Betöltés

Most lerántjuk a leplet a lakástakarék nagy rejtélyéről

szerző: Bankmonitor
2017-08-10

A lakástakarék egyszerűen működő konstrukció: a megtakarítási időszakban vállalod egy adott havi összeg befizetését, amire jóváírják a 30%-os, maximum évi 72 ezer forintos állami támogatást. Amikor a lakástakarék által elérhető hozamokat mutatják, mégsem 30%-ot látunk, hanem a futamidőtől függően ez lehet 12%, de akár 4% is. Ez vetette fel egyik ügyfelünkben is a kérdést, hogy mégis mi történik, hova lesz a maradék hozam? Valójában nem tűnik sehova, szimplán más a kiindulási pont, amikor a hozamot számítják ki.

A következő kérdést vetette fel az egyik érdeklődő a lakástakarékkal kapcsolatban:

„Már régóta gondolkodom rajta, hogy miként számítják ki ezeket a hozamokat a lakástakarékoknál. Hogyan lesz a 30%-os állami támogatás mellett ilyen kevés a hozam, mert ha a lakástakarékhoz kapcsolódó költségeket is figyelembe veszem, nem hiszem, hogy ez 21-24%-os hozamcsökkenést jelentene. Attól tartok a pénztárak működési költségeinél van a kutya elásva. Hova lesz a hozam jelentős része?”

A kérdés teljesen jogos, azonban nem áll semmilyen turpisság a háttérben. Így nem a költség elvonásokban, hanem az állami támogatás logikájában, és a lakástakarékok hozamának összehasonlítását szolgáló EBKM (egységes betéti kamatmutató) számításában kell a választ keresnünk.

Az EBKM a megtakarítás valós éves hozamát mutatja meg, és egyébként figyelembe vesz minden költséget a hozamszámítás során. A költségekből kétféle van a lakástakaréknál: a havonta fizetendő 150 forintos számlavezetési díj, és a szerződéses összeg 1%-ára rúgó számlanyitási díj. Egyéb költségterhelés viszont nem merül fel, így az említett működési költségek egyáltalán nem befolyásolják a hozamot. Nézzük meg egy példán keresztül, hogy akkor mégis mi a megoldás.

A lakástakarék rejtélye –Mégis hogy lesz a 30-ból 10%?

Az tiszta sor, hogy a 30%-os állami támogatást a befizetésed után írják jóvá, valamint, hogy 20 ezer forintnál lehet kihasználni teljesen a támogatási plafont, vagyis ekkor kapod meg az évi 72 ezer forintos támogatást. Ezt minden évben jóváírják a befizetésed után, de attól függetlenül, hogy mekkora a már számládon lévő összeg. Tehát nem a teljes bent lévő összegre kapod meg a 30%-os támogatást, hanem csak az aktuálisan, az adott évben érkező megtakarításra.

Mit jelent ez? Vegyük 20 ezer forintos befizetés mellett az első évet, amikor összesen 240 ezer forintot fizetsz be (12*20 ezer Ft), erre 72 ezres állami támogatást kapsz, ez tényleg 30%. Ugorjunk a negyedik év végére, ekkor már 960 ezer forintot a fizettél be összesen, de ez esetben is csak az évi 240 ezres befizetésed után jár a 72 ezer forint. Márpedig ez így, nem 30%-os hozamot jelent, mint az első évben, hanem 8-12%-osat.

Az egész oka a fix összegű támogatásban rejlik, amit a folyamatosan növekvő befizetéshez mérünk. Ráadásul az időtényező is nagyon fontos, hiszen ahogy növeljük a lakástakarék futamidejét, csökken az elérhető hozam. Ezért van, hogy a legrövidebb futamidejű, 4 éves lakástakarék a legkedvezőbb hozam szempontjából.

Ahhoz, hogy ezt bemutassuk egy egyszerű számítást is készítettünk, ahol a lakástakarékba befizetett összeget, és az arra kapott támogatást néztük meg egy havi 20 ezer forintos szerződésnél.

