Betöltés

Nagyot kaszálhatsz ezzel a befektetéssel!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-09-15

Egy sportautónak is megkérik az árát, de ezért cserébe nem mindennapi teljesítményt kapunk, valahogy így képzelhetjük el a befektetések között az abszolút hozamú alapokat. A legtöbb pénzt kezelő alapok 5 éves időtávon nem okoztak csalódást, még úgy is messze lekörözték a kockázatmentes hozamokat, hogy az extrahozam ötödéről az alapkezelő javára sikerdíj formájában le kell mondanunk. De nem árt vigyázni, mert óriási eltérések lehetnek.

Az állampapírokat is le lehet győzni

Szűkösek a lehetőségek, ha a biztonságot tartjuk szem előtt, hiszen a betétek és az egy éves lejáratú lakossági állampapírok legjobb esetben is 2 százalék felett hozhatnak, de a 2,5 százalék elérhetetlennek látszik. Vannak azonban szép számmal olyanok is, akik ezzel nem elégednek meg, számukra ugródeszkát a befektetési alapok jelenthetnek.

Igaz, mostanság az állampapírok viszik a prímet, de a korábbi évek nagy slágerének számító abszolút hozamú alapokra sem lehet panasz, csurran-cseppen azért számukra is némi friss pénz. Egy olvasztótégelyként képzelhetjük el ezt a kategóriát, hiszen mindannyian arra törekednek, hogy a biztonságos befektetések felett tudjanak hozni, akár szépen süt odakint a nap, akár éppen nagy zimankó van készülőben. A megvalósításhoz viszont mindenki másként jut el, valaki nagyon mohó és nagy kockázatot is bevállal, míg vannak óvatosabb duhajok is.

Ez a befektetők számára bonyolultságot okozhat, mert nagyobb utánajárást követ meg egy alap kiválasztása, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy még akár mélyebben is megéri a zsebünkbe nyúlni, mert az asztalra tett teljesítmények magukért beszélnek. Egy hete már említést tettünk a befektetéseket terhelő költségekről, most azt néztük meg, hogy valóban passzol-e az legnagyobb alapok által felszámított költség és a mögöttes eredmény.

Megkérik az árát…

Az egyszerűség és a jobb bemutathatóság kedvéért a vagyon alapján legnagyobb alapokat gyűjtöttük össze, annyi kivétellel, hogy egy alapnak csak egy sorozata kerülhetett fel a listára. Jószerivel a nemzetközi trendeket követték az alapkezelők, külföldön általában az elfogadott 2%-20%-os gyakorlat, ami az alapkezelési díjra és a sikerdíjra utal.

Néhány kivételtől eltekintve ezt látjuk itthon is. Annyit érdemes tudni, hogy az alapkezelési díj a nevéből adódóan az alap kezelésével kapcsolatos díjakat tartalmazza, viszont nagyobb tételt jelent a forgalmazónak (például banknak) fizetett forgalmazói díj is. Ki ne tudná, hogy nem elég a jó termék, azt el is kell adni az ügyfeleknek, és ezért persze fizetnünk kell.

A sikerdíj már keményebb dió, de azért megpróbáljuk egyszerűen elmagyarázni. Ahogy az alapkezelési díjat, ezt sem vesszük mi igazán észre, mert bele van építve az alap árfolyamába, vagyis a kisebb hozamban fizetjük meg a díjak többségét. A sikerdíjat a legtöbben úgy számítják, hogy az adott év végéhez képest megnézik, hogy a referenciaindex és az alap miként hozott, és ha többet ért el az alap, akkor elhatárolja az extrahozam ötödét az alapkezelő.

abs1160914Minden forgalmazási nap ezt megteszik, vagyis az év során folyamatosan változó összeget csípnek le vagy írnak vissza a teljesítményhez. Azért így járnak el, mert ha csak az év végén kerülne erre sor, akkor az alap árfolyama egyszeriben nagyobbat esne a költségek miatt. Persze, ha rosszabbul teljesítenek tartósan, mint a célul kitűzött index, akkor ezért nem fizet nekünk az alapkezelő (a sikerdíj nem lehet nullánál kisebb), de mi lábbal szavazhatunk, ha esetleg ilyen helyzetbe kerülnénk.

Külföldön úgy próbálták ezt kezelni, hogy a sikerdíjat csak akkor számítják fel, ha az alap árfolyama magasabban van, mint a korábbi csúcs. Itthon nem ez lett az általános gyakorlat, hiszen jellemzően csak a legfrissebb év végi árfolyam számít, mint viszonyítási alap. A Citadella az egyedüli kivétel, ahol annyi kompromisszumot tettek, hogy nemcsak a legutóbbi év végi árfolyamhoz viszonyítanak, hanem a mindenkori legmagasabb év végi árfolyamhoz. Bár a Concorde Columbus személyében van olyan alap is, ahol nincs sikerdíj, pedig nem is alapok alapja formában működik.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

De ők meg is tehetik

Jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy megérte-e lemondani az extrahozam 20 százalékáról, de a számításaink szerint igen. A TOP-10 alap esetében az ötéves kockázatmentes legyőzendő hozam 4 százalék volt, ehhez képest az alapok 4-13 százalék közötti éves teljesítménnyel örvendeztették meg a befektetőiket. És ez már az alapot terhelő költségektől tisztított érték, de még például az eladási jutalékot, és adózást ez még nem tartalmazza.

Egyéves időtávon már mindösszesen 0,2 százalékos volt a rövid kötvényeknél elérhető hozam, ez nem egy magas léc, amit ne lehetne megugrani. Az alapok között azért itt már nagyobb eltérések voltak, a -0,3 és a 13 százalék között mindent láthattunk. Vagyis rövidebb időtávon már az alapkezelőknek is meggyűlt a baja a piacokkal.

abs2160914Összegezve az alábbiakat soha ne feledjük:

 • alap és alap között a teljesítményben óriási különbségek lehetnek
 • attól még, hogy valamelyik alap rövid távon jó volt, az még nem garancia, hogy hosszú távon is az lesz (és vica versa)
 • ennek ellenére találhatunk megbízható alapokat, melyektől a tapasztalatok alapján az átlagosnál jobb eredményeket várhatunk el 3-5 éves távlatában
 • próbáljunk nagyobb figyelmet szentelni az alapoknak, mert a jó választással nagyon sokat nyerhetünk
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Attee

  Kösz szépen, a Quaestor és a Buda-Cash után soha többé befektetési alap!
  Csakis állampapír!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Attee,

   való igaz, hogy a 2015 eleji brókerbotrányok hatással voltak egyes kisebb alapkezelőkre (például Quaestor és Access), azonban ettől még maga a befektetési alap, mint befektetés, továbbra is megbízható termék és jó lehetőség. A kereskedelmi bankok kínálatában és a befektetési szolgáltatóknál is találhatunk megfelelő biztonság mellett alapokat. Azt mindenesetre valóban mérlegelni kell, hogy milyen intézményi kockázatot merünk felvállalni, és akinek kölcsönadjuk a pénzt, abban mennyire tudunk megbízni. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Az állampapír előreláthatóan egy jó ideig a legjobb választás lesz azok számára, akik teljes állami garanciát szeretnének. De ha például éves szinten 4-5%-os vagy ennél magasabb hozamot céloztunk meg, akkor a befektetési alap lesz, ami képes lehet ezt teljesíteni.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.