Betöltés

Most éri meg igazán beszállni a magyar tőzsdére?

szerző: Bankmonitor
2018-04-18

Az elmúlt időszakban nem unatkozhatott, aki aktívan figyelte a részvénypiacokat, nálunk éppen a választások borzolták a kedélyeket. Ugyan az eredmények meglepetést nem hoztak mégis sokan találgatják, hogy mi várhat a hazai részvényekre. A CashMester legújabb részében éppen a kilátásokat nézzük meg és felhívjuk a figyelmet a legfontosabb tényezőkre.

Mi történt pontosan?

A választások után sokan várják, hogy milyen irány fog kibontakozni a hazai részvényeknél, eddig azonban nincsenek egyértelmű jelek. A BUX értéke az elmúlt egy hétben egy visszaeséssel tarkítva gyakorlatilag ugyanott maradt, az év eleje óta viszont közel 3%-os a veszteség. Az biztos, hogy a befektetők által várt papírforma jött be a voksoláson, amiről sokan úgy vélekednek, hogy kedvező lehet a hazai cégek számára.

Mit jelent ez magyarul?

Általánosságban el lehet mondani, hogy befektetői szempontból az a fontos, hogy stabil politikai erő álljon egy ország élén, valamint kiszámítható legyen a gazdaságpolitika, ami a jövőbeli kilátások miatt fontos. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy hosszabb távon a cégek valós értéke az, ami számít.

Nem érdemes a rövid távú árfolyammozgásokban bízni, vagy éppen bizonytalan sztorikra befektetési stratégiát építeni. A nagyobb részvények (blue chipek) esetében jobban látni a vállalati érték forrásait (több lábon állás, stabil működés, eredményesség). Mindenesetre a Mészáros-papírok körüli események kibontakozását is nagy kíváncsisággal várjuk, azonban itt nehezebben azonosíthatók a cég értéke mögött álló tényezők.

Figyelembe kell venni azt is, hogy több elemző is kifejtette a véleményét, hogy a magyar részvénypiaci ciklus már tetőzik, de van esély rá, hogy a jelenlegi szinteket a közeljövőben megtartsa az index. Ez azt jelenti, hogy a mostaninál még kicsivel magasabb szint elképzelhető a BUX esetében, azonban a várakozások szerint az elmúlt évekhez hasonló szárnyalás már nem lesz.

A választások eredményét nem feltétlenül értékelték a szakértők rendkívüli eseménynek, de a választási bizonytalanság viszont megszűnt, ami támogathatja a hazai részvénypiacot. Ugyanakkor a nemzetközi események még fontosabbak, így például a kereskedelmi háború kimenetele, vagy éppen az aktuális geopolitikai kockázatok piacbefolyásoló hatása.

Miért kellene engem érdekelnie?

Az legyen mindenki számára tiszta sor, hogy a részvény nem véletlenül tartozik a legkockázatosabb befektetések közé. Ha valaki erre a pályára lép, el kell fogadnia, hogy nem csak a nagy nyereségek, de a bukók is benne vannak a pakliban.

Érdemes inkább az értékalapú befektetők táborához tartozni, amennyiben részvényeket szemelsz ki magadnak. Ekkor nagyon fontos, hogy meg tudd válaszolni, miért vonzó számodra az adott befektetés és hosszú távon mit látsz benne. Ne azért szállj be, mert a közvélemény szerint nagy sztori áll az adott papír mögött.

Mindenesetre átlagos befektetőként sokan nincsenek abban a helyzetben, hogy szofisztikált részvényportfóliót tartsanak, egy-egy részvényre pedig nem érdemes a család megtakarítását feltenni.

Célszerűbb akkor már a befektetési alapok között szemezgetni, amelyekből kockázat és hozam szempontjából széles a paletta. Ráadásul jól diverzifikált portfóliókba fektethetsz, ahol profi szakemberek kezelik a pénzt. Ekkor még akár kisebb összegeket is megéri befektetni, bár ilyenkor is nagyon fontos a tudatosság.

Ha érdekelnek az ehhez hasonló befektetési témák, akkor figyelmedbe ajánljuk a Bankmonitor és az Aegon Alapkezelő közös befektetői szemináriumát. A részvétel ingyenes, azonban a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött.

Ismerd meg jobban a befektetések világát a 2018. április 26-i rendezvényen!

A rendezvény időpontja: 2018. áprlilis 26. (csütörtök) 17:30
A rendezvény helyszine: 1091 Budapest, Üllői út 1. AEGON Székház

Belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Nem érted, miért kerül annyiba a bankszámlád? Megmutatjuk!

2018. 09. 05.

Magyarországon az utóbbi 5-10 évben a bankszámlák nagy átalakuláson mentek keresztül. Többször változott a kamatadó mértéke, bevezették, majd eltörölték az újabb terhet jelentő egészségügyi hozzájárulást, a pénzmozgásokat tranzakciós illetékkel sarcolták...

Milyen díjak terhelik a befektetéseket?

2018. 08. 29.

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a bankok és a befektetési szolgáltatók egyre emelték az értékpapírszámlákkal és az értékpapírokkal kapcsolatos díjakat. A brókerbotrányok miatti plusz befizetési kötelezettség megtette hatását, a...

Mit kell tudni a hitelkiváltásról?

2018. 08. 22.

A hitelkiváltás nem egyszerű téma. Sokan nem tudnak arról, mennyivel jobban járnának, ha egy hitelkiváltással megszabadulnának eddigi hiteleiktől, és a fáradságukért cserébe olcsóbban megúsznák a hiteltörlesztést. A CashMester új részében...

Blogajánló

  • alapblog

    Szelídített populizmus

    Olasz politikusok dumái a költekezésről és az olasz 10 éves kockázati kötvényfelár alakulása, még jó, hogy van a piac és kordában tartja a populisták költekezési...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.