Az általunk felvázolt számítás egész egyszerűen annyit mutat, hogy mennyi lehet a hozam alsó korlátja az egyes években (ez nem egyezik meg a tényleges lakástakaréki hozammal). Itt statikus módon annyit néztünk meg, hogy az adott évi állami támogatás mekkora része az általunk befizetett összegnek.

A logika megértésére viszont alkalmas a példa, hiszen látszik az is, hogy az idő elteltével csökken az éves hozam. Mindenkinek a leghamarabb, már az első évben érné meg felvenni a lakástakarékot, de a szabályok szerint legalább 4 évet szükséges várnunk, hogy hozzáférjünk a megtakarításhoz.

A lakástakarékpénztárak által is alkalmazott tényleges EBKM számítás ettől abban tér el, hogy ők folyamatos havi befizetésekkel számolnak, mi pedig azt feltételeztük, hogy az év elején érkezik be az egész összeg. Elég, ha annyit észben tartasz, hogy az EBKM egyfajta átlagos hozamot mutat meg, figyelembe véve a lakástakarékra fordított összes kiadásod (befizetés, költségek) és az ezzel szemben kivehető összeget (befizetéseid + kamatok + állami támogatás).

Ugyanakkor vedd azt is figyelembe, hogy a lakástakarékok között sem mindegy hogyan döntesz, még adott futamidőn belül is érdemes figyelni a hozamra (az eltérő számlanyitási díj, és a hónapokban számolt futamidő sokszor különbözik).

A következő kalkulátorral könnyen rákereshetsz a legjobb ajánlatokra!

Lakástakarék kalkulátor
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
14 Hozzászólás
 1. Ági

  120 hónapig rakom a havi 20000ft ot és kapok 10 év múlva minimum 3120000ft ot.Ez mindenképpen évi 30% hozam.Ez a lényeg.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Ági! Sajnáljuk, hogy nem ment át a cikk üzenete. Persze lehet lovagolni azon, hogy mit nevezünk pontosan hozamnak, de ez nem igazán visz előre. A cikkben részletesen le van írva, hogy miért lesz az állami támogatás arányához képest kisebb a valós elért hozam.

 2. Vörös Gábor

  Pénzlenyúlás,pénzlenyúlás…a ..végtelenségig(!) a bankok részéről!De vajon meddig csinálhatják ezt?

 3. józanparasztiész

  Hú, de nagy újdonság, nem mintha ez nem lett volna ismert már régen, a cikkíró feltalálta a spanyolviaszt…

  1. bankmonitor.hu

   Azt vegye figyelembe, hogy attól még, hogy Ön tudja és érti (?!) a leírt logikát, attól még nagyon sokan vannak, akiknek talány, miért kisebb az elérhető hozam a 30%-nál. Csak el kellene olvasnia a többi hozzászólást a lakástakarék témakörben és meglátja, hogy így van. És pontosan ezért írjuk meg a cikkeket, mert így látnak tisztán az emberek és hoznak majd jó döntést. Úgyhogy mielőtt máskor a spanyol viasszal dobálózik, erre legyen tekintettel.

 4. Katiéva

  Én – azt hiszem sok más emberrel együtt – most értettem meg a lakástakarék hozom csökkenésének miértjét. Nagyon jónak és korrektnek tartom a bankmonitor tájékoztatóját.

 5. Joke

  Akárhogy is csürik csavarják a szakértők ,ha eljön az az idő amikortól az emberek tisztán látnak és jó döntéseket hoznak akkor onnét kezdve befellegzett a bankok ,és pénzügyiszolgáltatók takarék üzletágának!

 6. Katinka

  Nagyon korrekt, érthető megfogalmazás, magyarázat! Köszönet érte!

 7. Csekéné Pék Magdolna

  Én az OTP LTP-t senkinek sem ajánlom. Inkorrekt tájékoztatás, hatalmi arrogancia, pedig egy nagyon pénzügyi tudatos embernek hiszem magam. Már az óvodát is pénzügy szakon végeztem, mégis sikerült átverniük.

