Betöltés

Mit nyújthat cégednek az új növekedési hitel?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-03-23

Az MNB által újonnan meghirdetett Növekedési Hitelprogram plusz (NHP+) arra hivatott, hogy olyan kis- és középvállalatok is hozzájuthassanak a 2,5%-os kedvezményes kamatozású hitelhez, amelyek eddig magas kockázatuk miatt elestek a lehetőségtől. Ez úgy válik lehetővé, hogy a bankok kockázatát bizonyos mértékben maga az MNB vállalja át, így a hitelek jóváhagyása során diktált feltételek némileg enyhülhetnek. Milyen hitellehetőséget jelent a gyakorlatban az NHP+ a vállalatok számára?

Növekedési hitel, akár nagyon kis összegre – tényleg?

Az Növekedési Hitelprogram plusz keretében cégenként igénybe vehető hitelösszeg alsó határa 1 millió Ft, míg a felső határ 500 millió Ft. Láthatóan cél a kisebb vállalatok hitelezése felé történő elmozdulás, hiszen a „normál” növekedési hitelek 3 millió Ft-tól 10 milliárd Ft-ig vehetők fel. Az elérhető hitel összeg alsó határának csökkentése gyakorlati oldalról kérdéseket is felvet. Az NHP+ ugyanis előírja, hogy egy adott cég úgy vehet fel NHP+ hitelt, ha annak legalább 70%-a beruházási hitel. Miért is gond ez? A gyakorlatban azt látjuk, hogy 10 millió Ft alatt nem jellemzőek a beruházási hitelek, nem preferált a bankok által. Érthető módon, hiszen egy ilyen hitel jóváhagyási procedúrája igen nehézkes és időigényes tud lenni. Természetesen mindig vannak kivételek, de nagy átlagban nem igazán látjuk, hogy 2-3 millió forintos beruházási hitellel bármit is kezdeni tudnának a bankok. 2-3 millió forintos hitelösszegekre a mai magyar banki gyakorlat jellemzően más típusú alternatívákat kínál.

Jelentős különbség a növekedési hitel és az NHP+ között, hogy ez utóbbi részesedésszerzés finanszírozására nem használható fel.

…és most jöjjenek jó hírek is!

Az NHP+ kézzelfogható előnye a vállalatok számára, hogy lehetőség nyílik a jóváhagyott hitel részletekben történő lehívására, ami a felmerülő forrás igény ütemétől függően jelentős megtakarítást jelenthet a kamatköltség vonatkozásában.

Igaz, hogy az NHP+ keretében a régi kedvezőtlen kamatozású hitelek kiváltására nincs lehetőség, csak új hitelt vehet igénybe vállalkozásunk. Ez a változás a gyakorlatban azonban nem bír olyan nagy jelentőséggel, hiszen a Növekedési Hitelprogram 2. szakaszában folyósított hitelek 97%-a eleve új hitel volt. A statisztika mutathatja a céges érdeklődések irányát, de a bankok hitelezői szándékát is. Tapasztalataink szerint a bankok igen szigorú feltételeket diktálnak a hitelkiváltáshoz kapcsolódó ügyletek esetében, így azokat elérni önmagában nagy kihívást jelent az ilyen szándékkal bíró vállalatok számára.

Akár a „normál” növekedési hitelben, akár annak új, „plusz” verziójában gondolkozol, érdemes kitöltened az alábbi formot, hogy egy előzetes vizsgálatot elvégez céged hitelezhetőségére:


Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?
Add meg vállalkozásod 2017. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mibe fektess havi 50-60 ezer forintot, ha van lakáshiteled?

2018. 12. 12.

Félre tudsz tenni a havi munkabéredből, és betörlesztenéd a lakáshiteledbe? Az előtörlesztés jó megoldás, de mutatunk két másik lehetőséget is! Ha futamidő végéig fix kamatozású, de legalábbis 5-10 éves kamatperiódusú...

Miért kapnak nehezebben hitelt a szinglik?

2018. 12. 11.

Sokan érzik igazságtalannak a bankok gyakorlatát, miszerint az egyedülállóknak nehezebben adnak hitelt, mint a családosoknak. Pedig van alapja a dolognak.  Általánosan elmondható, hogy a bankok jobban szeretik a családos adósokat,...

Blogajánló

  • alapblog

    Armstrong és az Uber

    Gondolom, még a profi kerékpársport iránt nem érdeklődő olvasónk is hallott már Lance Armstrong-ról. Armstrong először a rákból való felgyógyulásáról, majd az ezt követő fantasztikus...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.