A lakosság kedvencei rászolgáltak a nevükre!

A lakosság kedvencei rászolgáltak a nevükre!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-08 Frissítve: 2021-08-06
 

A lakossági állampapírok a bankbetétek vonzerejének csökkenésével párhuzamosan már évek óta rendkívüli népszerűségnek örvendenek. Ugyanakkor jól látszik, hogy az elmúlt hónapokban a korábban kedvelt rövid lejáratú állampapírok helyett a hosszú állampapírok felé is nyitottak az emberek. Elsősorban a prémium állampapír iránt nagy az érdeklődés, de ez nem is meglepő, hiszen a legvonzóbb kamatokat is ez kínálja.

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

Ha valaki a rizikó nélküli befektetések iránt érdeklődik, számára a lakossági állampapír neve nem lehet ismeretlen. Egyszerűen úgy adódott, hogy a bankbetéteknél végbemenő kamatcsökkenés után ez a megtakarítási forma maradt, ahol biztonságosan, de mégis versenyképes kamatot lehet bezsebelni.

A népszerűséget jól mutatja, hogy az elmúlt bő egy év alatt többször is volt olyan hónap, amikor 100 milliárd forintnál is több állampapír fogyott. A lakosság a legfrissebb adatok szerint április végén már több mint 6600 milliárd forintos lakossági állampapír állományt birtokolt (a kincstári takarékjegyekkel együtt 7100 milliárd forint).

Az általánosságban elmondható, hogy elsősorban a rövid lejáratú megtakarításokat részesítik előnyben az emberek. Különösen az egyéves állampapírt kedvelik, ez az értékpapír jelenleg 2%-os kamatot fizet. Ugyanakkor az utóbbi időszakban némileg megtorpant az érdeklődés iránta, de még így is ez hasítja ki a legnagyobb szeletet az állampapírok közül.

A másik nagy kedvenc a prémium állampapír, amely iránt tavaly év eleje óta élénkült meg igazán a kereslet és a lakosság kezében is ebből van a legtöbb az egyéves állampapír után. A magas állomány pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a magasabb kamatért cserébe az emberek már hajlandók hosszabb időre is nélkülözni a pénzüket. A prémiumról azt érdemes tudni, hogy két lejárat is elérhető, mégpedig a 3 és 5 éves, ami rendre 3,5 és 3,8%-ot fizet. Ráadásul inflációhoz kötött változó kamatozású értékpapírról van szó, ami a mostani időszakban nagy előnyt jelent.

Külön érdemes megemlíteni, hogy a fő állampapír típusok mellett a gyermekek részére elérhető Babakötvény állománya is szépen gyarapszik. Jelenleg a Babakötvény éves kamata 5,4%, ami más befektetésekhez képest kiemelkedően magasnak számít. Ráadásul ez az állampapír is inflációkövető, amire aktuálisan 3%-os felárat ad, ezenkívül minden évben a befizetett összegek 10%-át is jóváírják állami támogatásként a Start számlán (maximum évi 6 ezer forintot, ami havi 5 ezer forintos befizetés mellett érhető el).

Hirdetés

Hirdetés

Melyik állampapírt válasszam, ha befektetnék?

Elmúltak azok az idők, amikor 0% közelében volt az infláció, így igyekeznünk kell olyan befektetés választani, ahol reálhozamot is elérhetünk. Magyarán a megtakarításunk vásárlóértéke sem romlik. Azt látni kell, hogy májusban már 2,8%-os volt az infláció év/év alapon, az év végére a jegybank 2,5%-ot jelez előre, míg jövőre már 2,9%-ot.

Mindez alapján levonható a következtetés, hogyha rövidtávra fektetünk be, akkor a hozamot el is tünteti az infláció. Ezért is lehet jó megoldás, ha a hosszabb lejáratok, elsősorban a prémium állampapír felé mozdulunk, hiszen ott, ha késve is, de az emelkedő inflációs környezet hatásából mi is részesedni tudunk.

A másik hosszú papír, a bónusz a jelenlegi helyzetben sajnos nem tud labdába rúgni, hiszen az igen nyomott rövid államkötvény hozamok miatt a kamatbázisa is alacsony (itt a 10 éves papír fizet 3,02%-ot). Hiába kínál vonzóbb kamatfelárat a bónusz, várhatóan a közeljövő sem fog kedvező változást hozni a kamatozásban (egyelőre csak a hosszú államkötvény hozamok indultak felfelé).

A hosszabb állampapír sem jelenti feltétlenül azt, hogy idő közben ne lehetne kiszállni a befektetésből. Amennyiben a Magyar Államkincstárnál vásároltál, akkor a kincstári árfolyamjegyzés alapján az éven túli állampapírok 1%-os levonás mellett adhatók el (az éven belülieknél 0,5%-os a levonás). Ezt úgy is fel lehet fogni, hogy ennyit bukunk el a kamatból. A bankok, befektetési szolgáltatók esetében más lehet az eladáskor alkalmazott levonás, erről mindig érdemes előre érdeklődni.

Hirdetés
Hirdetés