loading

Nagyon megéri előtörleszteni a hitelt, de nem mindegy mikor!

Az előtörlesztés több élethelyzetben is megéri, legyen arról szó, hogy némi megtakarítás állt a házhoz, vagy éppen egy hitelkiváltás kapcsán kerül visszafizetésre a régi hitel. Nem árt ugyanakkor arra figyelni, hogy a hitelfelvételt követő 3-6 éven belül a végtörlesztés és nagyobb előtörlesztések révén rosszul is járhatunk. A bankok bizonyos esetekben az igénylésnél megadott kedvezményeket visszakövetelhetik rajtunk, ami akár 100-150 ezer forintos költséget is jelenthet.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Többször írtunk már arról, hogy ha lakáshiteled van, nagyon megéri az előtörleszteni, vagyis a szabad megtakarítás hitelbe való beforgatásának lehetőségével élni. Nagyon röviden az előtörlesztés előnye abban rejlik, hogy mivel közvetlenül a fennálló tőketartozás csökken, így kamatot spórolsz a hitel visszafizetése során.

Gyakorlatilag a bankoknál felmerülő 1-2%-os előtörlesztési díj eltörpül az elérhető pénzügyi előny mellett, így megéri előtörlesztésben gondolkodni. Ráadásul úgy működik a matek, hogy minél hamarabb történik az előtörlesztés, annál látványosabb lesz a hatás.

Vigyázz az előtörlesztéssel a futamidő elején!

Igen ám, de a bankok bizonyos szabályokat határoznak meg az elő- illetve végtörlesztéssel kapcsolatban. A legtöbb banknál úgy szól a fáma, hogy amennyiben 3-6 éven belül teljes előtörlesztéssel élsz, vagy éppen a tőketartozás több, mint felét visszafizeted, akkor elbukhatod a lakáshitel indulásakor akció keretében igénybevett kedvezményeket. Vagyis az előtörlesztési díjon kívül azokat is vissza kell fizetni a bank részére, kivéve a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében.

Ehhez tudni érdemes, hogy a bankok bizonyos akciók keretében több, a lakáshitel kapcsán felmerülő költséget visszatérítenek a hiteligénylőnek. Leggyakrabban az értékbecslési díj, tulajdoni lap, folyósítási jutalék díjára vonatkozik kedvezmény, de van olyan bank, ahol például is közjegyző díj is megfizetésre kerül később. Márpedig ezek a tételek összességében 100-150 ezer forintot is kitehetnek, amire még rájön az előtörlesztési díj is. Tehát nagyon lényeges, hogy tudatában legyél a pontos kondícióknak, amelyek a te hiteledre vonatkoznak.

Elképzelhető, hogy a hitelfelvételt megelőzően már elkezdtél takarékoskodni (például lakástakarékkal), vagy éppen egyszeri nagyobb összeg áll a házhoz (például bónusz, prémium), ami betörleszthető a hitelbe akár 2-3 éven belül is. Ezt mindenképpen célszerű megtenni, viszont ha a tőketartozás felénél többet is tudnál beforgatni a hitelbe, akkor az induláskori kedvezmények elvesztése miatt érdemes megfontolni, hogy ezt kompenzálják-e az elérhető előnyök. Könnyen lehet, hogy ebben az esetben a megspórolt kamatokkal már nem kerülsz kedvezőbb helyzetbe.

Vedd figyelembe azt is, hogy végtörlesztéssel élsz abban az esetben is, amikor egy kedvezőbb hitelre kiváltod a régit. Ekkor az aktuális tartozásod teljes egészében visszafizetésre kerül és a törlesztőket már az új hitel kamatának megfelelően szükséges fizetned. Vegyük csak az elmúlt 2 évet, amikor a lakáshitel kamatok akár 2-3%-ot is csökkentek, így jelentős lehet az összeg, amit egy kiváltással nyerni lehet.

Ugyanakkor a futamidő első éveiben éppen a kedvezmények elveszítése miatt érdemes fokozottan figyelni a hitelkiváltással. Az új hitel összege ilyenkor a kiváltandó hitel tőketartozását, a végtörlesztési díjat, és a visszafizetendő költségeket is magában foglalja.

Nézz utána kalkulátorunkkal a legjobb lakáshitelnek!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Holdkelte vagy holdnyugta?

  Minden jel az utóbbira utal: a Hold mozgásának iránya (az északi féltekén a kelő Hold balról jobbra emelkedik), és az is, hogy a felvétel pillanatában,...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Az egyik rossz hírrel a másikat is megkapták az építkezők

  Világszinten nehézségek jelentkeztek az építési vegyi anyagok gyártásához szükséges alapanyagok előállításában, a gyártási problémák nemcsak áremelkedést, hanem ellátási nehézségeket is okoznak. Az építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó Mapei Kft. közleménye szerint a drágulás okai a gyenge 2020-as gazdasági év mellett az ellátásban jelentkező nehézségek:a világpiacot ellátó, vezető vegyipari alapanyaggyártók egyes üzemeinek átmeneti leállása, az olajár emelkedése, valamint a konténerhiány miatti...