontosítsuk, a valóságnak megfelelően. Minél jobban sikerül, annál sikeresebbek leszünk.

 1. Milyen időtávra tervezzünk?

Egy pénzügyi tervet 1-2 évnél hosszabb időre nem tudunk tételesen megtervezni, érdemes inkább az első teljes évet havi szinten részletezve kibontani – főleg, ha az üzletre jellemző a szezonalitás.

Ezt követően elegendő az éves bontás, az első év összegzéséből kiindulva, a forgalom – árbevétel és költségváltozásokat az előző évhez képest %-os formában meghatározni, és akként kalkulálni.

 1. Vegyük számba a beruházás részleteit!

 • A beruházás milyen költségekkel jár? – a terv kidolgozásától kezdve a beüzemeléssel bezáróan, tételesen,
 • Az egyes költségtételek időben hogyan merülnek fel – mennyi idő alatt készül el a teljes beruházás?
 • Szükséges-e a beindításhoz plusz forgóeszköz (pl.: induló árukészlet)
 • Mennyi induló tőkénk van?
 1. Hogyan kalkuláljuk az árbevételünket?

 • Mi határozza meg az árbevételünk nagyságát – ár, forgalom
 • Mik a jellemző statisztikák ezekre? ( pl: szálloda esetén a helyi szinten, az adott szálloda kategóriára jellemző éves kapacitás kihasználtság, árszínvonal)
 • Rendelkezésre álló statisztika hiányában, mi alapján és mennyire pontosan tudjuk azt becsülni?
 • Mikor jelentkezik az első árbevétel tétel a számlánkon?
 • Milyen ütemezésben lehet számítani az árbevétel tételekre?
 • Milyen más árbevétellel számolhatunk még? Ezek alakulása milyen paramétertől függ? (pl.: szálláshoz tartozó parkoló bérleti díj)
 1. Költségek

 • Mik lesznek a főbb költségtételeink?
 • A költségek közül melyek azok a tételek, amik fixek, azaz forgalomtól függetlenek? (pl.: alkalmazottak bére, iroda bérleti díja, stb.)
 • Melyek azok a költség tételek, amik a forgalomtól, árbevételtől függenek? Milyen arányú a kapcsolat?
 • Az egyes költségtételek milyen ütemben és mikor merülnek fel? (egyenletesen?, alkalmanként?)
 1. Az eredmény

Az árbevétel és a költségek összevetéséből a működési eredményünket fogjuk látni, azaz azt, hogy a tevékenység fenntartásához szükséges költségek levonása után mennyi profitunk marad.

Ebből a profitból kell tudnunk aztán kifizetni az adókat, illetve ha hitelt veszünk fel beruházásunk megvalósításához, a hitel éves kamat és tőke fizetési kötelezettségét.

 1. Mennyi hitelre van szükségünk a megvalósításhoz?

Ezt nagyrészt az határozza meg, hogy mekkora önerővel rendelkezünk, de az is fontos szempont lehet, hogy mikor számíthatunk az első beérkező árbevétel tételekre (ez utóbbi főként akkor kaphat nagy hangsúlyt, ha a beruházásunk lépcsőzetesen megvalósítású – pl.: ingatlan beruházás szakaszos értékesítése, átadása, avagy egy hálózat több lépcsős kiterjesztése). Ha az első árbevétel tételek még a beruházás költségeinek felmerülése közben realizálódnak (pl.: foglaló formájában), azok a tételek már a meglévő önerőnk kiegészítését jelenthetik.

Mennyi profitot kell tudnom termelni ahhoz, hogy elegendő legyen a hiteltörlesztésre?

A szükséges profit nagyság a futamidő és a hitelnagyság függvénye. A kalkulációnál azt a hüvelykujj szabályt érdemes követnünk, hogy a megtermelt profitunknak legalább 1,3–szorosának kell lennie, mint a hitel éves kamat és tőkefizetési kötelezettségének.

A Bankmonitor vállalati hitel-kalkulátorának segítségével itt egyszerűen megnézheted, hogy a meglévő profitszinted mekkora hitelfelvételt tesz lehetővé vállalkozásod számára, egy átlagos 7 éves futamidő esetében.

Mennyi hitelt kaphat céged?

Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
BM logo white
Utolsó lezárt üzleti év eredménye pozitív?
Saját tőkéje pozitív a társaságnak?
Amennyiben negatív tudod-e rendelezni még a hiteligénylés előtt?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Van céged kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki vezetéstől eltiltott?
Volt 50%-nál nagyobb részben tulajdonos váltás az elmúlt fél évben?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
result-ko
Sikertelen kalkuláció
Sikeres kalkuláció!
A céged álltal maximálisan
50 millió
hitel vehető fel, a következő célra:
igénybevehető hitel
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Értelemszerűen minél hosszabb a hitel futamideje, annál kisebb az egy évre eső tőketörlesztés nagysága, így annál alacsonyabb profitnagyság is fedezetet nyújt a hitel visszafizetéséhez. Nem mindegy tehát, hogy egy gépvásárlást tervezünk, ahol a hitel futamideje max. 5 éves lehet az eszköz amortizációs idejéhez igazítottan, vagy pedig egy ingatlan vásárlásról, mivel az ingatlan 10 évnél hosszabb idő alatt amortizálódik.

(A hitel futamideje sosem haladhatja meg a megfinanszírozott eszköz amortizációs idejét, nem állhat elő az a helyzet, hogy a kintlévő hitel nagysága magasabb, mint az eszköz nyilvántartási értéke.)

Nem tűnik egyszerűnek, de van segítség az elkészítéshez!

Fentiek ismeretében sem „gyerekjáték” a pénzügyi terv elkészítése. A megoldást a Bankmonitor nyújthatja (ebben az esetben is). Több mint 10 milliárd Ft értékben segítettük hitelhez a hazai cégtulajdonosokat. Amennyiben szeretnél érdemben tájékozódni, keress fel minket a csanyi@bankmonitor.hu mail címen. Csányi Franciska kolléganőnk segíteni tud neked is egy profi és hosszútávon használható pénzügyi terv elkészítésében.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A hitelből történő lakásvásárlás 5+1 lépése

2019. 06. 19.

Lakást vennél? Hitelre? Kemény menetre számíthatsz, sok izgalommal, a procedúra végére pedig jó esetben is pár hónap után kerülhet csak pont. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, és persze adunk néhány hasznos...

Ingatlan bizniszt szeretnél céges hitellel?

2019. 06. 18.

Az építőipar még mindig nagyon vonzó a kisebb vállalkozók számára is, hiszen már egy párlakásos társasház, vagy egy-két ház felépítésén, felújításán is jól lehet keresni, tekintve a rekord magas ingatlan...

Blogajánló

 • alapblog

  Mivel fizetünk a jövőben?

  Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk tegnapi adásában Varga Lóránt, az MNB fősztályvezetője, valamint Szabó Dávid, a HOLD Alapkezelő alapkezelője...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.