 8. Nagy András

  Akkor van ám gubanc, ha nem tudod a “lakáscélú” felhasználást megvalósítani (mert; nincs annyi pénzed, hogy ezzel a megtakarítással + állami támogatással kiegészítve lakásvásárlásra gondolhatnál, vagy nincs a neveden lakás, melynél felhasználhatnád). Ekkor ugyanis nem szabad igénybe venni az állami támogatást. Enélkül viszont csak jelentős negatív hozamot fogsz elérni. (A befizetett összeget sem kapod vissza!) Ez a bank-rablás, nem Viszkis-é!

 9. Geza

  Köszönöm a cikket! Van élet a Fundamentán túl is. Nekem nem volt időm ennek utána nézni. Világos, jól érthető. Most még jobban érdekel, hogy értem működését.

 10. Azt hittem kibírom....

  Ez a cikk (és itt az összes ltp-vel foglalkozó) tájékoztatónak jó, néhány kérdésre választ adott, de nem teljesen korrekt, hiszen abban az esetben arról is lenne szó pl.:
  – a magas nyitási díjat lehet csökkenteni, ha csak havi 5e Ft-os befizetést vállalunk a szerződés szerint, de ennek ellenére többet /max.havi 20e-t/ fizetünk, így is jár a teljes összegere az állami támogatás. Persze itt bukjuk a magasabb hitelösszeget.
  – ha lejár a szerződés nem kell szerződésmódosítást eszközölnünk, simán fizethetjük tovább havonta, s bármikor (3, vagy 2 hónap kiutalási idővel) felhasználhatjuk, max. 10 évig lehet
  – valamint 100e-ket nyerhetünk a zseniális megosztással is, ez már kissé bonyolult, de működik

  DE MÉG ÍGY is ha valaki lakáscélra akarja felhasználni a pénzét, akkor ennél nincs jobb befektetés. Persze ha nem nézünk utána a dolgoknak, akkor valóban az a legegyszerűbb megoldás, ha a gonosz bankokat szidjuk 🙂

 11. Klau

  1 év alatt 255 ezer bukó!3 számlát nyitottam, kérdeztem az ügyintézőt,ha esetleg valami közbe jön,és kikell vegyem a pénzem,megtudom tenni?!Oooo, hát persze,a válasz ez volt!Azt elfelejtette mondani,h szamla nyitási díj nincs,de ha ki akarod venni,amit aláirtal szerződést,annak az 1%át bekell fizesd,h kitud venni!Amugy 5 éves szerződést kértem,de 10 évest kaptam:/10 év – 20.000!Ha egy év utan kiakarod venni,bekell menjél a bankba,es kp-ba kikell pörgesd az 1%ot!Nem vonják le a befizetett összegből!És ha még szeretnéd hogy 1 hónapon belül ki utalják,azért is számlánként 5-6 ezer Ft-ot kell fizess,egyébként 3 hónap a kiutalási idő!Nekem 255.000 re jött ki!Egy év alatt,ez kicsit gáz!Nekem csalódás!720.000
  Befizettem,és 255.000 buktam!Soha nem tudhatod mit hoz a holnap……

 12. Szergej

  A cikk sem tartalmazza a lényeget: A bank lényegében nem fizet kamatot, csak a költségeket számolja fel, az állami támogatás nélkül az EBKM negatív lenne.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Változás az Aegon Lakástakarék ügyfeleinél!
2019. 10. 28.

Október 25-től az Erste Lakástakarék kezeli az Aegon Lakástakarék portfólióját. A mostani tranzakció eredményeként 57 ezer szerződés került át a társasághoz. Mostantól az átvett szerződések esetében már az Erste Lakástakarék...

Hitel + állampapír: 10% feletti éves hozam kockázatmentesen
2019. 10. 24.

Konkrét bizonyítás, hogyan érhetünk el 10% feletti éves hozamot (kamatot) kockázatmentesen egy szabadfelhasználású hitel és a szuperállampapír kombinálásával. Egy újabb aranyat érő pénzügyi megoldás a Bankmonitortól. És ami nagyon fontos,...

Blogajánló
 • alapblog Európa csúcsán – pénzromlásban

  Ki kaszál ezen? Az állam, évente több száz milliárd plusz adóbevétellel, illetve inflálhatja a kiadásait, ezért is nem tesz semmit az infláció kordában tartására, zéró(közeli)... The post Európa csúcsán – pénzromlásban appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.