Betöltés

Most kiderül, milyen meglepetést tartogat a lakástakarék induláskor

szerző: Bankmonitor.hu
2017-09-20

„Nagyon jó megtakarítási lehetőségnek tartom a lakástakarékot, azonban nem vagyok tisztában azzal, hogy milyen kezdeti költségekkel kell számolnom. Láttam több helyen is, hogy belefuthatok akcióba vagy kedvezménybe, de gondolom, ezt nem osztogatják ingyen. Esetleg tudnának némi plusz információt adni ezekben a kérdésekben?” Egy érdeklődőtől kaptuk a kérdéseket, melyet most szakértőnk megválaszol.

A lakástakarék többek között azért is olyan népszerű az ügyfelek körében, mert könnyedén átlátható, hogy milyen kezdeti költségek tartoznak hozzá. Mindössze egyetlen dologra kell odafigyelni, ez pedig a számlanyitási díj. ennek az egyelten kezdeti költségnek a nagysága a szerződéses összeg 1 százaléka.

Fontos tudni, hogy a szerződéses összeg tartalmazza a befizetéseinken túl az állami támogatást, a kamatokat és a felvehető lakáskölcsön összegét is. Így, minél magasabb havi befizetést vállalunk vagy minél hosszabb futamidőre kötjük a lakástakarékot, annál magasabb a számlanyitási díj. Például egy 4 évre havi 20 ezer forintos befizetésű LTP kezdeti díja 26-32 ezer forint, míg egy hasonló 8 éves terméknél már 75-80 ezer forint.

Nem kell azonban kétségbe esni, mert előszeretettel alkalmaznak az érdeklődő által is említett akciókat a pénztárak. Ezáltal a számlanyitási díj egy részét vagy akár egészét is elengedhetik. Nagyon figyeljünk oda, mert az akció feltételei között azt is megtalálhatjuk, hogy egy másik terméket is meg kell kötni. Így akár egy bankszámlát, egy lakásbiztosítást, belépni egy nyugdíjpénztárba vagy éppen hitelkártyát igényelni.

Ezek az egyéb termékek is pénzbe kerülnek, vagyis bőven elképzelhető, hogy többet fizetünk ki, mintha nem is élnénk az akcióval. Trükkös, de a kapcsolt termék költségei nincsenek benne az LTP EBKM mutatójában. Vagyis az akció miatt úgy tűnhet, hogy magasabb hozamot érünk el, miközben ebben nem szerepel, hogy már helyen egyéb költségekbe verjük magunkat.

Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj a CashMester hírlevelünkre. Megéri!

Továbbá azt is feltételül szabják a pénztárak, hogy az akcióért cserébe minden vállalását teljesítse a tag, és ne változtasson a szerződés főbb pontjain úgy, hogy az a szerződéses összeget csökkenti (rövidebb futamidő vagy alacsonyabb havi összeg például). Ha elmaradása lesz, vagy felmondja, vagy csak a szerződés szerint a vállaltnál kisebb teherrel járó módozatra vált, akkor az elengedett számlanyitási díjat is ki kell majd fizetnie. Akkor persze már más a történet, ha nagyobb szerződéses összeg jön ki a módosítások után, mert akkor az eredeti és a magasabb összeg közötti részre eső számlanyitási díjat kötelező kifizetni.

A Bankmonitornál is van példa a korábbiakban említett akcióra. A rajtunk keresztül kötött LTP esetében ráadásul nem kell az akcióhoz egyéb terméket igénybe venni. Az Erste LTP szerződéseknél két kedvezmény is él jelenleg. Ha legalább egy darab 5 éves szerződést köt havi 20 ezer forinttal az ügyfél, akkor 20 ezer forintot visszaadunk Erzsébet utalvány formájában. A másiknál két darab 4 éves szerződést kell kötni havi 20 ezer forintos befizetéssel, akkor 15 ezer forint értékű Extreme Digital utalvány az ajándék.

 

