Fogalmad sincs, melyik állampapírt válaszd? Segítünk a döntésben!

Fogalmad sincs, melyik állampapírt válaszd? Segítünk a döntésben!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-02 Frissítve: 2021-08-06
 

Ma, ha kockázatmentes befektetésről van szó, sokaknak valószínűleg a lakossági állampapír ugrik be először. Ugyanakkor az már nem mindegy, hogy mit választasz, adott esetben a megszokott rövid futamidő helyett érdemes lehet hosszabb időtávra tervezni. Nemcsak a kamat lehet 3,5-3,8%, hanem adót is spórolhatsz, sőt még a lejárat előtti eladással együtt is megéri így befektetni.

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

Korábbi írásunkban az állampapírok vásárlásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat szedtük össze, amivel a döntés előtt sokan nincsenek tisztában. Megtudhattad mi az a névérték, nettó árfolyam, vagy éppen a felhalmozott kamat. Most elsősorban azt nézzük meg, hogy mi lehet számodra a legkedvezőbb választás, ha kockázatmentes megtakarításban gondolkozol.

A lakosság alapvető igénye egy befektetéssel kapcsolatban, hogy az már rövidtávon is hozzáférhető legyen, de emellett adjon némi kamatot is. A nyomott bankbetéti kamatok mellett nem véletlenül esett sokak választása a féléves, illetve az egyéves lakossági állampapírokra. Ezek rendre 1,5% és 2%-os kamatot nyújtanak, ami a mai környezetben is megbecsülendő ajánlatnak számít.

Valóban fontos tényező, hogy legyen likvid, könnyen feltörhető megtakarításod, ugyanakkor el kell gondolkodni azon, hogy tudsz-e hosszabb távra is tervezni. Természetesen, ha valaki bizonytalan és nem tudja, mit szeretne kezdeni a pénzzel egy éves időtávon belül (netán konkrét célja van), akkor számára a rövid papírok ajánlhatók.

Ugyanakkor sokan rendszerint fél-egyéves lekötésekben görgetik a megtakarításaikat, ami hosszú távon nézve költséget jelent, mégpedig az elveszített kamatot, amit egy hosszabb futamidejű befektetés adott volna. A statisztikák egyébként azt erősítik meg, hogy nő a hajlandóság a lakosság körében a hosszabb távú befektetések irányába.

És most valóban jobban járhatsz, ha több évre előre tudsz gondolkozni, hiszen magasabb kamatot érhetsz el. Két évre elköteleződve is 2,5%-ot ad az állampapír, viszont jelenleg 3-5 éves futamidőnél a prémium állampapír biztosítja a legkedvezőbb kamatot. Itt a 2021/K és a 2023/J prémium sorozatok esetében 3,5-3,8%-os kamatozást érhetsz el.

Azt hozzá kell tenni, hogy változó kamatozású értékpapírról van szó, amely az inflációhoz kötött. Ez úgy néz ki, hogy megadnak egy inflációtól függő kamatbázist (2017-es átlagos éves infláció, amely 2,4%) és erre fizetnek egy fix kamatprémiumot (aktuálisan 1,1% és 1,4%).

A kamatbázis mindig az adott kamatperiódus, vagyis kamatfizetés után változik meg, és természetesen az állampapír által biztosított kamat is. Így a mostani emelkedő inflációs környezetben benne rejlik az a lehetőség is, hogy a következő időszakban magasabb hozamot fizessen a papír. Természetesen ezzel befektetőként nem feltétlenül elégedhetsz meg, hiszen az aktuális inflációhoz képest késés van rendszerben. Ugyanakkor legalább ez a lehetőség biztosít reálkamatot, vagyis a pénzed vásárlóértéke növekszik (ez a rövid távú állampapíroknál nem teljesül).

Ha már 3-5 éves időtávról van szó, érdekes lehet, hogy miként is váltható vissza az állampapír. Akkor a legtisztább az ügy, ha a Magyar Államkincstárnál vásároltál, hiszen ott a kincstári árfolyamjegyzés alapján 1%-os levonás árán adhatók el a hosszabb papírok (a rövideknél 0,5% mellett). Ergo lejárat előtti eladáskor ennyit bukhatsz el a kamatból, ezen kívül más szankció nincsen. Érdemes megjegyezni, hogy a bankoknál, befektetési szolgáltatóknál vásárolt állampapíroknál eltérő lehet a lejárat előtti eladáskor alkalmazott levonás.

További átgondolandó tényező a hosszabb távú befektetésnél az adómentesség kérdése. Márpedig egy tartós befektetési számlára gond nélkül vásárolhatsz például 3-5 éves prémiumot, ezzel adót spórolva. 3 év után a 15%-os kamatadó helyett 10%-ot kell fizetni, míg 5 év után teljesen adómentes a befektetés.

Külön érdemes arra is figyelned, hogy az állampapíroknál a közelmúltban többször is voltak változások. A prémium állampapír kamatprémiumából több ízben is lecsíptek, így a korábban vásárlók még egy jobb ajánlathoz jutottak.

Hirdetés
Hirdetés