Nagyot veszíthet, aki rövid fizetési határidővel köt adásvételi szerződést

Nagyot veszíthet, aki rövid fizetési határidővel köt adásvételi szerződést
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-05
 

Elérkezett a járvány harmadik hulláma, emiatt újabb szigorításokat jelentett be a kormány. Emiatt az adásvételi szerződések átfutási ideje is jelentősen megnövekedhet, különösen akkor, ha a vevő a vételár kifizetéséhez lakáshitelt is igényelne. Ha a vevő kicsúszik a fizetési határidőből, akkor bizony a foglalót is elbukhatja.

Az újabb intézkedések miatt a lakáshitelek bírálati ideje meghosszabbodhat, ha pedig kicsúszik a vevő a fizetési határidőből, akkor könnyen elbukhatja a foglaló összegét, ami jellemzően a vételár 10%-a szokott lenni. De miért csúszhat ki a vevő a fizetési határidőből?

A banki ügyintézés is elhúzódhat

A bankfiókok nyitva lehetnek a jövő héttől is, ugyanakkor a nyitvatartási idő várhatóan – hasonlóan a járvány korábbi szakaszában tapasztaltakhoz – le fog csökkenni. Emiatt a tanácsadók kevesebb ügyletet, érdeklődést fognak tudni kezelni naponta.

Várhatóan több banki alkalmazott – mind a fióki, mind a központi bírálati területen – otthonról fog dolgozni. Ez valamelyest nehezíteni fogja az ügymenetet, ami miatt meghosszabbodhat a hiteligénylések bírálati ideje is.

Azt mindenképpen el kell mondani, hogy a legtöbb bank jóval felkészültebb az átállásra, mint tavaly volt: az infrastruktúrát kiépítették, több pénzintézetnél számos kolléga jelenleg is home-officeban látja el a munkáját. Éppen emiatt várhatóan a banki oldalon kevesebb probléma lesz tapasztalható, mint tavaly tavasszal.

Hirdetés

Hirdetés

Az igazolásokat is nehezebb lesz beszerezni

Nehezebben kaphat munkáltatói igazolást az az ember, aki otthonról végzi a munkáját. Különösen akkor húzódhat el az ügyintézés, ha eredeti példányt vár az igazolásból a pénzintézet, ekkor ugyanis a dokumentumot postázni is kell. (Egy esetleges rosszul kiállított dokumentum javítása, egy új elkészítése is tovább tarthat mindezek miatt.)

Egyes támogatásokhoz, támogatott hitelekhez szükséges lehet a hatóságoktól is igazolásra. Például a Babaváró hitelhez, vagy a csok támogatáshoz szükség van Tb igazolásra. Várhatóan azonban a kormányhivatalok ügyintézési eljárására is hatással lehet a jelenlegi helyzet. A Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy aki teheti a szükséges igazolásokat ügyfélkapunk keresztül igényelje meg, így nem szükséges elmenni otthonról.

Az ügyvédek, közjegyzők is bevezethetnek speciális eljárásokat

A közjegyzők a jövő héttől is nyitva lesznek – a MOKK tájékoztatása alapján -, ettől függetlenül bevezetésre kerülhet számos olyan intézkedés, ami az ügyintézési időt meghosszabbíthatja.

Az ügyvédekre is igaz lehet ez a feltételezés: vélhetően náluk is szigorodni fognak a személyes ügyintézés szabályai, amennyiben a jövő héttől is elérhetőek lesznek.

Vagyis várhatóan nehezebb lesz ügyvédet, közjegyzőt találni az elkövetkező időszakban.

A földhivatali ügyintézésre is hatása lehet a járványnak

Egyes földhivatalokhoz már jelenleg is csak előre lefoglalt időpontban lehet bemenni ügyintézésre. Elképzelhető, hogy a jövőben erre nem is lesz lehetőség: marad a postai ügyintézés, illetve még a hivatal előtt kihelyezett ládába lehet bedobni a kérelmeket, okiratokat. (Van földhivatal, ahol már ezt az eljárást követik.)

Emiatt az adásvételi szerződések iktatása, illetve a jelzálogjog bejegyzése – esetlegesen egy korábbi teher törlése is elhúzódhat -, természetese ezek is hatással lehetnek egy adásvételi szerződés átfutási idejére.

Mit tehet a vevő, hogy ne kerüljön nehéz helyzetbe?

Érdemes az adásvételi szerződésbe a korábban megszokotthoz képest hosszabb fizetési határidőt írni. Érdemes lehet 2-3 hónapot is hagyni a vételár megfizetésére. (Jelenleg egy lakáshitel átlagos ügyintézési ideje 4-6 hét.)

Érdemes felsorolni a szerződésben a járványhelyzeti miatti késedelmet vis major esetek között. Ha ez bekövetkezne, akkor a vevő nem bukhatja el a foglaló összegét. (A vészhelyzet alatt erre amúgy is kicsi az esély, de jobb biztosra menni és elkerülni egy esetleges hosszú pereskedést az eladóval.)

Érdemes előzetesen tájékozódni az egyes pénzintézeteknél, vagy független szakértőnél a hiteligénylés várható átfutási idejéről. Ennek ismeretében érdemes megkötni az adásvételi szerződést. (Akár a bank kiválasztásában is szerepet játszhat a rövidebb bírálati idő.)

Egyáltalán nem biztos, hogy jelentős mértékben meg fog növekedni a hiteligénylések átfutási ideje, mégis jobb felkészülni erre az eshetőségre is. Így nem akkor szembesül vele az ember, amikor már nem tud tenni semmit tenni ellene és a fizetési határidő vészesen közeleg.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés