Bombabiztos befektetés: kell rettegni a kamatcsökkentéstől?

Bombabiztos befektetés: kell rettegni a kamatcsökkentéstől?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-11 Frissítve: 2021-08-06
 

A kockázatmentes hozamokban a 2017-es év sem hozott nagy fordulatot, viszont a lakossági állampapírok szerepe még inkább nőtt a lakossági megtakarítások között, kenterbe verve a bankbetéteket. Jelenleg rövidtávon 1,5-2,5%-os, míg hosszú távon akár 3,8%-os kamat mellett tudunk befektetni, amivel még a kockázatosabb befektetéseket is veri az állampapír. Amellett, hogy összegyűjtöttük, hogy milyen lehetőségekből válogathatsz, kitekintettünk arra is, hogy meddig maradhatnak a kiemelkedő állampapír hozamok.

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

Lakossági befektetőként valószínűleg a te szemed előtt is az lebeg, hogy alacsony kockázat mellett a bankbetétnél magasabbat hozamot érj el. Amennyiben rizikó nélkül fektetsz be, nincs mese, a lakossági állampapírok között kell nézelődnöd. Itt aktuálisan 1,5-3,8%-ig terjedő kamatra számíthatsz, attól függően, hogy milyen időtávon szeretnél befektetni.

Talán nem ehhez a kamatszinthez vagy hozzá szokva, viszont még mindig az alacsony hozamok korát éljük, így nagyon is meg kell becsülni ezt a lehetőséget. Korábban megmutattuk, hogy a tavalyi évben különösen jól muzsikált az állampapír a többi befektetéshez képest, több esetben még a kockázatosan befektetési alapoknál is jobb eredményt lehetett elérni.

Rövidtávon gondolkodva a félévtől a kétéves lejáratú állampapírokból válogathatsz, amelyek hasonlósága a fix kamatozás. A féléves állampapír jelenleg éves szinten 1,5%-os (félévre 0,75%-os), míg az egyéves állampapír 2%-os kamattal kecsegtet. Mindazonáltal a 2017-es év újdonsága a kétéves állampapír volt, amire nagy érdeklődés is volt a megtakarítók részéről, köszönhetően annak, hogy 2,5%-os kamat ütheti vele a markod.

Érdemes azonban elgondolkodnod, hogy tényleg 1-2 éves lekötésekben akarod-e görgetni a megtakarítást, hiszen ha hosszabb időtávra tudod nélkülözni, magasabb lesz a kapott kamat is. Ezek változó kamatozású állampapírok is, aminek köszönhetően feljebb is kúszhat a kezdetben megállapított kamat. Ugyan a bónusz állampapír a kamatbázisul szolgáló rövid hozamok esése miatt, most nem tűnik vonzónak, de a prémium állampapírral még infláció fölött hozamot is elérhetsz.

A tavalyi év slágere egyébként a magasabb hozam miatt éppen a prémium állampapír volt. A 2021/J jelzésű papír 3,55%-ot fizet, míg a 2023/I sorozat már 3,8%-ot. Ráadásul 2,2%-os kamatozással elérhető egy eurós prémium sorozat is, ami jelenleg a legkedvezőbb eurós befektetésnek bizonyul a piacon.

Hirdetés

Hirdetés

Meddig maradhatnak a kiemelkedő kamatok?

Ugyan rendkívül jó, hogy az alacsony betéthozamok mellett sem maradunk megoldás nélkül, de felmerül a kérdés, hogy meddig maradhat ez így? Ehhez a lakossági állampapírok kibocsátását végző Államadósság Kezelő Központ vezetőjének közelmúltbeli nyilatkozata adhat némi támpontot.

Azt látni kell, hogy a lakossági állampapírokkal az államnak adunk kölcsön, és pontosan azért is hívták életre ezt a konstrukciót, hogy az államadóság tulajdonosi szerkezetét a kedvező irányba lehessen terelni. Korábban igen sokat fizetett az állam a külföldi, devizás állampapírok után, ami jelentős sérülékenységgel párosult. A lakossági állampapírok azonban olyan jól fogytak a közelmúltban, hogy a teljes államadósságon belül már a 25%-ot is elérte az arányuk. Ez már egy egészséges szintet jelent, így a közeljövőben már könnyen elképzelhetők változások is.

Ez könnyedén jelentheti a kamatok csökkenését, mint ahogy arra már a tavalyi év során is volt példa. Gondolj bele, ahogy neked egy hitelnél, az államnak is az a jó, ha hosszú távra tud tervezni a finanszírozási forrással. Így a mostani lakossági állampapír állományt is vélhetően a hosszú lejáratú papírokkal igyekszik majd megújítani, vagyis a hosszú állampapírok felé terelni az embereket.

Ez alapján elsősorban a rövid papíroknál vághatnak kamatot, de esélyét látjuk annak is, hogy a hosszú állampapíroknál csökkenjenek a kamatprémiumok. Mindenesetre azt nem fogja megkockáztatni az Államadósság Kezelő, hogy az emberek elforduljanak az állampapírtól, hiszen ez számára is érvágást jelentene. Érdemes felkészülni, hogy rövid időn belül is a 0,25-0,5%-kal alacsonyabbak lehetnek az állampapír kamatok. Célszerű még a mostani kedvezőbb feltételek mellett befektetni a parlagon heverő pénzeket.

Hirdetés
Hirdetés