Betöltés

Praktikus tanácsok a befektetési alapokhoz – Hogy válassz okosan?

szerző: Bankmonitor
2018-03-18

A vonzó múltbeli teljesítmény láttán sokan dönthettek úgy az elmúlt időszakban, hogy a kockázatmentes lehetőségek helyett valamilyen befektetési alapba helyezik el a pénzüket. Ugyanakkor a számodra megfelelő alapot korántsem egyszerű kiválasztani, számos dolgot figyelembe kell venned a múltban elért hozamon kívül. Éppen ezért össze is szedtük a legfőbb szempontokat, amit érdemes átgondolnod, mielőtt bármelyik befektetési alapból is vásárolnál.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Ugyan a lakossági állampapír, mint kockázatmentes befektetés még az alacsony kamatkörnyezetben is vonzó ajánlatnak számít, sokan nem elégednek meg az 5 éves időtávon nyújtott legmagasabb 3,8%-os kamattal. Inkább valamilyen befektetési alap képében remélik azt, hogy a hozamuk magasabb lesz és ezért számukra ismeretlen területen is hajlandóak bepróbálkozni. Igen ám, de sok kezdő befektető kellő háttértudás nélkül ugrik fejest a legelső, jónak tűnő ajánlatba.

Nagyon fontos, hogy az igényeidnek megfelelő alapkategóriát, és alapot tudd kiválasztani a palettáról, ami azonban kemény diónak tűnik. Ezért is gyűjtöttük össze, hogy mire érdemes figyelned ahhoz, hogy lehetőleg a számodra legmegfelelőbb alapba kerüljenek a megtakarításaid.

A magas hozam láttán ne ragadjon el a hév

Természetesen mindenkit az érdekel, hogy mekkora hozamot érhet el az alappal, ugyanakkor kizárólag ez alapján nem szabad megítélni a kínálkozó lehetőséget. Különösen fontos, hogy egy viszonylag rövid időszak alapján (fél, egy év) ne hozz döntést, hiszen egy jobb alapnak is lehet rossz időszaka és ez fordítva is igaz. Ezért biztosabb, ha a hosszabb távú (3-5 év) teljesítményt veszed górcső alá, bár a jövőre nézve ez sem jelent sokat, mindösszesen annyit, hogy a múltban tartani tudta magát az alap.

Ráadásul a befektetési alapok körében is trendek érvényesülnek, amiről a lakossági befektetők sokszor későn értesülnek. Néhány éve még a kötvényalapok voltak agyonsztárolva az akár kétszámjegyű hozamoknak köszönhetően, tavaly pedig az ingatlanalapok örvendtek nagy népszerűségnek. Ne feledd, ami a múltban bejött, az nem biztos, hogy a jövőben is működni fog.

A kockázatot tényleg komolyan kell venni

Sokan csak akkor érzékelik, hogy a kockázatot nem lehet félvállról venni, ha a tőkéjük egy részét már elvesztették (kockázati játékunkkal akár próbára is teheted magad). Az állampapírnál magasabb hozamot csak lényegesen magasabb rizikó vállalásával haladhatod meg (abszolút hozamú, vegyes, részvényalap), azonban itt el kell tudnod viselni, hogy a befektetés értéke 5-20%-os is ingadozhat. Az ajánlott tartási időtávot is vedd komolyan, 1-2 évre soha ne vállalj nagy kockázatot.

A kockázattal kapcsolatban két fogalmat célszerű megjegyezni, mégpedig a szórást és a Sharpe-mutatót. Az előbbi érték azt mutatja meg, hogy az átlagos hozamhoz képest pozitív és negatív irányban mennyi volt az ingadozás a múltban, például az 1%-os szórású alap jóval biztonságosabb, mint a 10%-os értékkel rendelkező. A Sharpe-mutató ennél többet árul el, az egységnyi szórásra jutó extra hozamot mutatja. Ez viszont annál jobb, minél nagyobb a mutató értéke, hiszen ebben az esetben kevesebb rizikóval érhetünk el nagyobb nyereséget.

Befektetési alap keresőnk is segít a számodra legmegfelelőbb lehetőséget megtalálni!

Mit mutat az összkép az alapról?

Érdemes azzal indítanod, hogy megnézed, hogy a kinézett alap, melyik alapkezelő céghez tartozik, mennyi vagyont kezel, hol vásárolható meg. Bizonyos alapok teljesítménye mögött egy kiemelkedő szakember, vagy csapat állhat, így célszerű lehet azokat keresni, akik már bizonyítottak. Ha egy alapban pedig sok pénz parkol, akkor jó okunk lehet azt feltételezni, hogy az alap kiérdemelte a befektetők bizalmát (hacsaknem nagy „hype” áll mögötte).

