Most megtudhatod, hogyan döntöttek a magyarok 2017-ben

Most megtudhatod, hogyan döntöttek a magyarok 2017-ben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-12-19 Frissítve: 2021-08-06
 

Menthetetlenül itt van a 2017-es év vége, ami egyben azt jelenti, hogy itt az ideje az év végi értékeléseket is megtenni. Mi is ezt tettük a megtakarítások és hitelek frontján, ahol a legfontosabb folyamatokat követtük végig. Annak ellenére, hogy a bankbetét jelentősége egyre csökken, a készpénz és a folyószámlabetéteken lévő pénz nagysága nő a lakosságnál, amivel kamatot veszít. A megtakarítások élén továbbra is a lakossági állampapírok állnak, ahova a legtöbb pénz is érkezett az év során. Ráadásul a lakosság hitelfelvételi kedve is nagyot nőtt, ami a hitelállomány növekedésében is felfedezhető.

Minden 2. forint állampapírba érkezett

Időként érdemes a jegybank lakossági vagyonra vonatkozó statisztikáira egy pillantást vetni, és mikor lenne ez aktuálisabb, mint az év végén. Ugyan az adatok még a teljes 2017-es évre nem állnak rendelkezésre, viszont arra mindenképpen alkalmasak, hogy képet alkothassunk az idei folyamatokról.

Az elmúlt évek kamatcsökkenésének hatását mindannyian a saját bőrünkön érezhetjük, és ez bizony meglátszik azon is, hogy milyen megtakarításokat részesítünk előnyben. Például a bankbetétektől egyre inkább elhatárolódik a lakosság, míg az alternatív befektetések egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a megtakarítások tortájából.

A betétekben még mindig sok pénzt tart a lakosság (összesen 8,3 ezer milliárdot), hiszen a likvid megtakarítások 30%-a még mindig betétben hever. Ugyanakkor a rendkívül alacsony fél százalék közeli kamatok miatt, az elmúlt években a lekötött betéteiket fokozatosan számolták fel az emberek. Ugyanakkor a bankbetétek aránya leginkább azért maradhatott magas, mert a folyószámlán lekötetlenül álló összegek állománya megnőtt, vagyis sokan felhasználatlanul, a bankszámlájukon hagyják a pénzüket. De emellett a készpénz aránya is még mindig magas, a lakosság vagyonának 16%-a koncentrálódik ide.

Pedig az infláció ugyanúgy csökkenti a parlagon heverő pénzek értékét is, az idei évben ráadásul átlagosan 2,3%-kal emelkedtek az árak. A veszteség mérséklése, vagy valamekkora reálhozam elérése érdekében mindenképp célszerű volna akár olyan egy befektetés mellett dönteni, mint a lakossági állampapír.

 

A lakosság megtakarításai között szereplő kötvények töretlen növekedése egyértelműen az állampapírok népszerűségének köszönhető. Kockázatmentessége miatt jelenleg ez tekinthető a lekötött betét helyettesítőjének, viszont annál jóval nagyobb hozamot kínál (1,5-3,8%). A statisztikák szerint a háztartások 545 milliárd forinttal bővítették az állampapír állományukat szeptember végéig. Az is megállapítható, hogy elsősorban a rövid papírokat kedveli a lakosság (fél-egyéves állampapír), habár az utóbbi időszakban a magasabb hozam reményében egyre többen választják a hosszú lejáratú állampapírokat is (3-5 éves prémium állampapír).

A befektetési alapok is fontos részét képezik a lakosság megtakarításainak, hiszen a magasabb hozam reményében sokan fordultak feléjük, ezzel együtt nagyjából 16% körül van a részesedésük. A tavalyival ellentétben az idei évben már a befektetési alapokhoz is kegyesebb volt a sors, hiszen összességében 14 milliárddal tudott nőni a lakosságnál lévő állományuk. A környezet változása miatt a régebben kedvelt pénzpiaci és kötvényalapoktól egyre inkább elfordultak a befektetők, és elsősorban az abszolút hozamú, vegyes és az ingatlanalapok iránt nőtt az érdeklődés.

Ugyan a tőzsdei részvények szerepe egyáltalán nem hangsúlyos a lakosság körében, viszont idén valamennyire fokozódott irántuk az érdeklődés. Az biztos, hogy a kockázatok bevállalása mellett a részvényekkel jól lehetett keresni, a hazai piacon külön érdekesség a kisrészvények szárnyalása, amelyek akár több ezer százalékot is hozhattak a konyhára.

Ezen kívül a lakosságnál tartott életbiztosítások, beleértve a nyugdíjbiztosításokat is, 12 milliárddal bővültek az év végéig, emellett a nyugdíjpénztárakba is közel 42 milliárd forintnyi új pénz érkezett. Mindezt úgy, hogy az igazi hajrá általában az év utolsó negyedévére esik.

Kíváncsi vagy mennyit gyűjthetsz össze a nyugdíjra? Kalkulátorunkkal megnézheted!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés

Hirdetés

Felpörgőben a hitelezés

Külön érdemes kiemelni a hitelek helyzetét, amelyeknek már az állománya is növekedni tudott, vagyis több hitelt vett fel a lakosság, mint amennyit törlesztett. A teljes hitelállomány így a 3. negyedév végén 7,2 ezer milliárd forintot tett ki. A hitelek iránti érdeklődés egyértelműen az alacsony hitelkamatokra (akár 2,5-3%), a támogatások hatására (CSOK), és a lakosság javuló jövedelmi helyzetére vezethető vissza.

Az biztos, hogy az idei év mérföldkő volt, és szemmel látható mértékben növekedni tudott a hitelkihelyezés, mind a lakáshitelek, mind a fogyasztási hitelek esetén. A friss statisztikák szerint októberig 532 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak, ami már így is 64 milliárddal haladja meg a 2016-os teljes hitelkihelyezést. Az elmúlt évek változásának a fogyasztási hitelek is nagy nyertesei voltak, ahol az új kihelyezések értéke a legközelebb került a válságot megelőző csúcshoz.

A 2017-es év újdonsága, hogy feltűntek a fogyasztóbarát lakáshitelek, amelyek a biztonságosabb, rögzített kamatú hitelek felvételét vonzóbbá. Ennek egyértelmű haszna, hogy a fix hitelek kamata is sokat csökkent (5-10 éves rögzítésnél is 3,5-4,8%), ami mérsékli a lakosság kamatkockázatát.

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés