Betöltés

Így üthetted meg a főnyereményt 2017-ben – Vajon idén is beválik a recept?

szerző: Bankmonitor
2018-01-03

Arról még csak találgatni lehet, hogy befektetések terén az új esztendő mit tartogat számunkra, ugyanakkor a 2017-es év eredményeit már pontosan látjuk. Ugyan tavaly a kockázatmentes hozamok tovább csökkentek, nagyobb kockázatvállalás mellett még megüthetted a főnyereményt. Gyűjtésünkből azonnal kiderül, hogy milyen hozamot érhettél el a különböző befektetésekkel.

Használd befektetési alap keresőnk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

A kockázat nélkül elérhető hozamok terén a 2017-es év sem hozott fordulatot, hiszen a bankbetétek továbbra is átlagosan 0,5% körül hoztak, így a lakossági befektetők a magasabb hozamot kínáló állampapírok iránt érdeklődtek leginkább. Az előzetes statisztikák alapján is az látszik, hogy minden 2. forint az állampapírokban landolt 2017-ben.

Ugyanakkor az állampapírok kamatai sem maradtak változatlanok köszönhetően a tavaly év eleji, illetve évközi kamatcsökkentéseknek. Ennek a hatására az egyéves állampapírt 2%-os, míg az állampapír palettán legmagasabb hozamú 5 éves prémiumot 3,8%-os kamat mellett érhetted el az év végéig. Ugyanakkor újdonság volt, hogy megjelent a kétéves állampapír is a maga 2,5%-os kamatozásával. Az idei évben már a lakosság részéről sem a fél-egy éves lekötések voltak a legnépszerűbbek, hanem egyre inkább a hosszú állampapírok felé fordultak a magasabb hozam reményében (a kétéves és prémium állampapír fogyott rendkívül jól 2017-ben).

Természetesen a befektetési alapokat sem hagyhatjuk le a listánkról, mert könnyen előfordulhat, hogy az alacsony hozamok miatt valamilyen alappal próbáltál szerencsét. A 2017-es eredmények alapján tisztán látszik, hogy az egyes befektetési alapkategóriák és a különböző alapok között is óriási volt az eltérés a hozamokat illetően.

A legnépszerűbbnek tavaly is az abszolút hozamú alapok számítottak a korábbi jó teljesítményüknek köszönhetően, ám 2017 nem igazán kedvezett számukra. Egy év alatt átlagosan 2,5%-os hozam üthette a markod, ha ilyen alapod volt. Persze az átlag sokat torzít, ezért érdemes két a szélsőértéket is megnézni: a legrosszabb alap -9,7%-os, míg a legjobb 16,6%-os hozamot ért el.

A szintén slágernek számító vegyes alapok átlagosan 3,78%-os éves hozamot értek el, de a részvénykitettség függvényében ez is jelentős szórást mutat. Ugyan a részvényalapok, vagy a közvetlen részvénybefektetések csak egy szűkebb befektetői kör számára vonzóak, viszont a 2017-es év egyértelműen ezeknek kedvezett. A részvényalapokkal átlagosan 13,7%-ot zsebelhettél be, ráadásul a közép-európai piacokra fókuszáló alapokkal még 40%-ot is kereshettél. Ehhez hozzájárul a kedvező széljárás, hiszen a nemzetközi részvénypiacok tavaly mindenkori csúcsaikat múlták felül, de a magyar- és a lengyel részvénypiac is folytatta a kiemelkedő szériát.

Ezt várhatod 2018-ban a befektetésektől

A hozamkörnyezet gyökeres változására idén sem számíthatsz, vagyis az alacsony kamatok továbbra is velünk maradnak. Ugyanakkor különösen érdekes lehet a lakossági állampapírok hozamainak alakulása, a nagyobb kockázatot vállalók számára pedig az, hogy a hazai és nemzetközi tőzsdéken mi fog történni.

A lakossági állampapírokkal tulajdonképpen az államot finanszírozod meg és mivel a vonzó feltételek miatt az emberek őrült ütemben vásárolják, a teljes államadósságon belül már a 25%-ot is elérte a lakossági papírok aránya. Ez pedig azért fontos, mert az Államadósság Kezelő Központ vezetője szerint ez a lakossági arány már elegendő az egészséges finanszírozási szerkezethez. Ezután persze felmerül a kérdés, hogy meddig szeretnék fenntartani a nagylelkű kamatokkal kínált lakossági állampapírokat. Márpedig a nagy érdeklődésre való tekintettel nagyon könnyen előfordulhat, hogy az idei évben alacsonyabb állampapír kamatokkal találkozol (például a prémiumnál a felár 2017 után újra csökkenhet, akár jelentősebben is). Mindenesetre a parlagon heverő pénzeket érdemes lehet minél hamarabb befektetned.

A részvénypiacokkal kapcsolatban már 2017-ben is sok elemző a vészharangot kongatta és egy közelgő visszaesést vizionált. Ennek az esélye továbbra is ott van a levegőben a magas árazások miatt, mindenesetre elképzelhető, hogy az emelkedés egy darabig még folytatódik. Ugyanakkor anélkül, hogy találgatásokba mennénk bele, annak mindenképp légy tudatában, hogy veszteségbe is fordulhat a befektetésed. Különösen, ha valamilyen egyedi részvénybe fektettél, például a hazai kispapírokból vásároltál be.

Ugyan tavaly az abszolút hozamú alapok teljesítménye viszonylag szerény volt, mégis jó szolgálatot tehetnek, ha a védelem fontos a számodra. Ezek az alapok szabadon mozoghatnak az egyes befektetések között, sőt még akár az esésből is hasznot húzhatnak. Egy zuhanó piaci környezetben nyilvánvaló, hogy néhány százalékos nyereség is többet ér, mintha kétszámjegyű mínuszba futnál bele.

Nézz utána a legjobb befektetési alapoknak a keresőnk segítségével!

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Itt vannak a kedvenc lakossági állampapírok

2019. 04. 15.

7637 milliárd forint volt a lakossági állampapírok teljes állománya az első negyedév végén, ami 300 milliárd forintos bővülés egy év alatt. A Babakötvény 50 százalékos növekedési üteme volt a legkiemelkedőbb...

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

kalkuláció

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

2019. 03. 14.

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat. Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.