Betöltés

Munkahelyed segíthet törleszteni a lakáshiteled! Itt vannak a részletek!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-01-28

Havonta legfeljebb 83 ezer forinttal segítheti munkaadód lakáshiteled visszafizetését. De vajon kik és mire vehetik igénybe ezt a segítséget? Milyen módon juthat hozzá a dolgozó a támogatáshoz? A legfontosabb kérdéseknek jártunk utána.

Kik kaphatnak adómentes lakáshitel támogatást?

Azok a dolgozók jogosultak az adómentes lakáshitel támogatásra, akik méltányolható lakásigényükre banki hitelt vettek fel az elmúlt években és korábban még nem használták ki a munkáltató által kedvezményesen juttatható keretet. Az adómentes munkáltatói támogatás 5 év alatt összesen legfeljebb 5 millió forint lehet, a meglévő lakás értékének 30 százalékáig vehető igénybe új és régi lakásra, forint és devizahitelre egyaránt.

Milyen hitel törlesztése támogatható?

Az adómentes munkáltatói támogatás a már meglévő méltányolható lakásigényhez nyújtott hitelhez, a vételár 30 százalékának erejéig vehető igénybe. A támogatási plafon öt éves periódust figyelembe véve havi 83 ezer forint, új és régi lakásra, forint és devizahitelre egyaránt. A szabad felhasználású hitelek továbbra sem tartoznak a kedvezményezett hitelkörbe! A munkáltatónak a támogatás összegét a bank felé kell befizetnie, a folyamatnak biztosítania kell azt, hogy a támogatás ne legyen más célra felhasználható, közvetlenül és kizárólag a munkavállaló hiteltörlesztését finanszírozhassa.

Hogyan kerülhet sor a támogatás kifizetésére? 

Ma még az nem látható világosan, hogy a hitelintézet hogyan fogadja be a munkáltatói befizetéseket. Szükség van-e egy technikai számlára, vagy az összeg közvetlenül a magánszemély számlájára is utalható? Utóbbi esetben külön kell-e utalnia a cégnek, vagy címkéznie a támogatási összeget, hogy az azonosítható és elválasztható legyen a fizetéstől?

Nem vitatható, hogy mind a dolgozó, mind a munkáltató számára előnyös megoldás a lakáshitel törlesztés adómentes támogatása, hiszen nettó 100 egység kifizetése a munkáltató számára bármilyen másik formában ennél jóval nagyobb közterhek megfizetésével jár. Éppen ezért a szabályozás erőteljesen korlátozni kívánja, hogy a kifizetés valóban a lakáshitel törlesztését szolgálja, segítsen a munkavállalón, de ne nyisson kiskapukat semmilyen egyéb cél számára. Fontos látni, hogy a munkavállalók felől az érdeklődés óriási. A munkáltatók számára akkor éri meg a cégnek ezt a formát választani, ha tiszta helyzetben, adókockázat nélkül járhat el.

Mi az a méltányolható lakásigény, amelynek törlesztését a cég támogathatja?

Egy korábbi kormányrendelet határozza meg pontosan a méltányolható lakásigényt, amely néhány alapparaméter – a lakás értéke, szobaszáma, együtt költöző családtagok száma – alapján egyértelműen azonosítja, mely lakások tartoznak ebbe a körbe. A mellékelt táblázatban pedig az is jól látható, hogy a tavaly elfogadott új béren kívüli juttatás keretében milyen maximális támogatást adhat a cég dolgozójának lakáshitele törlesztéséhez, az ingatlanérték függvényében.

Méltányolható lakásigény

A jelenlegi szabályozás szerint az ingatlanérték esetében az ingatlan telekárat nem tartalmazó vételára, építési költsége lehet a kiindulópont. A családtagok számánál ugyanakkor az adómentes támogatás igénylésekor is együtt lakók létszáma az irányadó. Ez azonban felvet néhány nem könnyen megválaszolható kérdést.

„Felmerül, hogy jó-e ha két paramétert eltérő időpontra vizsgálunk. Ha a juttatás időpontjában határoznánk meg az ingatlan értékét és az együtt lakó családtagok számát, akkor az ingatlanárak elmúlt évekbeli jelentősen változása miatt elképzelhető, hogy egy adott lakás 2008-at megelőzően nem fért bele a fenti paraméterekbe, most viszont már igen. Emiatt a támogatás is szélesebb körben igényelhetővé válna. Ugyanakkor egy újabb gyermek születésével egy család akár ki is kerülhetett a méltányolható lakásigény köréből, amennyiben a lakás már nem éri el az együtt lakók számára előírt minimális szobaszámot.” – veti fel Hegedüs Sándor RSM DTM adóüzletág-vezető partnere.

Hogyan lehet szétosztani a támogatást?

