Betöltés

Bombabiztos befektetés: kell rettegni a kamatcsökkentéstől?

szerző: Bankmonitor
2018-01-11

A kockázatmentes hozamokban a 2017-es év sem hozott nagy fordulatot, viszont a lakossági állampapírok szerepe még inkább nőtt a lakossági megtakarítások között, kenterbe verve a bankbetéteket. Jelenleg rövidtávon 1,5-2,5%-os, míg hosszú távon akár 3,8%-os kamat mellett tudunk befektetni, amivel még a kockázatosabb befektetéseket is veri az állampapír. Amellett, hogy összegyűjtöttük, hogy milyen lehetőségekből válogathatsz, kitekintettünk arra is, hogy meddig maradhatnak a kiemelkedő állampapír hozamok.

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

Lakossági befektetőként valószínűleg a te szemed előtt is az lebeg, hogy alacsony kockázat mellett a bankbetétnél magasabbat hozamot érj el. Amennyiben rizikó nélkül fektetsz be, nincs mese, a lakossági állampapírok között kell nézelődnöd. Itt aktuálisan 1,5-3,8%-ig terjedő kamatra számíthatsz, attól függően, hogy milyen időtávon szeretnél befektetni.

Talán nem ehhez a kamatszinthez vagy hozzá szokva, viszont még mindig az alacsony hozamok korát éljük, így nagyon is meg kell becsülni ezt a lehetőséget. Korábban megmutattuk, hogy a tavalyi évben különösen jól muzsikált az állampapír a többi befektetéshez képest, több esetben még a kockázatosan befektetési alapoknál is jobb eredményt lehetett elérni.

Rövidtávon gondolkodva a félévtől a kétéves lejáratú állampapírokból válogathatsz, amelyek hasonlósága a fix kamatozás. A féléves állampapír jelenleg éves szinten 1,5%-os (félévre 0,75%-os), míg az egyéves állampapír 2%-os kamattal kecsegtet. Mindazonáltal a 2017-es év újdonsága a kétéves állampapír volt, amire nagy érdeklődés is volt a megtakarítók részéről, köszönhetően annak, hogy 2,5%-os kamat ütheti vele a markod.

Érdemes azonban elgondolkodnod, hogy tényleg 1-2 éves lekötésekben akarod-e görgetni a megtakarítást, hiszen ha hosszabb időtávra tudod nélkülözni, magasabb lesz a kapott kamat is. Ezek változó kamatozású állampapírok is, aminek köszönhetően feljebb is kúszhat a kezdetben megállapított kamat. Ugyan a bónusz állampapír a kamatbázisul szolgáló rövid hozamok esése miatt, most nem tűnik vonzónak, de a prémium állampapírral még infláció fölött hozamot is elérhetsz.

A tavalyi év slágere egyébként a magasabb hozam miatt éppen a prémium állampapír volt. A 2021/J jelzésű papír 3,55%-ot fizet, míg a 2023/I sorozat már 3,8%-ot. Ráadásul 2,2%-os kamatozással elérhető egy eurós prémium sorozat is, ami jelenleg a legkedvezőbb eurós befektetésnek bizonyul a piacon.

A következő kalkulátorral kiderítheted, hogy melyik a számodra legjobb állampapír befektetés!

Meddig maradhatnak a kiemelkedő kamatok?

Ugyan rendkívül jó, hogy az alacsony betéthozamok mellett sem maradunk megoldás nélkül, de felmerül a kérdés, hogy meddig maradhat ez így? Ehhez a lakossági állampapírok kibocsátását végző Államadósság Kezelő Központ vezetőjének közelmúltbeli nyilatkozata adhat némi támpontot.

Azt látni kell, hogy a lakossági állampapírokkal az államnak adunk kölcsön, és pontosan azért is hívták életre ezt a konstrukciót, hogy az államadóság tulajdonosi szerkezetét a kedvező irányba lehessen terelni. Korábban igen sokat fizetett az állam a külföldi, devizás állampapírok után, ami jelentős sérülékenységgel párosult. A lakossági állampapírok azonban olyan jól fogytak a közelmúltban, hogy a teljes államadósságon belül már a 25%-ot is elérte az arányuk. Ez már egy egészséges szintet jelent, így a közeljövőben már könnyen elképzelhetők változások is.

Ez könnyedén jelentheti a kamatok csökkenését, mint ahogy arra már a tavalyi év során is volt példa. Gondolj bele, ahogy neked egy hitelnél, az államnak is az a jó, ha hosszú távra tud tervezni a finanszírozási forrással. Így a mostani lakossági állampapír állományt is vélhetően a hosszú lejáratú papírokkal igyekszik majd megújítani, vagyis a hosszú állampapírok felé terelni az embereket.

Ez alapján elsősorban a rövid papíroknál vághatnak kamatot, de esélyét látjuk annak is, hogy a hosszú állampapíroknál csökkenjenek a kamatprémiumok. Mindenesetre azt nem fogja megkockáztatni az Államadósság Kezelő, hogy az emberek elforduljanak az állampapírtól, hiszen ez számára is érvágást jelentene. Érdemes felkészülni, hogy rövid időn belül is a 0,25-0,5%-kal alacsonyabbak lehetnek az állampapír kamatok. Célszerű még a mostani kedvezőbb feltételek mellett befektetni a parlagon heverő pénzeket.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Itt vannak a kedvenc lakossági állampapírok

2019. 04. 15.

7637 milliárd forint volt a lakossági állampapírok teljes állománya az első negyedév végén, ami 300 milliárd forintos bővülés egy év alatt. A Babakötvény 50 százalékos növekedési üteme volt a legkiemelkedőbb...

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

kalkuláció

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

2019. 03. 14.

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat. Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.