Jelentős változások az állampapírpiacon!

Jelentős változások az állampapírpiacon!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-08-30
 

A Magyar Állampapír Plusz igazán kedvező feltételeket biztosít a befektetők számára, éppen ezért már a bevezetése előtti időszakban is kiemelt figyelem övezte. A szuperállampapír sikerességét az értékesítési statisztikák is kitűnően mutatják, a papírból a megjelenését követő első 2 hónapban 1416,6 milliárd Ft értékben jegyeztek. A MÁP+ bevezetése jelentősen hozzájárult a magyar lakossági állampapírok állományának növeléséhez és számottevően megváltoztatta annak összetételét. Csábráki Dávid írása

A Magyar Állampapír Plusz bevezetése előtt az Egyéves Magyar Állampapír volt a magyarok kedvence, közvetlen a MÁP+ megjelenése előtt a teljes állomány közel 40%-át adta a fix kamatozású, egy éves futamidejű konstrukció. Ezen felül a Prémium Magyar Állampapír bírt még kiemelkedő, 37%-os részesedéssel. Az infláció mértékétől függő változó kamatozású papír az utóbbi időben emelkedő tendenciát mutató inflációs értékek miatt egyre magasabb hozammal kecsegtet.

A MÁP+ bevezetésének célja, hogy elősegítse az Állami Adósságkezelő Központ (ÁKK) azon törekvését, hogy a lakossági állampapír állomány 2023-ra elérje a 11 ezer milliárd Ft-ot, ami közel másfélszerese a 2019. májusi 7 453 milliárd Ft-os értéknek. E cél elérése érdekében a kibocsátó lépcsősen növekvő fix kamatozást, kamatadómentességet és a kamatfizetéseket követő 5 munkanapon névértéken történő visszaváltást biztosít MÁP+ vásárlása esetén, ami igencsak egyedinek számít az állampapírok piacán.

Hirdetés

Hirdetés

Mi változott a Magyar Állampír Plusz bevezetése óta?

A szuperállampapír megjelenése óta a legtöbb állampapír esetében jelentős csökkenést figyelhetünk meg. A Féléves Magyar Állampapír és a Kétéves Magyar Állampapír állománya 96-96 milliárd Ft-tal, a Kincstári Takarékjegyeké 17,4 milliárd forinttal, míg a Bónusz Magyar Állampapíré 3,6 milliárd forinttal csökkent július végéig. Ehhez szükséges hozzátenni, hogy ezen értékpapírok kibocsátása 2019. május 31-gyel megszűnt, de a statisztikákból az is látszik, hogy az állománycsökkenés hátterében nem csak az egyes sorozatok lejárata áll, hanem a befektetők meglevő megtakarításaik egy részét is feltörték, hogy pénzüket Magyar Állampapír Pluszba fektethessék.

Jelentős visszaesést tapasztalhatunk az Egyéves Állampapír esetében is, melynek állománya több, mint 200 milliárd forinttal csökkent a vizsgált időszakban. A magyarok kedvenc állampapírja el is veszítette első helyét az állampapírpiacon, részesedését tekintve jelenleg a második legnagyobb lakossági államkötvény. Az állampapír továbbra is jegyezhető, így a nagymértékű visszaesés mögött itt is az állhat, hogy a lakosság lejárat előtt váltotta vissza papírjait a MÁP+ nevű konstrukcióba történő befektetés érdekében. Ez logikus lépés is a befektetők részéről, hiszen az Egyéves Állampapír esetén 1 év alatt 3%-os, míg a MÁP+ esetén ugyanennyi idő alatt 3,785%-os hozamot érhetünk el. Sőt, a rövid lejáratú befektetések kedvelői körében már a Magyar Állampapír Plusz jelenti a legjövedelmezőbb megoldást az állampapírpiacon. Mindössze 1 év leforgása alatt akár 15 850 Ft-tal magasabb hozamot is elérhetünk, ha a szuperállampapírt választjuk.

Az utóbbi 2 hónapban csupán a Babakötvény és a Prémium Magyar Állampapír állománya volt képes minimális növekedést elérni. Ezek közül a MÁP+ igazi kihívója a Prémium Állampapír, amely az MNB inflációs várakozásait alapul véve 3 éves időtávon megverheti a szuperállampapírt. Feltéve, ha a futamidő végéig megtartjuk papírjainkat, ugyanis július óta a PMÁP sorozataiból drágábban lehet kihasználni, mivel az Államkincstár 99% helyett 98%-ra csökkentette a visszavásárlási árfolyamot. Az alacsonyabb visszavásárlási árfolyam miatt nagyobb megtérülést érhetünk el lejárat előtti visszaváltás esetén MÁP+ vásárlásakor, ami szintén a szuperállampapír vételére ösztönözheti a lakosságot.

A nyár első két hónapjában több, mint 1000 milliárd Ft-tal nőtt a lakossági állampapírok állománya, amely szinte teljes egészében a Magyar Állampapír Plusz bevezetésének köszönhető. A papír körüli lelkesedés a bevezetést követő 3. hónapban sem tűnt el, augusztusban hetente átlagosan közel 80 milliárd Ft értékben jegyzeték, aminek eredményeképpen az értékesített mennyiség átlépte az 1700 milliárd Ft-ot. A Magyar Állampapír Plusz nem csak az ÁKK célkitűzésének teljesítését segíti elő, hanem a lakosság számára is igazán jövedelmező, biztonságos, kiszámítható befektetést kínál. Ennek köszönhetően a továbbiakban is a Magyar Állampapír Plusz térnyerése várható, mely egyre nagyobb részarányát teszi ki a lakossági állampapírok állományának.

Ha a rövid és közepes lejáratú befektetések mellett hosszútávon is gondolkodnál, akkor érdemes már most a nyugdíjas éveidre félretenni, és védekezni az alacsonyan növekvő nyugdíjak negatív hatásai ellen. Ehhez a Bankmonitor Nyugdíj-megtakarítás Kalkulátorát hívhatod segítségül.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés
Hirdetés