A támogatás nem adható a bér egy része helyett. Szintén nem szerencsés, ha a munkavállalók egy részének a jutalmát ily módon fizetik ki. Ilyenkor ugyanis felrémlik a nem önálló tevékenységből származó jövedelemmé történő átminősítés lehetősége, mely adó és járulékterheket von maga után a szankciókon túl. A munkáltató a munkavállalók számára a többi juttatáson túl pótlólagosan azonban biztosítja ezt a lehetőséget. Az egyösszegű kifizetés ugyanakkor banki oldalról felveti az előtörlesztés kérdését, amelyhez speciális banki díjak kapcsolódhatnak, így hatékonyságuk e szempontból is átgondolandó. Hegedüs Sándor szerint az adómentes támogatás beépíthető a vállalati cafeteria rendszerbe annak egyik elemeként. (A cafeteria rendszer nem feltétele a támogatásnak, azt e nélkül is megkaphatja a munkavállaló!) Ha még nincs cafeteria keretrendszer egy vállalatnál, akkor ajánlott egy belső szabályzatban lefektetni, hogy kik, milyen ismérvek mentén, milyen gyakorisággal és milyen összegben lehetnek jogosultak a támogatásra.

Az adómentesen adható támogatást nem kötelező elérhetővé tenni minden munkavállaló számára! Célszerű azonban átláthatóan szabályozni, milyen feltételekkel biztosítja azt a cég a munkavállalók számára. Az alapelvek lefektetése a munkavállalók közötti feszültség csökkentésére is alkalmas, de egy negatív adóhatósági megítélés is elkerülhető ennek révén. Különösen érzékeny a támogatás kifizetése, ha a cégtulajdonos egyben munkavállaló is, s csak számára válik elérhetővé ez a kedvezmény. Ilyenkor felmerülhet az osztalékadó fizetési kötelezettség kérdése is. Ebben az esetben is csak az átlátható belső szabályozásra épülő kifizetések lehetnek megtámadhatatlanok.

Kérdezd meg munkáltatódat, hajlandó-e segíteni lakáshiteled törlesztésében? Kalkulátorunkkal pedig megnézheted, milyen feltételekkel juthatsz most lakáshitelhez! 

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 1. satch

  Korszerűsítési hitelre is érvényes, ha igen milyen feltételekkel?,korszerűsítési hitelre is él?

 2. ados

  Pontosan hogyan működik az egyösszegű végtörlesztés munkáltatói támogatása? A munkáltató átminősíti adómentes lakáscélú támogatássá a rendkívüli jutalmat és befizeti a hitelintézet számlájára az összeget? Előzetesen kitölteti (magának) a MÁK nyomtatványt, amiből látszik a méltányolhatóság és kér egy igazolást a banktól, hogy az alkalmazottja lakáshitelére fizette? Köszönettel

 3. kovi85

  2005-ben vettem fel forint alapú lakáshitelt 20 évre, e mellett munkáltatói kölcsönt is igényeltem, mely ebben az évben jár le. Hitelem a Magyar Állam által adott kamattámogatásban részesül. Közalakalmazottként dolgozom egy vidéki iskolában, mint pedagógus. Ezek mellett a feltételek mellett igényelhető a cikkben leírt adómentes lakástámogatás? Ha igen, milyen módon tehető ez meg? Előre is köszönet a válaszért.

 4. Anynimus

  Nem értem a méltányolható lakásigényt?
  2009-ben vettünk egy házat vidéken 16 M Ft-ért, (kb 11 M hitellel támogatva) van 2 lakószobánk. Ez most akkor méltányolható vagy sem?

 5. judit0524

  2006.DEC vettem fellakásvásárlásra CHF-alapu hitelt 23-évre akkor és azóta is ugyanott dolgozom Közalkalmazotként /fizetésem a Magyar Állam Kincstár utalja/minimál alatt/szeretném megkérdezni ez ,hogy vonatkozík rám ,milyen feltételekkel tudom igénybe venni mi a menete????
  Köszönettel várom válaszúkat!,2006 ban vettem fel CHF alapu hitelt ,Közalkalmazott ként dolgozom ,semilyen támogatást nem vettem igénybe ,most mire jvagyok jogosult???????és milyen módon?????

