Mire jó egy vállalkozásnak a pénzügyi terv?

Mire jó egy vállalkozásnak a pénzügyi terv?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-30
 

Van egy jó ötletünk… vágjunk bele egy beruházásba, amiről úgy érzésre úgy gondoljuk, hogy tuti jó üzlet. Látjuk, hogy másoknak is megy, nekünk is megvan a saját elképzelésünk, hogy mivel lennénk mi többek és jobbak a másiknál… Azért felvetődnek bennünk kérdések: biztosan megéri a beruházás? Mennyi idő alatt termeli ki az ötlet a befektetést? Hoz-e annyi profitot, amivel elégedettek lennénk, vagy inkább fektessük másba a pénzünket? Nincs elég tőkém a beruházáshoz, tudok-e hitelt felvenni hozzá? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések megválaszolásában, a megalapozott döntésben jelenthet nagy segítséget egy átgondoltan összeállított pénzügyi terv. Segítünk, hogy neked is legyen.

Beruházás… hitel… bevétel… költség… profit… ki látja ezt át?

A pénzügyi terv nem más, mint egy számokat tartalmazó Excel tábla, amely viszont alapvető fontosságú minden sikeres vállalkozás életében. Függetlenül attól, hogy új beruházásban gondolkozik-e a tulajdonos és ehhez kapcsolódó hitelfelvételben, vagy „csak” a szokásos működést szeretné optimalizálni.

A pénzügyi terv megmutatja, hogy a tervezett (vagy épp már működő) tevékenység gazdaságos lesz-e, azaz termel-e profitot és ha igen, mennyit. Ha kevés a profit, milyen tényezőkkel – ár- és fogalom növelés, költségcsökkentés – tudunk azon javítani. Elbírja-e a beruházás, ha hitelt veszünk fel hozzá, kitermeli-e a hitel tőke és kamatfizetési kötelezettségét.

Szintén nagyon fontos, hogy látjuk belőle, mekkora az a minimális forgalom/árbevétel (adott költségszint mellett), illetve mi az a maximális költség nagyság, mely mellett (adott árbevétel szint mellett) már nyereséges vállalkozásunk. Ha tisztában vagyunk a kritikus pontokkal, a döntéssel sem lesz problémánk.

Hirdetés

Hirdetés

A tudatosság a hiteligénylésnél is a siker kulcsát jelenti!

Hiteligénylésnél a bankok szemében is pozitív, ha azt látja az ügyintéző, hogy nem csak a megérzéseinkre alapozva szeretnénk a beruházást megvalósítani, amihez hitelt igénylünk, hanem annak minden részletével tisztában vagyunk. … még a kritikus pontokkal is, hiszen így van esélyünk arra is, hogy felkészüljünk annak kezelésére. Arról nem is beszélve, hogy a bankok előbb vagy utóbb a hitelbírálat során úgyis kérni fogják tőlünk a terv elkészítését.

Hogyan lássunk hozzá a terv elkészítéséhez?

Nyugodtan… ne kapkodjunk, mindenképp szánjunk elegendő időt arra, hogy átgondoljuk az egyes tételeket. Előfordulhat, hogy egy-egy elképzelést a részletek kibontakozásával másképp fogunk látni, mint az elején, de a tervezésnek pont ez a lényege. Az elképzeléseinket minél jobban pontosítsuk, a valóságnak megfelelően. Minél jobban sikerül, annál sikeresebbek leszünk.

  1. Milyen időtávra tervezzünk?

Egy pénzügyi tervet 1-2 évnél hosszabb időre nem tudunk tételesen megtervezni, érdemes inkább az első teljes évet havi szinten részletezve kibontani – főleg, ha az üzletre jellemző a szezonalitás.

Ezt követően elegendő az éves bontás, az első év összegzéséből kiindulva, a forgalom – árbevétel és költségváltozásokat az előző évhez képest %-os formában meghatározni, és akként kalkulálni.

  1. Vegyük számba a beruházás részleteit!

  • A beruházás milyen költségekkel jár? – a terv kidolgozásától kezdve a beüzemeléssel bezáróan, tételesen,
  • Az egyes költségtételek időben hogyan merülnek fel – mennyi idő alatt készül el a teljes beruházás?
  • Szükséges-e a beindításhoz plusz forgóeszköz (pl.: induló árukészlet)
  • Mennyi induló tőkénk van?
  1. Hogyan kalkuláljuk az árbevételünket?

