Betöltés

Mutatjuk, melyik 6 éves lakástakarék most a befutó!

szerző: Bankmonitor
2018-06-21

A lakástakarék választás, mint bármelyik más pénzügyi döntés, ugyanúgy alapos megfontolást igényel. Pontosan ebben segít a futamidő egyenértékes összehasonlításunk, amelyben a lakástakarékok olyan jellemzőit hangoljuk össze, mint a számlanyitási díj és a futamidő. Ez alapján jelenleg az Erste ajánlata emelkedik ki a mezőnyből, ahol több mint 30 ezer forint pénzügyi előny érhető el.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Közös nevezőn a lakástakarékok

A lakástakarékokat többféleképpen is össze lehet hasonlítani, hiszen az egyes konstrukciók lényegesen eltérhetnek az olyan paraméterekben, mint az EBKM, szerződéses összeg, vagy éppen a futamidő. A Bankmonitor által kidolgozott futamidő egyenértékes számítás pontosan az utóbbi, az egyes konstrukciók futamidejéből származó eltéréseket igyekszik közös nevezőre hozni. Emellett az összehasonlítás előnye, hogy kezeli a legnagyobb felmerülő költség, vagyis a számlanyitási különbségeit.

Mi most a 6 éves 20 ezres havi betétösszegű szerződésekre koncentráltunk, mert ebben a körben már több olyan számlanyitási díj kedvezmény is elérhető, ami kedvezőbb helyzetbe hoz minket. Minden lakástakarékpénztártól egy terméket választottunk ki, mégpedig az alapján, hogy hol nagyobb a szerződéses összeg és számlanyitási díj kedvezménnyel nyitható meg. Ráadásul szempont volt, hogy ezekhez esetleges plusz költséggel járó kapcsolt terméket vagy szolgáltatást se legyen szükséges igénybe venni.

A 6 éves szerződések között 72 hónap a jellemző futamidő, ugyanakkor a Fundamenta kiemelkedik az Otthontervező konstrukció esetében megszabott 79 hónappal. Éppen ezért mutatja meg a számítás, hogy egyenlő feltételek mellett melyik megoldás adná a legnagyobb megtakarítási összeget. Vagyis ha az egyes konstrukciók azonos futamidővel lennének elérhetőek.

A számlanyitási díj esetében úgy jártunk el, hogy azt levontuk a futamidő egyenértékes megtakarításból. Itt azonban gondoltunk arra is, hogy a számlanyitási díjat 6 évre be is lehetett volna fektetni, tehát az összegre járó kamatról lemondunk. A jelenlegi kamatkörnyezetből kiindulva az évi 2%-os kamatozás reális feltételezésnek tűnik.

Mindent összevetve, ha a számlanyitási díjjal korrigált megtakarítási egyenleget nézzük meg, akkor egy sorrend is felállítható az egyes termékek között. Aktuálisan az Erste lakástakarék konstrukciója jön a legkedvezőbb helyre, ami több mint 30 ezer forintos előnyt ad a második helyezett Aegon lakástakarék Otthon termékéhez képest.

Gyakorlatilag az Erste terméke az elérhető számlanyitási díj akciónak és az azon felül járó visszatérítésnek köszönheti az első helyezést. 44 ezer forint helyett egyhavi betétnek megfelelő összegre, vagyis jelen esetben 20 ezer forintra faragható le a számlanyitás. Emellett a Bankmonitoron keresztül nyitott lakástakarékokra Erzsébet utalvány is jár. Ez a 6 éves szerződéseknél 24 ezer forint elkölthető összeget jelent, vagyis a számlanyitási díj megtérül és azon felül 4 ezer forintot is kapunk (a 4, 5, 8 és 10 éves szerződéseknél rendre 4, 20, 32 és 40 ezer forintos utalvány jár).

Az Aegon lakástakarék esetében is felére csökkentett számlanyitási díjjal érhető köthetünk szerződést, anélkül, hogy bármilyen plusz banki terméket kellene igénybe venni. Ez azt jelenti, hogy 42 ezer forint helyett 21 ezer forintból megúszható a számlanyitás. Az OTP lakástakaréknál is elérhető a számlanyitási díj kedvezmény, azonban ezt kapcsolt terméktől teszi függővé. Ha vállaljuk, hogy bankszámlát nyitunk az OTP-nél és még egyéb kötelezettségvállalást is teszünk, akkor ingyenessé válhat a számlanyitás.

A Fundamenta lakástakarék Otthontervező konstrukciója azért emelkedik ki a mezőnyből, mert a megtakarítás mellé itt jár a legnagyobb összegű hitel a legkedvezőbb konstrukcióval. Tehát azok számára lehet hasznos megoldás, ahol sokkal inkább a hitelfelvételre hajtanak, mint a számlanyitási kedvezményre és a nagyobb megtakarítási összegre. A 8 éves konstrukcióknál már a Triplázó Bónusz akció is elérhető, amivel 40 ezer forinttal növelhető a felhasználható összeg.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Változás az Aegon Lakástakarék ügyfeleinél!

2019. 10. 28.

Október 25-től az Erste Lakástakarék kezeli az Aegon Lakástakarék portfólióját. A mostani tranzakció eredményeként 57 ezer szerződés került át a társasághoz. Mostantól az átvett szerződések esetében már az Erste Lakástakarék...

Hitel + állampapír: 10% feletti éves hozam kockázatmentesen

2019. 10. 24.

Konkrét bizonyítás, hogyan érhetünk el 10% feletti éves hozamot (kamatot) kockázatmentesen egy szabadfelhasználású hitel és a szuperállampapír kombinálásával. Egy újabb aranyat érő pénzügyi megoldás a Bankmonitortól. És ami nagyon fontos,...

Blogajánló

  • alapblog

    Holdkelte után

    A Hold ugyan közvetlenül nincs a képen, a fénye azonban ott van. Nem sokkal vagyunk holdkelte után, még sárgás színű égi kísérőnk, és ezért nem... The post Holdkelte után appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.