Nézd meg mennyit nyersz egy jól időzített beruházással!

Nézd meg mennyit nyersz egy jól időzített beruházással!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-22 Frissítve: 2022-06-16
 

A fogyasztói árak sokkoló ütemű emelkedésével egyre többet foglalkozunk a megélhetési költségek biztosítása vagy épp a megtakarítások védelme érdekében. Az ipari árak növekedése jóval erősebb, mint a fogyasztói szegmensé, mégis kevesebb szó esik róla. Ezt a trendet különösen a beruházást tervező vállalkozásoknak érdemes szem előtt tartani: a drágulás miatt nem szabad késlekedni, ha vállalati fejlesztésről van szó. Halogatás helyett spórold meg inkább a megvalósításhoz szükséges hitel teljes költségét! Főleg, hogy rendelkezésre áll még a 7-8 százalékos inflációs környezet mellett fix 1 százalékon elérhető szuper kedvezményes hitel is!

Elképesztő tempóra gyorsult az iparban az áremelkedés: a belföldi értékesítés árszínvonala decemberben 31,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. 1995 óta nem volt példa ilyen drágulásra. Az áremelkedést elsősorban az energiaár-növekedés hajtja, annak hatása azonban egyre erőteljesebben gyűrűzik be az ipar más területeire is.

Hirdetés

Hirdetés

Gyorsuló áremelkedés

A beruházási javaknál az éves áremelkedés mértéke tavaly még „csak” 8,2 százalék volt, figyelembe véve azonban a fémalapanyagoknál mért 46,8 százalékos decemberi éves drágulási ütemet, illúzióba ringatja magát az, aki nem számol azzal, hogy a 2022-es év további, gyorsuló árnövekedés hoz.

Nem érdemes tehát halogatni a vállalati beruházásokat!

Azoknak a cégeknek, amelyek 2022-ben kapacitásbővítést terveznek célszerű mielőbb megrendelni az ehhez szükséges gépeket, berendezéseket. Azoknak is, akik külföldi beszerzésben gondolkodnak (az OECD országok egészét nézve a termelői-árindex 26,6 százalékkal kúszott feljebb tavaly).

Nézzük meg, mit jelenthet a halogatás egy nem túl jelentős fejlesztésnél:

Vizsgáljunk meg egy vállalkozást, amely csak a már meglévő kapacitásainak bővítésében gondolkodik. Ehhez szüksége lenne egy a 4.0 ipari szabványoknak megfelelő automata célgépre, amelyre most 125 millió forintos árajánlatot ad a beszállító. Tételezzük fel, hogy fél év alatt ez az ár 10, egy év alatt 20 százalékkal lesz magasabb. (Ez az elmúlt hónapokban tapasztalt áremelkedés alapján reális forgatókönyv.) Ilyen ütemű drágulás mellett a most 125 millió forintért beszerezhető gép 6 hónap múlva 137,5, egy év múlva 150 millió forintba kerül majd. 

Nem kérdés, mielőbb lépni kell! A beruházás finanszírozását azonban célszerű körültekintően megtervezni.

Finanszírozás. Miből?

A saját források áttekintése mellett első lépésként érdemes a vállalkozás hitelképességét, és az elérhető hitelmódozatokat megvizsgálni. A gyors áttekintést a Bankmonitor számos alkalmazása segíti:

Fontos felhívni továbbá a figyelmet arra, hogy a június 30-áig még elérhetőek a vállalkozások járvány utáni újraindulását támogató nagyon kedvező kamatozású Széchenyi Kártya GO módozatok is. A témával számos alkalommal foglalkoztunk (például itt és itt és itt), mivel a Széchenyi Beruházási Hitel Go igénybevételét ebben az esetben mindenképp érdemes megfontolni, alább külön is összefoglaljuk ennek feltételeit:

 • a hitelösszeg 1 millió és 1 milliárd forint között lehet;
 • a hitelcélt illetően is széles a paletta: új vagy használt gépekre, berendezésekre, egyéb tárgyi eszközökre és immateriális javak beszerzésére, ingatlan építésére, vásárlására, fejlesztésére, személy- és tehergépjármű finanszírozására egyaránt igényelhető;
 • a kamat fix 1,00 százalék a hitel futamideje alatt;
 • zöld, fenntartható és technológiaváltást szolgáló hitelcéloknál a kamat még alacsonyabb: fix 0,50 százalék;
 • futamidő elérheti akár 10 évet is;
 • a kezelési költség pedig 0,00 százalék.

Több banknál elérhető, de figyelni kell arra, hogy az elvárt fedezet és adható hitelösszeg is eltérő lehet az egyes pénzintézeteknél.

Ennyit nyerhetsz fél évvel….

A döntés megkönnyítéséhez kiszámoltuk, milyen hitelköltségek kapcsolódhatnak az előbbi példában szereplő beruházáshoz. A most még 125 millió forintos célgép megvásárlásához 25 millió forintos (20 százalékos) önrész mellett 100 millió forint hitel vehető fel. Ennek teljes kamatköltsége – 10 éves futamidővel számolva – a Széchenyi Beruházási hitelnél 5,5 millió forint. Ez az összeg kevesebb mint a fele annak, amennyivel drágulhat a gép már fél év alatt, közel ötöde annak, amelybe egy éves halogatás kerülhet.

A beruházás hitelből történő finanszírozásának költségei között ebben az esetben még számolni kell a Széchenyi Kártya GO termékekhez kapcsolódó garanciadíjjal is. Ennek maximális mértéke évi 0,5 százalék. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor a teljes hitelköltség a 10 éves futamidőre 8,25 millió forint. Még így is óriási megtakarítást jelent ugyanakkor a beruházás mielőbbi megkezdése. Az ezzel a döntéssel elérhető nettó pénzügyi előnye a cégnek fél évnél 4,25, egy évet vizsgálva 16,25 millió forint. 

A beruházás költségeinek alakulása

Segítünk!

Sok múlik tehát ilyen piaci viszonyok között azon, hogy mennyire sikerül gyorsan és zökkenőmentesen biztosítani a fejlesztési forrást. A Bankmonitor szakértői ennek lebonyolításában is segítségedre lehetnek. Amivel azonban mindenképpen számolnod kell a hiteligénylés során, hogy

 • a hitelek feltételei kívülről hasonlóak, de a bankok magatartása sok szempontból eltérő. A cég tevékenységi körétől, a hitelcéltól, a rendelkezésre álló biztosítékoktól függően azonos tartalmú hiteligény esetén is számottevően eltérhetnek az ajánlatok. Az ügyintézés időigénye is tág határok között mozog.
 • Amennyiben pedig úgy ítéled meg, hogy érdemes segítséget kérned a hitel igényléséhez független pénzügyi tanácsadóhoz fordulj. Ezek a piaci szereplők ugyanis a teljes pénzügyi kínálat alapján állítják össze az igényeidhez optimálisan illeszkedő ajánlatot.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy vállalkozásod milyen összegű kedvezményes hitel felvételére esélyes, használd a Bankmonitor Széchenyi hitelkalkulátorát!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1.4 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

  Hirdetés
  Hirdetés