Betöltés

Prémiumra fáj a fogad? – Nagyon trükkös ötlettel ált elő az állam!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-01-22

Szép csendben csökkent a prémium állampapír kamatozása, de még így is kategóriájának messze legjobb befektetéséről van szó. A következőkben részletesen bemutatjuk, hogy mi okozhat meglepetést a friss vásárolóknak. Ahogy arról is szót ejtünk, hogy mennyivel kisebb az elérhető hozam. Lássuk is a részleteket!

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

Nyilvánvaló, hogy a lakossági állampapír ma a legkeresettebb megtakarítási/befektetési eszköz. Biztos te is, ha ezt az írást olvasod, akkor valamilyen formában már összefutottál vele. Ezért nem is fecsérelnénk a szót, most egy olyan részéről beszélnénk, ami sokatokat húsbavágóan érinteni fog. Mindez azért is érdekes, mert elsőre nem is tűnik fel mindez, csak azoknak, akik részletesen átböngészik az állampapírok dokumentumait (pl. nyilvános ajánlattételt).

Ebben a cikkünkben már leírtuk, hogy a legtöbben prémium állampapírt vásárolnak, hiszen abból 3 év 5 éves verzió is elérhető és a kamata 3,55 és 3,8% évesítve jelenleg, aminek kategóriájában nincsen párja. A kamatfelárat viszont kismértékben visszavágták (3 évre 0,15%-kal, míg 5 évre 0,1%-kal). De ezen senki sem lepődhet meg, mert azt már itt már megfogalmaztuk, az Államadósság Kezelő Központ vezetője szerint elérték azt a szintet, amikor az adósságon belül optimális a lakosság részesedése.

Magyarul, nem szükséges már olyan mértékben pénzt bevonni a befektetőktől, mint korábban. Bőven elegendő az, ha csak a lejáró állampapírokat újítja meg, ha egyébként az államadósság mértéke nem növekszik. A legjobb megoldás ilyenkor, ha az egyébként nagyon is vonzó árazásnak valahogy gátat szabnak és fokozatosan visszavesznek belőle.

Azért nem kell senkinek sem a szívéhez kapnia, mert még ha némileg változott a kamatozás, nem történt tragédia. De azért az utóbbi években látott tendencia folytatódik, és jobb már most felkészülni a váltáskor vagy újrabefektetésnél, mint később. Mindez azért nem egyértelmű, mert óvatosabbá vált az ÁKK:

 • egyrészt, mostanában az első kamatperiódusban a kamatozást nem változtatják meg, például az 5 évesnél marad a 3,8% (olyan mintha semmi sem történt volna),
 • másrészt viszont a kamatfelárat csökkentették, a legutóbb az 5 évesnél 1,5%-ról 1,4%-ra (itt mutatkozik csak meg a szigorítás), ami azt jelenti, hogy a második kamatperiódusban már kisebb kamatot kapunk.

A legjobban úgy lehet szemléltetni ezt, ha egy példát veszünk. Nézzük a 2023/I sorozatot, aminek az értékesítése már lezárult és a 2023/J sorozatot, amit éppen bárki megvásárolhat. A hasonlóság közöttük, hogy az első kamatperiódusban (2017. október 3-tól 2018. március 22-ig, illetve 2018. január 18-tól 2018. szeptember 28-ig) mind a kettő 3,8%-ot fizet évesítve.

Ebből azt hihetnéd, hogy mind a kettő ugyanolyan jó befektetés, és ugyanannyit fognak neked a későbbiekben is kifizetni. Ez viszont nincs így, hiszen míg az előbbi az infláció felett 1,5%-ot fizet ki a második kamatfizetéskor és utána, addig a most megvásárolható 1,4%-ot.

Nem tűnik soknak az eltérés, de azért ez is pénz és utal arra, hogy szigorúbb feltéttelekkel (alacsonyabb kamattal) találkozhatsz a jövőben. 1 millió forintos befektetésnél a 0,1% 1000 forintot jelent, vagyis adózás előtt ennyivel kevesebb lesz az elérhető hozam. A 3 évesnél 0,15% volt a visszavágás a kamatfelárban, vagyis 1 millió forintra vetítve 1500 forint lesz a különbözet.

Logikus, hogy ezért még önmagában nem kell tartózkodni a vásárlástól. De ki tudja, előfordulhat olyan forgatókönyv, amikor a kamatfelárban is agresszívebben csökkentik és például az induló kamatozást is mérséklik. Minden rajtunk múlik, illetve azon, hogy mennyire akar visszavonulót fújni a kormány. Egy biztos, érdekes év elé nézünk, és nagyon kíváncsiak lennénk, hogy 2019 elejére mit tartogatnak az ÁKK-nál.

Nézd meg állampapír kalkulátorunkkal, hogy mekkora hozamot érhetsz el!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Hogyan válasszam ki életem első befektetési alapját?

2019. 05. 28.

Előző cikkünkben arra a kérdésre kerestük a választ, hogy miként keresheted meg kezdő befektetőként életed első alapkezelőjét, akire jó esetben hosszú távon is rábízhatod befektetni való pénzeszközeid. Most az első...

Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény

2019. 05. 24.

Megérkeztek a részletek a június 3-tól jegyezhető új lakossági állampapírral kapcsolatban. Több pontosítás és változás is történt, például megváltoztatták a kötvény nevét. Lássuk a további részleteket. Nagy várakozás övezi az...

Blogajánló

 • alapblog

  Mivel fizetünk a jövőben?

  Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk tegnapi adásában Varga Lóránt, az MNB fősztályvezetője, valamint Szabó Dávid, a HOLD Alapkezelő alapkezelője...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.