  • Mi határozza meg az árbevételünk nagyságát – ár, forgalom
  • Mik a jellemző statisztikák ezekre? ( pl: szálloda esetén a helyi szinten, az adott szálloda kategóriára jellemző éves kapacitás kihasználtság, árszínvonal)
  • Rendelkezésre álló statisztika hiányában, mi alapján és mennyire pontosan tudjuk azt becsülni?
  • Mikor jelentkezik az első árbevétel tétel a számlánkon?
  • Milyen ütemezésben lehet számítani az árbevétel tételekre?
  • Milyen más árbevétellel számolhatunk még? Ezek alakulása milyen paramétertől függ? (pl.: szálláshoz tartozó parkoló bérleti díj)
  1. Költségek

  • Mik lesznek a főbb költségtételeink?
  • A költségek közül melyek azok a tételek, amik fixek, azaz forgalomtól függetlenek? (pl.: alkalmazottak bére, iroda bérleti díja, stb.)
  • Melyek azok a költség tételek, amik a forgalomtól, árbevételtől függenek? Milyen arányú a kapcsolat?
  • Az egyes költségtételek milyen ütemben és mikor merülnek fel? (egyenletesen?, alkalmanként?)
  1. Az eredmény

Az árbevétel és a költségek összevetéséből a működési eredményünket fogjuk látni, azaz azt, hogy a tevékenység fenntartásához szükséges költségek levonása után mennyi profitunk marad.

Ebből a profitból kell tudnunk aztán kifizetni az adókat, illetve ha hitelt veszünk fel beruházásunk megvalósításához, a hitel éves kamat és tőke fizetési kötelezettségét.

  1. Mennyi hitelre van szükségünk a megvalósításhoz?

Ezt nagyrészt az határozza meg, hogy mekkora önerővel rendelkezünk, de az is fontos szempont lehet, hogy mikor számíthatunk az első beérkező árbevétel tételekre (ez utóbbi főként akkor kaphat nagy hangsúlyt, ha a beruházásunk lépcsőzetesen megvalósítású – pl.: ingatlan beruházás szakaszos értékesítése, átadása, avagy egy hálózat több lépcsős kiterjesztése). Ha az első árbevétel tételek még a beruházás költségeinek felmerülése közben realizálódnak (pl.: foglaló formájában), azok a tételek már a meglévő önerőnk kiegészítését jelenthetik.

Mennyi profitot kell tudnom termelni ahhoz, hogy elegendő legyen a hiteltörlesztésre?

A szükséges profit nagyság a futamidő és a hitelnagyság függvénye. A kalkulációnál azt a hüvelykujj szabályt érdemes követnünk, hogy a megtermelt profitunknak legalább 1,3–szorosának kell lennie, mint a hitel éves kamat és tőkefizetési kötelezettségének.

A Bankmonitor vállalati hitel-kalkulátorának segítségével itt egyszerűen megnézheted, hogy a meglévő profitszinted mekkora hitelfelvételt tesz lehetővé vállalkozásod számára, egy átlagos 7 éves futamidő esetében.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.

Értelemszerűen minél hosszabb a hitel futamideje, annál kisebb az egy évre eső tőketörlesztés nagysága, így annál alacsonyabb profitnagyság is fedezetet nyújt a hitel visszafizetéséhez. Nem mindegy tehát, hogy egy gépvásárlást tervezünk, ahol a hitel futamideje max. 5 éves lehet az eszköz amortizációs idejéhez igazítottan, vagy pedig egy ingatlan vásárlásról, mivel az ingatlan 10 évnél hosszabb idő alatt amortizálódik.

(A hitel futamideje sosem haladhatja meg a megfinanszírozott eszköz amortizációs idejét, nem állhat elő az a helyzet, hogy a kintlévő hitel nagysága magasabb, mint az eszköz nyilvántartási értéke.)

Nem tűnik egyszerűnek, de van segítség az elkészítéshez!

Fentiek ismeretében sem „gyerekjáték” a pénzügyi terv elkészítése. A megoldást a Bankmonitor nyújthatja (ebben az esetben is). Több mint 10 milliárd Ft értékben segítettük hitelhez a hazai cégtulajdonosokat. Amennyiben szeretnél érdemben tájékozódni, keress fel minket a csanyi@bankmonitor.hu mail címen. Csányi Franciska kolléganőnk segíteni tud neked is egy profi és hosszútávon használható pénzügyi terv elkészítésében.

Hirdetés
Hirdetés