Betöltés

Fogalmad sincs, melyik állampapírt válaszd? Segítünk a döntésben!

szerző: Bankmonitor
2018-03-02

Ma, ha kockázatmentes befektetésről van szó, sokaknak valószínűleg a lakossági állampapír ugrik be először. Ugyanakkor az már nem mindegy, hogy mit választasz, adott esetben a megszokott rövid futamidő helyett érdemes lehet hosszabb időtávra tervezni. Nemcsak a kamat lehet 3,5-3,8%, hanem adót is spórolhatsz, sőt még a lejárat előtti eladással együtt is megéri így befektetni.

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

Korábbi írásunkban az állampapírok vásárlásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat szedtük össze, amivel a döntés előtt sokan nincsenek tisztában. Megtudhattad mi az a névérték, nettó árfolyam, vagy éppen a felhalmozott kamat. Most elsősorban azt nézzük meg, hogy mi lehet számodra a legkedvezőbb választás, ha kockázatmentes megtakarításban gondolkozol.

A lakosság alapvető igénye egy befektetéssel kapcsolatban, hogy az már rövidtávon is hozzáférhető legyen, de emellett adjon némi kamatot is. A nyomott bankbetéti kamatok mellett nem véletlenül esett sokak választása a féléves, illetve az egyéves lakossági állampapírokra. Ezek rendre 1,5% és 2%-os kamatot nyújtanak, ami a mai környezetben is megbecsülendő ajánlatnak számít.

Valóban fontos tényező, hogy legyen likvid, könnyen feltörhető megtakarításod, ugyanakkor el kell gondolkodni azon, hogy tudsz-e hosszabb távra is tervezni. Természetesen, ha valaki bizonytalan és nem tudja, mit szeretne kezdeni a pénzzel egy éves időtávon belül (netán konkrét célja van), akkor számára a rövid papírok ajánlhatók.

Ugyanakkor sokan rendszerint fél-egyéves lekötésekben görgetik a megtakarításaikat, ami hosszú távon nézve költséget jelent, mégpedig az elveszített kamatot, amit egy hosszabb futamidejű befektetés adott volna. A statisztikák egyébként azt erősítik meg, hogy nő a hajlandóság a lakosság körében a hosszabb távú befektetések irányába.

És most valóban jobban járhatsz, ha több évre előre tudsz gondolkozni, hiszen magasabb kamatot érhetsz el. Két évre elköteleződve is 2,5%-ot ad az állampapír, viszont jelenleg 3-5 éves futamidőnél a prémium állampapír biztosítja a legkedvezőbb kamatot. Itt a 2021/K és a 2023/J prémium sorozatok esetében 3,5-3,8%-os kamatozást érhetsz el.

Azt hozzá kell tenni, hogy változó kamatozású értékpapírról van szó, amely az inflációhoz kötött. Ez úgy néz ki, hogy megadnak egy inflációtól függő kamatbázist (2017-es átlagos éves infláció, amely 2,4%) és erre fizetnek egy fix kamatprémiumot (aktuálisan 1,1% és 1,4%).

A kamatbázis mindig az adott kamatperiódus, vagyis kamatfizetés után változik meg, és természetesen az állampapír által biztosított kamat is. Így a mostani emelkedő inflációs környezetben benne rejlik az a lehetőség is, hogy a következő időszakban magasabb hozamot fizessen a papír. Természetesen ezzel befektetőként nem feltétlenül elégedhetsz meg, hiszen az aktuális inflációhoz képest késés van rendszerben. Ugyanakkor legalább ez a lehetőség biztosít reálkamatot, vagyis a pénzed vásárlóértéke növekszik (ez a rövid távú állampapíroknál nem teljesül).

Ha már 3-5 éves időtávról van szó, érdekes lehet, hogy miként is váltható vissza az állampapír. Akkor a legtisztább az ügy, ha a Magyar Államkincstárnál vásároltál, hiszen ott a kincstári árfolyamjegyzés alapján 1%-os levonás árán adhatók el a hosszabb papírok (a rövideknél 0,5% mellett). Ergo lejárat előtti eladáskor ennyit bukhatsz el a kamatból, ezen kívül más szankció nincsen. Érdemes megjegyezni, hogy a bankoknál, befektetési szolgáltatóknál vásárolt állampapíroknál eltérő lehet a lejárat előtti eladáskor alkalmazott levonás.

További átgondolandó tényező a hosszabb távú befektetésnél az adómentesség kérdése. Márpedig egy tartós befektetési számlára gond nélkül vásárolhatsz például 3-5 éves prémiumot, ezzel adót spórolva. 3 év után a 15%-os kamatadó helyett 10%-ot kell fizetni, míg 5 év után teljesen adómentes a befektetés.

Külön érdemes arra is figyelned, hogy az állampapíroknál a közelmúltban többször is voltak változások. A prémium állampapír kamatprémiumából több ízben is lecsíptek, így a korábban vásárlók még egy jobb ajánlathoz jutottak.

Nézz utána kalkulátorunkkal, hogy melyik lehet számodra a legjobb állampapír befektetés!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény

2019. 05. 24.

Megérkeztek a részletek a június 3-tól jegyezhető új lakossági állampapírral kapcsolatban. Több pontosítás és változás is történt, például megváltoztatták a kötvény nevét. Lássuk a további részleteket. Nagy várakozás övezi az...

Nemzeti kötvényt hitelből? Még ez is nyereséges lehet!

2019. 05. 09.

Nem kis meglepetésünkre azt tapasztaltuk, hogy jelenleg van olyan piaci kamatozású hitel Magyarországon, melyből Nemzeti Kötvényt vásárolva nyereséget érhetünk el. És ehhez még ingatlanfedezetre sincs feltétlen szükségünk! A Nemzeti Kötvény...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.