 6. R

  2007-ben lakás vásárlásomhoz deviza alapú lakáskölcsönt vettem fel egy banktól, melynek végtörlesztéséhez jelzálog alapú forint hitelt vettem igénybe egy takarékszövetkezettől 2011-ben.
  2014.01.01-től az szja tv. kedvező változása folytán lehetőség nyílt arra, hogy munkáltatóm adómentesen támogassa a lakáscélú felhasználásra hitelintézettől felvett hitel visszafizetését, illetve a hitel törlesztéséhez nyújtson a törvényben meghatározott feltételek mellett támogatást. Ezen támogatás kizárólag a hitelintézet igazolása alapján történhet.
  A fentiek szerint kértem a takarékszövetkezet igazolását a munkáltatói támogatás igénybevételéhez, azonban a takarékszövetkezet az igazolás kiadását megtagadta, arra való hivatkozással, hogy az általam felvett hitel jelzáloghitel, esetemben a lakáscélú felhasználás nem valósult meg, hiszen én deviza hitel végtörlesztéshez használtam fel az általuk nyújtott kölcsönt, ami szabad felhasználású jelzáloghitelnek minősül.
  A takarékszövekezet és közöttem létrejött szerződés értelmében az általuk nyújtott kölcsönt kizárólag a deviza alapú lakáshitel végtörlesztéséhez használhattam fel, így véleményem szerint a takarékszövetkezet által nyújtott hitel valóban nem lakáshitel, de ennek ellenére annak felhasználása kizárólag lakás céljára volt engedélyezett.

  A deviza hitel végtörlesztésre felvett hitelek esetében valóban nem valósult meg a lakáscélú felhasználás?
  A fenti kérdésekben kérem állásfoglalásukat! Véleményem szerint valamennyi végtörlesztésben részt vett adós számára nem vehető igénybe ez a fajta kedvezmény a takarékszövetkezet felfogásában, azonban a két hitel együtt igazolja a lakáscélú felhasználást, ezért nem tudom a takarékszövetkezet álláspontját elfogadni.

 7. R

  Válaszol is majd valaki a kérdéseinkre?

 8. bankmonitor.hu

  R@ Mivel a hitelkiváltáskor új hitelszerződést kötött, ami már szabad felhasználású kölcsönről szól, sajnos a takarékszövetkezet joggal nem adhatta ki az igazolást.

 9. bankmonitor.hu

  Anynimus@ a méltányolható lakásigény táblázat alapján minimum 2 szoba az előírás 4 együtt költöző esetén.. A törvénymódosítás értelmében az ingatlanértéket már nem kell figyelni, csak a szobaszámot és az együtt költözők számát.

 10. R

  Köszönöm a választ. Azzal eddig is tisztában voltam, hogy a deviza hitel kiváltására kötött hitel szabad felhasználású jelzálog alapú hitel, de én azt nem szabadon használhattam fel, hiszen a hitel céljaként a lakás hitel visszafizetés került megjelölésként. Én arra szeretnék választ kapni, hogy ebben az esetben az Szja tv. által előírt lakás célú felhasználás megvalósult véleményem szerint, hiszen azt a 2 szerződés együttesen igazolja. A bank szerint persze nem, mert azt mondják, hogy az szabad felhasználású. Ennek ellenére nem használhattam fel szabadon. Azt a lakást csak egyszer tudom megvenni, ha ahhoz 2 hitelt kellett felvennem akkor is.

 11. ados

  Kedves bankmonitor.hu! Az én kérdésemre is tudna válaszolni? Köszönettel: ados

 12. bankmonitor.hu

  ados@ Ajánlom figyelmébe a témában az alábbi cikkünket: link to bankmonitor.hu
  Amennyiben a hitele megfelel a törvényi előírásoknak, be kell fáradnia a bankhoz és kérnie kell egy igazolást. A MÁK-tól szintén szükséges egy igazolás. A munkáltatónak erre az adómentesen nyújtható támogatásra vonatkozóan rendelkeznie kell egy pontos és minden részletre kiterjedő szabályzattal is. Az adómentes támogatás feltételeinek teljesítését meghatározott tartalmú igazolással kell majd alátámasztani a munkáltatónak, az adott adóévet követő év május 31-ig. Ha a munkáltató elmulasztja bemutatni az igazolást, vagy jogosulatlanul adta a munkavállalónak a támogatást, akkor a nyújtott összeg 20 százalékkal növelt összegben munkajövedelemnek minősül, és ez után adót és járulékot is fizetni kell. Nem túl okos dolog,ha a jutalmát így fizetik ki, mert itt is felmerülhet a nem önálló tevékenységből származó jövedelemmé történő “átminősítés, melynek a 20%-kal növelt értéke után adót és járulékot is kell fizetni.

 13. ados

  Kedves bankmonitor.hu! Köszönöm a szíves válaszát: ados

 14. kovi85

  Tudnának az én kérdésemre is válaszolni?

 15. bankmonitor.hu

  @kovi85 Amennyiben az ingatlan megfelel a méltányolhatósági feltételeknek, akkor az adómentes támogatás 5 év alatt összesen legfeljebb 5 millió forint lehet és a meglévő lakás értékének 30 százalékáig vehető igénybe, forint és devizahitelre egyaránt. A méltányolhatósági táblázatot a cikkünkben is megtalálja. A módosítás csupán annyi, hogy már “csak” a szobaszámot és az együtt költözők számát kell figyelni, az értéket nem.

 16. bankmonitor.hu

  judit0524@ az igényelhető támogatás forint és deviza alapú lakáscélú hitelek mellé is egyaránt igényelhető.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló