Drágállod az előtörlesztést? Akkor mutatunk neked valamit!

Drágállod az előtörlesztést? Akkor mutatunk neked valamit!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-05 Frissítve: 2021-07-01
 

A lakáshitel előtörlesztésének általában 1,5%-os díja van, de még ennek fényében is nagyon megéri némi megtakarítást beforgatni a hitelünkbe. Egy konkrét példán keresztül, ha a hitel kamata nagyobb, mint 0,24%, akkor az előtörlesztéssel spórolunk. Ennyire alacsony kamattal nem fogunk hitelt kapni, szóval az üzlet hitelfelvevőként mindenképpen nyereséges lesz.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Az utóbbi időszakban több hozzászólást is kaptunk, amiben arra panaszkodtatok, hogy miért ilyen magas az előtörlesztés díja, miközben a lakáshitelek kamatai egyre csak csökkennek. Ha meggondoljuk, akkor valóban egy logikus kérdés lehet mindez, viszont a következőkben bemutatjuk, hogy ilyen kondíciók mellett is nagyon megéri az előtörlesztés.

A számok tudnak ilyenkor a leginkább beszédesek lenni, ezért egy példán keresztül mutatjuk be a folyamatot. Azt elfogadjuk, hogy a jelenlegi átlagos előtörlesztési díj 1,5%, vagyis 1 millió forint előtörlesztése 15 ezer forintunkba fáj. Igen ám, de a másik oldalról az előtörlesztett összeget azonnal a tőketörlesztésre fordítják, vagyis a törlesztőrészlet is alacsonyabb lesz a későbbiekben.

Minél magasabb a hitelünk kamata, minél többször és minél nagyobb összeget tudunk előtörleszteni, annál többet spórolhatunk, hiszen a banknak nem kell annyi kamatot kifizetnünk, mint amire elsőre szerződtünk. A mi példánkban azt néztük meg, hogy mi történik, ha

  • 10 millió forintot veszünk fel 20 évre, méghozzá a jelenlegi legolcsóbb, 2,5%-os kamat mellett (6 havonta változik cserébe a törlesztő),
  • a felvételhez képest először 5, majd 10 év múlva 1 millió forintot beforgatunk a hitelbe előtörlesztés formájában (nem LTP-ből).

A számításaink szerint az alacsonyabb törlesztőrészletek miatt 331,5 ezer forintot nyerünk, ha ehhez hozzávesszük a kétszeri előtörlesztés díját (30 ezer Ft), akkor még így is marad 301,5 ezer forintnyi előny.

Azt lássuk, hogy a bankoknál az előtörlesztés veszteséget okoz az eredeti elképzeléseikhez képest, vagyis nem fogja megengedni a legtöbb esetben, hogy ingyenesen tehessük meg az előtörlesztést. Persze van kivétel, ha például a fogyasztóbarát lakáshitelbe LTP-ből törlesztünk elő, akkor az díjmentes.

A kíváncsiság kedvéért megnéztük azt is, hogy milyen alacsony kamatszintnek kellene lennie ahhoz, hogy már ne érje meg előtörleszteni. Ha a fenti feltételek mellett csökkentjük a hitel kamatát, akkor azt láttuk, hogy 0,24%-on (vagy alacsonyabban) kellene állnia a lakáshitel kamatának ahhoz a futamidő alatt végig, hogy ne legyen előnye az előtörlesztésnek.

Mivel ez az eset kizárható, ezért kijelenthetjük, hogy bármennyire is magasnak tűnik külső szemlélőként az előtörlesztés díja, ezzel együtt is nagyon sokat spórolhatunk a hitelen. Az előnyt akkor használhatjuk ki a legjobban, ha egy lakástakarékban kezdünk el takarékoskodni, mert akkor az állami támogatással együtt növelt összeget forgathatjuk be a hitelünkbe.

Nézd meg lakástakarék kalkulátorunkkal, hogy mennyit forgathatnál előtörlesztésre!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés
    Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

    És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

    Hirdetés