Az alapot érintő fontos információkról bővebben az alapkezelő honlapján elérhető kiemelt befektetői információk nevű dokumentumból tudsz értesülni. Ebben utánanézhetsz a pontos kockázati besorolásnak, az ajánlott időtávnak, a költségeknek és bepillanthatsz abba is, hogy milyen befektetésekkel rendelkezik az alap. Egy-egy különösen jó, vagy rossz év után külön megéri az alap éves jelentését átfutni, vagy éppen a havi portfólió-kimutatást rendszeresen megnézni.

Most mégis milyen alapot keressek?

A pénzpiaci és kötvényalapok már gyakorlatilag képbe sem jönnek. Különösen a kötvényalapok érzékenyek a folytatódó hozamemelkedésre, ami kifejezetten káros a teljesítményükre. Ráadásul a tőkevédett alapok vonzereje is sokat csökkent az alacsony hozamok miatt. Az ingatlanalapok az ingatlanpiac felfelé ívelésével kerültek fókuszba, ugyanakkor a külső környezet változására érzékenyen reagálhatnak. Ezekkel a befektetésekkel adott esetben a lakossági állampapír is felveszi a versenyt, úgyhogy nagyon érdemes elgondolni, hogy felvállalod-e a bennük rejlő többlet kockázatot.

Az is tagadhatatlan, hogy a részvényalapok hozták a legjobb teljesítményt a közelmúltban, azonban senki sem tudja, meddig tart a kedvező széljárás a tőzsdéken. Viszont az abszolút hozamú alapokat érdemes szem előtt tartani, hiszen ezek még tartós piaci visszaesés esetén is pozitív hozamot érhetnek el.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

4 Hozzászólás

 1. Kristóf

  “Az ingatlanalapok az ingatlanpiac felfelé ívelésével kerültek fókuszba, ugyanakkor a külső környezet változására érzékenyen reagálhatnak. Ezekkel a befektetésekkel adott esetben a lakossági állampapír is felveszi a versenyt, úgyhogy nagyon érdemes elgondolni, hogy felvállalod-e a bennük rejlő többlet kockázatot.”

  Itt azért megjegyezném, hogy az ingatlanalapok nagy részben állampapír és egyéb biztonságos pénzpiaci eszköz-kitettséggel rendelkeznek, a vagyonuk 50%-ánál kevesebb hányadot tartanak effektíve ingatlanban. Ez persze visszafogja az alap teljesítményét, de cserébe biztonságos és nem omlik össze nagyobb tőkekivonás hatására sem.
  Nagy kockázatot én ebben nem látok, főleg mivel ezek kereskedelmi ingatlanokba fektetnek, ami egy stabil piac. Én inkább a költségek miatt gondolnám meg kétszer is: az értékpapírszámla díjai, az alapkezelő jutaléka, valamint a vételi és eladási jutalék miatt már sokkal inkább meggondolandó.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Kristóf,

   Teljesen jogos meglátások, a költségekről már egy korábbi cikkben értekeztünk is. Most csupán arra utaltunk, hogy amennyiben megnézzük a legnagyobb vagyont kezelő ingatlanalapokat, a lakossági állampapírokét lényegesen meghaladó hozamot nem feltétlenül látni. Ugyanakkor kisebb-nagyobb kilengéseket is tapasztalhatunk, ha hosszabb távon ilyen alapba fektetünk. Ráadásul az ajánlott befektetési időtáv itt is legalább 1-2 év.

 2. Kristóf

  Ez igaz. Ettől függetlenül én nem merném az egész befektetésre szánt tőkémet kizárólag abszolút hozamú alapba rakni. Egy több elemből álló portfólió biztonságosabb és kiszámíthatóbb, és ennek szerintem hasznos eleme lehet az ingatlanalap. Lehet, hogy nem haladja meg az állampapír hozamát, de a lehetőség benne van, szemben a kincstárjeggyel, ami pontosan annyit hoz, amennyit ígér, se többet, se kevesebbet.

  1. bankmonitor.hu

   Nyilván egy abszolút hozamú alap már teljesen más kategória, a nagyobb tőkevesztés is ott van a pakliban, így szó sincs arról, hogy ebbe kellene kizárólagosan fektetni. Ha a kilátásokra alapozunk az látszik, hogy amikor nagy a bizonytalanság, jól jön az a szabadság a befektetések megválasztása terén, amit egy abszolút hozamú alap nyújt. Ez fontos lehet annak, aki hajlandó ésszerű és átgondolt módon kockázatot vállalni. Egy jobban átgondolt portfólióban természetesen lehet helye az ingatlanalapoknak is, de az állampapír is jó szolgálatot tesz (például a prémiumnál az infláció ellen kapunk valamekkora védelmet).

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Itt vannak a kedvenc lakossági állampapírok

2019. 04. 15.

7637 milliárd forint volt a lakossági állampapírok teljes állománya az első negyedév végén, ami 300 milliárd forintos bővülés egy év alatt. A Babakötvény 50 százalékos növekedési üteme volt a legkiemelkedőbb...

kalkuláció

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

2019. 03. 14.

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat. Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a...

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.