Betöltés

Nagyon megéri előtörleszteni a hitelt, de nem mindegy mikor!

szerző: Bankmonitor
2018-04-19

Az előtörlesztés több élethelyzetben is megéri, legyen arról szó, hogy némi megtakarítás állt a házhoz, vagy éppen egy hitelkiváltás kapcsán kerül visszafizetésre a régi hitel. Nem árt ugyanakkor arra figyelni, hogy a hitelfelvételt követő 3-6 éven belül a végtörlesztés és nagyobb előtörlesztések révén rosszul is járhatunk. A bankok bizonyos esetekben az igénylésnél megadott kedvezményeket visszakövetelhetik rajtunk, ami akár 100-150 ezer forintos költséget is jelenthet.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Többször írtunk már arról, hogy ha lakáshiteled van, nagyon megéri az előtörleszteni, vagyis a szabad megtakarítás hitelbe való beforgatásának lehetőségével élni. Nagyon röviden az előtörlesztés előnye abban rejlik, hogy mivel közvetlenül a fennálló tőketartozás csökken, így kamatot spórolsz a hitel visszafizetése során.

Gyakorlatilag a bankoknál felmerülő 1-2%-os előtörlesztési díj eltörpül az elérhető pénzügyi előny mellett, így megéri előtörlesztésben gondolkodni. Ráadásul úgy működik a matek, hogy minél hamarabb történik az előtörlesztés, annál látványosabb lesz a hatás.

Vigyázz az előtörlesztéssel a futamidő elején!

Igen ám, de a bankok bizonyos szabályokat határoznak meg az elő- illetve végtörlesztéssel kapcsolatban. A legtöbb banknál úgy szól a fáma, hogy amennyiben 3-6 éven belül teljes előtörlesztéssel élsz, vagy éppen a tőketartozás több, mint felét visszafizeted, akkor elbukhatod a lakáshitel indulásakor akció keretében igénybevett kedvezményeket. Vagyis az előtörlesztési díjon kívül azokat is vissza kell fizetni a bank részére, kivéve a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében.

Ehhez tudni érdemes, hogy a bankok bizonyos akciók keretében több, a lakáshitel kapcsán felmerülő költséget visszatérítenek a hiteligénylőnek. Leggyakrabban az értékbecslési díj, tulajdoni lap, folyósítási jutalék díjára vonatkozik kedvezmény, de van olyan bank, ahol például is közjegyző díj is megfizetésre kerül később. Márpedig ezek a tételek összességében 100-150 ezer forintot is kitehetnek, amire még rájön az előtörlesztési díj is. Tehát nagyon lényeges, hogy tudatában legyél a pontos kondícióknak, amelyek a te hiteledre vonatkoznak.

Elképzelhető, hogy a hitelfelvételt megelőzően már elkezdtél takarékoskodni (például lakástakarékkal), vagy éppen egyszeri nagyobb összeg áll a házhoz (például bónusz, prémium), ami betörleszthető a hitelbe akár 2-3 éven belül is. Ezt mindenképpen célszerű megtenni, viszont ha a tőketartozás felénél többet is tudnál beforgatni a hitelbe, akkor az induláskori kedvezmények elvesztése miatt érdemes megfontolni, hogy ezt kompenzálják-e az elérhető előnyök. Könnyen lehet, hogy ebben az esetben a megspórolt kamatokkal már nem kerülsz kedvezőbb helyzetbe.

Vedd figyelembe azt is, hogy végtörlesztéssel élsz abban az esetben is, amikor egy kedvezőbb hitelre kiváltod a régit. Ekkor az aktuális tartozásod teljes egészében visszafizetésre kerül és a törlesztőket már az új hitel kamatának megfelelően szükséges fizetned. Vegyük csak az elmúlt 2 évet, amikor a lakáshitel kamatok akár 2-3%-ot is csökkentek, így jelentős lehet az összeg, amit egy kiváltással nyerni lehet.

Ugyanakkor a futamidő első éveiben éppen a kedvezmények elveszítése miatt érdemes fokozottan figyelni a hitelkiváltással. Az új hitel összege ilyenkor a kiváltandó hitel tőketartozását, a végtörlesztési díjat, és a visszafizetendő költségeket is magában foglalja.

Nézz utána kalkulátorunkkal a legjobb lakáshitelnek!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Új hitelre vagy hitelkiváltásra van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.