3 Hozzászólás

 1. Nagy László

  Az eleve pozícióval való visszaélés, ha a szerződéses összeg tartalmazza a felvehető lakáshitel összegét is, mert az ügyfél nem kapja vissza a többlet szerződéskötési díjat, ha nem vesz fel lakáshitelt. Az állami támogatás megsarcolása szintén nem tartozik az etikus magatartás körébe. Nem a lakástakarék adja a támogatást.
  A szerződéskötési díj pedig az ügynöki jutalék. Nem tudom, miért kell annak is az ügynöki jutalékot kifizetnie, aki saját megfontolásból keresi fel a lakástakarékot, pl. előrelátás vagy a gyermekeiről való gondoskodás céljából és nem ügynöki ráhatásra.
  A nevesített éves hozam annál alacsonyabb, minél hosszabb a futamidő, mert támogatás csak az aktuális éves befizetés után jár, azonkívül az ügyfél gyakorlatilag semmit nem kap. A gyakorlatilag semmi a kamat. Viszont fizetnie kell még számlavezetési díjat is. A korrektség minimuma az lenne, ha nem lenne szerződéskötési és számlavezetési díj, ha már az ügyfél semmit nem lát az ő megtakarított pénzéből kihelyezett lakáshitelek hozamából.
  Másik dolog a kifizetés határideje, ami jó esetben is több hónap. De a lakástakaréknak joga van mindenféle módon akadályozni, halasztani a kifizetést. Édesanyám nyitott lakástakarékot a Fundamentánál. A szerződés letelte előtt néhány hónappal elhunyt. Egyedüli kedvezményezett voltam. A Fundamenta három, azaz nem tévedés, három éven át halogatta a kifizetést. Mert büntetlenül megtehette. Most ilyen igazolás kell, Megkapta. Azután meg olyan. Azt is megkapta. Az ügy megjárt több “menedzsert” is. Most sajnálatos félreértés történt. Ezt most nem fogadjuk el hiteles igazolásként. Most meg egyedi ügyintézői hiba történt. A lakástakarék összege az önrészhez kellett volna, így a lakásvásárlás is meghiúsult.
  A Fundamenta tapsikolhatott a jogtalanul visszatartott kifizetésből származó haszon miatt, én meg így jártam. Azóta is albérletben lakunk. Csak ajánlani tudom a lakástakarékot azoknak, akiknek belefér, hogy a magasabb hozam reményében ilyeneknek kitegye magát, jól tartsa a lakástakarékokat. Különösen a Fundamentát.

 2. Csendes Gáborné

  Tisztelt Bankmonitor!
  Mélységesen fel vagyok háborodva, ahogyan hülyének nézik az embereket! Nem az első eset, hogy a bankok lehúzzák a kisembereket, hol becsapással, hol téves információval, hol pedig ezzel a Lakástakarék förmedvénnyel! Történt ugyanis, hogy mint jó polgár bedőltem az ügyintézőnek, aki elfelejtette mondani, hogy 3 hónap sem elég arra, hogy az évek folyamán megtakarított pénzecskénkhez hozzájussunk! 2013-ban sikerült BEPALIZNI bennünket az ERSTE BANK üzeltkötője! 2017.06.30-án lejárt a megtakarítási idő, de a mai napig nem kaptuk meg a nekünk járó összeget! Értem ez alatt a MEGTAKARÍTÁST ÉS AZ ÁLLAMI TÁMOGATÁST! Az Erste Bank Központi fiokjában nem tudtunk a LAKÁSTAKARÉK OSZTÁLYTÓL SENKIVEL SEM BESZÉLNI, NEM HAJLANDÓAK LEJÖNNI, HELYETTE LEVELEZNEK VELÜNK! Bekérték Tőlem a tulajdoni lap másolatát E-HITELES KIVONAT FORMÁJÁBAN, bevittük, majd 2 hét múlva megírták, hogy ez nem jó és kérjek ismét tulajdoni lapot! Az volt az indok, hogy nem elektronikus úton küldtük be! ÍGY NEM HITELES!!!!!!!!!!! Ez felháborító! Arról már nem is beszélve, hogy a saját megtakarításunkkal miért kell elszámolni! Mert az állami támogatással el kell azt még csak meg is értem! Kérem segítsenek hozzájutni a pénzünkhöz, a csotorna vállalalt már 50.000 ft késedelmi díjat számított fel! Várom megtisztelő válaszukat! Tisztelettel: Csendes Gáborné

 3. cromofag

  Nem akciósan kötött LTP-k esetében az ügyfélnek tényleg okosan kell eljárnia, de csökkentheti a kezdeti szerződéskötési díjat vagy jutalékot – ki hogyan szeretne tekinteni rá. Az egyik legfontosabb “trükkök”, amivel érdemes tisztában lenni (és talán már a Bankmonitor oldalán is megjelentek korábban):
  – Az állami támogatás a tényleges befizetések után jár és nem a szerződéses összeg után. Lefordítva magyarra ez azt jelenti, hogy minimális szerződéses összegre kell kötni a szerződést és a lehetőségeinkhez mérten a maximális (max. 20e/hó) befizetést kell teljesíteni.
  – A normál szerződéseseket meg lehet osztani is, aminek a pontos költségvonzatával nem vagyok képben, de szokásos megoldás szintén az állami támogatás növelése érdekében.
  – Végezetül egy általános jótanács: mivel a kamat mértéke alacsony, az állami támogatás fix, alapvetően minél rövidebb időre érdemes LTP-t kötni a hozam maximalizálása érdekében.

  Megértem a felháborodást, hogy ez plusz odafigyelést igényel az ügyfél részéről, de ennek az a többlethozadéka, hogy nőhet ezáltal a pénzügyi tudatosság is. A fent felsorolt trükkök általában nem akció keretében LTP-k esetén működnek, mert — ahogy a cikk is kiemeli — az akció általában ezeket a lehetőségeket kizárja.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 ok, ami miatt sokan buknak a lakástakarékon

Ha valaki azon 140 ezer ember közé tartozik, akiknek még éppen sikerült megcsípniük állami támogatással egy vagy több lakás-takarékpénztári szerződést, akkor szerencsésnek érezheti magát! És igaza is van, mert a...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.